Veckans blogg - bestfaceforward.ratata.fi

 

 

Namn: Jenna Wilhelmsson
Ålder: 31
Gör: Studerar till klasslärare och ämneslärare

samt jobbar på KICKS som skönhetskonsult
Bor: i Vasa
 


Tjena bestfaceforward.ratata.fi, du har en proffsig sminkblogg var du även skrivit viktiga och modiga inlägg om ortorexi och vikt! Var det någonting som tog emot när du valde att berätta om ätstörningarna eller kändes det självklart att skriva om det?

Jag har aldrig pratat öppet om mina ätstörningar tidigare, det är något som väldigt få i min närhet känt till av den enkla anledningen att det tagit mig väldigt lång tid att bearbeta det inombords. Jag har helt enkelt inte velat tala om det förrän nu. Det finns enormt mycket skam kopplat till en ätstörning och jag upplever att många människor ibland inte förstår problematiken kring att ha en ätstörning och hur mentalt påfrestande det är - många tror att allt handlar om det fysiska utseendet och om mat, men det är bara en liten del. Genom att prata öppet om det vill jag skapa medvetenhet kring ortorexi och kanske hjälpa någon som är i samma situation som jag var i.

Hur och när blev du intresserad av smink och skönhet?

Grundintresset för smink och hudvård har nog alltid funnits där, men det har bara vuxit sig starkare i takt med att jag jobbat inom kosmetikbranschen under snart 7 års tid. Jag tycker det är fascinerande hur man kan förändra sitt utseende bara med hjälp av smink – och sedan lika snabbt tvätta bort det igen. Jag gillar att vara lite av en kameleont och experiementera med mitt utseende. Smink handlar mycket om illusioner och det tycker jag om. Halloween-sminkningar är mina absoluta favoriter att göra – jag ÄLSKAR att få mig själv att se riktigt obehaglig och läskig ut!

Vilka för- och nackdelar finns det med att ha ett brinnande intresse för smink och skönhet enligt dig?

En klar nackdel är att man ganska ofta ses som ytlig, det är väldigt lätt att tro att någon som intresserar sig för hudvård och kosmetik endast lägger vikt och fokus på utseende. Sanningen är att jag är väldigt likgiltig inför andras åsikter om hur jag ser ut. Jag sminkar mig enbart för min egen skull, för att jag tycker att det är roligt och jag tar hand om min hud för att jag vill att den ska se pigg och fräsch ut. Fördelen med mitt intresse är att jag i mitt jobb får chansen att hjälpa människor att ta hand om sig själva – oavsett om det handlar om att hitta rätt sorts solkräm inför semesterresan så att de slipper bränna sig, att hitta rätt nyans på en foundation eller visa dem hur de kan applicera ögonskugga som passar deras ögonform. Jag upplever mycket tacksamhet och uppskattning av mina kunder när jag delar med mig av min kunskap och då gör det mig ingenting om det finns folk som tycker att jag är ytlig. För mig handlar det i slutänden om välmående och inte om yta.

Vad är de största sminktrenderna just nu?

Fortsättningsvis är det mycket fokus på ögonbryn, de ska gärna vara tjocka och markerade och nästan se lite onaturligt perfekta ut. Kraftig eyeliner med en ordentlig vinge är också en stor trend och vågar man lite extra får den gärna gå i riktigt knalligt blått, rött eller turkost. I övrigt är sommarens makeup trend väldigt minimalistisk makeup med lätta, jordnära, bruna ögonskuggor och nude/beiga läppar.

 

 

29.06.2015 kl. 13:54

Veckans blogg: Risgryn

 

 

Namn: Matilda Ekman
Ålder: 25
Bor: Malmö
Gör: Avslutade precis en tvåårig textilutbildning utanför Malmö. Har just nu sommar i Norrland. Till hösten ser jag fram emot att jobba, bland annat som verksamhetsledare för en textilverkstad i Malmö.
 


Tjena risgryn.ratata.fi! Du har lyckats förvandla din Ratata-blogg till en portfolio kombinerad med bloggen - otroligt lyckat! Berätta, hur har du gjort?

Allt i min blogg är inlägg som jag kategoriserat med hjälp av verktyget kategorier. Sen har jag i två olika inlägg (kategorier och portfolio) listat mina kategorier och länkat alla en i gången från samma kategori i kategorilistan. När alla kategorier är länkade har jag gått in på inställningarna och gömt ratatas egen lista. På så vis har min blogg ett utseende som jag själv skapat.


