Tammerforsglass, hipsterkids & blodkorv

08.07.2012 kl. 19:17
Linnea Sjöholm ger oss 11 bra orsaker att besöka Tammerfors i sommar.

AFFÄR DU INTE BÖR MISSA
Super Mukava. Fint urval av vintageprylar och -kläder och kvalitétsplagg av små självständiga designers.

SMARRIGASTE BAKELSERNA
Café Gopal. Vill man ha riktigt smaskiga bakelser och ett brett te- och kaffesortiment att välja ur ska man söka sig till Café Gopal på Kuninkaankatu. En stor del av bakelserna är dessutom vegan och/eller glutenfria (hurra!). Behöver du något salt innan? Lugnt. De serverar också indiskinspirerad vegebuffé vardagar 11–18 (juli).

BÄSTA STÄLLET ATT FESTA
Klubi och Hang The DJ-klubben. Extra dansvänlig musik och extra mycket hipsterungar att se på.

GODASTE GLASSEN HITTAR DU HÄR
Själv föredrar jag att söka mig till Laukontori vid vattnet för att nomma glass och färska bär, men vill man prova på Tammerforstillverkad italiensk glass ska man söka efter Tampereen Jäätelötehdas glass som finns på utvalda ställen.

LOPPISET DU DEFINITIVT FYNDAR PÅ
När du ändå befinner dig vid Laukontori kan du svänga in via Radiokirppis, ett av Tammerfors mest besökta loppis.

SKALL DU HÄNGA I EN PARK, SKALL DU HÄNGA HÄR Sorsapuisto (vid Tamperetalo). Här hittar du allt (utom bajamaja). Redig lekplats, basketbollsplan, motionspunkter, sol, skugga, vatten, brygga, fågeldjur i bur (påfåglar!), kiosk och ofta en stor skara människor av alla de slag.

SECRET SPOT
Kauppi/Rauhaniemi. Sök dig till klipporna allra närmast vattnet (nedanför motionsspåret kuntokolmonen genom skogsremsan) i Kauppi, eller till Rauhaniemis strand/brygga med en picknickkorg och bra sällskap för att njuta av en vacker solnedgång.

BÄSTA CYKELRUNDAN
Pyynikki. Cykla längs cykel- och promenadstigarna längst med Pyhäjärvi till Rosendahl för ett dopp eller upp till utkikstornet (Pyynikin näkötorni) med de mest eftertraktade munkarna i stan. Räkna med att få trampa uppför, i Pyynikki är det nämligen backigt och där finns också världens(!) högsta rullstensås (med utsiktstornet på topp).

DET HÄR FÅR DU INTE MISSA
Vohvelikahvila. Besök åtminstone ett av de två våffelcaféerna i stan. Själv föredrar jag det lantligt franskromantiska caféet på Tuomikirkonkatu framom det charmiga orginalet på Ojankatu, helt enkelt för att chokovegevåfflan där har tre glassbollar istället för ynka en.

GODASTE LUNCHEN
Tammelantori. Torget kryllar av folk och har en bra atmosfär. Njut av färsk grillad fisk, Tammerforstypisk mustamakkara (blodkorv) eller muikut (panerad och smörstekt sikslöja) till lunch och avrunda med bär eller glass från torgstånden till efterrätt. Portionerna är ofta väl tilltagna och lämnar få hungriga, men se upp för giriga och feta måsar, som gärna nappar åt sig mat.

HÅLL UTKIK EFTER
Marknader och tillställningar vid Tallipiha. Ett område som är värt ett besök annars också. Där hittar du gulliga små affärsbodar och caféer i Finlaysonområdet.

Linnea hittar du på bloggen Shorty.ratata.fi

Kommentarer (0)
Skriv siffran 4 med bokstäver:
                      
 
 

Välkommen till Ratata - Svenskfinlands mysigaste bloggtjänst och kulturportal! Här på framsidan lyfter vi intressanta personer, evenemang och projekt.

Bloggat hos oss

Intervju med Arvid Mörne-vinnaren Mathilda Larsson

Jag var helt i chock. Jag började gråta. Jag ringde till mamma och kunde inte alls förstå vad som hade hänt." Så beskriver Mathilda Larsson känslorna efter att ett mejl damp ner i inkorgen i april och titulerade henne som vinnare i Arvid Mörne-tävlingen 2019. Saga träffade henne för att prata mer om skrivande och vad som händer efter tävlingen.

Läs hela intervjun på Århundradets bokklubbs blogg.

24.05.2019 kl. 12:06

Morsdag

24.05.2019 kl. 12:03

Duktighetens kilopris

Jag har ett konstigt förhållande till duktighet. Jag känner mig duktig när jag äter sallad istället för chips till middag. Jag känner mig duktig när jag skriver uppsats istället för att ligga i sängen och scrolla instagram. Jag känner mig duktig när jag vågar vara social, fast den rädslan har tunnats ut under åren och numera visar sig bara ibland. Så duktigheten finns i vardagen, liksom. Den är en ständigt närvarande måttstock där antal kilogram duktighet på kvällen bestämmer huruvida jag ska få känna mig bra över dagen som varit. Om jag får tillåtelse att känna mig bra över mig själv. Om jag är värdig.

 

Om duktighet på den nya Ratatabloggen Tofflor.

24.05.2019 kl. 12:02

Aktivaste bloggare

2 poster