Ratata blir med praktikant!

bilder: Sofie Råholm

 

Ratata är med praktikant! Från och med måndag den 5 mars kommer Sofie Råholm praktisera hos oss. Fram till mitten av maj kommer hon att boosta Ratatas framsida med artiklar och intervjuer. Till vardags studerar hon till estenom vid yrkeshögskolan Novia i Vasa. På Ratata hoppas hon kunna utveckla ett av sina stora intressen, nämligen skrivandet.

 

Hej Sofie, kommande praktikant på Ratata! Vem är du och hur ser en typisk dag i ditt liv ut?

Hej! Så vem är jag? Kort och gott är jag en tjugotvå årig tjej som studerar sista året till estenom, alltså inom skönhetsbranschen. Älskar glitter, tatueringar, festivaler och drömmer om att en vacker dag skriva böcker. Annars så är jag den som hellre pratar lite för mycket än för lite och kan relatera till nästan varje Veronica Maggio låt. Under en typisk dag i mitt liv sitter jag några timmar i skolan, hänger med vänner, kollar x antal timmar på netflix och snackar via facetime med le boyfriend. Facetime är ju det bästa som finns när man är i ett distansförhållande!

 

Vad har du tänkt göra här på Ratata?

Jag kommer göra mycket olika reportage, t.ex. intervjua olika profiler, komma med olika tips såsom boktips och resetips plus lite annat smått och gott. Vi får helt enkelt se lite vad denna vår kommer bjuda på! :)

 

Du har en egen blogg på Nouw. Vad skriver du om där?

På min egen blogg skriver jag om allt och ingenting. Den fokuserar mest på min vardag men skriver även mycket kring mina åsikter och funderingar osv. En liten mix av allt helt enkelt!

 

Vad betyder bloggandet för dig?

För mig är bloggen en plats att få vara kreativ och koppla bort allt annat. När jag var yngre handlade bloggen mycket om statistik och besökarantal, men nu för tiden bloggar jag nog mera för min egen skull!

 

 

Bilderna på din blogg är himla snygga! Hur editerar du dem?

Tack så mycket!! Det beror på lite, ibland redigerar jag de på photoshop men oftast använder jag mig av appen VSCO. Lite väl komplicerat när appen bara finns på telefonen så är tvungen att mejla bilderna till mig själv från datorn, men gillar deras filter så mycket så! 

 

På din blogg nämner du ibland ångest och vikten av att ta hand om sin mentala hälsa. Är det viktigt för dig att det du delar med dig av på sociala medier inte bara är en rosaskimrande fasad?

Ja det är det! Inte bara för andras skull utan även för min egna. Allt blir mycket klarare för mig när jag ser det svart på vitt och det är lättare för mig att bearbeta saker då också. Har flera gånger fått höra att folk uppskattar min ärlighet på bloggen, så det känns verkligen super fint! 

 

Vilka influencers/bloggare följer du själv och varför?

Flora Wiström är nog den influencer jag följer mest, tycker hon är så himla cool och vettig!

 

Och sist men inte minst - vad gör dig på riktigt gott humör?

Oj, rätt mycket nog! Mina nära och kära, en god nattssömn, känslan efter ett träningspass i simhallen, mozarellastickor och när jag för en gångs skull har det städat hemma. 

 

Sofies blogg hittar ni här.

 

03.03.2018 kl. 19:45

Tack för mig!


Bästa Ratata. Nu har min praktik lidit mot sitt slut och det är dags för mig att säga tack och hej! Jag har haft så roligt och hunnit med så mycket och till och med fått träffa en hel del bloggare. Tack för det!

Det som jag kanske är mest nöjd med är bloggutmaningen (TACK för att så många bloggat så aktivt, keep it up) och filmerna "Hemma hos". Det är banne mig klurigt att filma och klippa utan att tappa förståndet då allting är så petigt på datorn, men det lyckades! Jag hoppas ni fick en bra inblick i bloggarnas liv och lärde känna deras personligheter :) I spalten till vänster på datorn (eller längst ner på mobilen) hittar ni filmerna.