Du studerar i Sverige. Hur är det att bo på andra sidan pölen?

Jag bor i Malmö och här trivs jag. Sommaren är lång, vintern kort. Jag känner mig fri som kan ta mig fram på mitt modersmål (svenska). Jag råkar på fördomar men inte alls som hemma i Finland. Det är nästan så att jag känner mig mer hemma här.


Vad har du för framtidsdrömmar?

Jag drömmer om att så långt som möjligt få leva i nuet. Jag vet inte vad jag vill imorgon men jag tänker att är det bra idag då är det bra också imorgon. Som det ser ut nu kommer jag bo kvar i Sverige, kanske röra på mig lite för att Malmö börjar bli litet. Det betyder inte att jag behöver flytta till något större men gärna en ny plats med nya människor. Det hade varit kul att studera vidare på högskola eller universitet men nu skall jag iaf börja med att jobba ett år.

 

 

bild - Matilda, från kategorin "Illustration" på hennes blogg // portfolio

 

22.06.2015 kl. 20:03

Veckans blogg: Curro, ergo sum.

 


Namn: Johanna Hedvik
Ålder: 27
Bor: Vasa
Gör: Jobbar som högstadie- och gymnasielärare i
matematik och fysik vid Vasa övningsskola


Hej Johanna! Din blogg handlar om löpning och när man läser blir man helt stum av alla häftiga lopp och maratons du har deltagit i! Vilket är du allra stoltast över?

Det här är en riktigt svår fråga att svara på, speciellt om jag ska vara kortfattad. Jag har dock sammanfattat mina fem stoltaste ögonblick i det här inlägget (klick!) och där får man en ganska bra bild av vilken typ av tävlingar jag brukar springa.

Vad är det bästa med löpning?
Att det är så enkelt. Det går att göra var som helst, när som helst. Man behöver inte passa tider och man behöver inte en massa utrustning (men bra skor kan nog vara nödvändigt). Dessutom är det ett fantastiskt sätt att uppleva naturen, nya platser och städer :)

Har du nåt tips till den som är sugen på att börja springa?
Det är okej att inte orka springa hela vägen. Man FÅR gå ibland. Man FÅR ta pauser. Det är inte att misslyckas eller att inte kunna springa. Tvärtom är det kanske det allra bästa sättet att komma igång: varva löpning med promenad. Efterhand kommer du att orka springa längre och längre. Och ja, satsa på bra skor!

Vad gör du när du inte löper?
Jag styrketränar på gym 3-4 ggr per vecka utöver löpningen. Dessutom är mitt jobb ganska tidskrävande, men nu under sommaren satsar jag istället på att utveckla ett ohälsosamt beroende av Netflix.

 

12.06.2015 kl. 19:58

Veckans blogg - birdy.ratata.fi

 

 

Namn: Saara
Ålder: 24
Gör: Alla saker (studerar litegrann)
Bor: Åbo
 


Hej Saara! På din blogg Birdy ser vi att du tar en massa snygga foton, men vi på Ratata vet ganska lite om dig - berätta något om dig själv som vi inte vet!
Tack för komplimangen! Lite random facts: är finnkanadensare och har kompat Sanna Nielsen på piano en gång. Matfantast.

Hur ser en dag i ditt liv ut just nu?
Jag sörplar i mig livets nudel (läste det precis nånstans och tyckte det lät finurligt)! Lämnade nyss in kandidatavhandlingen i engelska vid ÅA så jag njuter av långa lunchraster, besök till Hfors/Vasa, lite sommarjobbssökande och massor av fotograferande. Jag har ett eget företag så det är lite student- och bröllopsfotograferande på kommande vilket jag älskarälskarälskar att göra. Alla är så glada :)

Vad ser du dig själv göra i framtiden?
En dröm är att jobba för främjande av kulturutbyte i Finland eller internationellt, t.ex inom en organisation som integrerar invandrare i Finland eller (megadröm) inom Nordjobb/EU/FN.. Jag tror att kultur är en helsikes bra grej för att öka förståelse olika människor emellan, och jag hoppas att jag en dag kan jobba heltid inom fotografering, grafisk design och kulturledarskap.

