Varm tjinuskisås

Nanó Wallenius
08.12.2017 kl. 12:33

Finland 100 år

 

Glad självständighetsdag önskar Ratata!

 

 

Nanó Wallenius
06.12.2017 kl. 15:52

"Tänkte inte att det var rätt, tänkte inte att det var fel - tänkte bara att "såhär är det"

 

"Som 18-åring skulle jag inte ha kunnat förklara åt någon vad feminism är, än mindre förtydliga begreppet patriarkat. Knappast som 28-åring heller. Nu vid 32 kanske det lyckas lite bättre.

Tonårsfeminister - jag beundrar er! Stå på er och sprid meddelandet åt dem som låter sig förtryckas. Stötta varandra och var starka tillsammans! "

 

Skåpfeministen undrar hur tonåringar lyckas luska ut att patriarkatet existerar.

 

Nanó Wallenius
01.12.2017 kl. 20:03

#Dammenbrister

grafik - Lina Raunio

 

"Nu kräver 6 111 kvinnor: Bryt tystnaden!

Vi vill lägga ansvaret och skammen där den hör hemma – hos förövarna. I Svenskfinland, Finland, Norden och i världen ska alla kvinnor, flickor, och personer som uttrycker sig eller uppfattas som feminina få vara trygga och slippa vara rädda, äcklade, ärrade och traumatiserade av sexuella trakasserier."

 

 

Även på Ratata bloggas det om #Dammenbrister. Läs mer om uppropet här.

 

 

Nanó Wallenius
29.11.2017 kl. 12:40

Menorrhoea - Vanessa Forstén

 

 

Hej Vanessa, fotokonstnär samt Ratatait sedan starten av vår bloggportal! Din nyaste utställning "Menorrhoea" öppnar den 1 december på Asbestos Art Space i Helsingfors. Du berättar att ordet Menorrhoea syftar på blodflödet under menstruationen. Vi på Ratata tycker det är spännande att du blåser liv i menstruation som konstnärligt tema, något som är återkommande just inom feministisk konst. Vad tillför just din konst till detta tema?

När jag studerade fotokonst i England 2010-2013 insåg jag för första gången att jag är en feminist. Jag har alltid idkat jämställdhet men inte varit påläst eller sagt det högt för mig själv. Jag började låna feministiska böcker, filmer och texter från biblioteket. En kan vara feminist men inte göra feministisk konst. För mig är det viktigt att jag både är en feminist och gör feministisk konst. Jag har funderat under många år vad för tema min första politiska utställning skulle ha. Mens är ett klassiskt och precis som du, Nanó, säger ett återkommande tema inom feministisk konst men ändå har jag inte stött på detta tema på väldigt länge och aldrig i Finland. Finland törstar efter feministisk konst. Bara för att ett tema redan använts behöver det inte betyda att en annan kan göra sin egen tolkning. Mens är fortfarande ett tabu i vårt samhälle och det vill jag ändra på. Den feministiska kampen är långt ifrån avklarad. 

Vilka konstnärer har inspirerat dig under arbetet med Menorrhoea? Hur har din research sett ut?

Jag älskar att researcha! Ur ett feministiskt perspektiv har jag givetvis kollat alla drottningar från det förflutna, vissa av dessa konstnärinnor lever än idag. Judy Chicago, Guerilla Girls, Alice Neel, Catharina van Hemessen, Valie Export, Ana Mendieta, Gina Pane, Carolee Schneeman, Cheri Gaulke, Jenny Saville mfl. Jag har även använt mig av instagram och youtube smink videon för att modernisera detta klassiska tema. Jag älskar Patrick Starrr och Nikkie de Jager. Rent visuellt älskar jag Elina Brotherus, Hellen van Meene, Francesca Woodman, Katy Grannan, Rineke Dijkstra, Dorit Cypis och Kelly Nipper mfl.

Hur såg din arbetsprocess ut från idé till utställning? Var den annorlunda från tidigare arbetsprocesser du gått igenom?