Vid sidan om praktiken har jag också både jobbat och gjort andra projekt, vilket ibland kanske lett till tystnad här - beklagar! Men jag tycker det blev ganska bra ändå och jag hoppas ni också har varit nöjda med mig!

Ni får jättegärna läsa min blogg nu då jag gjort praktiken klar och inte längre uppdaterar er här på framsidan om vad som sker i Ratatasfären. På Grön i Åbo skriver jag många ekotips och framförallt Zero Waste-relaterade texter, så bara att klicka här om man är intresserad att läsa mer!

(En del inlägg kommer att publiceras ännu under sommaren, men de är tidsinställda om ni undrar)

Ha en superdag och vecka och sommar,

 

mvh

Julia Degerth

Julia Degerth
11.06.2017 kl. 20:22

Ratata har en ny praktikant

 

 

Våren är här, och så även vår peppade praktikant Julia Degerth, även känd som bloggaren bakom Grön i Åbo


Hej Julia och välkommen till Ratata! Berätta lite om dig själv och vad du kommer pyssla med här hos oss. Har du några särskilda idéer på g?

Hej och tack! Jag kommer att försöka aktivera Ratata-gänget samt locka nya personer att börja blogga här, på denna lilla mysiga portal! Några grejer jag kommer att göra för att aktivera Ratata är att bl.a. besöka olika bloggare för att filma dem och diskutera deras liv och blogg och dessutom kommer jag att ordna bloggutmaningar, bloggevenemang och annat. Jag kommer också att uppdatera framsidan nu och då! Skall bli jättekul! Så hade jag ju en klädbytardag förra lördagen också för främst Ratata-bloggare.

 

Du drivs av ett enormt miljöengagemang, kan du berätta lite om det? Vilken roll spelar sociala medier i ditt intresse?

Jag tycker att det är så viktigt att tänka på vår planet och vad som händer om vi inte minskar vårt fotavtryck. Tänker på det nästan hela tiden och försöker också att blogga aktivt om det för att inspirera fler till att leva mer miljömedvetet. Jag tror att det på många sätt går att koppla sociala medier med detta. Jag kan blogga om det (ett enkelt sätt att ge ämnet synlighet), jag kan nå helt nya människor via t.ex. Instagram och hashtags jag använder osv. Dessutom är det ju miljövänligt att blogga istället för att skriva en tidning dagligen om Zero Waste och allt det där.

 

Förhoppningsvis hinner du även njuta av våren trots praktiken. Har du några vårmåsten i Åbo?

Absolut! En av de fina sakerna med en praktik som denna är ju egentligen den frihet man får! Jag tycker att det är en bra övning inför arbetslivet också, min plan är ju faktiskt att kanske kunna leva på bloggen och då måste man lära sig disciplin så man separerar arbete och fritid då man till största del jobbar hemifrån. Helt perfekt att få öva på det! Jag har lite sådär drömmiga tankar om hur jag kommer att sitta på ett mysigt café med min dator och arbeta. Blir så skönt. Mina vårmåsten i Åbo är nog att åka båten Låna om den ännu existerar. Det är en elbåt man får hyra och åka runt i Aura å med, vilket är h-e-l-t underbart om det är fint väder. Något annat är nog att börja äta utomhus, göra längre cykelturer och börja sova över på sommarstugan. Våren är bäst.

 

Vad tänker du göra i sommar?

I sommar kommer jag att jobba på ett café och dessutom vara med på ett läger om hållbarhet och få använda mitt intresse som yrke!! Så glad över det. Eftersom caféet är stängt i juli är jag faktiskt så privilegierad att jag har en månad sommarlov, vilket är så otroligt skönt. Då vill jag vandra i bergen i Norge och träffa mina favoritbarn och äta jordgubbar mer än någonsin. Och plocka de där bären jag måste frysa in för vintern.

