Veckans blogg - Malin

 

 

Hej Malin.ratata.fi! Vem är du och vad gör du om dagarna?

Hejsan hoppsan! Det är jag som är Malin, kallas Malle, och driver bloggen "Malles funderingar". För tillfället är jag bosatt i Helsingfors för att studera till kulturproducent, men längtar ut till naturen långt bort från stad, spårvagn och buller. Just nu under sommarmånaderna sysselsätter jag mig med lite sommarstudier och fritidsintressen om vartannat. Jag har själv valt att ta en lugn sommar och fokusera på att njuta av ledighet och av solen, då den lyckas visa sig. 

 

Berätta lite om podcasten du medverkar i! Vad är konceptet?

Rösterna bakom Frukostpodden är jag och min goda vän Lilli Berts. Frukostpodden är en finlandssvensk podcast där man får höra oss diskutera om allt från vad som hänt i veckan till hur det är att vara en Österbottning inflyttad i hufvudstaden Helsingfors. Vi försöker publicera ett nytt avsnitt varje söndag och vi vill vara en jordnära och mysig podd som kan vara din ursäkt att spendera extra lång tid vid frukostbordet varje söndagsmorgon. Konceptet tog form vid frukostbordet, frukostälskare som vi är. Podden hittar man på Soundcloud, Itunes, Tunein och de flesta podcast-apparna! 

 

Du skriver att du är självutnämnd hälsofreak & ekotant. Hur hittade du dessa intressen?


Kost och hälsa tror jag har blivit så stora intressen tack vare omständigheter i mitt liv. Efter att länge ha levt med psykisk ohälsa samt fysisk ohälsa, som man kan läsa mer om på min blogg, har jag hittat vägen till ett mer balanserat, friskare och hälsosammare liv med hjälp av rätt kost och motion. Jag har successivt lärt mig mer och mer tack vare mitt brinnande intresse och verkligen insett vad som får mig att må bra, vilket är motion och ren föda utan animaliska produkter. Tack vare min blogg kan jag även föra vidare informationen på ett intressant och lättsamt sätt!

 

Du har en del olika platser uppradade som "tidigare hemorter" på din blogg. Hur kommer det sig att du flyttat så mycket?

Jag och min familj har flyttat flera gånger mest på grund av min far som ofta bytt jobb. Mina föräldrar har förmodligen sökt efter någonstans att höra hemma samt en sysselsättning de trivs med. Varken mina föräldrar eller jag har en specifik ort vi växt upp på utan "svenskfinland" känns som ett enklare begrepp att adressera som vår hemort. Att flytta mycket som liten har ju såklart varit jobbigt, men det har även gett mig nya perspektiv och jag har fått uppleva olika orter, dialekter, system och träffat massa intressanta människor som lyckats påverka mitt liv!

 

Vad är dina bästa må bra-tips för denna sommar?


Fokusera på det som DU mår bra av och försök ta tid att göra det DU vill göra. Njut av naturen nu då man äntligen kan vistas länge utomhus utan att få frostskador, hehe.

 

Läs Malins blogg här!

 

Nanó Wallenius
28.06.2017 kl. 13:46

Veckans blogg: Hedenandis


Namn: Alexandra Harald
Ålder: Min ålder är som med så mycket annat föränderlig.
Jag går genom livet utan en fast ålder.
Bor: För tillfället hos mina föräldrar i huset vid skogsbrynet i Österbotten.
De senaste veckorna har jag också tillbringat en hel
del tid hos min moster. Hon bor på platsen där tiden står still.
Gör: Skapar, dansar, reflekterar, promenerar, scrollar
sociala medier samt kämpar mot kroniska smärtor
och depression som följd av dem.

 

1. Hej Alexandra! Din blogg heter Hedenandis. Vad betyder ordet och varifrån kommer det?

Hedenandis är ett dialektalt uttryck som jag tror att ursprungligen härstammar från Kronobytrakten (det är fritt att rätta mig om jag har fel). Översättningen till ren finlandssvenska blir något i stil med "Nå att det där...". Det är ett praktiskt sätt att dra ut början på en mening om man inte är helt redo att komma till själva saken. Jag led av barnstamning som yngre och tänker dessutom ganska långsamt. Det är ännu vanligt att jag fyller ut pinsamma pauser med tomma ord. Jag är mindre klumpig och mer bekväm med det skrivna språket, helt enkelt.

2. Hur länge har du bloggat och vilken var orsaken att du började?

Jag startade bloggen i februari, så jag är alldeles ny här på ratata. Orsaken till att jag började var nog längtan efter att få dela med mig av mina texter och längtan efter att känna mig sedd. Bloggen är också ett sätt sträcka mig utåt och framåt. De flesta av mina jämnåriga arbetar, studerar eller reser just nu. Själv gör jag inget av dem på grund av mitt fysiska tillstånd och bloggen är ett verktyg för att utvecklas och utmana mig själv på det sätt jag klarar av just nu. Sedan hoppas jag förstås att mina texter ska kunna hjälpa och styrka mina medmänniskor på ett eller annat sätt.

3. Du skriver långa reflektiva och viktiga texter. Vad är drivkraften i ditt skrivande?

Åh, vad glad jag blir av att mina texter uppskattas! Drivkraften är mest ett starkt behov. Jag måste skriva. Jag måste få sortera och konkretisera det som jag upplever, och i synnerhet det som känns mörkt och svårhanterat.

4. Med tanke på hur välformulerade dina texter är, kanske du läser ganska mycket också. Vilka är dina favoritböcker?

Helt rätt gissning! Mina föräldrar läste massor för mig och mina syskon då vi var små och jag är evigt tacksam till dem, för jag tror det var just där som mitt intresse för böcker tog sin början. Jag skulle säkert kunna hålla en hel föreläsning om mina favoritböcker- och författare, men jag ska försöka hålla det någorlunda kort.