 

Bild - birdy.ratata.fi

29.05.2015 kl. 18:22

Speedintervju med Caroline // Les Couleurs Des Nuages

 

 

 

 

Namn: Caroline Haldin-Breitenstein

 Ålder: 22

 Bor: Åbo

 Gör: Studerar cellbiologi vid ÅA

 

Tjenare där lescouleursdesnuages.ratata.fi! Du har bildbombat Ratata med 
underbara fotografier från Japan och det ser ut som att du har haft en 
fantastisk resa! Vad var det bästa med att besöka Japan?


Svår fråga! Vill nämna så många saker, men helt kort så var det drömupplevelser blandat med fantastiskt god mat och förstås bästa sällskapet (min fina man).

 Vad gör du annars under dagarna just nu?

Har nyligen börjat med min pro gradu-avhandling så jag hänger i labbet och forskar dagarna i ända. När jag är hemma spelar vi Mario Kart.

 Vilket land vill du besöka till näst och varför?

Italien! Vill sitta i solen och dricka vin, äta pasta och blicka ut över gröna kullar. Och sen vill jag till Japan på nytt.

Du tecknar också mycket - berätta gärna mera!

Jag tecknar för att det får mig att slappna av och stänga ut världen, och så tycker jag att det är roligt. Om jag inte hade hittat cellbiologin hade jag nog blivit illustratör istället. Använder mest blyerts och vattenfärger just nu, men jag gillar också Copic markers och datorprogram (Manga Studio 5) + tablet (Wacom Intuos 5). Inspirationen kan vara vad som helst, som musik eller en känsla, men jag följer också många tecknare på tumblr och instagram vilket är väldigt inspirerande och ger mig mål som "det där vill jag också kunna!".

 

 

16.05.2015 kl. 16:04

Ratata presenterar: Speedintervju med Inga-Stina!

 

 

Namn: Inga-Stina
Ålder: 18
Bor: i Esbo
Gör: Är abiturient och läser till inträdesförhör samt jobbar då och då.

 

Hej ingastina.ratata.fi! Du är en av den nya generationens ratataiter och vi beundrar stort hur proffsigt du hanterar din kamera! Vad vill du göra efter gymnasiet?

Jag vill bli diplomingenjör och bli proffs inom ekologiska förpackningar och sånt. Och flytta till Helsingfors!

Vad gjorde du igår kväll?

Jag hade en vappmiddag med mina vänner men kunde typiskt nog inte följa med ut eftersom passet blev hemma.

Har något gjort dig riktigt glad i år?

Musikaler! Penkisdagen! Alperna! Den här speedintervjun!

Vad är din högsta önskan just nu?

Att jag klarar av att hitta just för mig bra levnadsvanor. Och att jag lär mig att göra en bakåtvolt på trampolinen!

 

Bild - Inga-Stina

 

02.05.2015 kl. 18:37

Ratata presenterar: Speedintervju med Jenna!

 

 

Namn: Jenna Vierinen
Ålder: 21
Bor: Helsingfors
Gör: Studerar till kulturproducent och jobbar
som redaktionssekreterare på Studentbladet

 

Tjenare, http://jenna.ratata.fi! Du skriver i din introduktion att du älskar att argumentera. Vi är nyfikna på detta!

Haha, jamen jag älskar att prata om saker jag brinner för och har väldigt svårt att erkänna att jag har fel/tycker fel om något, vilket gör att man måste argumentera utav helsike för att få över motparten till ens sida. No matter what typ. Speciellt när det kommer till att diskutera feminism med (oftast) killar. Den diskussionen kan jag hålla på med i evigheter.

Vad är den senaste boken du läst?

Min senaste bok jag läst är Expeditionen: min kärlekshistoria av Bea Uusma. Det kommer en recension på den nästa vecka men kan spoila lite med att den var såååå bra!

Vilken är din favoritplats?

Älskar Tölö och Rödbergen i Helsingfors. Blir lycklig varje gång jag hänger där. Mysiga gator och fina hus. Sedan finns det nog inget så fint som Malax skärgård på sommaren. Finns så många favoriter men det här är topp 3.

Vad ska du göra under veckoslutet?

Jag ska dricka vin, hänga med min bästis som kommer till stan och försöka hinna på Vintage & Retro + Design Expo. Och sova så länge som möjligt! 

Bilder - Jenna // Arts and other drugs

17.04.2015 kl. 17:25

Ratata presenterar: Speedintervju med Emily!

