Internationella kvinnodagen

08.03.2018 kl. 09:08


Bild: Sofie Råholm


Kvinnodagen är en dag då många kanske får en ros och blir uppvaktade lite extra, vilket jag tycker är hur härligt som helst på sitt sätt. Liksom hur härligt är det inte med en dag att hylla alla vi starka och fantastiska kvinnor, men på samma gång får vi inte glömma bort varför vi egentligen har denna dag och hur lång bit vi ännu har kvar till ett jämställt samhälle.

Kvinnodagen har funnits sen 1910 för att uppmärksamma kvinnans situation och ojämställdhet. På många plan har vi kommit långt, men på samma gång finns det fortfarande många faktorer som är så fel. Vi har presidenter ute i världen som vill avskaffa rätten till abort, de flesta chefspositionerna tillhör män och löneskillnader mellan könen existerar ännu trots att det handlar om samma jobb. I höstas exploderade #metoo kampanjerna världen över och vi fick än en gång bevisat svart på vitt hur många det finns som inte respekterar kvinnan och hennes kropp. Vi blir lärda i tidig ålder att inte gå ensamma om kvällarna, att inte dricka allt för mycket alkohol och helt enkelt att vi inte är säkra i samhället.

Jag hoppas ni får en fin dag, men glöm inte bort de allvarliga aspekterna med denna dag. Kom ihåg alla de som kämpat för våra rättigheter och de som ännu kämpar. Vi alla måste föra kampen vidare om vi ska nå ett jämställt samhälle. Du och jag har fler privilegier, vi har rösträtt och möjligheten att göra vår egna val, men det betyder inte att alla kvinnor har det och det får vi inte glömma.


Vad är eran syn på kvinnodagen? Är det något att fira eller en påminnelse om att vårt samhälle inte är så jämställt som det borde vara i dagens läge? Skriv gärna ett blogginlägg med dina funderingar och länka bland kommentarerna!

 

Sofie Råholm
Kommentarer (7)
Skriv siffran 2 med bokstäver:
Tycker vårt samhälle är väldigt jämlikt idag. Presidenten som pratade om att avskaffa rätten till abort menade inte att helt och hållet ta bort din rätt som kvinna att avbryta din graviditet. Han ville sätta en gräns för tills när du kan göra det så att du inte går i 8de månaden och avbryter din graviditet. Vi har sådana regler även i Finland, så det är inte sinnessjukt det han pratar om.

Kvinnor tjänar inte mindre för exakt samma jobb. Kvinnor i dagens samhälle tjänar mindre eftersom de väljer att göra det. De jobbar mera deltid än män, stannar hemma med barnen, och jobbar i sådana yrkesbrancsher som är mindre betalt. Och vad gäller chefspositioner ska man välja den som är mest kompetent, om det råkar vara så att det är en man som är det behöver man inte klanka ner på det.
A08.03.18 kl. 18:33
Till A, jag vet inte i vilken rosa bubbla du lever i men nu är det ju faktiskt så att det finns statistik som tyder på att det verkligen inte är så jämlikt på denna jord, som du får det att låta.
Berit08.03.18 kl. 22:20
Till Berit, talar om Finland, i övriga världen finns det verkligen jobb att göra.
A09.03.18 kl. 09:05
Bästa A, du kanske borde kolla källor innan du uttalar dig: "Om man räknade bort skillnader som beror på sektor, yrke och arbetstid, skulle kvinnors löner uppgå till 93 procent av mäns löner. Resterande 7 procent går inte att säkert förklara med den statistik som finns idag. Man vet ändå att en del av skillnaden beror på att män oftare än kvinnor har arbetsledande befattningar, vilket ger dem högre lön. Men här ingår också det vi kallar lönediskriminering, alltså att kvinnor och män kan få olika lön trots att de utför lika eller likvärdiga arbeten."

Källa - jämställdhetsombudsmannen i Sverige - http://www.jamombud.se/omjamstalldhet/statistik/.

Enligt rapporter från EU är dessutom löneskillnaderna könen emellan större i Finland än i Sverige. Vi kan alltså konstatera att situationen i Finland är likartad om inte värre. Såklart är det värre i mindre utvecklade länder men det betyder inte att vi inte kan upplysa och motverka ojämställda strukturer i vårt eget land. Tror knappast att JämO i Sverige ljuger liksom. Sen har vi ju, som du säger, hela det kapitlet med att vi måste bli bättre på att göra arbetsmarknaden mindre segregerad för att motverka attityder som gör att män och kvinnor väljer olika yrken med olika löner. Och sedan kan man ju fråga sig varför yrken som råkar vara dominerade av kvinnor i allmänhet har sämre lön än yrken dominerade av män. Det är med andra ord en hel del kvar att göra. Take care!
N09.03.18 kl. 15:22
det är inte löneskillnader. det är inkomstskillnader och de har sin grund i att kvinnor och män tenderar att göra olika val i livet, dvs. skillnaderna mellan könen är ett resultat av frihet.
k14.03.18 kl. 13:24
Jag fattar inte hur man kan uppfatta att vårt samhälle och värld är jämlik? Nu skriver ju inte ens skribenten att hennes text bara handlar om Finland så? Och överlag som tjej i Finland har jag flera gånger känt mig förtryckt både i sexuella sammanhang och arbetsrelaterade.
L14.03.18 kl. 14:51
det beror på hur man definierar jämlikhet och jämställdhet.
kräver man lika utfall överallt och betraktar det som det enda måttet på jämställdhet så kan man säkert säga att vi inte har jämställdhet ens i de nordiska länderna.
anser man däremot att jämställdhet innebär lika möjligheter, skyldigheter och rättigheter är i synnerhet finland inte jämställt. män avkrävs fortfarande att de ska offra ett år till staten genom militärtjänst eller civiltjänst (och den som vill komma dragande med att kvinnor föder barn ska i så fall hänvisa till den paragraf där det står att varje kvinnlig finsk medborgare är skyldig att föda minst ett barn under sin livstid).
k15.03.18 kl. 12:24
                      