Jag älskar Tove Janssons böcker. Alla muminböcker och alla hennes tecknade seriealbum har jag plöjt igenom gång på gång, och jag tycks inte tröttna. En favoritförfattare som däremot är en ganska nyfunnen är Douglas Adams. För några månader sedan då de fysiska smärtorna kändes ohanterbara sträckläste jag böckerna i serien Liftarens guide till galaxen. De gav mig den verklighetsflykt som jag så starkt behövde, och jag kan bara drömma om att använda språket och humorn på det sätt som han gör. De senaste veckorna har jag också läst en hel del poesi, något som jag tidigare inte gjort i särskilt stor utsträckning. För tillfället är det Edith Södergran och Eva Dahlgren som tilltalar mig mest.

Dessutom läser jag en del andlig litteratur eftersom jag är en av dem som råkat klampa in i Guds fanclub och stannat kvar där. Just nu läser jag Att älska livet mer än dess mening av Owe Wikström och Everybody’s normal till you get to know them av John Ortberg.

5. Vad har du för planer i sommar?

Fortsätta på samma sätt som jag gör nu. Bekämpa sjukdom, få tiden att gå och ta varje ta varje tillfälle att skratta i akt.

Läs Hedenandis blogg här.

Julia Degerth
16.05.2017 kl. 07:00

Veckans blogg: Nanó

Hej Nanó! Du är innehållsansvarig på Ratata sedan två år tillbaka. Hur kommer det sig att du blivit så engagerad i den här bloggportalen?

Haha, jag skulle aldrig täckas välja mig själv som veckans blogg så jag blev riktigt glad när du frågade, Julia! Jag har bloggat sedan jag gick i gymnasiet och när Ratata startades medan jag studerade vid ÅA för hundra år sedan flyttade jag självklart direkt hit. Hundra gånger roligare att blogga som en del av ett community liksom. Jag känner Ratatas grundare Karin (karinlindroos.com) och när jag frågade henne om hon behövde hjälp för några år sedan började vi tillsammans förbereda mig för att leda Ratata vidare i och med att KSF Media gick in som ny ägare. Sedan är jag ju även bekant med en stor del av de som bloggar här personligen. Det är ju på Ratata Svenskfinlands coolaste och smartaste människor hänger. Varför skulle jag inte vilja vara delaktig och engagerad? 

Vad är det roligaste att blogga om enligt dig?

Alltså, jag älskar kicken jag får när jag skrivit en jävligt bra text och sedan publicerar den. Det var dock ett bra tag sedan nu. Bloggskrivandet har (trots att jag inte viljat medge det) alltid varit starkt kopplad till min prestationsknarkande sida, något jag försöker hålla paus från för tillfället. Jag har alltid känt ett naturligt behov av att dokumentera mitt eget liv på olika sätt. Just nu handlar det väl mest om att utforska bloggen utan prestationskrav. Har inte hittat till rätt format ännu men det växer väl fram, det är en del av processen. Jag har alltid gillat att utforska mig själv och hur jag uttrycker mig i text och bild. För att vara helt ärlig tycker jag min blogg är rätt tråkig just nu men det kommer att förändras i takt med att jag får energin tillbaka.

Under en väldigt lång tid skrev du under bloggnamnet nano.ratata.fi tills du nyligen bytte till brabobabe.ratata.fi. Varför gjorde du det och varifrån kommer namnet ”Brabo Babe”?

Det stämmer, min förra adress är tillfälligt stängd för allmänheten. Kanske jag någon gång flyttar tillbaka. Bloggbytet handlade om flera saker. Jag var delvis trött på vissa personer i min närhet som läste. Sedan kändes det också jobbigt att ha genomgått så många stora livsförändringar och att ha kvar allt det gamla på en och samma plats. Jag behövde luft, ett blankt papper, en plats att börja om på. Kan vara helt ärlig och säga att jag liksom inte är on top of the world just nu och det kändes också bättre att fly in i ett alter ego istället för att blogga under eget namn. Brabo Babe började som en account på Instagram år 2015. Jag publicerade bilder som kändes "för fula" för att ha på min vanliga instagram (när började man ens ställa såna krav på sina instagrambilder? Dessa tankar är fucking gift!). Men ptja, vem är Brabo då? Saxar följande från Wikipedia:

"Brabo once killed a giant, called Druon Antigoon, who asked money from people who wanted to pass the bridge over the river Scheldt. When they didn't want to or couldn't pay, he cut off their hand and threw it in the river. Because of this Brabo also removed the hand of the giant, and threw it into the river."

Brabo är alltså min hemstad Antwerpens mytologiska hjälte. Han finns även avbildad i naken form framför vårt stadshus ifall någon är intresserad, haha. De flesta som är födda eller bott i Antwerpen vet vem Brabo är. Det har även blivit ett smeknamn för mig irl här borta. Folk kommer ihåg det.

Hela din blogg känns härligt retro och speciell. Som konstnär kanske det finns en koppling mellan layouten på bloggen och det du studerat. Vad tror du själv?

Tack fina du! Det är väl rätt naturligt att det man jobbar med eller studerat följer med en i allt man gör. Tycker inte själv att min layout är särskilt speciell, den är ganska basic. Jag har alltså avlagt en akademisk magister i konst och jobbar nu med grafisk design, konstinstallationer, text och foto. Drog även en kurs på ett konstuniversitet i Guangzhou under hösten och just nu deltidsjobbar jag på Iittala och Artek här i Antwerpen. Allt detta speglar sig troligen både i min blogg och i mitt hem liksom.

Vilka ämnen vill du helst av allt blogga om på din nya blogg?

Alltså, det jag njuter mest av att hålla på med just nu är faktiskt inredning och kläder. Känner mig inspirerad att blogga mer om det. Gud vad detta låter platt. Önskar dock att jag kanske något tag hittar tillbaka till skrivandet också. Allt har sin tid, tänker jag.

Julia Degerth
08.05.2017 kl. 07:00

Veckans blogg - Astrid

 

Namn: Astrid Lindroos
Ålder: 26 år
Bor: i Hermanstad i Helsingfors
Gör: Jobbar heltid med produktionen på ett
tryckeri och frilansar som fotograf på sidan om.