 

Sist men inte minst - är det något du vill fråga eller nämna för Ratata-användarna?

Egentligen inget speciellt, förutom att jag hoppas att ni kommer att tycka om det jag skall göra här! Och man får jättegärna komma med förslag och feedback gällande allt, så bara att skriva till mig. Annars önskar jag alla Ratataiter en riktigt fin vår!

 
24.04.2017 kl. 08:38

Praktikant-Malin

Säg hej till Ratatas nya praktikant!

Sommaren är här, och så även vår glada praktikant Malin Åhman. 
Hej Malin och välkommen till Ratata! Berätta lite om dig själv och vad du kommer pyssla med här hos oss.

Hej, mitt namn är Malin Åhman, jag är 20 år gammal och kommer från Malax i Österbotten. Just nu har jag snart gått färdigt mitt första år som kulturproducentstuderande på Arcada, och bor alltså numera i Helsingfors. Jag kommer fungera som praktikant på Ratata inom ramen för en skolkurs, och kommer hjälpa Miilo ordna bloggträffar, uppdatera startsidan och hitta på roliga grejer under sommaren. Jag är själv väldigt intresserad av poesi, och också fotografering, så det kommer ni med ganska stor säkerhet få ta del av medan jag är i farten!

Du driver ju bland annat projektet EstradpoesiFI, kan du berätta lite om det?

EstradpoesiFI föddes när jag och Melinda Lönnberg, som är min partner in crime, insåg att vi hade gått runt och funderat på ungefär samma idé ett bra tag. Vi ville försöka samla poeter, utveckla särskilt den finlanssvenska estradpoesi-scenen och även öka intresset för och medvetenheten om denna konstform på något sätt. Det fanns och finns en hel del planer, idéer och funderingar men vi konstaterade att allt måste börja någonstans. Så den 1 januari 2016 kom vårt första inlägg upp på estradpoesi.ratata.fi, och sedan dess har vi bara riktat blickarna framåt. Kika in så kan ni läsa lite om vad som händer, förhoppningsvis kommer det börja hända väldigt spännande saker snart!

Förhoppningsvis hinner du fylla din sommar med annat skoj än bara jobb. Har du några sommarmåsten?

Jag tycker att sommaren får handla om annat än just måsten. Då är man samtidigt öppnare för nya saker och nya upplevelser, och blir kanske inte lika besviken om det visar sig att ens vanliga tradition inte kommer gå att genomföra i år. Men såklart har jag saker jag alltid gör på sommaren, som att vara på sommarstugan, äta jordgubbar med ovispad grädde, läsa böcker och bada bastu. En sak jag vill prioritera lite extra är poesin. Denna sommar kommer förhoppningsvis också betyda lite vila och reflektion, så att jag är redo att tackla nästa skolår då det kommer!

Läs mer om Malin och hennes vistelse här på Ratata på den nystartade Praktikantbloggen!
12.06.2016 kl. 17:24

Tillsammans gör vi Ratata

 

 

Eftersom det dykt upp kritik mot hur framsidan sköts föreslår jag att de som vill kan dra sitt strå till stacken och börjar tipsa om innehåll ni vill se på framsidan! Skötseln av Ratata och allt vad det innebär är för mig i princip en 24/7-syssla och jag tar gärna emot hjälp med att hitta material jag missat.

Formuläret hittar ni längst ner på framsidan. Tillsammans gör vi Ratata!


Blogga lugnt! 

Nanó, innehållsansvarig

 

 

27.02.2016 kl. 13:47

RATATAKALENDERN 2016 nu till salu online!

 

Äntligen kan vi meddela att Ratatakalendern 2016 nu finns till salu även online!

Årets snyggaste fickkalender går att beställa på KSF Medias webshop Kortet.fi och kostar 17€. Ifall du är innehavare av KSF Media-kortet är kalendern dock din för 15€. Beställ kalendern här och ta en titt på hur den ser ut här.

