Om att åka tåg genom Europa

23.03.2018 kl. 11:33

Denna fredag är det Elin som berättar om hennes tågluffar äventyr i Europa förra sommaren.Hej Elin! Förra sommaren var alltså du och din kompis  och tågluffade genom Europa, hur länge var ni på resande fot och vilka alla städer hann ni besöka?
Hej! Ja det stämmer bra det, jag och min kompis Anna-Sara var på en tågluff förra sommaren. Vi startade 16 maj och var tillbaka i Finland 12 juni, vi var alltså 27 dagar på resande fot. Vi valde att flyga till Berlin och börja vår tågluff där. Så om jag räknar upp alla ställen vi besökte så lyder listan så här: Berlin, Amsterdam, Bryssel, Paris, Marseille, Cannes, Monaco, de fem byarna Cinque Terre, Pisa, Venedig, Patras, Aten, Santorini och Kreta. Vi flög sedan tillbaka till Finland från Kreta. Listan ser säkert jätte lång ut med tanke på att vi hann checka av alla dessa ställen på 27 dagar. Jag kan avslöja att Marseille, Monaco och Pisa var snabba stopp på vägen. Vi hoppade helt enkelt av tåget på dessa ställen men stannade bara några timmar innan vi fortsatte resan i ett nytt tåg.
 

Av alla städer ni hann besöka, vilken var just din absoluta favorit?
De fem byarna  Cinque Terre i Italien hör till favoriterna! Sol, värme, färgglada hus, underbar natur och god mat, låter det inte underbart? Som många andra turister valde vi att vandra mellan en del av byarna och det rekommenderar jag verkligen. Visst är det lite tungt att vandra i terrängen som går ganska brant både upp och ner, men det är så värt det! Utsikterna var helt magiska. Fanns det något ställe som var en besvikelse, eller inte nådde upp till förväntningarna?
Jag ångrar inte att vi besökte något av ställena på vår lista, men när jag tänker tillbaka när jag upplevde besvikelse var det nog på de mest klassiska turistorterna. I Paris fick vi köa många timmar för att besöka bl.a. katakomberna och på Markusplatsen i Venedig var det helt packat med turister. Man kan ju förstås välja att inte besöka de mest turisttäta attraktionerna, men när man en gång befinner sig i en stad som man sett oändligt många vackra bilder ifrån så lockar det ändå att besöka de klassiska turistattraktionerna.

Hur mycket planering kräver en tågluff? Planerade ni mycket på förhand eller tog ni mest dagen som den kom?
Jag och Anna-Sara planerade en hel del på förhand. Vi hade en planerad rutt och vi hade bokat boende på förhand ända fram till Cannes. Men vår ursprungliga rutt förändrades under resans gång och det är något jag tror man måste vara okej med om man ska tågluffa. I en del tåg måste man boka sitt plats på förhand och på grund av fullbokade tåg kan man behöva ändra sina planer.

Vi har i efterhand kommit fram till att egentligen behöver man inte planer speciellt mycket innan en tågluff, men vi tyckte det var så roligt att sitta och planera och prata om resan så därför var vår resa ganska genomtänkt.

Hur bodde ni under resans gång?
Vi testade på att bo i sovsal, hyra egen lägenhet via Airbnb, hyra rum i någon annans lägenhet via Airbnb, billiga hotell, campingstuga och hos bekanta. Jag tycker det var skönt att testa på olika varianter. När man sover i sovsal kommer man naturligt i kontakt med människor från alla möjliga delar av världen. Att hyra via Airbnb fungerade bra och jag tyckte att det även var riktigt trevligt att vara gäst i någon annans hem. I Venedig, eller snarare en liten bit utanför Venedig sov vi i en campingstuga. Campingområdet hade både egen mataffär, restaurang och pool. En del nätter spenderade vi även på hotell och det kändes extra lyxigt när man tågluffade.