 
 

Välkommen till Ratata - Svenskfinlands mysigaste bloggtjänst och kulturportal! Här på framsidan lyfter vi intressanta personer, evenemang och projekt.

Bloggat hos oss

När resan är målet

Ändå pratar man ju hela tiden om att "det är resan som räkas", inte målet. Både när det gäller lycka och framgång brukar man tala om att satsa på resan och inte målet, för då kommer lyckan och framgången när man minst anar det. Men tydligen tror vi ju inte på det alls när det gäller våra semesterresor eller liknande. Det viktigast är att komma så snabbt som möjligt till destinationen, inte att uppleva resan dit.

Och därför älskar jag att bloggare såsom Linnea Portin på sin blogg Brygd, lyfter fram det här i sitt blogginlägg "Drömmen om att inte flyga".

 

Jasmine har skrivit tankeväckande om att resa.

20.10.2018 kl. 18:25

Fager Dam 10 år

 

Grattis säger vi till Fager Dam vars blogg fyller tio år idag! Här följer en liten jubileumsintervju.

 

Vad är dina bästa bloggminnen från dessa tio år?

Den första Ratata-festen var det mest magiska jag varit med om. Bloggportalen Ratata hade nyss öppnat och det ordnades en fest för att fira det på reklambyrån Peoples kontor. Jag minns hur jag steg in där och det fanns cupcakes och folk var klädda i granna färger för vi hade något tema för klädseln. Alla var så öppna och glada och intresserade av att prata med en. Det kändes magiskt att så där på en kväll plötsligt lära känna en hel hop med roliga och kreativa mänskor och festa till sena natten.

Bloggkryssningen jag var på sommaren 2011 var också något alldeles extra. Vi fick hälsa på hemma hos superbloggaren Ebba von Sydow! Det var visst tidningen Papper som ordnade kryssningen.

De gånger Bloggpriset ordnades på Korjaamo i Helsingfors var också något alldeles extra. Minns hur jag på det första Bloggpriset bara gick omkring och pratade och pratade för det fanns så många härliga bloggare på plats.

 

Hur har din blogg förändrats?

I början ville jag fokusera på inredning och mode. Modebloggar var stora när jag började hösten 2008 och jag har alltid haft ett stort modeintresse. Men det som verkligen blev gnistan till att börja blogga var att jag renoverade min nya lägenhet samma höst som det blev finanskris och allt såg väldigt mörkt ut. Jag behövde lägga upp bilder på vackra tapeter på nätet för att orka med allt.

Efter att jag flyttat bloggen från Blogspot till Ratata började jag lära känna andra finlandssvenska bloggare. 2010-2011 var dom stora bloggåren för mig. Jag fokuserade mycket på mode, jag tog outfitbilder och recenserade de internationella modevisningarna.

Sedan började jag jobba som journalist, och där var bloggen en stor orsak till att jag vågade mig på att skriva professionellt. Men samtidigt så ledde journalistjobbet till att tiden och energin för bloggandet stadigt har minskat.

Lite av en nytändning för bloggandet fick jag i januari 2017 när jag började med bulletjournal. Då blev jag ivrig att visa upp hurdana sidor jag gjort i min anteckningsbok. Sedan expanderade jag och startade ett Instagramkonto som fokuserar på min bulletjournal.

 

Hur skulle du beskriva din blogg?

Just nu står det i bloggbeskrivningen bara ”spretiga dagboksanteckningar från mitt liv”. Det som alltid har gällt min blogg är att jag fokuserar på sådant som är fint och positivt. Ibland kan jag också ta upp något svårare ämne, som min syn på #meetoo. Men ja, bloggen har varit ett andningshål för mig, ett ställe där jag får vara mig själv och tänka på sådant som är kul. Jag bloggar alltid just så mycket som jag har lust med och planerar väldigt lite.

 

Hur kommer du fortsätta med bloggen?

Tror jag fortsätter i samma lugna takt som de senaste åren. Har jag varit på en bra resa vill jag berätta om den på bloggen, som när jag for till Ischia den här hösten. Tycker jag innehållet i min handväska matchar fint lägger jag upp ett i-min-väska-inlägg. Om jag lagt upp en ny video på Youtube så gör jag ett blogginlägg om det. Instagram och Youtube har stulit av min tid, men bloggen behövs för att samla ihop allt jag gör i sociala medier.

17.10.2018 kl. 19:30