Har du medverkat med text/bild i årets Ratatakalender? I så fall har du rätt till ett exemplar till det rabatterade priset 12,50€ (postning ej inräknat). De som medverkat kan mejla namn, postadress och bloggadress till heidi.andler@ksfmedia.fi för information om betalning och postning.

Observera att årets upplaga är mindre än tidigare år, se alltså till att beställa kalendern i god tid innan de tar slut!

 

30.12.2015 kl. 20:49

Lite info om Ratatakalendern

 

Sedan vi meddelade om premiärförsäljningen av Ratatas fickkalender på Spinneriets julmarknad har vi fått en del frågor om var man kommer kunna köpa kalendern:

Kalendern kommer även att finnas till försäljning här på Ratatas framsida samt på en lanseringsfest som sker i Helsingfors i december. Mer info snart! Vi söker som bäst efter frivilliga hjälpare i Helsingforstrakten som kan ta hand om beställningar och postning för en valfri period, känner du dig manad att hjälpa till? Mejla nano@ratata.fi!

 

 

05.12.2015 kl. 15:45

Ratatakalendern på Spinneriets julmarknad

 

Pärmbilden på årets Ratatakalender, illustrerad av Emilia Kannosto.

 

Spinneriets julmarknad börjar närma sig! Detta kreativa evenemang är definitvt värt att ta en tur till Ekenäs för att handla personliga julklappar och julpynt. Julmarknaden börjar på lördagen den 12 december klockan 11 på förmiddagen och adressen är Forsmansallén 2. Det är även på Spinneriets julmarknad som Ratatas fickkalender 2016 (formgiven av Josefin Saarenpää) kommer att premiärsäljas!

Ratatas fickkalender är den PERFEKTA julklappen för både unga och vuxna. Ordentligt med skrivutrymme, snygg layout och bilder och texter från våra talangfulla Ratata-bloggare. Utan en bra fickkalender överlever man inte ett helt år!

Andra säljare på Spinneriets julmarknad:

• Niki Blomqvist, Personal Trainer: Presentkort 
Christoffer Relander: Fotoprints
• Olivia Victorzon: "Bondens glögg" från Nibble Gård och pepparkakor
• Sara Nyberg: origamistjärnor, svävande koppar, akvarell- och tuschteckningar.
• Clara Wahlström: Smycken, tvålar, julkort
Riina Lindroos: Ljusslingor och trädrakar
• Solveig Brüning: Ekenäsbrickor
• Hanna Räisänen: Julkransar
• Mi Zitting: Anteckningsböcker, kort 
Tanja Is och Laura Lundström: tvålar, smycken, accessoarer, posters, kort och böcker
• Bloggtjänsten Ratata: Årets Ratatakalender (fickkalender) 
Karin Lindroos: Julkort, receptkort, affischer, boken "Jouluiloa kierrätysmateriaaleista"
• Britten Lindroos: Jullimpor
• Ika Wickström: Tavlor och prints
• Mikael Mäkelä: Luffarslöjd
Emilia Nyberg: prints (kariskarta), fotoprints, hantverk
Fia Doepel: prints, fotokonst
• Dessutom produkter av Nicole Hjelt, Kajsa Wikman-Colerus, Marthaförbundet med flera

Länk till facebookevenemanget.

Bland annat Fia Doepel kommer också att sälja personliga julklappar på julmarknaden - 25% av intäkterna från hennes fotografier går till Lihastautiliitto's forskning av sjukdomen ALS.

 

EDIT: Vi har fått lite frågor om vilka andra sätt det finns för att få tag på en kalender och vi vill meddela om att de även kommer säljas på en kommande lanseringsfest i Helsingfors samt via framsidan här på Ratata! Som det står i texten ovan premiärsäljs den alltså på Spinneriets julmarknad. Mera info om övrig försäljning inom kort.
 

01.12.2015 kl. 13:29

Intervjuer

 

Här dyker alla intervjuer från Ratatas framsida upp.
 

