Internationella kvinnodagen

08.03.2018 kl. 09:08


Bild: Sofie Råholm


Kvinnodagen är en dag då många kanske får en ros och blir uppvaktade lite extra, vilket jag tycker är hur härligt som helst på sitt sätt. Liksom hur härligt är det inte med en dag att hylla alla vi starka och fantastiska kvinnor, men på samma gång får vi inte glömma bort varför vi egentligen har denna dag och hur lång bit vi ännu har kvar till ett jämställt samhälle.

Kvinnodagen har funnits sen 1910 för att uppmärksamma kvinnans situation och ojämställdhet. På många plan har vi kommit långt, men på samma gång finns det fortfarande många faktorer som är så fel. Vi har presidenter ute i världen som vill avskaffa rätten till abort, de flesta chefspositionerna tillhör män och löneskillnader mellan könen existerar ännu trots att det handlar om samma jobb. I höstas exploderade #metoo kampanjerna världen över och vi fick än en gång bevisat svart på vitt hur många det finns som inte respekterar kvinnan och hennes kropp. Vi blir lärda i tidig ålder att inte gå ensamma om kvällarna, att inte dricka allt för mycket alkohol och helt enkelt att vi inte är säkra i samhället.

Jag hoppas ni får en fin dag, men glöm inte bort de allvarliga aspekterna med denna dag. Kom ihåg alla de som kämpat för våra rättigheter och de som ännu kämpar. Vi alla måste föra kampen vidare om vi ska nå ett jämställt samhälle. Du och jag har fler privilegier, vi har rösträtt och möjligheten att göra vår egna val, men det betyder inte att alla kvinnor har det och det får vi inte glömma.


Vad är eran syn på kvinnodagen? Är det något att fira eller en påminnelse om att vårt samhälle inte är så jämställt som det borde vara i dagens läge? Skriv gärna ett blogginlägg med dina funderingar och länka bland kommentarerna!

 

Sofie Råholm
Kommentarer (7)
Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:
Tycker vårt samhälle är väldigt jämlikt idag. Presidenten som pratade om att avskaffa rätten till abort menade inte att helt och hållet ta bort din rätt som kvinna att avbryta din graviditet. Han ville sätta en gräns för tills när du kan göra det så att du inte går i 8de månaden och avbryter din graviditet. Vi har sådana regler även i Finland, så det är inte sinnessjukt det han pratar om.

Kvinnor tjänar inte mindre för exakt samma jobb. Kvinnor i dagens samhälle tjänar mindre eftersom de väljer att göra det. De jobbar mera deltid än män, stannar hemma med barnen, och jobbar i sådana yrkesbrancsher som är mindre betalt. Och vad gäller chefspositioner ska man välja den som är mest kompetent, om det råkar vara så att det är en man som är det behöver man inte klanka ner på det.
A08.03.18 kl. 18:33
Till A, jag vet inte i vilken rosa bubbla du lever i men nu är det ju faktiskt så att det finns statistik som tyder på att det verkligen inte är så jämlikt på denna jord, som du får det att låta.
Berit08.03.18 kl. 22:20
Till Berit, talar om Finland, i övriga världen finns det verkligen jobb att göra.
A09.03.18 kl. 09:05
Bästa A, du kanske borde kolla källor innan du uttalar dig: "Om man räknade bort skillnader som beror på sektor, yrke och arbetstid, skulle kvinnors löner uppgå till 93 procent av mäns löner. Resterande 7 procent går inte att säkert förklara med den statistik som finns idag. Man vet ändå att en del av skillnaden beror på att män oftare än kvinnor har arbetsledande befattningar, vilket ger dem högre lön. Men här ingår också det vi kallar lönediskriminering, alltså att kvinnor och män kan få olika lön trots att de utför lika eller likvärdiga arbeten."

Källa - jämställdhetsombudsmannen i Sverige - http://www.jamombud.se/omjamstalldhet/statistik/.

