Rosalabon som flyttade till Uppsala

12.02.2019 kl. 11:27

Samtliga bilder är publicerade med Elins tillstånd.

 

För 28-åriga Elin Örså från den lilla skärgårdsön Rosala började livet i Sverige med studier i Malmö. Efter tre år på Marimekko i Sverige jobbar hon nu för designföretaget Norrgavel i Uppsala var hon också bor. Att växa upp på en liten ö i Åbolands skärgård har format henne till att bli en relativt stressfri person, men det har det har också skapat en stark längtan efter havet.

 

Vad fick dig att flytta till Sverige?

Då jag hade blivit klar med mina studier inom design med inriktning mode på Yrkeshögskolan Novia i Åbo insåg jag att det inte riktigt var min grej. Jag bestämde mig för att studera vidare och söka in till grafisk design-skolor. I och med att det finns väldigt få utbildningar inom det ämne på svenska i Finland beslutade jag mig för att söka in till skolor i Sverige. Jag sökte till tre: Malmö, Sundsvall och Norrköping utan att veta någonting om dessa platser (jag hade aldrig besökt någon av städerna!). Det slutade med att jag kom in på utbildningen i Malmö och så tog jag min kille och mitt pick och pack med mig och flyttade till grannlandet. Det kändes spännande att testa på att bo i ett annat land, men också väldigt lätt att flytta till Sverige.     

 

Du kommer ju från Rosala, en ö i Åbolands skärgård. Hur har det påverkat dig att vara från en sådan plats?

Då jag vuxit upp på en så pass liten ö har det format en som en person. Jag tror att man har ett lugn inombords som inte alla andra har, man stressar inte upp sig lika lätt och har inte samma behov av att fylla sitt schema med olika aktiviteter hela tiden. Kan även ibland känna att det är jobbigt att bo i en stad där jag inte kan se havet (Uppsala) och stora städer mitt på sommaren kan vara olidligt jobbiga.   

 

Ett uppslag från Evelina & Snäckan som Elin illustrerat

 

Hur var det att jobba på Marimekko i Sverige? Har du några roliga historier på lager från butiken?

Det har varit helt fantastisk att jobba på Marimekko i Sverige! På något konstigt sätt har det lite mattat av min hemlängtan till Finland. Det verkar hjälpa att tillbringa dagen i ett rum fyllt av Unikko och Siirtolapuutarhaprodukter! Sedan är det helt otroligt hur mycket människor från Finland som besöker Marimekko även då de är på resa i Stockholm (även Malmö och Kastrup!). Genom att arbeta på Marimekko i både Sverige och Danmark får man verkligen en uppfattning om hur stolta finländare är över sin egen design. Som finlandssvensk fick jag även väldigt mycket uppskattning av de svenska kunderna och jag fick varje vecka kommentarer som: ”Jag älskar din finska brytning!”.      

 

Berätta om Elvelina & snäckan! Hur kom den till? 

Då jag bodde i Malmö såg jag ett inlägg på Facebook där en tjej, Rebecka Thulin, sökte en illustratör till sin bok. Jag var då på Kastrup påväg att flyga till Finland och skickade snabbt ett mail där jag visade vad jag gjort och anmälde mitt intresse för att få arbeta tillsammans med henne. Det tog inte länge innan jag fick svar och det visade sig att Rebecka älskade min stil och ville gärna arbeta med mig. Elvelina och Snäckan är en bok riktad till barn i åldern fyra-sex år handlar om vännerna älvan Elvelina och snigeln Snäckan. Det är en spännande berättelse om vänskap, mod och olikheter. Rebecka är verkligen en duktig författare och jag hoppas på fler böcker om vännerna i framtiden! Boken finns att köpa på hemsidan groendeord.se!

     

 

Du bor nu i Uppsala - hur är den staden? känner du dig hemma?

Uppsala är en mysig stad som påminner ganska mycket om Åbo. Fyrisån som rinner genom staden, den mäktiga domkyrkan som tornar upp i centrum och mycket studeranden som cyklar omkring. Jag flyttade hit på våren och då var målet att lära känna staden. Höstens mål (som jag för tillfället arbetar med) är att få staden att kännas som mitt hem. Till skillnad från Malmö är Uppsala inte en lika personlig stad och har inte lika mycket charm, men jag älskar att det är så pass mycket lättare/snabbare att åka hem till Finland. Ett annat plus med att bo i Uppsala är att man har möjlighet att både uppleva ett lugnt småstadsliv, men även ett pulserande storstadsliv i och med att Stockholm är endast 30 minuter borta.       

 

Har du några andra projekt på gång just nu?

I och med mitt tidigare arbete på Marimekko Norrmalmstorg lade jag det kreativa lite på paus. Pendlingen tog så pass mycket tid av min fritid att jag varken hade tid eller ork med annat. Men i och med det nya jobbet på Norrgavel i Uppsala har jag äntligen mer tid till kreativa projekt igen! Just nu arbetar jag med det finska företaget Punainen Norsu i Åbo och skapar mönster till dem som kommer att finnas på deras barnkläder. Jätteroligt arbete och hoppas på mer spännande projekt i vinter!

 

Länkar:

Elin Örsås hemsida

 

Kommentarer (0)
Skriv siffran 6 med bokstäver:
                      
 
 

Välkommen till Ratata - Svenskfinlands mysigaste bloggtjänst och kulturportal! Här på framsidan lyfter vi intressanta personer, evenemang och projekt.

Bloggat hos oss

Spacebar

22.01.2019 kl. 21:42

Boktips från skolklassen

Nu har din klass eller skola chansen att vinna det här fina bokpaketet, med böcker av alla gäster i säsong 3. Det enda klassen/skolan behöver göra är att skicka ett boktips till fantaskopfilms@gmail.com. Om ni har arbetat med programmet i klass och hellre skickar texter, illustrationer eller annat ni gjort eller funderat på så går det naturligtvis också bra! 

Är du klasslärare och vill integrera mera läsning i undervisningen? Läs om hur din klass kan vinna ett bokpaket på Estrids bokklubb-bloggen.

22.01.2019 kl. 21:40

När man skriver från hjärtat kan man också dela med sig av lite känsligare ämnen

Vi på Ratata skickar våra varmaste tankar till Ratatabloggaren Leenas anhöriga. Leena skrev bloggen Passligt här på Ratata och vi intervjuade henne även till vår framsida i juni 2018. Hennes närvaro på Ratata är saknad!

Länk till Leenas blogg Passligt och intervjun med Leena på Ratatas framsida.

 

22.01.2019 kl. 21:31

Aktivaste bloggare

1 posterLife According To Beanie 

Mest kommentarer

Så är det och så blir det 1 kommentarer