 

Profiler:

 

 Henrika Bonn

 Karin Lindroos

 Johanna Bruun & Ida Enegren

 Amanda Grönroos

 Nayab Noor Ikram

 Ila Nordman

 Linnea Portin

 Déa Solin

 Jennifer Sandström

 Leena Sahlström

 Fia Doepel

  Erik Palm

  Vanessa Forstén

  Michaela von Kügelgen

  Emma Kanckos

 Emilia Nyberg

  Madelen Holmström

 Sandra Beijer

 Flora Wiström

 Elin Skoglund

 Matilda Wahl

 Olivia Hageus

 Moa Ericson

 Janne & Joni Keko (NAJSlifestyle)

 Kadi Lindman

 Daniela Skoglund

 Malin Öhman

 Jonna Jinton

 Jarina Leskinen

 Siri Fagerudd

 Ellen Strömberg

 Julia Degerth

 Liisa Mendelin

 Elin Willows

 Caroline Eriksson

 TildaSofia

 Michaela Finne

 Celine Granlund

Veckans blogg-intervjuer:

 

 Nanó - nano.ratata.fi

 Malin - malin.ratata.fi

 Alexandra - hedenandis.ratata.fi

 Astrid - astrid.ratata.fi

 Niklas - niklasgerkman.ratata.fi

 Sofia - filosofias.ratata.fi

 Amy - amy.ratata.fi

 Elin - elins.ratata.fi

 Jenny - andas.ratata.fi

 Adrienne - pepperminttoad.ratata.fi

 Rebecca & Sofia - fangslandevishet.ratata.fi

 Fia & Jarkko - thebluekitchen.ratata.fi

 Amanda - amandaiunderlandet.ratata.fi

 Jasmine - mittgronasamhalle.ratata.fi

 Louise - laserlouise.ratata.fi

 Melinda & Malin - estradpoesi.ratata.fi

 Kajsa - stormen.ratata.fi

 Julia - groniabo.ratata.fi

 Mikael - mikaelr.ratata.fi

 Bloggkoll - bloggkoll.ratata.fi

 Malin - malin.ratata.fi

 Sandra - grimbiard.ratata.fi

 Sara - pulsfrekvens.ratata.fi

 Ida - kudibyspoteter.ratata.fi

 Satu - satumainen.ratata.fi

 Elias - bringthenoise.ratata.fi

 Sonneblom - sonneblom.ratata.fi

 Fanny - argusti.ratata.fi

 Hanna Sofia - systrami.ratata.fi 

 Frida - bergochdalvana.ratata.fi

 Emilia - emiliakan.ratata.fi

 Koltrast - koltrast.ratata.fi

 Hanna - hani.ratata.fi

 Miilo - miilo.ratata.fi

 Anne - annehietanen.ratata.fi

 Julia - book.ratata.fi

 Louise - ordagrant.ratata.fi

 Fia - slainmejifolie.ratata.fi

 Rolf - kaffepausen.ratata.fi

 Kaneli - spicegirl.ratata.fi

 Sanna - detsannalivet.ratata.fi

 Linn - linnbyrkjeland.ratata.fi

 Amanda - magnolia.ratata.fi

 Lina - finalina.ratata.fi

 Jenna - bestfaceforward.ratata.fi

 Matilda - risgryn.ratata.fi

 Johanna - curroergosum.ratata.fi

 Saara - birdy.ratata.fi

 Caroline - lescouleursdesnuages.ratata.fi

 Inga-Stina - ingastina.ratata.fi

 Jenna - jenna.ratata.fi

 Emily - emily.ratata.fi
 

 

Ny blogg - Elias

 

 

