Rosalabon som flyttade till Uppsala

12.02.2019 kl. 11:27

Samtliga bilder är publicerade med Elins tillstånd.

 

För 28-åriga Elin Örså från den lilla skärgårdsön Rosala började livet i Sverige med studier i Malmö. Efter tre år på Marimekko i Sverige jobbar hon nu för designföretaget Norrgavel i Uppsala var hon också bor. Att växa upp på en liten ö i Åbolands skärgård har format henne till att bli en relativt stressfri person, men det har det har också skapat en stark längtan efter havet.

 

Vad fick dig att flytta till Sverige?

Då jag hade blivit klar med mina studier inom design med inriktning mode på Yrkeshögskolan Novia i Åbo insåg jag att det inte riktigt var min grej. Jag bestämde mig för att studera vidare och söka in till grafisk design-skolor. I och med att det finns väldigt få utbildningar inom det ämne på svenska i Finland beslutade jag mig för att söka in till skolor i Sverige. Jag sökte till tre: Malmö, Sundsvall och Norrköping utan att veta någonting om dessa platser (jag hade aldrig besökt någon av städerna!). Det slutade med att jag kom in på utbildningen i Malmö och så tog jag min kille och mitt pick och pack med mig och flyttade till grannlandet. Det kändes spännande att testa på att bo i ett annat land, men också väldigt lätt att flytta till Sverige.     

 

Du kommer ju från Rosala, en ö i Åbolands skärgård. Hur har det påverkat dig att vara från en sådan plats?

Då jag vuxit upp på en så pass liten ö har det format en som en person. Jag tror att man har ett lugn inombords som inte alla andra har, man stressar inte upp sig lika lätt och har inte samma behov av att fylla sitt schema med olika aktiviteter hela tiden. Kan även ibland känna att det är jobbigt att bo i en stad där jag inte kan se havet (Uppsala) och stora städer mitt på sommaren kan vara olidligt jobbiga.   

 

Ett uppslag från Evelina & Snäckan som Elin illustrerat

 

Hur var det att jobba på Marimekko i Sverige? Har du några roliga historier på lager från butiken?

Det har varit helt fantastisk att jobba på Marimekko i Sverige! På något konstigt sätt har det lite mattat av min hemlängtan till Finland. Det verkar hjälpa att tillbringa dagen i ett rum fyllt av Unikko och Siirtolapuutarhaprodukter! Sedan är det helt otroligt hur mycket människor från Finland som besöker Marimekko även då de är på resa i Stockholm (även Malmö och Kastrup!). Genom att arbeta på Marimekko i både Sverige och Danmark får man verkligen en uppfattning om hur stolta finländare är över sin egen design. Som finlandssvensk fick jag även väldigt mycket uppskattning av de svenska kunderna och jag fick varje vecka kommentarer som: ”Jag älskar din finska brytning!”.      

 

Berätta om Elvelina & snäckan! Hur kom den till? 

Då jag bodde i Malmö såg jag ett inlägg på Facebook där en tjej, Rebecka Thulin, sökte en illustratör till sin bok. Jag var då på Kastrup påväg att flyga till Finland och skickade snabbt ett mail där jag visade vad jag gjort och anmälde mitt intresse för att få arbeta tillsammans med henne. Det tog inte länge innan jag fick svar och det visade sig att Rebecka älskade min stil och ville gärna arbeta med mig. Elvelina och Snäckan är en bok riktad till barn i åldern fyra-sex år handlar om vännerna älvan Elvelina och snigeln Snäckan. Det är en spännande berättelse om vänskap, mod och olikheter. Rebecka är verkligen en duktig författare och jag hoppas på fler böcker om vännerna i framtiden! Boken finns att köpa på hemsidan groendeord.se!

     

 

Du bor nu i Uppsala - hur är den staden? känner du dig hemma?

Uppsala är en mysig stad som påminner ganska mycket om Åbo. Fyrisån som rinner genom staden, den mäktiga domkyrkan som tornar upp i centrum och mycket studeranden som cyklar omkring. Jag flyttade hit på våren och då var målet att lära känna staden. Höstens mål (som jag för tillfället arbetar med) är att få staden att kännas som mitt hem. Till skillnad från Malmö är Uppsala inte en lika personlig stad och har inte lika mycket charm, men jag älskar att det är så pass mycket lättare/snabbare att åka hem till Finland. Ett annat plus med att bo i Uppsala är att man har möjlighet att både uppleva ett lugnt småstadsliv, men även ett pulserande storstadsliv i och med att Stockholm är endast 30 minuter borta.       

 

Har du några andra projekt på gång just nu?

