Ratata inaktivt från och med 16.09.2019

I september 2019 sker det ändringar på plattformen som berör just dig och vi vill påminna dig om detta. Från och med den 16 september 2019 kommer Ratata att avslutas som en aktiv bloggplattform.

Vi vill passa på att tacka samtliga bloggare som bidragit till en innehållsrik och färggrann plattform.

 

 

Navigationspanel ovanför inläggsspalten

 

 

Här är ett teknikinlägg av det personligare slaget - jag har slängt ihop en liten guide till hur man kan få sin egen navigationspanel ovanför inlägsspalten. Detta är inget officiellt tillägg till bloggen utan något jag själv petat ihop och jag vill gärna dela med mig av hur man gör. Läs om hur du får din egen navigationspanel till bloggen här.

 

29.11.2015 kl. 16:12

Vad är de små rutorna intill mina bloggbilder?

 

Har din blogg drabbats av fenomenet med den lilla gråa ruten avbildad ovan? De dyker ibland upp intill ens bilder i texteditorn. Det handlar om rester av en gammal plugin som kommer att försvinna i och med uppdateringen av texteditorn (som vi ännu väntar på). Vi vill dock tipsa om att det finns ett enkelt sätt att få bort dom redan nu.

Sök efter följande kodbit i "källa":

<img draggable="true" height="15"
src="data:image/gif;base64,R0lGO
DlhAQABAPABAP///wAAAH5BAEK
AAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAO
w==" title="Click and drag to move"
width="15" /></span><span title="Click
and drag to resize"></span>

Om du raderar den här koden borde rutan försvinna.

 

17.11.2015 kl. 14:39

Hur laddar jag upp foton på bästa sätt?

 

 

Som vi redan några gånger tidigare nämnt har vår server dessvärre inte oändligt med utrymme och det är ganska kostsamt för oss att köpa mer utrymme så pass ofta i proportion till Ratatas lilla budget. Den största hjälpen ni användare kan bistå med är att använda bilder från en extern källa (t.ex. flickr) eller ladda upp bilder som lämpar sig för webben (d.v.s. mindre storlek och lägre upplösning). Då hjälper ni inte bara oss utan ni gör även era egna bloggar mycket snabbare - ju större bilder, desto längre tar er blogg att ladda. Här följer alltså några tips på vad man kan tänka på när man laddar upp bilder till bloggen!
 

Ifall du vill använda Flickr 

Den bästa lösningen är kanske att ladda upp bilder från en extern bildkälla, t.ex. Flickr. Nu verkar dessutom de fula textremsorna ha försvunnit från flickr-bilderna, så man behöver inte ändra något i koden längre. Här är två sätt du kan ladda upp bilder från ditt flickr-konto till din blogg:

1. När du öppnar din bild i flickr-slideshowen, klicka på andra ikonen från vänster (share photo) bland alternativen nere till vänster i det svarta fältet. Där kopierar du den embeddade koden enligt medium size (640 x 426 för vågräta bilder, ev. större för lodräta). Lägg in koden i källan på texteditorn på din blogg. Voilà!

2. Om du föredrar ett mer manuellt sätt, klicka på ikonen längst till vänster nere i vänstra hörnet i det svarta fältet i din flickr-slideshow (download this photo). Välj "View all sizes". Kopiera länken på den bilden med mest relevant storlek (640 x 426 för vågräta bilder, ev. större för lodräta). I källan i texteditorn på din blogg skriver du "<img src="(klistra in URL:en här)"/> och klistra in URL:en. Tadaa!

 

Ifall du hellre använder bloggens egna bilduppladdning

En Ratata-vänlig bild ser ut på följande vis: 600 px bred, 72 ppi resolution och JPEG-format.
 

Angående bredd
Bredden på inläggsspalten är just nu 588 pixlar bred så det är egentligen ingen vits att ladda upp något som är mycket bredare än så. Möjlighet till bredare inläggsspalt kommer kanske i framtiden, men just nu ligger mobilbloggningen i högre prioritet.

Angående ppi (pixels per inch)
72 ppi är vad som rekommenderas för att filerna inte ska vara onödigt stora. På skärmar spelar ppi-värdet ingen roll, det är endast om du skriver ut högkvalitativa bilder som du kan behöva ett högre ppi. Ju högre ppi, desto större filer. Om du knäpper bilder med vissa mobiler och bättre kameror är ppi-värdet ofta mycket högre än 72 ppi. Ladda alltså inte upp bilder direkt från kameran, editera dom gärna först!