Hej eliasjforsman.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Den frågan är en gammal favorit! Väntar oftast på ett svar till den från mig själv klockan två på natten framför badrumsspegeln. Trots att existensiella kriser kan slå till vid de flesta tidpunkterna har jag nog något hum om vem jag är (frågan framför spegeln kanske mest handlar om vad jag riktigt håller på med). Jag älskar att gå omkring i svarta jeans, svarta kragskjortor, svarta turtlenecks och svarta rockar. Ibland måste jag variera, så att jag kan tvätta allt svart. Mjölk, musik, filmer och udda, hipstriga eller annors bara speciella människor tycker jag också om! Tycker om att sitta på mörka, mysbelysta pubbar och ta ännu mörkare bilder på mina vänner. Jag är ärlig om de saker jag talar om. För vad är det för idé att tala om saker man inte vill vara ärlig om? Allt kan på gott och ont vara ett potentiellt skämt för mig. Anser även mig själv vara feminist. Det är väl relativt upplysande?

 

Vad kommer du att blogga om?

Det beror lite på vilken sinnesstämning jag befinner mig i. Jag har en viss förkärlek för nonsens och för inlägg som i princip bara finns till för att vara roliga, men så tycker jag också om att kommentera på något som kanske har väckt relativt mycket uppmärksamhet. Min stil kan jag inte ändra på fast jag ville det. Mina vänner har informerat mig om att jag skriver som jag talar. Det kanske inte är en akademisk vinst, men it is what is. Vill skriva mer konstruktiva inlägg om saker som försiggår i vårt samhälle. Problemet är ju det att det är lite lättare att skriva raljerande om någon annans synpunkter på hur saker borde vara. Hehe. Kommer också blogga mer om filmer.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Jag har lite försökt jobba på att bli mer personlig, dela med mig om mitt liv och vad jag håller på med. Jag är oftast inte den som faller i bitar och delar med mig om alla mina problem, utan lyssnar, ger något dåligt råd eller inflikar med ett opassligt skämt och får en irriterad blick före den berättande parten fortsätter. Men jag hade planerat skriva om veckan som gått. Den var lite annorlunda och dröp dessutom av sådan dekadens att huhhuh. Plus så fick jag också nyss om lite intriger, men dem kan jag ju inte avslöja ännu. Så förvänta er det, hör ni.

 

24.01.2017 kl. 11:41

Ny bloggare - Anomalina

 

 

Hej anomali.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Hejsan! Jag heter Lina Hassel, är soon-to-be 21 år och studerar till modersmålslärare i Åbo. Jag är den prototypiska ratata-bloggaren som pluggar litteraturvetenskap, har en pinsamt stor förkärlek till Instagram och åskådar världen genom mina feministiska glasögon (bildligt och bokstavligt talat).

Vad kommer du blogga om?

Jag tror mej ha ett övergripande tema i bloggen men ärligt talat så är de flesta inlägg väldigt spontana, de kan handla om allt från bajs till böcker och allt där emellan. Men utgångspunkten är oftast en arg, grubblande eller finurlig feminists betraktelser. Jag kan sällan hålla mej borta från debatter som puttrar i bloggosfären och jag har allt som oftast ett behov av att få spy ut mina tankar över tangentbordet. 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

I bakhuvudet ligger några idéer om kropp, hår och kalsonger. So stay tuned!

 

15.01.2017 kl. 23:51

Ny på Ratata - Världens bästa Karlsson

 

 

Hej karlsson.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Jag är en cynisk 25-årig Pargasbo som för tillfället bor i Helsingfors tillsammans med min flickvän och jobbar veckoslut på Radio X3M. Blev förra veckoslutet i sändning utmanad att starta en blogg, och här är jag nu. Har varit en rolig upplevelse hittills. Annars är jag samhällsintresserad, feminist och håller på med ståuppkomik samt skriver manus. 

 

Vad kommer du blogga om?

En svår fråga eftersom hela bloggvärlden är så obekant för mig. Men jag tror det blir en hel del samhälle, förhoppningsvis ibland med en rolig vinkling. Jag hoppas mina blogginlägg får läsaren att tänka. Det blir nog ingen dagboksliknande personlig blogg, har ett alltför tråkigt liv för det.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid. 