 

 

Hej Astrid! Du har hängt rätt länge här på Ratata, hur har din blogg utvecklats?

Sant! Jag började blogga redan år 2007 då Ratata fortfarande var Papper. I början skrev jag mest mer eller mindre ointressanta anekdoter från vardagen. Efter ett tag började fotografering vara centralt med koncentration på dokumentering av mina veckoslut.

Idag vill jag fortfarande att fotografering skall ha en central punkt eftersom den har en stor del av mitt liv men hittills har jag inte fått till den där hederliga vardagsdokumenteringen. Det försöker jag blanda med olika åsikter, synpunkter och insikter. Helt enkelt så är min blogg en salig blandning av det ena och andra idag.

 

Du skriver bland annat om mat och IBS. Hur stor är kunskapen om IBS i finska samhället?

Först förklarar jag kanske kort vad IBS (irritable bowel syndrome) är. Helt enkelt så har man problem med matsmältningen och symptomen kan lindras genom att äta enligt FODMAP-dieten, som innebär att man undviker vissa jäsbara livsmedel/produkter. Vanliga symptom är kramper, buksmärta, uppblåsthet, gas, diarré och förstoppning.

Själv visste jag inte ens vad IBS var före jag själv diagnostiserades och började googla vad det handlade om. En smärre chock när jag insåg att jag bör undvika typ allt som ingick i mina dåvarande måltider. Idag har jag i stort sett lärt mig den evighetslånga listan utantill men jag har inte ännu heller tagit reda på vilka produkter som jag själv reagerar mest på, som är en evighetslång process i sig. Ack, denna fortgående analys om hur man skall hitta sitt ultimata välmående.

Kunskapen om IBS finns i gömman i bakgrunden. När man tänker på att typ 20 % av Finlands befolkning lider av IBS eller andra magproblem så kan man ju tycka att det är underligt det inte uppmärksammas och diskuteras mera. Självfallet kan man se det hela ur ett feministiskt perspektiv, då de flesta som lider av IBS är kvinnor, och i och med att det är kvinnor som lider av IBS så har det inte varit högsta prioritet.

Sen är det ju självklart ett väldigt tabubelagt ämne, man kanske inte vill att alla skall kunna föreställa sig vad som händer när man går på WC. Men det tål verkligen att talas om, och det är viktigt att tala om det! Illamåendet är ju där och det är ännu tyngre att leva med om man inte har något att tala om det med.

 

 

Vad är ditt favoritrecept just nu?

Jag har alltid haft en förkärlek till bröd. Ärtyvät Ämmät’s fröknäcke (länk) gör jag varje vecka eftersom naturligt glutenfria och goda knäckebröd alltid är typ svindyra. Dessutom håller jag på att jobba på ett enkelt, jästfritt recept på havresemlor. De är helt klart två av mina favoritrecept för tillfället. Sen älskar jag ju pizza så receptet på pizzabotten (länk) funkar alltid också.

 

Är Ärtyvät Ämmät ett koncept ni skulle vilja driva vidare?

Ärtyvät Ämmät är alltså Melanies och min matblogg. Vi jobbar ännu på att få en bra grund för bloggen, så att den är så komplett som bara möjligt, så snart som möjligt. Vi har också och har planer för att göra personporträtt.  I slutet av januari ordnade vi en FODMAP-brunch som var väldigt lyckad, motsvarande vill vi fortsätta ordna men tiden har inte riktigt räckt till här under våren. Vi har mycket planer för bloggen, men allt tar sin tid. Jag informerar självklart på min blogg när det händer något nytt!

 

Nanó Wallenius
17.04.2017 kl. 22:51

Veckans blogg - Ät Lingon

 

 

Namn: Niklas Gerkman
Ålder: 37
Gör: Fotograf
Bor: Botbygård i Östra Helsingfors

 

Hej Niklas, aka Ät Lingon! Du har hängt på Ratata ett tag men avslöjar kanske inte så mycket på din blogg, som i övrigt handlar om fotografi. Berätta lite mer om dig själv!

Jag har två pojkar, snart 5 och 2 år unga. Till familjen hör även min fru Camilla som ruvar på vårt tredje barn. Det utgör en god del av min fritid och till stunder av fotomotiv. Ibland blir bloggen en slags pappablogg, bilder på fruns växande mage och boysen upptåg ute i naturen får sin plats. Förutom att jag fotograferar folk och annat som jobb så skapar jag en del landskapbilder. Det sker i hemknutarna på cykelavstånd, med eller utan boysen med. På tal om cykel, är en inbiten cyklist som cyklar året runt. Ofta med släpvagnen med barn eller fotoutrustning med.

På det senaste har det varit lite kortare inlägg men i arkivet har jag råkat på mycket långa texter med insikter, ställningstaganden och andra historier.
 

 

Vad är historien bakom ditt bloggnamn Ät Lingon?


Det började då jag studerade i Mellersta Nylands Yrkesskola på kocklinjen. Med en kompis blev det att när vi skiljdes åt för dagen sa jag "ät lingon" istället för "mojn" eller nåt annat. Gillar lingon, äter det varje morgon i jogurten. Sen blev det som statemnet, som jag även tryckte på blusar åt mej, för att jag inte ville betala för en huppare med en stor text med adidas el motsvarande. Det kändes inte ok att betala för att gå omkring med en stor logo för ett multinationellt företag på bröstet. 

 

Vad är de senaste fotoprojekten du hållit på med? Jobbar du med något annat än fotografi?

Som bäst håller jag på med ett barnbok tillsammans med Pia (länk). Pia ritar bokens figurer på mina foton, kolla in en del av projektet på helsinkiharri.fi och #helsinkiharri på IG.
Boken handlar om Harri som vill komma med i den stora rekordboken och hur det går till. Boken borde bli klar i vår.

Eftersom jag har en lång erfarenhet från restaurangbranchen så lagar jag mat åt folk till deras fester eller andra tillfällen som kurser o liknande. Som att berätta hur god mat man kan laga utomhus på öppen eld, man behöver inte alltid käka korv. Kolla in aventyrskocken.blogspot.fi.
 