 

 

Namn: Emily
Ålder: 22 år
Bor: i Åbo
Gör: magisterstudier i Offentlig
förvaltning vid ÅA

 

Hej http://emily.ratata.fi! Många ratataiter uppskattar dina inredningsbilder. Var hittar du inspiration?

Tack! Jag är en väldigt visuell person och påverkas mycket av den visuella omgivningen. Eftersom jag oftast jobbar här hemma, är jag mån om att trivas i lägenheten, men det är en utmaning att inreda en hyresbostad på studentbudget. Jag gillar den ljusa, nordiska inredningsstilen, gamla möbler och naturmaterial. Inspiration hittar jag på pinterest, i bloggar och i inredningsmagasin.

Vad gör man på en söndag var du bor?

På en söndag i Åbo kan man göra vad som helst som faller en in. Om det är varmt kan man promenera längs Aura å, picknicka i parkerna eller kanske ta en cykeltur. När det är lite kallare kan man duka upp till brunch med sina kompisar, gå till biblioteket, dricka kaffe på något cafe eller krypa upp hemma i sin egen soffa. Söndag är en bra dag att pyssla på, lyssna på poddar eller träna också.

Vad skrattade du senast åt?

Ett avsnitt av The Big Bang Theory. Har sett alla avsnitt lite för många gånger, men tycker fortfarande att de är lika roliga!

Vad önskar du mest av allt just nu?

Att det skulle vara lite fler plusgrader, sol och fredagseftermiddag! Och att mina växter inte ska dö, det händer lite för ofta...

 

Bild - Emily

 

13.03.2015 kl. 12:19

Intervjuer

 

Här dyker alla intervjuer från Ratatas framsida upp.
 

 

Profiler:

 

 Henrika Bonn

 Karin Lindroos

 Johanna Bruun & Ida Enegren

 Amanda Grönroos

 Nayab Noor Ikram

 Ila Nordman

 Linnea Portin

 Déa Solin

 Jennifer Sandström

 Leena Sahlström

 Fia Doepel

  Erik Palm

  Vanessa Forstén

  Michaela von Kügelgen

  Emma Kanckos

 Emilia Nyberg

  Madelen Holmström

 Sandra Beijer

 Flora Wiström

 Elin Skoglund

 Matilda Wahl

 Olivia Hageus

 Moa Ericson

 Janne & Joni Keko (NAJSlifestyle)

 Kadi Lindman

 Daniela Skoglund

 Malin Öhman

 Jonna Jinton

 Jarina Leskinen

 Siri Fagerudd

 Ellen Strömberg

 Julia Degerth

 Liisa Mendelin

 Elin Willows

 Caroline Eriksson

 TildaSofia

 Michaela Finne

 Celine Granlund

Veckans blogg-intervjuer:

 