På min lista av saker jag vill skriva om har jag bland annat om att det är okej att vara en pessimist, varför det finns så få kvinnliga ståuppkomiker och om mitt djupa hat för Eurovisionen. "

 

27.11.2016 kl. 18:55

Ny på Ratata - Filosofias.ratata.fi

 

 

Hej filosofias.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Tjena! Jaa-a, jag är en semi-vuxen 27 årig studerande, halv-norsk med rötterna i Ekenäs och numera bosatt i Åbo. Är otroligt rastlös, socialt beroende och humoristiskt lagd - beskrivs även som glad, allt för snäll, känslig och världsvan. Intresserad av fotografering, gastronomi, musik, social media av alla de slag, resor och har nyligen upptäckt skrivandet! Nice!

 

Vad kommer du att blogga om?

Jag kommer att blogga om mitt liv, mina funderingar och allt det innebär - ärligt, klumpigt och utan filter.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Har ingen aning om vad nästa inlägg kommer att handla om just nu, men har en massa funderingar på g. Allt från småstadsintriger till tränings ohälsa. Stay tuned! :D

 

 

 

 

08.11.2016 kl. 13:28

Ny på Ratata - Nicolina

 

Hej nicolinaa.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Jag heter Nicolina och är 19 år, fyller snart 20. Jag kommer från en liten by i Österbotten, men just nu bor jag i Vasa och studerar första året till socionom. Jag har en svaghet för fina kvällshimlar och havet, och tycker om att gå på kaffedejter med mina vänner. När jag inte är i skolan eller dricker kaffe hittar man mig i soffan med en bra bok i handen.

Vad kommer du att blogga om?

Jag har inte något speciellt tema på min blogg, utan jag kan blogga om lite vad som helst. Ofta skriver jag om mig och mitt liv, och då brukar det bli ganska ärliga texter. Däremellan kan det bli en hel del bilder också, för jag tycker om att fotografera. En blogg om min vardag helt enkelt.
 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Det var en svår fråga! Men kanske ett inlägg om min depression och ångest, eftersom jag vill att det ska bli vanligare och lättare för folk att prata om psykisk ohälsa. Och för att det för tillfället är en så stor del av mig, som jag inte vill gömma undan.

 

14.10.2016 kl. 23:12

Ny på Ratata - Mikaels ögonblick

 

 

Hej femhundra.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Mitt namn är Mikael. Jag kan ingenting helt och hållet men vet lite om allt. Alla konstformer intresserar mig och jag är en amatörutövare inom allt. Rätt så nyligen flyttade jag tillbaka till min hemort, Jakobstad, för att studera grafisk design. 

 

Vad kommer du att blogga om?

Jag vet ingenting om bloggar och hoppas att detta inte urartar i katastrof, men tanken är att min blogg ska innehålla bilder, film och musik som jag skapar på min fritid för vem som helst att ta del av. Kanske en och annan dikt på dialekt.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Tanken är att vi skall skapa ett nytt kollektivkonstverk inom en snar framtid, denna gång med utförligare dokumentering av processen. Förmodligen med tillhörande vernissagevideo.

 

04.10.2016 kl. 12:22

Ny på Ratata - Sastronauten.ratata.fi

bild - Sastronauten.ratata.fi

 

Vem är du egentligen?

Jag heter Sandra, jag är 21 år gammal och jag studerar grafisk design. Just denna höst lever jag loppan i Stockholm, men i november flyttar jag tillbaka till Jeppis. Det finns några saker jag tycker extra mycket om att göra: sy, gå på loppis, måla med vattenfärger och spela pokémon go. Jag har en hund också, hon heter Liv och hon är en chihuahua, hundar är det bästa jag vet.

Vad kommer du att blogga om?

Mest kommer jag väl blogga om min vardag, om ytliga ting så som kläder och inredning. Kanske kommer jag visa upp nånting jag målat eller skapat på andra vis. När jag kommer tillbaka hem ska jag fortsätta sy igen, och då kommer jag blogga mycket om just sömnad.