Hur hittade du till Ratata?

Det var för att min syster Lisa bloggar på ratata som jag hittade hit.

 

Nanó Wallenius
06.04.2017 kl. 15:45

Veckans blogg - Filosofias

 

 

Namn: Sofia "fiauster" Johansson
Ålder: 27 år
Bor: Åbo
Gör: Studerar och äter

 

Hej Filosofias.ratata.fi! Du är rätt ny här men har ändå blivit aktiv väldigt snabbt. Hur hittade du till Ratata?

Tjenare! Jaa, jag hade flera vänner som sade att jag borde börja skriva blogg.. Sög på den karamellen en stund och sedan tänkte jag att why not! Så jag testade en annan bloggsida först, men det kändes inte alls som hemma. Sedan fick jag tips av Miranda om Ratata och trivdes genast. Känns lugnt, enkelt och mysigt att blogga här - perfekt för mig och min kaotiska hjärna.

 

Hur hittar du på vad du ska skriva om i bloggen?

Jag skriver mest om alldagliga grejer och funderingar så jag får väl inspiration av allt och alla omkring mig. Kan ha varit på en kaffedejt med kompisarna eller sett en nyhet på tv som tänder till. Sen varierar det från dag till dag. Ibland får jag inget smart nerskrivet och ibland löper det på.  

 

Vem är dina bloggförebilder?

Mina förebilder är nog Mia Skäringer och Yoga Girl. Mia skriver otroligt ärligt, roligt och sakligt. Yoga Girl är inspirerande och positiv, men kan också dela med sig av sina skit-dagar. Ärlighet varar längst - och humor! Annars så läser jag också många andra som t.ex. Blejk, Fejt och Fab religöst. Tips på andra roliga och ärliga bloggar uppskattas!

 

Var ser du dig själv om tio år?

Jag om 10 år? Just nu ser jag mig själv boende i Helsingfors i ett stort loft. Är frisk, kär i en lång man (som är jätte kär i mig också..hoppas vi) och jag har ett otroligt roligt och utmanande jobb bland härliga människor. Har eventuellt en hund eller två. Typ så! MEn det lär ändra en gång i månaden.  

 

Nanó Wallenius
04.03.2017 kl. 10:21

Veckans blogg - amy.ratata.fi

 

 

Namn: Amy Skogberg

Ålder: Min legitimation säger 45 men mentalt
befinner jag mig i lite olika åldrar... Erfaren som en
50-åring, mogen som en 40-åring, livsglad som en
30-åring, ivrig som en 20-åring och nyfiken som
en 10-åring...
Gör: Studerar till mentaltränare vid sidan om mitt
heltidsarbete som marknadsföringschef på ett IT-företag
Bor: Ute på vischan på Porkala udd i södra Kyrkslätt

 

Hej amy.ratata.fi! Du utbildar dig till mentaltränare och har en peppig blogg här på Ratata. Vad innebär det egentligen att vara mentaltränare och var jobbar en sådan?

Mentaltränare är förändringsagenter. Vi hjälper (=tränar) människor till förändring och utveckling så att de ska må fint. I människans hjärna pågår en ständig aktivitet i form av tankar, föreställningar, känslor, attityder, fantasier, inlärningar med mera. Dessa processer är vad som tränas och därmed omformas till det bättre. Man kan också kalla oss för friskvårdare eftersom vi arbetar med hälsobefrämjande metoder. 

De flesta mentaltränare jobbar med idrottare eller idrottslag, men även inom företagsvärlden börjar man inse nyttan av att anställa coacher. Det finns exempel där organisationer fått sjuktalen att rasa när man fångat upp och tagit itu med tidiga signaler på ohälsa genom att satsa på förebyggande åtgärder. Jag anser även att Finland skulle uppnå otroliga fördelar om man anställde mentaltränare till skolorna! Det vore ett enkelt medel att avvärja psykisk ohälsa samt coacha barn och ungdomar i deras ofta vacklande steg mot vuxenlivet.

 

Har du några typexempel på fall där mental träning kunde hjälpa en i livet?

Det vanligaste är att man vill bryta en ovana eller skaffa sig en ny vana. Det kan handla om att sluta äta godis eller börja motionera. Men mental träning är ett kraftfullt verktyg i många olika sammanhang. Man kan förbättra prestationer, öka koncentrationen, höja arbetsmotivationen, utveckla minnet, ta sin självkänsla till nya höjder...

Ett område som ligger speciellt nära mitt hjärta är stresshantering, eftersom jag har sett så många gå in i väggen. Jag önskar att fler stressade personer skulle uppsöka hjälp INNAN de bränner ut sig. Det finns otroligt bra metoder för att minska den upplevda stressen och att lära sig hantera den på ett bättre sätt.

 

Är mental träning något du tror det är brist på i vår uppväxt? Finns det fall där mental träning inte kan hjäpa en person?

Ja, det är brist på mental träning i vår uppväxt. Enligt en undersökning gjord i september 2016 (Nuorista Suomessa) har en tredjedel av eleverna i grundskolans övre årskurser och på andra stadiet känt sig deprimerade eller nedstämda under de senaste månaderna. Många barn och unga skulle få hjälp av att lära sig metoder för att träna sig till ett bättre mentalt välbefinnande. 

Jag tror att alla har hjälp av mental träning. Det svåra är att tänka långsiktigt. Hjärnan är som en muskel och behöver upprepad träning för att utvecklas. Undersökningar visar till exempel att det tar i medeltal 66 dagar att införa en ny vana.

 

Och sist och slutligen - vem är du? Vad är din bakgrund? Vem är egentligen Coach Amy? 

Jag har en bakgrund som toppidrottare, med bland annat tre FM-guld i prisskåpet, och brinner för träning av både kroppen och knoppen.

