5 x saker att göra i 5 städer

17.05.2017 kl. 10:00

Flera av Ratatas bloggare bor antingen i Åbo, Raseborg, Helsingfors, Jakobstad eller Vasa. Vi har diskuterat med dem om vad man kan göra i alla dessa städer och listat fem bra tips per stad! Hoppas ni gillar.

Åbo

Bilder: Julia Degerth

1. Puolalabacken - Otroligt vackra hus och häftigt konstmuseum som tornar upp sig över Salutorget! Passar bra både för lugn promenad och ordentlig kulturrunda.

2. Jakke jokilautta - När man tröttnat på en överfull Aussiebåt eller bara vill göra nåt lite annorlunda kan en tur längs med ån en sommarkväll vara riktigt mysigt.

3 Jazzklubben Monk - Lite skum vid första anblicken kanske men när en väl vågat sig in är det härligt retro stämning och väldigt cool musik som erbjuds. Och skumppa till billigt pris. ;)

4. Pub Niska - Åbos (och kanske världens) godaste pizzor, eller förlåt plåtbröd, i en av de mysigaste restaurangerna med utsikt över Aura Å. 

5. Åbo nattetid - När staden ligger tyst och i en stilla skymning medan en går hem längs de lugna gatorna när resten av staden sover. Himla fridfullt och skönt.

Tips av Adrienne.

 

Raseborg

 

 


Bilder: Emilia Nyberg

1. Ät gott - I Raseborgstrakten finns en massa pärlor då det kommer till matupplevelser. Gå till Café Gamla Stan i Ekenäs om du vill mumsa på traktens godaste chokladtårta och Köttkontrollen i Karis erbjuder närproducerad, högkvalitativ mat. Rekommenderar speciellt att gå dit och bruncha eller äta tapas i Meatbaren.

2. Upplev naturen - Vart du än går är naturen och naturupplevelser alltid nära. Packa en picnickorg och besök Pumpviken i Karis eller gå ut på Ramsholmen i Ekenäs, eller varför inte ändå ut till de gömda klipporna på Högholmen? Eller packa ner en kikare och termos och besök naturstigarna och fågeltornen vid Läppträsket.

3. Fynda på loppis - vig en dag åt en rejäl loppisrunda, här finns många fina fyndmöjligheter. Mina personliga favoriter är: Emmaus (Ekenäs), Raaseporin Suurkirppis (Horsbäck), Sineaaria (Karis), Bruksloppiset (Billnäs) och Loppis Trollet (Ekenäs). Om du har lite mer slantar i fickan är Patriks Möbel i Svartå och Talsi i Österby också mycket väl värt ett besök.

4. Gå på bio - Bio Pallas i Karis slår stora biokedjor med hästlängder. Perfekt lutning i salen och sköna bänkar (rekommenderar speciellt rad 5, eftersom bänkraden framför är extra låg) samt gullig personal som hämtar in popcorn i salen åt en ifall maskinen inte har poppat klart när filmen börjar.

5. Åk utanför ”centrum" - Utanför de centralaste delarna av Karis och Ekenäs finns en massa fina bruksmiljöer och byar att uppleva. Ta en liten roadtrip och besök slottsparken i Svartå, kör längs den ringlande vägen ner till Fagervik, ta en promenad genom Billnäs bruk och klättra upp på flaggberget för magnifik utsikt, strosa runt och gå på konstutställningar i det vackra Fiskars eller besök slottsruinerna i Snappertuna.

Tips av Miilo.

 

Helsingfors

Bilder: Julia Degerth

1. Kaffecentralen - De säljer kaffe, kaffemaskiner och har grymt skickliga baristor. Bra ställe att dricka gott kaffe på. Finns på Högbergsgatan och Fredriksgatan. Värt att kolla in.

2. Finlands fotografiska museum i Kabelfabriken - De brukar ha intressanta utställningar och inne i Kabelfabriken finns ett café där man kan äta lunch eller ta en kaffe.