 Nanó - nano.ratata.fi

 Malin - malin.ratata.fi

 Alexandra - hedenandis.ratata.fi

 Astrid - astrid.ratata.fi

 Niklas - niklasgerkman.ratata.fi

 Sofia - filosofias.ratata.fi

 Amy - amy.ratata.fi

 Elin - elins.ratata.fi

 Jenny - andas.ratata.fi

 Adrienne - pepperminttoad.ratata.fi

 Rebecca & Sofia - fangslandevishet.ratata.fi

 Fia & Jarkko - thebluekitchen.ratata.fi

 Amanda - amandaiunderlandet.ratata.fi

 Jasmine - mittgronasamhalle.ratata.fi

 Louise - laserlouise.ratata.fi

 Melinda & Malin - estradpoesi.ratata.fi

 Kajsa - stormen.ratata.fi

 Julia - groniabo.ratata.fi

 Mikael - mikaelr.ratata.fi

 Bloggkoll - bloggkoll.ratata.fi

 Malin - malin.ratata.fi

 Sandra - grimbiard.ratata.fi

 Sara - pulsfrekvens.ratata.fi

 Ida - kudibyspoteter.ratata.fi

 Satu - satumainen.ratata.fi

 Elias - bringthenoise.ratata.fi

 Sonneblom - sonneblom.ratata.fi

 Fanny - argusti.ratata.fi

 Hanna Sofia - systrami.ratata.fi 

 Frida - bergochdalvana.ratata.fi

 Emilia - emiliakan.ratata.fi

 Koltrast - koltrast.ratata.fi

 Hanna - hani.ratata.fi

 Miilo - miilo.ratata.fi

 Anne - annehietanen.ratata.fi

 Julia - book.ratata.fi

 Louise - ordagrant.ratata.fi

 Fia - slainmejifolie.ratata.fi

 Rolf - kaffepausen.ratata.fi

 Kaneli - spicegirl.ratata.fi

 Sanna - detsannalivet.ratata.fi

 Linn - linnbyrkjeland.ratata.fi

 Amanda - magnolia.ratata.fi

 Lina - finalina.ratata.fi

 Jenna - bestfaceforward.ratata.fi

 Matilda - risgryn.ratata.fi

 Johanna - curroergosum.ratata.fi

 Saara - birdy.ratata.fi

 Caroline - lescouleursdesnuages.ratata.fi

 Inga-Stina - ingastina.ratata.fi

 Jenna - jenna.ratata.fi

 Emily - emily.ratata.fi
 

 

Ny blogg - Elias

 

 

Hej eliasjforsman.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Den frågan är en gammal favorit! Väntar oftast på ett svar till den från mig själv klockan två på natten framför badrumsspegeln. Trots att existensiella kriser kan slå till vid de flesta tidpunkterna har jag nog något hum om vem jag är (frågan framför spegeln kanske mest handlar om vad jag riktigt håller på med). Jag älskar att gå omkring i svarta jeans, svarta kragskjortor, svarta turtlenecks och svarta rockar. Ibland måste jag variera, så att jag kan tvätta allt svart. Mjölk, musik, filmer och udda, hipstriga eller annors bara speciella människor tycker jag också om! Tycker om att sitta på mörka, mysbelysta pubbar och ta ännu mörkare bilder på mina vänner. Jag är ärlig om de saker jag talar om. För vad är det för idé att tala om saker man inte vill vara ärlig om? Allt kan på gott och ont vara ett potentiellt skämt för mig. Anser även mig själv vara feminist. Det är väl relativt upplysande?

 

Vad kommer du att blogga om?

Det beror lite på vilken sinnesstämning jag befinner mig i. Jag har en viss förkärlek för nonsens och för inlägg som i princip bara finns till för att vara roliga, men så tycker jag också om att kommentera på något som kanske har väckt relativt mycket uppmärksamhet. Min stil kan jag inte ändra på fast jag ville det. Mina vänner har informerat mig om att jag skriver som jag talar. Det kanske inte är en akademisk vinst, men it is what is. Vill skriva mer konstruktiva inlägg om saker som försiggår i vårt samhälle. Problemet är ju det att det är lite lättare att skriva raljerande om någon annans synpunkter på hur saker borde vara. Hehe. Kommer också blogga mer om filmer.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Jag har lite försökt jobba på att bli mer personlig, dela med mig om mitt liv och vad jag håller på med. Jag är oftast inte den som faller i bitar och delar med mig om alla mina problem, utan lyssnar, ger något dåligt råd eller inflikar med ett opassligt skämt och får en irriterad blick före den berättande parten fortsätter. Men jag hade planerat skriva om veckan som gått. Den var lite annorlunda och dröp dessutom av sådan dekadens att huhhuh. Plus så fick jag också nyss om lite intriger, men dem kan jag ju inte avslöja ännu. Så förvänta er det, hör ni.

 

24.01.2017 kl. 11:41

Ny bloggare - Anomalina

 

 

Hej anomali.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Hejsan! Jag heter Lina Hassel, är soon-to-be 21 år och studerar till modersmålslärare i Åbo. Jag är den prototypiska ratata-bloggaren som pluggar litteraturvetenskap, har en pinsamt stor förkärlek till Instagram och åskådar världen genom mina feministiska glasögon (bildligt och bokstavligt talat).

Vad kommer du blogga om?

Jag tror mej ha ett övergripande tema i bloggen men ärligt talat så är de flesta inlägg väldigt spontana, de kan handla om allt från bajs till böcker och allt där emellan. Men utgångspunkten är oftast en arg, grubblande eller finurlig feminists betraktelser. Jag kan sällan hålla mej borta från debatter som puttrar i bloggosfären och jag har allt som oftast ett behov av att få spy ut mina tankar över tangentbordet. 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

I bakhuvudet ligger några idéer om kropp, hår och kalsonger. So stay tuned!