Men jag är inte bara intresserad av hur man kan förbättra idrottsprestationer genom att tänka rätt, utan av människor överhuvudtaget, våra beteenden och hur man kan påverka dem. Som mentaltränare kommer jag i kontakt med en massa olika livsöden och får leda folk till att hitta sig själva, eller till och med bättre versioner av sig själva. Samtidigt lär och upptäcker jag hela tiden mer om vem jag är. Bland annat dessa upptäckter älskar jag att skriva om på bloggen. 

Framförallt vill jag inspirera. Vi har alla förutsättningar att vara lyckliga och enastående men behöver ibland en puff på vägen. Om jag kan inspirera mina medmänniskor till att åstadkomma positiva förändringar, små eller stora, så har jag lyckats. Det känns otroligt fint att ha möjligheten att hjälpa folk att nå eller ta första stegen mot sina mål och drömmar.

 

Nanó Wallenius
11.02.2017 kl. 12:30

Veckans blogg - Elin

 

 

 

namn: Elin Westerlund
ålder: 19
gör: Studerar statskunskap vid Helsingfors universitet
och finlandssvenskt teckenspråk vid Humak
bor: Helsingfors

 

Hej Elinss.ratata.fi! Du har en välskriven blogg med intressanta inlägg om t.ex. hur det var att gå i gymnasiet med en hörselnedsättning, om tvåspråkighet och om vaccinets vara eller icke vara. Har du alltid känt ett behov av att skriva om saker som väcker intresse eller känslor hos människor?

Jag vill skriva om sådant, som jag upplever är viktigt. Det kan till exempel handla om något som är aktuellt i samhällsdebatten, något personligt eller något annat. Jag skriver också för att jag tycker om att skriva, även om jag ibland mitt i skrivprocessen avskyr mina texter.

 

Du skriver att du studerar teckenspråk vid sidan av statskunskap. Berätta lite om tanken bakom kombinationen av dina studier!

Det var egentligen en slump att jag också började studera teckenspråk. Några veckor efter att jag skrev inträdesprovet till uni såg jag på Facebook att Humak ordnar en utbildning i teckenspråk. Tänkte att jag hade inget att förlora på att söka dit, och jag blev också antagen. Teckenspråk är också mitt modersmål och jag tycker det är väldigt intressant att få fördjupa mig i det och lära mig mera om språket.

 

Vad innebär egentligen finlandssvenskt teckenspråk?

På samma sätt som att det finns olika talade språk i världen finns det också olika tecknade språk. I Finland har vi två teckenspråk, finskt teckenspråk och finlandssvenskt teckenspråk. Det finlandssvenska teckenspråket används huvudsakligen av finlandssvenskar och språkanvändarna är cirka 100. Nuförtiden finns det finlandssvenska teckenspråket på UNESCO:s lista över hotade teckenspråk i världen eftersom språkanvändarna är få.

 

Sist men inte minst - hur är livet som österbottning i Helsingfors? Några fördelar eller nackdelar?

Livet i Helsingfors är rätt bra, även om det i början var en liten chock att bo i en större stad. Fördelarna med att bo i Helsingfors är att all service finns i närheten och man kan vara mera anonym än i en liten stad. Dessutom finns det mera att se och göra i Helsingfors. Nackdelarna är att det är löjligt dyrt att bo och leva i Helsingfors och det tar också tid ifall man ska någonstans med spårvagn eller buss.

 

Nanó Wallenius
04.02.2017 kl. 13:03

Veckans blogg - Andas

 

 

 

namn: Jenny
ålder: 25
bor:  i Skövde som ligger
precis  mellan Vänern och Vättern
gör: Jobbar som fritidsledare (i Finland
kallat ungdomsledare) i kommunen.

 

Hej andas.ratata.fi! Din blogg är fylld med fint skrivna blogginlägg och reflektioner.  I din bloggprofil skriver du att du är sentimental. Berätta mer! Hur märks det på dig?

Jag tänker och saknar ofta tillbaka på tider som har varit. Speciellt dofter får det att hugga till i magen. Min sentimentalitet ger mycket inspiration till skrivandet, små korta fragment ur sådant som varit och sådant jag vill minnas.

 

Du bor i Skövde i Sverige var du jobbar som fritidsledare. Vad är de största skillnaderna mellan finlandssvenskar och rikssvenskar?

Det som jag märkt av är hur mycket "small talk" en gör här. Här pratar en oftast med busschaffören eller personen i ICA kassan. Oftast är det ganska ytligt men det är trevligare än att inte säga något alls, nuförtiden blir jag t.ex. glad när jag ser att det är en viss person som kör bussen för jag vet att jag blir bemött med ett leende och ett "hur har din dag varit".

I övrigt ser jag inte så stora skillnader, förutom svenskan som skiljer sig åt med vissa ord och fraser. Det är t.ex. inte helt klokt att kalla kanelbulle för örfil och fråga om någon vill ha en. (Fast är det finlandssvenskt ens?)

 

Hur är det att jobba i Sverige kontra Finland?

Jag har blivit mottagen på ett positivt sätt, atmosfären är överlag mer lättsam och fokus ligger på att lösa saker. Sedan tycker jag det ibland kan bli utmanande då det finns mer rädsla för konflikter här och många slipper gärna att ta itu med jobbiga situationer/diskussioner.

Jag tycker även det känns som att det är lättare att få jobb här eftersom personlighet och andra erfarenheter (förutom skola) tillgodoses!

 

Vad betyder skrivandet för dig?

Jag har ett komplicerat förhållande till skrivandet. Jag älskar att skriva men det kan gå sjukt långa perioder då jag inte får ner en rad och sedan plötsligt en kväll skriver jag sida upp och ner utan att ens tänka. Mest gillar jag att skriva korta uttdrag om relationer av olika slag. Även observationer och insikter ur mitt eller andras liv.

 

Nanó Wallenius
20.01.2017 kl. 18:41

Veckans blogg - pepperminttoad.ratata.fi

 

 

Namn: Adrienne Carolina Ileana
Ålder: 22
Gör: Studerar, skriver och försöker
njuta av livet där emellan
Bor: I en trivsam tvåa i vackra Åbo 

 

Hej pepperminttoad.ratata.fi! Du läser genusvetenskap, journalistik och litteraturvetenskap vid Åbo Akademi - vad drömmer du om att jobba med i framtiden?