Idén blev konkret då jag för ett år sedan var på Sinebrychoffs museum i Helsingfors och såg gamla oljemålningar med förmögna personer klädda i pipkragar. Det sa bara klick och jag ville göra ett självporträtt med en liknande krage gjord av oanvända tamponger. Använda tamponger var inte möjligt för jag avskyr använda dem och det hade tagit tid att samla på sig över 60 st blodiga tamponger. Att förvara dem skulle också vara ett problem. Så fort jag hade den första bilden i tanken sökte jag till Asbestos utan något färdigt material. De litade på min pitch och jag fick en utställningstid. Jag planera och researcha hela vintern och våren 2017. I somras tog jag ledigt hela Juli för att kunna fördjupa mig i processen och börja fotografera. Processen skilde sig från tidigare men något jag alltid behöver är lugn och ro. 

I texten som berättar om din utställning står det att dina verk även presenterar alternativ medicin och miljömedvetna mensbindor. Är ett pedagogiskt perspektiv en ny aspekt i ditt arbete?

Absolut, har inte använt mig av dylika metoder tidigare. Jag har läst mycket om vildörter och vilka kombinationer som kan lindra dysmenorré, alltså mensvärk. Kamomill, rödklöver, daggkåpa, rölleka och gråbo är några alternativ. Jag brukar lägga dessa vildörter i min sallad eller torka dem för att kunna dricka te. Te gjort på rödklöver lär ska vara väldigt effektivt. Nu är jag ju ingen läkare och förstår absolut om en lider av grav pms etc att dessa metoder inte hjälper. Mig har det dock underlättat. Bomullsbindor har jag använt i många år. Tror jag köpte min första 2013. Har alltså inte köpt en endaste tampong eller plastbinda under 5 år förutom när jag byggde min krage. Blev riktigt till mig hur mycket avfall det blir. Jag har kragen kvar och kommer nog inte slänga den. 

Vilka attityder har du stött på under arbetet med Menorrhoea?

Jag är ganska selektiv vem jag umgås med och det är ofta feminister och allmänt vettigt folk. Har inte stött på något negativt från någon nära men när jag sökte sponsorer var det annat. Jag har 3 gånger tidigare fått sponsorer av stora företag men denna gång svarade ingen av dessa kontakter. De enda som svarat har varit kvinnor i åldern 25-40 som peppat utställningen men pga resurser har de inte kunnat ge sponsor. Ett företag blev helt förskräckt och shockade över mina bilder, kallade mig dum i huvudet osv. Skall bli intressant att se reaktionerna då utställningen är över vad som hänt. Önskar mig positiva reaktioner eller vettig debatt men är tyvärr beredd på det värsta. Synd att det skall vara så. 

Och sist men inte minst - vad är din intressantaste mensupplevelse?

Jag fick mens mycket senare än alla mina vänner. Min kompis syster som gick i 4an började blöda före mig. Då kändes det som en 10 åring börjat 9an men 10-betyg och jag fick gå ner ett antal klasser och skämmas. Kunde inte delta i diskussioner och kände mig allmänt outvecklad och annorlunda. Det var jobbigt men blev tack och lov aldrig retad. Jag gick på ultraljud och undersökningar men läkarna var inte oroliga då mina bröst ändå hade utvecklats och mitt BMI var normalt. Var 15 år gammal, det var sommaren före 9an skulle börja när den äntligen kom! Jag var jag överlycklig och vi firade med mamma. Tyvärr blodade jag ner mina favorit shorts och en solstol på landet. Pga detta har jag alltid haft en relativt positiv inställning till mens. Blir alltid glad när den kommer för då vet jag att allt är som det ska. En frisk kropp som inte använder preventivmedel skall menstruera. Det är kanske inte min intressantaste men något jag aldrig kommer att glömma. 

 

Vernissaget av Menorrhoea äger rum kl 18 fredagen den 1.12.2017 på Asbestos Art Space, Mäkelänkatu 45 i Helsingfors. Läs mera om utställningen på Vanessas Ratatablogg här.

Länk till facebookeventet!

 

Matricharia Chamomilla - Vanessa Forstén

 

 

Nanó Wallenius
27.11.2017 kl. 16:12

Vad ser du fram emot?

 

♥ baka pepparkakor och dekorera dem i snirkliga mönster

♥ öppna en lucka i scouternas adventskalender varje dag

♥ ha stilla stunder framför brasan

♥ att smutta på årets första glögg

♥ äta pepparkakor med blåmögelost 

 

Läs resten mer om vad Miilo ser fram emot inför jul på hennes blogg.

