Rosalabon som flyttade till Uppsala

12.02.2019 kl. 11:27

Samtliga bilder är publicerade med Elins tillstånd.

 

För 28-åriga Elin Örså från den lilla skärgårdsön Rosala började livet i Sverige med studier i Malmö. Efter tre år på Marimekko i Sverige jobbar hon nu för designföretaget Norrgavel i Uppsala var hon också bor. Att växa upp på en liten ö i Åbolands skärgård har format henne till att bli en relativt stressfri person, men det har det har också skapat en stark längtan efter havet.

 

Vad fick dig att flytta till Sverige?

Då jag hade blivit klar med mina studier inom design med inriktning mode på Yrkeshögskolan Novia i Åbo insåg jag att det inte riktigt var min grej. Jag bestämde mig för att studera vidare och söka in till grafisk design-skolor. I och med att det finns väldigt få utbildningar inom det ämne på svenska i Finland beslutade jag mig för att söka in till skolor i Sverige. Jag sökte till tre: Malmö, Sundsvall och Norrköping utan att veta någonting om dessa platser (jag hade aldrig besökt någon av städerna!). Det slutade med att jag kom in på utbildningen i Malmö och så tog jag min kille och mitt pick och pack med mig och flyttade till grannlandet. Det kändes spännande att testa på att bo i ett annat land, men också väldigt lätt att flytta till Sverige.     

 

Du kommer ju från Rosala, en ö i Åbolands skärgård. Hur har det påverkat dig att vara från en sådan plats?

Då jag vuxit upp på en så pass liten ö har det format en som en person. Jag tror att man har ett lugn inombords som inte alla andra har, man stressar inte upp sig lika lätt och har inte samma behov av att fylla sitt schema med olika aktiviteter hela tiden. Kan även ibland känna att det är jobbigt att bo i en stad där jag inte kan se havet (Uppsala) och stora städer mitt på sommaren kan vara olidligt jobbiga.   

 

Ett uppslag från Evelina & Snäckan som Elin illustrerat

 

Hur var det att jobba på Marimekko i Sverige? Har du några roliga historier på lager från butiken?

Det har varit helt fantastisk att jobba på Marimekko i Sverige! På något konstigt sätt har det lite mattat av min hemlängtan till Finland. Det verkar hjälpa att tillbringa dagen i ett rum fyllt av Unikko och Siirtolapuutarhaprodukter! Sedan är det helt otroligt hur mycket människor från Finland som besöker Marimekko även då de är på resa i Stockholm (även Malmö och Kastrup!). Genom att arbeta på Marimekko i både Sverige och Danmark får man verkligen en uppfattning om hur stolta finländare är över sin egen design. Som finlandssvensk fick jag även väldigt mycket uppskattning av de svenska kunderna och jag fick varje vecka kommentarer som: ”Jag älskar din finska brytning!”.      

 

Berätta om Elvelina & snäckan! Hur kom den till? 

Då jag bodde i Malmö såg jag ett inlägg på Facebook där en tjej, Rebecka Thulin, sökte en illustratör till sin bok. Jag var då på Kastrup påväg att flyga till Finland och skickade snabbt ett mail där jag visade vad jag gjort och anmälde mitt intresse för att få arbeta tillsammans med henne. Det tog inte länge innan jag fick svar och det visade sig att Rebecka älskade min stil och ville gärna arbeta med mig. Elvelina och Snäckan är en bok riktad till barn i åldern fyra-sex år handlar om vännerna älvan Elvelina och snigeln Snäckan. Det är en spännande berättelse om vänskap, mod och olikheter. Rebecka är verkligen en duktig författare och jag hoppas på fler böcker om vännerna i framtiden! Boken finns att köpa på hemsidan groendeord.se!

     

 

Du bor nu i Uppsala - hur är den staden? känner du dig hemma?

Uppsala är en mysig stad som påminner ganska mycket om Åbo. Fyrisån som rinner genom staden, den mäktiga domkyrkan som tornar upp i centrum och mycket studeranden som cyklar omkring. Jag flyttade hit på våren och då var målet att lära känna staden. Höstens mål (som jag för tillfället arbetar med) är att få staden att kännas som mitt hem. Till skillnad från Malmö är Uppsala inte en lika personlig stad och har inte lika mycket charm, men jag älskar att det är så pass mycket lättare/snabbare att åka hem till Finland. Ett annat plus med att bo i Uppsala är att man har möjlighet att både uppleva ett lugnt småstadsliv, men även ett pulserande storstadsliv i och med att Stockholm är endast 30 minuter borta.       

 

Har du några andra projekt på gång just nu?

I och med mitt tidigare arbete på Marimekko Norrmalmstorg lade jag det kreativa lite på paus. Pendlingen tog så pass mycket tid av min fritid att jag varken hade tid eller ork med annat. Men i och med det nya jobbet på Norrgavel i Uppsala har jag äntligen mer tid till kreativa projekt igen! Just nu arbetar jag med det finska företaget Punainen Norsu i Åbo och skapar mönster till dem som kommer att finnas på deras barnkläder. Jätteroligt arbete och hoppas på mer spännande projekt i vinter!

 

Länkar:

Elin Örsås hemsida

 

Kommentarer (0)
Skriv siffran 3 med bokstäver:
                      
 
 

Välkommen till Ratata - Svenskfinlands mysigaste bloggtjänst och kulturportal! Här på framsidan lyfter vi intressanta personer, evenemang och projekt.

Bloggat hos oss

Intervju med Arvid Mörne-vinnaren Mathilda Larsson

Jag var helt i chock. Jag började gråta. Jag ringde till mamma och kunde inte alls förstå vad som hade hänt." Så beskriver Mathilda Larsson känslorna efter att ett mejl damp ner i inkorgen i april och titulerade henne som vinnare i Arvid Mörne-tävlingen 2019. Saga träffade henne för att prata mer om skrivande och vad som händer efter tävlingen.

Läs hela intervjun på Århundradets bokklubbs blogg.

24.05.2019 kl. 12:06

Morsdag

24.05.2019 kl. 12:03

Duktighetens kilopris

Jag har ett konstigt förhållande till duktighet. Jag känner mig duktig när jag äter sallad istället för chips till middag. Jag känner mig duktig när jag skriver uppsats istället för att ligga i sängen och scrolla instagram. Jag känner mig duktig när jag vågar vara social, fast den rädslan har tunnats ut under åren och numera visar sig bara ibland. Så duktigheten finns i vardagen, liksom. Den är en ständigt närvarande måttstock där antal kilogram duktighet på kvällen bestämmer huruvida jag ska få känna mig bra över dagen som varit. Om jag får tillåtelse att känna mig bra över mig själv. Om jag är värdig.

 

Om duktighet på den nya Ratatabloggen Tofflor.

24.05.2019 kl. 12:02

Aktivaste bloggare

1 posterLife According To Beanie