Jag har nog alltid drömt om att bli författare, i alla fall sedan jag var sju, men på grund av mängder beslutsångest genom åren har jag varit inne på olika spår innan jag äntligen hittade tillbaka till ”kallet”. Skrev för inte så länge sedan på min blogg att jag gärna skulle arbeta som ”kulturfeministisk skribent”, en titel jag själv myntat och som jag tänker mig att skulle innebära författarskap och frilansande men också eventuellt entreprenörskap med bloggande, kanske? Kulturkritik och feminism skulle i alla fall vara nyckelord i arbetet!

 

Hur började du blogga? Har du några för mål med din blogg?

Jag ville börja blogga i nästan fem år innan jag äntligen samlade mod och tog tag i saken. Vet inte exakt hur det gick till men en natt för drygt två år sedan skrev jag mitt första inlägg och här är jag ännu. 

Det skulle vara roligt att fortsätta utveckla skrivandet och utmana mig själv genom att vara mer kreativ och prova på nya saker genom just bloggandet. Jag har några flummiga idéer och visioner i mitt huvud men vi får väl se hur det går!

 

Berätta lite om din uppväxt! Varifrån är du och hur hamnade du i Åbo?

Jag är född i Korpo men uppvuxen på Kimitoön, så skärgården och småsamhällslivet har länge varit ganska dominerande runt om mig. I Åbo hamnade jag efter att ha kommit in för att studera samhällsvetenskaper vid ÅA genast efter studenten. Hade ingen aning om vad jag ville bli och än mindre vad studierna egentligen skulle gå ut på så efter bara några månader beslöt jag mig för att ta en funderingspaus och jobba lite istället. 

Under det där året hade jag dock snappat upp en del om feminism, började läsa på om rörelsen och blev mer och mer intresserad. Så när jag den våren förstrött läste om de olika huvudämnena vid universitetet fastnade jag vid genusvetenskapen eftersom jag såg tydliga likheter; genusvetenskap är ju trots allt ett resultat av feministisk politik. Jag minns att jag blev så himla ivrig för att det lät så otroligt spännande och att jag därför brast i gråt! Kunde knappt vänta med att få börja med grundkurserna samma höst och den här våren skriver jag äntligen min kandidatavhandling. Åbo har kommit att bli min favoritstad och jag trivs väldigt bra här. 

 

Vad är det bästa med att studera genusvetenskap? 

Det bästa är nog att det är så annorlunda i jämförelse med allt annat jag hittills läst. För varje seminarium och diskussion en deltar i, varje text, kurs och år en läser i ämnet så öppnas nya perspektiv ständigt upp. En kan hela tiden bli mera medveten om makt, hierarkier, sociala strukturer och betydelsen av intersektionalitet. Det är dessutom ett av få ämnen vid ett universitet där menstruation, kroppar, svarta kvinnor, transpersoner och mental hälsa ges utrymme att stå i centrum av undervisningen. Det är otroligt viktigt och aldrig tråkigt! 

 

 

Nanó Wallenius
05.01.2017 kl. 13:57

 

Här dyker alla som blivit intervjuade till "Veckans blogg" upp.
 

 

 Astrid - astrid.ratata.fi

 Niklas - niklasgerkman.ratata.fi

 Sofia - filosofias.ratata.fi

 Amy - amy.ratata.fi

 Elin - elins.ratata.fi

 Jenny - andas.ratata.fi

 Adrienne - pepperminttoad.ratata.fi

 Rebecca & Sofia - fangslandevishet.ratata.fi

 Fia & Jarkko - thebluekitchen.ratata.fi

 Amanda - amandaiunderlandet.ratata.fi

 Jasmine - mittgronasamhalle.ratata.fi

 Louise - laserlouise.ratata.fi

 Melinda & Malin - estradpoesi.ratata.fi

 Kajsa - stormen.ratata.fi

 Julia - groniabo.ratata.fi

 Mikael - mikaelr.ratata.fi

 Bloggkoll - bloggkoll.ratata.fi

 Malin - malin.ratata.fi

 Sandra - grimbiard.ratata.fi

 Sara - pulsfrekvens.ratata.fi

 Ida - kudibyspoteter.ratata.fi

 Satu - satumainen.ratata.fi

 Elias - bringthenoise.ratata.fi

 Sonneblom - sonneblom.ratata.fi

 Fanny - argusti.ratata.fi

 Hanna Sofia - systrami.ratata.fi 

 Frida - bergochdalvana.ratata.fi

 Emilia - emiliakan.ratata.fi

 Koltrast - koltrast.ratata.fi

 Hanna - hani.ratata.fi

 Miilo - miilo.ratata.fi

 Anne - annehietanen.ratata.fi

 Julia - book.ratata.fi

 Louise - ordagrant.ratata.fi

 Fia - slainmejifolie.ratata.fi

 Rolf - kaffepausen.ratata.fi

 Kaneli - spicegirl.ratata.fi

 Sanna - detsannalivet.ratata.fi

 Linn - linnbyrkjeland.ratata.fi

 Amanda - magnolia.ratata.fi

 Lina - finalina.ratata.fi

 Jenna - bestfaceforward.ratata.fi

 Matilda - risgryn.ratata.fi

 Johanna - curroergosum.ratata.fi

 Saara - birdy.ratata.fi

 Caroline - lescouleursdesnuages.ratata.fi

 Inga-Stina - ingastina.ratata.fi

 Jenna - jenna.ratata.fi

 Emily - emily.ratata.fi
 

 

Ny blogg - Elias

 

 

Hej eliasjforsman.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Den frågan är en gammal favorit! Väntar oftast på ett svar till den från mig själv klockan två på natten framför badrumsspegeln. Trots att existensiella kriser kan slå till vid de flesta tidpunkterna har jag nog något hum om vem jag är (frågan framför spegeln kanske mest handlar om vad jag riktigt håller på med). Jag älskar att gå omkring i svarta jeans, svarta kragskjortor, svarta turtlenecks och svarta rockar. Ibland måste jag variera, så att jag kan tvätta allt svart. Mjölk, musik, filmer och udda, hipstriga eller annors bara speciella människor tycker jag också om! Tycker om att sitta på mörka, mysbelysta pubbar och ta ännu mörkare bilder på mina vänner. Jag är ärlig om de saker jag talar om. För vad är det för idé att tala om saker man inte vill vara ärlig om? Allt kan på gott och ont vara ett potentiellt skämt för mig. Anser även mig själv vara feminist. Det är väl relativt upplysande?