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Det kommer nog bli en hel del inlägg om Stockholmsäventyr jag varit med om. Kanske att jag snart lägger ut ett boktips eller kanske till och med en vlogg!

 

03.09.2016 kl. 16:13

Ny på Ratata - Milia.ratata.fi

 

Hej milia.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Jag heter Milia och jag är konsthistoriker. För tillfället bor jag i Köpenhamn och arbetar med kulturexport, men jobbar också på min master i konstvetenskap. Jag är en rätt spontan individ som tycker om att resa och uppleva nya platser och saker, men också att grubbla över filosofiska, djupa existentialistiska och samhällspolitiska frågor, gå på loppis och äta sallad.

 

Vad kommer du att blogga om?

Jag kommer att blogga om konst och lite om min vardag som konsthistoriker. Mycket kommer att vara sådant som jag på ett eller annat sätt stöter på i mitt dagliga liv. Det blir allt från intressanta utställningar och fenomen till aktuella teman, böcker, tips, personliga erfarenheter och filosofiska funderingar.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid:

Om en dryg vecka åker jag till Berlin för att se den nionde Berlinbiennalen, så som man säger på engelska, stay tuned!

 

24.08.2016 kl. 17:32

Ny blogg - Hållbarhetsbloggen

 

 

Hej hallbart.ratata.fi! Vem är du egentligen?
Jag är en som tänker ganska mycket på många olika saker och gärna testar sådant som verkar vettigt. Har länge betraktat mig som en miljömedveten person men efter att jag började läsa om zero waste var det verkligen som att se på världen med nya ögon. Jag insåg att det finns en helt ny nivå av miljömedvetenhet att sträva efter och att det inte behöver vara svårt! När jag läst på ett tag tyckte jag att jag också hade något att säga om ämnet, därav bloggen. Jag försöker dokumentera mina egna vardagsreformer och hoppas på att samtidigt kunna inspirera andra.

Vad kommer du att blogga om?
Hållbara grejer! Sådant som var och en kan göra, som inte behöver vara svårt eller komplicerat och som är skonsamt för både människor och miljö. Jag kommer att blogga om hur jag strävar efter mindre plast och mera zero waste och dela med mig av min bästa tips för hur det ska lyckas. Dessutom har jag på känn att det också blir ganska mycket blogginnehåll som handlar om veganmat. Jag lagar gärna mat och gillar att nörda ner mig i kokböcker och fina matbloggar.

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en vecka:
Förmodligen ett inlägg om hur en på något enkelt sätt kan minska på sitt skräp i vardagen genom pyttesmå förändringar och utan stor ansträngning. Och så alldeles säkert ett inlägg om lättlagad och god veganmat!

 

01.06.2016 kl. 12:58

Hej där, nya bloggare!

 

 

Hej fangslandevishet.ratata.fi! Vem är ni egentligen?
Vi skulle kunna beskrivas som två spralliga personer med humor som lutar mot det lite sarkastiska hållet. Båda två studerar statskunskap i Vasa och älskar spontana utgångar och att resa. 
 

Vad kommer ni att blogga om?
Vi kommer att blogga om guldkornen i vår vardag, funderingar kring olika samhällsfrågor och i ett senare skede kommer bloggen också att handla en hel del om våra utbyten utomlands. Eftersom vi är två personer som delar på ett bloggutrymme så kommer ämnena på inläggen att hoppa från högt till lågt, från regeringens nedskärningar i den offentliga sektorn till sorgen över en spräckt telefonskärm.
 

Ett typiskt inlägg som vi kan förvänta oss på bloggen inom en vecka:
Hmm.. Det var en svår fråga! Men ni kan antagligen förvänta er en sammanfattning av veckan som gått tillsammans med en hel del bilder som kompletterar. Förhoppningsvis kommer även en spaning eller ett tips med gällande feminism/politik. Sist och slutligen kommer troligen någon av oss att beklaga sig över högen av skolarbete som samlats haha. 
 
15.05.2016 kl. 17:06