Enligt rapporter från EU är dessutom löneskillnaderna könen emellan större i Finland än i Sverige. Vi kan alltså konstatera att situationen i Finland är likartad om inte värre. Såklart är det värre i mindre utvecklade länder men det betyder inte att vi inte kan upplysa och motverka ojämställda strukturer i vårt eget land. Tror knappast att JämO i Sverige ljuger liksom. Sen har vi ju, som du säger, hela det kapitlet med att vi måste bli bättre på att göra arbetsmarknaden mindre segregerad för att motverka attityder som gör att män och kvinnor väljer olika yrken med olika löner. Och sedan kan man ju fråga sig varför yrken som råkar vara dominerade av kvinnor i allmänhet har sämre lön än yrken dominerade av män. Det är med andra ord en hel del kvar att göra. Take care!
N09.03.18 kl. 15:22
det är inte löneskillnader. det är inkomstskillnader och de har sin grund i att kvinnor och män tenderar att göra olika val i livet, dvs. skillnaderna mellan könen är ett resultat av frihet.
k14.03.18 kl. 13:24
Jag fattar inte hur man kan uppfatta att vårt samhälle och värld är jämlik? Nu skriver ju inte ens skribenten att hennes text bara handlar om Finland så? Och överlag som tjej i Finland har jag flera gånger känt mig förtryckt både i sexuella sammanhang och arbetsrelaterade.
L14.03.18 kl. 14:51
det beror på hur man definierar jämlikhet och jämställdhet.
kräver man lika utfall överallt och betraktar det som det enda måttet på jämställdhet så kan man säkert säga att vi inte har jämställdhet ens i de nordiska länderna.
anser man däremot att jämställdhet innebär lika möjligheter, skyldigheter och rättigheter är i synnerhet finland inte jämställt. män avkrävs fortfarande att de ska offra ett år till staten genom militärtjänst eller civiltjänst (och den som vill komma dragande med att kvinnor föder barn ska i så fall hänvisa till den paragraf där det står att varje kvinnlig finsk medborgare är skyldig att föda minst ett barn under sin livstid).
k15.03.18 kl. 12:24

                      

 

Skapa blogg-funktionen är tillbaka!
 

 

Ratata har fått lite uppdateringar vilket innebär att vi har öppnat Skapa blogg-funktionen igen! Mjukvaran bakom bloggarna har även fått en uppdatering, vilket har lett till att vissa rubriker och länkar blivit blåa. Detta får ni enkelt bort genom att öppna er stilbyggare och öppna er stilmall. Då ändras automatiskt rubrikfärgen tillbaka till den ursprungliga färgen.

Ifall det till följd av uppdateringen är något som inte funkar som det ska, lämna gärna en kommentar på en av artiklarna på framsidan så kan vi titta närmare på saken!

 

 

Bloggat hos oss

Sommarfint

20.06.2018 kl. 12:30

Om att bli sjuk

"En annan sak som är intressant är hur mycket som krävs innan man bestämmer sig för att bli hemma från jobbet. I min bransch hänger det mycket på att mn inte vill lämna andra i skiten. Det är samvetet som spelar mest roll. Inte hur sjuk man är, utan hur det påverkar sina kollegor. Så man kommer hellre på halv-maskin med täppt näsa och sprängfärdigt huvud på jobb än att bli hemma för att bli 100% frisk. "

 

Filosofia om att bli sjuk.

20.06.2018 kl. 12:27

Det vackraste som hänt mig

 

"03:22 vaknar jag till ett sms och jag vet att det är från dig för ingen annan skickar till mig den tiden. Du skickar jag saknar dig och jag vet att jag inte borde, men jag svarar alltid för du är fortfarande det vackraste som hänt mig. Fast det förstör mig både in ifrån och ut."

 

Dagboksanteckningar från Pikku Prinssi.

 

20.06.2018 kl. 12:25

SOMMARLISTA 

Bara ben, glass och bad. Sommaren närmar sig, så nu har vi pysslat ihop en liten sommarlista för våra bloggare. Vad gör du helst en ledig kväll och hur ser den perfekta sommardagen ut, enligt dig?
 


Vilka tre saker börjar du tänka på när du hör ordet ”sommar”?
Kommer du jobba i sommar eller ha semester?
Vad gör du helst en ledig kväll?
Vad är enligt dig, den ultimata sommarmaten?
Vad är ditt favorit ställe att vara på under sommaren?
Hur skulle den perfekta sommardagen se ut för dig?
Ett fint sommarminne?
Finns det någon låt du förknippar med sommaren?
Vad är fem saker du vill hinna göra i sommar?

 

Bild: Sofie Råholm

 

​BLOGGRUBRIKER

Nu är våren och ljuset äntligen här, så vad passar då bättre än lite inspiration att kicka igång bloggen sin igen efter vintermörkret? Vi här på ratata har skapat en lista med 14 bloggrubriker – antagligen kan du köra på alla fjorton rubriker eller sedan bara välja ut & blogga om de rubriker du tycker är intressantast! Vi hoppas på många skojiga inlägg av er, och såklart lyfts de inläggen här på startsidan.

 

1. Ett foto i timmen

2. Fem saker jag alltid har i mitt kylskåp

3. Tio fakta om mig

4. En bild av mig när jag just vaknat #Iwokeuplikethis

5. Hur mitt liv såg ut för fem år sen

6. Mina favorit bloggare/instagrammare

7. Hur en perfekt dag skulle se ut enligt mig

8. Fem viktiga saker jag lärt mig av livet

9. Mina önskeresemål

10. Jag är feminist/inte feminist för att

11. Tio saker som gör mig glad

12. Fem suveräna lifehacks

13. Om jag skulle få göra tre politiska beslut skulle de vara

14. Mina sommarplaner