 

15.01.2017 kl. 23:51

Ny på Ratata - Världens bästa Karlsson

 

 

Hej karlsson.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Jag är en cynisk 25-årig Pargasbo som för tillfället bor i Helsingfors tillsammans med min flickvän och jobbar veckoslut på Radio X3M. Blev förra veckoslutet i sändning utmanad att starta en blogg, och här är jag nu. Har varit en rolig upplevelse hittills. Annars är jag samhällsintresserad, feminist och håller på med ståuppkomik samt skriver manus. 

 

Vad kommer du blogga om?

En svår fråga eftersom hela bloggvärlden är så obekant för mig. Men jag tror det blir en hel del samhälle, förhoppningsvis ibland med en rolig vinkling. Jag hoppas mina blogginlägg får läsaren att tänka. Det blir nog ingen dagboksliknande personlig blogg, har ett alltför tråkigt liv för det.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid. 

På min lista av saker jag vill skriva om har jag bland annat om att det är okej att vara en pessimist, varför det finns så få kvinnliga ståuppkomiker och om mitt djupa hat för Eurovisionen. "

 

27.11.2016 kl. 18:55

Ny på Ratata - Filosofias.ratata.fi

 

 

Hej filosofias.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Tjena! Jaa-a, jag är en semi-vuxen 27 årig studerande, halv-norsk med rötterna i Ekenäs och numera bosatt i Åbo. Är otroligt rastlös, socialt beroende och humoristiskt lagd - beskrivs även som glad, allt för snäll, känslig och världsvan. Intresserad av fotografering, gastronomi, musik, social media av alla de slag, resor och har nyligen upptäckt skrivandet! Nice!

 

Vad kommer du att blogga om?

Jag kommer att blogga om mitt liv, mina funderingar och allt det innebär - ärligt, klumpigt och utan filter.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Har ingen aning om vad nästa inlägg kommer att handla om just nu, men har en massa funderingar på g. Allt från småstadsintriger till tränings ohälsa. Stay tuned! :D

 

 

 

 

08.11.2016 kl. 13:28

Ny på Ratata - Nicolina

 

Hej nicolinaa.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Jag heter Nicolina och är 19 år, fyller snart 20. Jag kommer från en liten by i Österbotten, men just nu bor jag i Vasa och studerar första året till socionom. Jag har en svaghet för fina kvällshimlar och havet, och tycker om att gå på kaffedejter med mina vänner. När jag inte är i skolan eller dricker kaffe hittar man mig i soffan med en bra bok i handen.

Vad kommer du att blogga om?

Jag har inte något speciellt tema på min blogg, utan jag kan blogga om lite vad som helst. Ofta skriver jag om mig och mitt liv, och då brukar det bli ganska ärliga texter. Däremellan kan det bli en hel del bilder också, för jag tycker om att fotografera. En blogg om min vardag helt enkelt.
 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Det var en svår fråga! Men kanske ett inlägg om min depression och ångest, eftersom jag vill att det ska bli vanligare och lättare för folk att prata om psykisk ohälsa. Och för att det för tillfället är en så stor del av mig, som jag inte vill gömma undan.

 

14.10.2016 kl. 23:12

Ny på Ratata - Mikaels ögonblick

 

 

Hej femhundra.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Mitt namn är Mikael. Jag kan ingenting helt och hållet men vet lite om allt. Alla konstformer intresserar mig och jag är en amatörutövare inom allt. Rätt så nyligen flyttade jag tillbaka till min hemort, Jakobstad, för att studera grafisk design. 

 

Vad kommer du att blogga om?

Jag vet ingenting om bloggar och hoppas att detta inte urartar i katastrof, men tanken är att min blogg ska innehålla bilder, film och musik som jag skapar på min fritid för vem som helst att ta del av. Kanske en och annan dikt på dialekt.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Tanken är att vi skall skapa ett nytt kollektivkonstverk inom en snar framtid, denna gång med utförligare dokumentering av processen. Förmodligen med tillhörande vernissagevideo.

 

04.10.2016 kl. 12:22

Ny på Ratata - Sastronauten.ratata.fi

bild - Sastronauten.ratata.fi

 

Vem är du egentligen?

Jag heter Sandra, jag är 21 år gammal och jag studerar grafisk design. Just denna höst lever jag loppan i Stockholm, men i november flyttar jag tillbaka till Jeppis. Det finns några saker jag tycker extra mycket om att göra: sy, gå på loppis, måla med vattenfärger och spela pokémon go. Jag har en hund också, hon heter Liv och hon är en chihuahua, hundar är det bästa jag vet.