I och med mitt tidigare arbete på Marimekko Norrmalmstorg lade jag det kreativa lite på paus. Pendlingen tog så pass mycket tid av min fritid att jag varken hade tid eller ork med annat. Men i och med det nya jobbet på Norrgavel i Uppsala har jag äntligen mer tid till kreativa projekt igen! Just nu arbetar jag med det finska företaget Punainen Norsu i Åbo och skapar mönster till dem som kommer att finnas på deras barnkläder. Jätteroligt arbete och hoppas på mer spännande projekt i vinter!

 

Länkar:

Elin Örsås hemsida

 

Kommentarer (0)
Skriv siffran 1 med bokstäver:
                      
 
 

Välkommen till Ratata - Svenskfinlands mysigaste bloggtjänst och kulturportal! Här på framsidan lyfter vi intressanta personer, evenemang och projekt.

Bloggat hos oss

När resan är målet

Ändå pratar man ju hela tiden om att "det är resan som räkas", inte målet. Både när det gäller lycka och framgång brukar man tala om att satsa på resan och inte målet, för då kommer lyckan och framgången när man minst anar det. Men tydligen tror vi ju inte på det alls när det gäller våra semesterresor eller liknande. Det viktigast är att komma så snabbt som möjligt till destinationen, inte att uppleva resan dit.

Och därför älskar jag att bloggare såsom Linnea Portin på sin blogg Brygd, lyfter fram det här i sitt blogginlägg "Drömmen om att inte flyga".

 

Jasmine har skrivit tankeväckande om att resa.

20.10.2018 kl. 18:25

Fager Dam 10 år

 

Grattis säger vi till Fager Dam vars blogg fyller tio år idag! Här följer en liten jubileumsintervju.

 

Vad är dina bästa bloggminnen från dessa tio år?

Den första Ratata-festen var det mest magiska jag varit med om. Bloggportalen Ratata hade nyss öppnat och det ordnades en fest för att fira det på reklambyrån Peoples kontor. Jag minns hur jag steg in där och det fanns cupcakes och folk var klädda i granna färger för vi hade något tema för klädseln. Alla var så öppna och glada och intresserade av att prata med en. Det kändes magiskt att så där på en kväll plötsligt lära känna en hel hop med roliga och kreativa mänskor och festa till sena natten.

Bloggkryssningen jag var på sommaren 2011 var också något alldeles extra. Vi fick hälsa på hemma hos superbloggaren Ebba von Sydow! Det var visst tidningen Papper som ordnade kryssningen.

De gånger Bloggpriset ordnades på Korjaamo i Helsingfors var också något alldeles extra. Minns hur jag på det första Bloggpriset bara gick omkring och pratade och pratade för det fanns så många härliga bloggare på plats.

 

Hur har din blogg förändrats?

I början ville jag fokusera på inredning och mode. Modebloggar var stora när jag började hösten 2008 och jag har alltid haft ett stort modeintresse. Men det som verkligen blev gnistan till att börja blogga var att jag renoverade min nya lägenhet samma höst som det blev finanskris och allt såg väldigt mörkt ut. Jag behövde lägga upp bilder på vackra tapeter på nätet för att orka med allt.

Efter att jag flyttat bloggen från Blogspot till Ratata började jag lära känna andra finlandssvenska bloggare. 2010-2011 var dom stora bloggåren för mig. Jag fokuserade mycket på mode, jag tog outfitbilder och recenserade de internationella modevisningarna.

Sedan började jag jobba som journalist, och där var bloggen en stor orsak till att jag vågade mig på att skriva professionellt. Men samtidigt så ledde journalistjobbet till att tiden och energin för bloggandet stadigt har minskat.

Lite av en nytändning för bloggandet fick jag i januari 2017 när jag började med bulletjournal. Då blev jag ivrig att visa upp hurdana sidor jag gjort i min anteckningsbok. Sedan expanderade jag och startade ett Instagramkonto som fokuserar på min bulletjournal.

 

Hur skulle du beskriva din blogg?

Just nu står det i bloggbeskrivningen bara ”spretiga dagboksanteckningar från mitt liv”. Det som alltid har gällt min blogg är att jag fokuserar på sådant som är fint och positivt. Ibland kan jag också ta upp något svårare ämne, som min syn på #meetoo. Men ja, bloggen har varit ett andningshål för mig, ett ställe där jag får vara mig själv och tänka på sådant som är kul. Jag bloggar alltid just så mycket som jag har lust med och planerar väldigt lite.

 

Hur kommer du fortsätta med bloggen?

Tror jag fortsätter i samma lugna takt som de senaste åren. Har jag varit på en bra resa vill jag berätta om den på bloggen, som när jag for till Ischia den här hösten. Tycker jag innehållet i min handväska matchar fint lägger jag upp ett i-min-väska-inlägg. Om jag lagt upp en ny video på Youtube så gör jag ett blogginlägg om det. Instagram och Youtube har stulit av min tid, men bloggen behövs för att samla ihop allt jag gör i sociala medier.

17.10.2018 kl. 19:30

Aktivaste bloggare

3 poster