 

Hur mycket kostar det egentligen att tågluffa, hade ni någon dags budget?
Det kan förstås variera extremt mycket beroende på var man reser, hur man bor, vad man gör och vad man äter. Men för att ge en lien inblick gör jag här en kort lista:

  • Vi valde att köpa andra klassens interrailkort som man kan använda 15 dagar på en månad, vilket efter ett erbjudande som vi hoppade på kostade 320€.
  • Platsbokningar på tåg betalade vi tre gånger under resan. Det var till Paris, från Paris och till Cannes. En platsbokning kostade 10-20€/tågresa.
  • För boende betalade vi 10–25€/natt/person.
  • I en del av de större städerna valde vi att köpa metrokort för att enkelt kunna ta sig runt. Det kostade, om jag avrundar, ungefär 8€/dag.
  • Olika turistattraktioner kan ju kosta en del. Ett tips är att ifall man tågluffar som studerande, skaffa då ett studiekort som gäller i hela Europa. På många ställen får man studierabatt och många gånger slapp vi även gratis in till olika attraktioner tack vare studiekortet.
     


Vad är fem saker som enligt dig är ett måste att packa med om man ska och tågluffa, om man bortser från pengar och pass då?
Vi hade på förhand köpt ”packningskuber”, alltså nätpåsar i olika storlekar som vi använde oss av när vi packade i våra rinkkor. Det underlättade enormt! När man flyttar på sig så pass ofta som man gör under en tågluff så packar man upp och packar ner väldigt många gånger. Genom att dela upp packningen i olika sektioner med hjälp av påsarna, höll vi packningarna ganska sorterade genom hela luffen.

Bekväma kläder att resa behöver man absolut ha med sig. När man tågluffar sitter man ju naturligtvis mycket i tåg och bekväma kläder underlättar resandet. Jag passade ofta på att sova under de längre tågresorna och då var det skönt att ha bekväma kläder.

Lite tvättmedel kan vara smart att ha med sig på tågluff. Vi köpte en liten flaska fläckborttagning i början av vår resa och den hade vi nytta av. Man ska ju bära runt på sin packning en hel del, så man har ju begränsat lager med kläder. Då kan man behöva tvätta lite kläder i något handfat på vandrarhemmet. Många vandrarhem och lägenheter som vi hyrde hade också tvättmaskin som man kunde använda.

Ifall du är studerande, ta isåfall med dig ett studiekort som gäller i hela europa.

Sedan måste jag säga kameran. Det är så roligt att se tillbaka på alla bilder!


 

Finns det något man ska undvika eller tänka extra noga igenom när man är på tågluff?
Var öppen för att planer kan förändras. Vi hade planerat att åka via bland annat Slovenien, Kroatien och Makedonien för att ta oss ner till Grekland. Men när vi i Cinque Terre satt och planerade vår fortsatta rutt kom vi fram till att vi inte skulle hinna ta oss ner till Kreta i tid. Vi hade bokat flyget hem redan innan resan. Då blev det istället färja mellan Venedig och Patras. På så sätt hann vi uppleva mer, istället för att bara sitta i tåg för att i tid ta oss ner till Kreta.
 Sist men inte minst, finns det något speciellt minne du aldrig kommer glömma från er resa?

Jag måste säga känslan när vi satte oss på tåget i Bennäs, alltså precis när vi började vår resa. Jag vat så förväntansfull! Saker som jag ännu kan rekommendera är att hyra cykel i Amsterdam och vandra mellan byarna i Cinque Terre. Det är saker som jag gärna gör igen! Ibland kan man hitta lika billiga privata rum som säng i delad sovsal, men jag skulle ändå rekommendera att våga bo i delad sovsal. Att träffa andra tågluffare kan ge många fina minnen.

 

Tack Elin för alla tips, ni kan besöka hennes blogg här.

Bild: Tagna från Elins blogg med hennes tillåtelse.
 

Sofie Råholm
Kommentarer (0)
Skriv siffran 10 med bokstäver:
                      
 
 

Välkommen till Ratata - Svenskfinlands mysigaste bloggtjänst och kulturportal! Här på framsidan lyfter vi intressanta personer, evenemang och projekt.

Bloggat hos oss

Jag har tänkt fel

Höstlovet var nyttigt. I och för sig var det svårt att inte tänka på jobb hela tiden, men jag känner att jag tänkte konstruktivt. Jag tänkte mycket och analyserade mitt sätt att arbeta och konstaterade att jag inte kommer orka om jag fortsätter som jag gjort hittills. Jag har hela hösten prioriterat jobbet och prestationerna och inser nu att jag har tänkt fel.

 

Läs resten av Kaffepausens inlägg här.

24.10.2018 kl. 11:27