 

Vad kommer du att blogga om?

Det beror lite på vilken sinnesstämning jag befinner mig i. Jag har en viss förkärlek för nonsens och för inlägg som i princip bara finns till för att vara roliga, men så tycker jag också om att kommentera på något som kanske har väckt relativt mycket uppmärksamhet. Min stil kan jag inte ändra på fast jag ville det. Mina vänner har informerat mig om att jag skriver som jag talar. Det kanske inte är en akademisk vinst, men it is what is. Vill skriva mer konstruktiva inlägg om saker som försiggår i vårt samhälle. Problemet är ju det att det är lite lättare att skriva raljerande om någon annans synpunkter på hur saker borde vara. Hehe. Kommer också blogga mer om filmer.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Jag har lite försökt jobba på att bli mer personlig, dela med mig om mitt liv och vad jag håller på med. Jag är oftast inte den som faller i bitar och delar med mig om alla mina problem, utan lyssnar, ger något dåligt råd eller inflikar med ett opassligt skämt och får en irriterad blick före den berättande parten fortsätter. Men jag hade planerat skriva om veckan som gått. Den var lite annorlunda och dröp dessutom av sådan dekadens att huhhuh. Plus så fick jag också nyss om lite intriger, men dem kan jag ju inte avslöja ännu. Så förvänta er det, hör ni.

 

Nanó Wallenius
24.01.2017 kl. 11:41

Ny bloggare - Anomalina

 

 

Hej anomali.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Hejsan! Jag heter Lina Hassel, är soon-to-be 21 år och studerar till modersmålslärare i Åbo. Jag är den prototypiska ratata-bloggaren som pluggar litteraturvetenskap, har en pinsamt stor förkärlek till Instagram och åskådar världen genom mina feministiska glasögon (bildligt och bokstavligt talat).

Vad kommer du blogga om?

Jag tror mej ha ett övergripande tema i bloggen men ärligt talat så är de flesta inlägg väldigt spontana, de kan handla om allt från bajs till böcker och allt där emellan. Men utgångspunkten är oftast en arg, grubblande eller finurlig feminists betraktelser. Jag kan sällan hålla mej borta från debatter som puttrar i bloggosfären och jag har allt som oftast ett behov av att få spy ut mina tankar över tangentbordet. 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

I bakhuvudet ligger några idéer om kropp, hår och kalsonger. So stay tuned!

 

Nanó Wallenius
15.01.2017 kl. 23:51

Ny på Ratata - Världens bästa Karlsson

 

 

Hej karlsson.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Jag är en cynisk 25-årig Pargasbo som för tillfället bor i Helsingfors tillsammans med min flickvän och jobbar veckoslut på Radio X3M. Blev förra veckoslutet i sändning utmanad att starta en blogg, och här är jag nu. Har varit en rolig upplevelse hittills. Annars är jag samhällsintresserad, feminist och håller på med ståuppkomik samt skriver manus. 

 

Vad kommer du blogga om?

En svår fråga eftersom hela bloggvärlden är så obekant för mig. Men jag tror det blir en hel del samhälle, förhoppningsvis ibland med en rolig vinkling. Jag hoppas mina blogginlägg får läsaren att tänka. Det blir nog ingen dagboksliknande personlig blogg, har ett alltför tråkigt liv för det.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid. 

På min lista av saker jag vill skriva om har jag bland annat om att det är okej att vara en pessimist, varför det finns så få kvinnliga ståuppkomiker och om mitt djupa hat för Eurovisionen. "

 

Nanó Wallenius
27.11.2016 kl. 18:55

Ny på Ratata - Filosofias.ratata.fi

 

 

Hej filosofias.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Tjena! Jaa-a, jag är en semi-vuxen 27 årig studerande, halv-norsk med rötterna i Ekenäs och numera bosatt i Åbo. Är otroligt rastlös, socialt beroende och humoristiskt lagd - beskrivs även som glad, allt för snäll, känslig och världsvan. Intresserad av fotografering, gastronomi, musik, social media av alla de slag, resor och har nyligen upptäckt skrivandet! Nice!

 

Vad kommer du att blogga om?

Jag kommer att blogga om mitt liv, mina funderingar och allt det innebär - ärligt, klumpigt och utan filter.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Har ingen aning om vad nästa inlägg kommer att handla om just nu, men har en massa funderingar på g. Allt från småstadsintriger till tränings ohälsa. Stay tuned! :D

 

 

 

 

Nanó Wallenius
08.11.2016 kl. 13:28

Ny på Ratata - Nicolina

 

Hej nicolinaa.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Jag heter Nicolina och är 19 år, fyller snart 20. Jag kommer från en liten by i Österbotten, men just nu bor jag i Vasa och studerar första året till socionom. Jag har en svaghet för fina kvällshimlar och havet, och tycker om att gå på kaffedejter med mina vänner. När jag inte är i skolan eller dricker kaffe hittar man mig i soffan med en bra bok i handen.

Vad kommer du att blogga om?

Jag har inte något speciellt tema på min blogg, utan jag kan blogga om lite vad som helst. Ofta skriver jag om mig och mitt liv, och då brukar det bli ganska ärliga texter. Däremellan kan det bli en hel del bilder också, för jag tycker om att fotografera. En blogg om min vardag helt enkelt.
 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Det var en svår fråga! Men kanske ett inlägg om min depression och ångest, eftersom jag vill att det ska bli vanligare och lättare för folk att prata om psykisk ohälsa. Och för att det för tillfället är en så stor del av mig, som jag inte vill gömma undan.