3. Turholmsparken på Degerö - Stället ligger lite avsides så det är inte så många som hittar hit. På våren och sommaren är parken full av vackra planteringar att beundra och stora gräsmattor att hänga på. För den som är intresserad av historia finns här också en hel hög gamla stenfötter och bevarad bebyggelse som påminner om svunna tider då Degerö främst var odlingsmark och sommarviste för Helsingfors borgare.

4. Sandvikshallen - Sjukt bra ställe att äta lunch på. Här finns något för de allra flesta.

Tips av Kaffepausen.

Jakobstad

Bilder: Elin Westerlund

1. Ett besök till Aspegrens trädgård - strosa omkring i trädgården och passa också på att hälsa på fåren! En kaffekopp smakar sedan bra i caféet som finns i trädgården.

2. En promenad i trähusdelen Skata - Skata är ett fint och mysigt område och är dessutom den enda delen av stan som är bevarad sedan hela stan brann på 1800-talet.

3. Skorpan - när du ändå befinner dig i Skata, besök café Skorpan, godare bullar och glassar får man leta efter!

4. Fäboda - ta med badkläder och handduk och gör en cykeltur (om du orkar) till Fäboda, ca 8 km från centrum. Det är dessutom ljuvligt att ligga på klipporna, blunda och höra vågornas skvalpande.

5. Konst och kultur - Det finns många utställningar, museer etc att besöka i Jakobstad (t.ex. Tobaksmagasinet och Campus Allegro)

Tips av Elin.

 

Vasa

 


Bilder: Lina Frisk

1. Utsikt över staden - hitta någon som bor i ett av de högsta husen i staden, t.ex. Rewell Center, och gå upp på taket för en bra utsikt över hela staden.

2. Ut till skogs - det finns många bra vandringsleder i Vasa. Packa ner grill- eller sojakorv i din Kånken och gå ut och se på den österbottniska naturen.

3. Jazz i källare - gå till Doo-Bop club och lyssna på jazz. Väldigt mysigt.

4. Nattmat - efter en lång natt när magen kurrar, är vårrullar på torget det enda rätta alternativet. 

5. Musikalisk vandring - besök alla de ställen Vasas flora och fauna sjunger om i sina briljanta låtar. Har du inte alltid undrat var pappersbron, Ollis, Wärtsiläs hamn och hörnet vid Sandögatan är?

Tips av Lina.

Julia Degerth
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver:

ÅRETS LISTA 2017 + 2018 

 

Årets lista från Ratata är här! Fyll i och begrunda året som gått och förutspå år 2018.

 

2017 var året när jag:

Fem ord som beskriver 2017:

Årets höjdpunkt:

Året genom Spotify (klick!):

Årets maträtter:

Årets kulturupplevelser:

Årets samhällsfenomen:

Årets somarminne:

Årets gimme more:

Årets gimme less:

Årets utmaning:

 


 

2018 blir året när jag:

Fem ord som kommer beskriva 2018:

Året 2018 höjdpunkt:

Året 2018 genom Spotify:

Året 2018 maträtter:

Året 2018 kulturupplevelser:

Året 2018 samhällsfenomen:

Året 2018 somarminne:

Året 2018 gimme more:

Året 2018 gimme less:

Året 2018 utmaning:
 

 

HEMMA HOS-FILMER SOM JULIA GJORT MED TRE AV RATATAS MER AKTIVA BLOGGARE

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:
 

Mest kommentarer

För sur? 7 kommentarer
Finskt midsommarväder 4 kommentarer
En skilsmässohund 2 kommentarer
Expert på cancer 2 kommentarer
en februarifredag i helsingfors 2 kommentarer
Livets alla dagar 2 kommentarer
Bröllopsdag 2 kommentarer
Drabbad av vävansjuko 2 kommentarer
Sorgen 1 kommentarer
Vilja 1 kommentarer
Kattmönster 1 kommentarer
2017/2018 1 kommentarer
Det stora Monaco inlägget 1 kommentarer
Brukar ni betala tillbaka pengar som ni lånat? 1 kommentarer
Second hand-outfit no. 3 1 kommentarer
blombesatt. 1 kommentarer
Din sorg  1 kommentarer
Ibland blir jag bara så rädd 1 kommentarer
anna hymysi loistaa my ass 1 kommentarer
you do you 1 kommentarer