Angående format
Här vill vi understryka att JPG är det bästa både kvalitetsmässigt och storleksmässigt. PNG blir galet stort för foton på webben och GIF blir grynigt och fult.

11.11.2015 kl. 12:50

Tekniska angelägenheter på Ratata.fi

 

 

Här kommer en liten uppdatering om vad som skett på Ratata.

 

I navigationen:

- "Om Ratata" har ersatt "Redaktion". I underrubriken "Om Ratata" får man en snabb introduktion av vad Ratata är, vem vi är på redaktionen och what the fuss is all about!

- Ratatas mest välbesökta bloggar finns att beskåda under "Aktivitet". Listan kommer att uppdateras varje måndag och anger vilka tio bloggar som fått mest besökare under veckan som gått.

 

På bloggarna:

- Webbhusets uppdatering av texteditorn (för cirka en månad sedan) har gjort det svårt för både iOS- och Androidanvändare att blogga från mobila enheter. Detta är något som vi på redaktionen dessvärre inte kan korrigera själva och vi väntar som på solens uppgång för att få det fixat.

 

På gång:

- Utveckling av framsidan (navigationen) - vi vill lägga lite mera krut på Ratatas framsida och smider som bäst på planer för att göra innehållet mer lättillgängligt. T.ex. ska det bli enklare att hitta listor att fylla i, det ska bli lättare att surfa mobilt - vissa undersidor i navigationen fungerar inte optimalt. Vi vill även hitta fler sätt att puffa er bloggare och vad ni gör (med er tillåtelse, naturligtvis).

Halva kommentarer - vi vill få ett slut på de irriterande "halva kommentarerna" som dyker upp när man sätter in hjärtan och dylikt.

- Nya podcastavsnitt är på gång! Samtalet från bokmässan kommer som poddversion och i och med det kommer även ett bokmässan-eftersnack. Tre nya avsnitt med tre Ratatabloggare kommer även att komma ut under vintern.

 

Är det något som ni saknar på Ratata.fi? Har ni en idé ni tycker att vi borde förverkliga? Alla förslag är välkomna. Tillsammans gör vi Ratata!

 

02.11.2015 kl. 14:23

Teknisk uppdatering - Arkivet är här!

Glada nyheter - det efterlängtade arkivet är äntligen tillgängligt på alla Ratatabloggar! Det finns tre olika sätt att skapa ett arkiv på din blogg. 

 

1. Arkivlänk ovanför inlägg

Klicka på det svarta lilla kugghjulet under din header. Klicka på inställningar.

 

Gå till "Listvisning". Klicka i "Arkiv" och spara.Nu syns en länk till arkivet under din RSS feed-symbol.

 

2. Arkivet i sidospalten

Här kan du välja att lägga in arkivet i modulen i sidospalten. Scrolla ner till inställningarna för modulen i din sidospalt.

Öppna modulens inställningar genom att klicka på "inställningar". Klicka "Ja" på "Visa arkiv". Spara.

 

3. Arkivet som länk i sidospalten

Leta reda på länken till sidan för ditt bloggarkiv genom att utföra steg ett - "Arkivlänk ovanför inlägg". Klicka på din nya arkivlänk och kopiera sidans URL. Ta sedan bort arkivlänken i inställningarna.

Din textmodul i sidospalten borde ligga överst. Klicka på "Ändra". Nu kan du antingen skriva in "Arkiv" eller ladda upp en lite mer dekorativ arkivbild, som vi gjort ovan. Länka bilden/texten med URL:en du tidigare kopierade. Klart!

 

 

 

11.10.2015 kl. 00:32

Ny layout

 

Bästa ratataiter,

 

Som ni kanske märker håller vi på fixar med layouten och det är lite knasigheter än så länge, men vi försöker få allting normalt så fort vi kan!

Blogga på 

 

UPDATE:

Nu borde allting fungera som det ska! Ifall ni hittar något som är konstigt, tveka inte att mejla mig om saken: nano (at) ratata (punkt) fi.

Hoppas ni gillar den nya layouten 


 

11.09.2015 kl. 13:04
                      
 
 

Välkommen till Ratata - Svenskfinlands mysigaste bloggtjänst och kulturportal! Här på framsidan lyfter vi intressanta personer, evenemang och projekt.