 

Nanó Wallenius
14.10.2016 kl. 23:12

Ny på Ratata - Mikaels ögonblick

 

 

Hej femhundra.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Mitt namn är Mikael. Jag kan ingenting helt och hållet men vet lite om allt. Alla konstformer intresserar mig och jag är en amatörutövare inom allt. Rätt så nyligen flyttade jag tillbaka till min hemort, Jakobstad, för att studera grafisk design. 

 

Vad kommer du att blogga om?

Jag vet ingenting om bloggar och hoppas att detta inte urartar i katastrof, men tanken är att min blogg ska innehålla bilder, film och musik som jag skapar på min fritid för vem som helst att ta del av. Kanske en och annan dikt på dialekt.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Tanken är att vi skall skapa ett nytt kollektivkonstverk inom en snar framtid, denna gång med utförligare dokumentering av processen. Förmodligen med tillhörande vernissagevideo.

 

Nanó Wallenius
04.10.2016 kl. 12:22

Ny på Ratata - Sastronauten.ratata.fi

bild - Sastronauten.ratata.fi

 

Vem är du egentligen?

Jag heter Sandra, jag är 21 år gammal och jag studerar grafisk design. Just denna höst lever jag loppan i Stockholm, men i november flyttar jag tillbaka till Jeppis. Det finns några saker jag tycker extra mycket om att göra: sy, gå på loppis, måla med vattenfärger och spela pokémon go. Jag har en hund också, hon heter Liv och hon är en chihuahua, hundar är det bästa jag vet.

Vad kommer du att blogga om?

Mest kommer jag väl blogga om min vardag, om ytliga ting så som kläder och inredning. Kanske kommer jag visa upp nånting jag målat eller skapat på andra vis. När jag kommer tillbaka hem ska jag fortsätta sy igen, och då kommer jag blogga mycket om just sömnad.

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Det kommer nog bli en hel del inlägg om Stockholmsäventyr jag varit med om. Kanske att jag snart lägger ut ett boktips eller kanske till och med en vlogg!

 

Nanó Wallenius
03.09.2016 kl. 16:13

Ny på Ratata - Milia.ratata.fi

 

Hej milia.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Jag heter Milia och jag är konsthistoriker. För tillfället bor jag i Köpenhamn och arbetar med kulturexport, men jobbar också på min master i konstvetenskap. Jag är en rätt spontan individ som tycker om att resa och uppleva nya platser och saker, men också att grubbla över filosofiska, djupa existentialistiska och samhällspolitiska frågor, gå på loppis och äta sallad.

 

Vad kommer du att blogga om?

Jag kommer att blogga om konst och lite om min vardag som konsthistoriker. Mycket kommer att vara sådant som jag på ett eller annat sätt stöter på i mitt dagliga liv. Det blir allt från intressanta utställningar och fenomen till aktuella teman, böcker, tips, personliga erfarenheter och filosofiska funderingar.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid:

Om en dryg vecka åker jag till Berlin för att se den nionde Berlinbiennalen, så som man säger på engelska, stay tuned!

 

Nanó Wallenius
24.08.2016 kl. 17:32

Ny blogg - Hållbarhetsbloggen

 

 

Hej hallbart.ratata.fi! Vem är du egentligen?
Jag är en som tänker ganska mycket på många olika saker och gärna testar sådant som verkar vettigt. Har länge betraktat mig som en miljömedveten person men efter att jag började läsa om zero waste var det verkligen som att se på världen med nya ögon. Jag insåg att det finns en helt ny nivå av miljömedvetenhet att sträva efter och att det inte behöver vara svårt! När jag läst på ett tag tyckte jag att jag också hade något att säga om ämnet, därav bloggen. Jag försöker dokumentera mina egna vardagsreformer och hoppas på att samtidigt kunna inspirera andra.

Vad kommer du att blogga om?
Hållbara grejer! Sådant som var och en kan göra, som inte behöver vara svårt eller komplicerat och som är skonsamt för både människor och miljö. Jag kommer att blogga om hur jag strävar efter mindre plast och mera zero waste och dela med mig av min bästa tips för hur det ska lyckas. Dessutom har jag på känn att det också blir ganska mycket blogginnehåll som handlar om veganmat. Jag lagar gärna mat och gillar att nörda ner mig i kokböcker och fina matbloggar.

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en vecka:
Förmodligen ett inlägg om hur en på något enkelt sätt kan minska på sitt skräp i vardagen genom pyttesmå förändringar och utan stor ansträngning. Och så alldeles säkert ett inlägg om lättlagad och god veganmat!

 

Nanó Wallenius
01.06.2016 kl. 12:58

Hej där, nya bloggare!

 

 

Hej fangslandevishet.ratata.fi! Vem är ni egentligen?
Vi skulle kunna beskrivas som två spralliga personer med humor som lutar mot det lite sarkastiska hållet. Båda två studerar statskunskap i Vasa och älskar spontana utgångar och att resa. 
 

Vad kommer ni att blogga om?
Vi kommer att blogga om guldkornen i vår vardag, funderingar kring olika samhällsfrågor och i ett senare skede kommer bloggen också att handla en hel del om våra utbyten utomlands. Eftersom vi är två personer som delar på ett bloggutrymme så kommer ämnena på inläggen att hoppa från högt till lågt, från regeringens nedskärningar i den offentliga sektorn till sorgen över en spräckt telefonskärm.
 

Ett typiskt inlägg som vi kan förvänta oss på bloggen inom en vecka:
Hmm.. Det var en svår fråga! Men ni kan antagligen förvänta er en sammanfattning av veckan som gått tillsammans med en hel del bilder som kompletterar. Förhoppningsvis kommer även en spaning eller ett tips med gällande feminism/politik. Sist och slutligen kommer troligen någon av oss att beklaga sig över högen av skolarbete som samlats haha. 
 
Nanó Wallenius
15.05.2016 kl. 17:06