Vad kommer du att blogga om?

Mest kommer jag väl blogga om min vardag, om ytliga ting så som kläder och inredning. Kanske kommer jag visa upp nånting jag målat eller skapat på andra vis. När jag kommer tillbaka hem ska jag fortsätta sy igen, och då kommer jag blogga mycket om just sömnad.

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Det kommer nog bli en hel del inlägg om Stockholmsäventyr jag varit med om. Kanske att jag snart lägger ut ett boktips eller kanske till och med en vlogg!

 

03.09.2016 kl. 16:13

Ny på Ratata - Milia.ratata.fi

 

Hej milia.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Jag heter Milia och jag är konsthistoriker. För tillfället bor jag i Köpenhamn och arbetar med kulturexport, men jobbar också på min master i konstvetenskap. Jag är en rätt spontan individ som tycker om att resa och uppleva nya platser och saker, men också att grubbla över filosofiska, djupa existentialistiska och samhällspolitiska frågor, gå på loppis och äta sallad.

 

Vad kommer du att blogga om?

Jag kommer att blogga om konst och lite om min vardag som konsthistoriker. Mycket kommer att vara sådant som jag på ett eller annat sätt stöter på i mitt dagliga liv. Det blir allt från intressanta utställningar och fenomen till aktuella teman, böcker, tips, personliga erfarenheter och filosofiska funderingar.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid:

Om en dryg vecka åker jag till Berlin för att se den nionde Berlinbiennalen, så som man säger på engelska, stay tuned!

 

24.08.2016 kl. 17:32

Ny blogg - Hållbarhetsbloggen

 

 

Hej hallbart.ratata.fi! Vem är du egentligen?
Jag är en som tänker ganska mycket på många olika saker och gärna testar sådant som verkar vettigt. Har länge betraktat mig som en miljömedveten person men efter att jag började läsa om zero waste var det verkligen som att se på världen med nya ögon. Jag insåg att det finns en helt ny nivå av miljömedvetenhet att sträva efter och att det inte behöver vara svårt! När jag läst på ett tag tyckte jag att jag också hade något att säga om ämnet, därav bloggen. Jag försöker dokumentera mina egna vardagsreformer och hoppas på att samtidigt kunna inspirera andra.

Vad kommer du att blogga om?
Hållbara grejer! Sådant som var och en kan göra, som inte behöver vara svårt eller komplicerat och som är skonsamt för både människor och miljö. Jag kommer att blogga om hur jag strävar efter mindre plast och mera zero waste och dela med mig av min bästa tips för hur det ska lyckas. Dessutom har jag på känn att det också blir ganska mycket blogginnehåll som handlar om veganmat. Jag lagar gärna mat och gillar att nörda ner mig i kokböcker och fina matbloggar.

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en vecka:
Förmodligen ett inlägg om hur en på något enkelt sätt kan minska på sitt skräp i vardagen genom pyttesmå förändringar och utan stor ansträngning. Och så alldeles säkert ett inlägg om lättlagad och god veganmat!

 

01.06.2016 kl. 12:58

Hej där, nya bloggare!

 

 

Hej fangslandevishet.ratata.fi! Vem är ni egentligen?
Vi skulle kunna beskrivas som två spralliga personer med humor som lutar mot det lite sarkastiska hållet. Båda två studerar statskunskap i Vasa och älskar spontana utgångar och att resa. 
 

Vad kommer ni att blogga om?
Vi kommer att blogga om guldkornen i vår vardag, funderingar kring olika samhällsfrågor och i ett senare skede kommer bloggen också att handla en hel del om våra utbyten utomlands. Eftersom vi är två personer som delar på ett bloggutrymme så kommer ämnena på inläggen att hoppa från högt till lågt, från regeringens nedskärningar i den offentliga sektorn till sorgen över en spräckt telefonskärm.
 

Ett typiskt inlägg som vi kan förvänta oss på bloggen inom en vecka:
Hmm.. Det var en svår fråga! Men ni kan antagligen förvänta er en sammanfattning av veckan som gått tillsammans med en hel del bilder som kompletterar. Förhoppningsvis kommer även en spaning eller ett tips med gällande feminism/politik. Sist och slutligen kommer troligen någon av oss att beklaga sig över högen av skolarbete som samlats haha. 
 
15.05.2016 kl. 17:06