Bloggat hos oss

När resan är målet

Ändå pratar man ju hela tiden om att "det är resan som räkas", inte målet. Både när det gäller lycka och framgång brukar man tala om att satsa på resan och inte målet, för då kommer lyckan och framgången när man minst anar det. Men tydligen tror vi ju inte på det alls när det gäller våra semesterresor eller liknande. Det viktigast är att komma så snabbt som möjligt till destinationen, inte att uppleva resan dit.

Och därför älskar jag att bloggare såsom Linnea Portin på sin blogg Brygd, lyfter fram det här i sitt blogginlägg "Drömmen om att inte flyga".

 

Jasmine har skrivit tankeväckande om att resa.

20.10.2018 kl. 18:25

Fager Dam 10 år

 

Grattis säger vi till Fager Dam vars blogg fyller tio år idag! Här följer en liten jubileumsintervju.

 

Vad är dina bästa bloggminnen från dessa tio år?

Den första Ratata-festen var det mest magiska jag varit med om. Bloggportalen Ratata hade nyss öppnat och det ordnades en fest för att fira det på reklambyrån Peoples kontor. Jag minns hur jag steg in där och det fanns cupcakes och folk var klädda i granna färger för vi hade något tema för klädseln. Alla var så öppna och glada och intresserade av att prata med en. Det kändes magiskt att så där på en kväll plötsligt lära känna en hel hop med roliga och kreativa mänskor och festa till sena natten.

Bloggkryssningen jag var på sommaren 2011 var också något alldeles extra. Vi fick hälsa på hemma hos superbloggaren Ebba von Sydow! Det var visst tidningen Papper som ordnade kryssningen.

De gånger Bloggpriset ordnades på Korjaamo i Helsingfors var också något alldeles extra. Minns hur jag på det första Bloggpriset bara gick omkring och pratade och pratade för det fanns så många härliga bloggare på plats.

 

Hur har din blogg förändrats?

I början ville jag fokusera på inredning och mode. Modebloggar var stora när jag började hösten 2008 och jag har alltid haft ett stort modeintresse. Men det som verkligen blev gnistan till att börja blogga var att jag renoverade min nya lägenhet samma höst som det blev finanskris och allt såg väldigt mörkt ut. Jag behövde lägga upp bilder på vackra tapeter på nätet för att orka med allt.

Efter att jag flyttat bloggen från Blogspot till Ratata började jag lära känna andra finlandssvenska bloggare. 2010-2011 var dom stora bloggåren för mig. Jag fokuserade mycket på mode, jag tog outfitbilder och recenserade de internationella modevisningarna.

Sedan började jag jobba som journalist, och där var bloggen en stor orsak till att jag vågade mig på att skriva professionellt. Men samtidigt så ledde journalistjobbet till att tiden och energin för bloggandet stadigt har minskat.

Lite av en nytändning för bloggandet fick jag i januari 2017 när jag började med bulletjournal. Då blev jag ivrig att visa upp hurdana sidor jag gjort i min anteckningsbok. Sedan expanderade jag och startade ett Instagramkonto som fokuserar på min bulletjournal.

 

Hur skulle du beskriva din blogg?

Just nu står det i bloggbeskrivningen bara ”spretiga dagboksanteckningar från mitt liv”. Det som alltid har gällt min blogg är att jag fokuserar på sådant som är fint och positivt. Ibland kan jag också ta upp något svårare ämne, som min syn på #meetoo. Men ja, bloggen har varit ett andningshål för mig, ett ställe där jag får vara mig själv och tänka på sådant som är kul. Jag bloggar alltid just så mycket som jag har lust med och planerar väldigt lite.

 

Hur kommer du fortsätta med bloggen?

Tror jag fortsätter i samma lugna takt som de senaste åren. Har jag varit på en bra resa vill jag berätta om den på bloggen, som när jag for till Ischia den här hösten. Tycker jag innehållet i min handväska matchar fint lägger jag upp ett i-min-väska-inlägg. Om jag lagt upp en ny video på Youtube så gör jag ett blogginlägg om det. Instagram och Youtube har stulit av min tid, men bloggen behövs för att samla ihop allt jag gör i sociala medier.

17.10.2018 kl. 19:30

Aktivaste bloggare

2 poster