 

Nanó Wallenius
26.11.2017 kl. 15:37

                      

 

Viktigt meddelande

 

Vi har för tillfället stängt av skapa blogg-funktionen på grund av en massiv invasion av spam som kommit in här på Ratata. Medan vi väntar på hjälp från Webbhuset för att få ett nytt spamfilter kan vi inte låta skapa blogg-funktionen stå på eftersom vi då riskerar att få en överfull server. Vi ursäktar oss ifall detta orsakar besvär för någon!

 

 

Bloggat hos oss

Nytt i min garderob

Ska vi ta en titt på vilka accessoarer jag använder nu. Den här scarfen från Marimekko är min favorit just nu. Så färggrann att jag genast ser piggare ut.

 

Fager Dam går igenom accessoargarderoben.

 

22.05.2018 kl. 17:42

Tänk att en liten hund kunde fylla mitt liv med så mycket mening

Men med Nemi är det så lätt. Hon är nyfiken och intresserad på omvärlden och det har gjort att jag också blivit det. Intresserad. Uppmärksam.

Läs hela Jasmines inlägg här.

 

18.05.2018 kl. 12:24

Sommarlistan!


Vilka tre saker börjar du tänka på när du hör ordet sommar? Sola, naturen (eller rättare sagt Ramsholmen i Ekenäs, var jag tar mina långa promenader, cykelturer med vänner, läser bok på parkbänken eller kaffet i handen och kameran i andra) och glass förstås.

Kia har fyllt i ratatas sommarlista..

... Och det har även Leona gjort!

 

18.05.2018 kl. 12:22

SOMMARLISTA 

Bara ben, glass och bad. Sommaren närmar sig, så nu har vi pysslat ihop en liten sommarlista för våra bloggare. Vad gör du helst en ledig kväll och hur ser den perfekta sommardagen ut, enligt dig?
 


Vilka tre saker börjar du tänka på när du hör ordet ”sommar”?
Kommer du jobba i sommar eller ha semester?
Vad gör du helst en ledig kväll?
Vad är enligt dig, den ultimata sommarmaten?
Vad är ditt favorit ställe att vara på under sommaren?
Hur skulle den perfekta sommardagen se ut för dig?
Ett fint sommarminne?
Finns det någon låt du förknippar med sommaren?
Vad är fem saker du vill hinna göra i sommar?

 

Bild: Sofie Råholm

 

​BLOGGRUBRIKER

Nu är våren och ljuset äntligen här, så vad passar då bättre än lite inspiration att kicka igång bloggen sin igen efter vintermörkret? Vi här på ratata har skapat en lista med 14 bloggrubriker – antagligen kan du köra på alla fjorton rubriker eller sedan bara välja ut & blogga om de rubriker du tycker är intressantast! Vi hoppas på många skojiga inlägg av er, och såklart lyfts de inläggen här på startsidan.

 

1. Ett foto i timmen

2. Fem saker jag alltid har i mitt kylskåp

3. Tio fakta om mig

4. En bild av mig när jag just vaknat #Iwokeuplikethis

5. Hur mitt liv såg ut för fem år sen

6. Mina favorit bloggare/instagrammare

7. Hur en perfekt dag skulle se ut enligt mig

8. Fem viktiga saker jag lärt mig av livet

9. Mina önskeresemål

10. Jag är feminist/inte feminist för att

11. Tio saker som gör mig glad

12. Fem suveräna lifehacks

13. Om jag skulle få göra tre politiska beslut skulle de vara

14. Mina sommarplaner

Aktivaste bloggare

7 posterPassligt 
6 poster GRÖN CYKLIST 
5 posterPia Sofia 
4 posterLeona 
4 posterLinda 
3 posterRoxanna 
3 posterFärgklickar 
3 posterAnomalina 
3 posterdéa solin 
3 posterKaffepausen. 
3 postermiilos memoarer 
3 posterEmma Kan 
2 posterlivet & art såklart 
2 posterKazapp 
2 posterFilosofia. 
2 posterNicolina 
1 posterIdavivi 
1 posterSöstra mi 
1 posterAnne Hietanen 
1 posterÅrhundradets Bokklubb