Ratata inaktivt från och med 16.09.2019

I september 2019 sker det ändringar på plattformen som berör just dig och vi vill påminna dig om detta. Från och med den 16 september 2019 kommer Ratata att avslutas som en aktiv bloggplattform.

Vi vill passa på att tacka samtliga bloggare som bidragit till en innehållsrik och färggrann plattform.

 

 

Vad är de små rutorna intill mina bloggbilder?

 

Har din blogg drabbats av fenomenet med den lilla gråa ruten avbildad ovan? De dyker ibland upp intill ens bilder i texteditorn. Det handlar om rester av en gammal plugin som kommer att försvinna i och med uppdateringen av texteditorn (som vi ännu väntar på). Vi vill dock tipsa om att det finns ett enkelt sätt att få bort dom redan nu.

Sök efter följande kodbit i "källa":

<img draggable="true" height="15"
src="data:image/gif;base64,R0lGO
DlhAQABAPABAP///wAAAH5BAEK
AAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAO
w==" title="Click and drag to move"
width="15" /></span><span title="Click
and drag to resize"></span>

Om du raderar den här koden borde rutan försvinna.

 

17.11.2015 kl. 14:39

Hur laddar jag upp foton på bästa sätt?

 

 

Som vi redan några gånger tidigare nämnt har vår server dessvärre inte oändligt med utrymme och det är ganska kostsamt för oss att köpa mer utrymme så pass ofta i proportion till Ratatas lilla budget. Den största hjälpen ni användare kan bistå med är att använda bilder från en extern källa (t.ex. flickr) eller ladda upp bilder som lämpar sig för webben (d.v.s. mindre storlek och lägre upplösning). Då hjälper ni inte bara oss utan ni gör även era egna bloggar mycket snabbare - ju större bilder, desto längre tar er blogg att ladda. Här följer alltså några tips på vad man kan tänka på när man laddar upp bilder till bloggen!
 

Ifall du vill använda Flickr 

Den bästa lösningen är kanske att ladda upp bilder från en extern bildkälla, t.ex. Flickr. Nu verkar dessutom de fula textremsorna ha försvunnit från flickr-bilderna, så man behöver inte ändra något i koden längre. Här är två sätt du kan ladda upp bilder från ditt flickr-konto till din blogg:

1. När du öppnar din bild i flickr-slideshowen, klicka på andra ikonen från vänster (share photo) bland alternativen nere till vänster i det svarta fältet. Där kopierar du den embeddade koden enligt medium size (640 x 426 för vågräta bilder, ev. större för lodräta). Lägg in koden i källan på texteditorn på din blogg. Voilà!

2. Om du föredrar ett mer manuellt sätt, klicka på ikonen längst till vänster nere i vänstra hörnet i det svarta fältet i din flickr-slideshow (download this photo). Välj "View all sizes". Kopiera länken på den bilden med mest relevant storlek (640 x 426 för vågräta bilder, ev. större för lodräta). I källan i texteditorn på din blogg skriver du "<img src="(klistra in URL:en här)"/> och klistra in URL:en. Tadaa!

 

Ifall du hellre använder bloggens egna bilduppladdning

En Ratata-vänlig bild ser ut på följande vis: 600 px bred, 72 ppi resolution och JPEG-format.
 

Angående bredd
Bredden på inläggsspalten är just nu 588 pixlar bred så det är egentligen ingen vits att ladda upp något som är mycket bredare än så. Möjlighet till bredare inläggsspalt kommer kanske i framtiden, men just nu ligger mobilbloggningen i högre prioritet.

Angående ppi (pixels per inch)
72 ppi är vad som rekommenderas för att filerna inte ska vara onödigt stora. På skärmar spelar ppi-värdet ingen roll, det är endast om du skriver ut högkvalitativa bilder som du kan behöva ett högre ppi. Ju högre ppi, desto större filer. Om du knäpper bilder med vissa mobiler och bättre kameror är ppi-värdet ofta mycket högre än 72 ppi. Ladda alltså inte upp bilder direkt från kameran, editera dom gärna först!

Angående format
Här vill vi understryka att JPG är det bästa både kvalitetsmässigt och storleksmässigt. PNG blir galet stort för foton på webben och GIF blir grynigt och fult.

11.11.2015 kl. 12:50

Tekniska angelägenheter på Ratata.fi

 

 

Här kommer en liten uppdatering om vad som skett på Ratata.

 

I navigationen:

- "Om Ratata" har ersatt "Redaktion". I underrubriken "Om Ratata" får man en snabb introduktion av vad Ratata är, vem vi är på redaktionen och what the fuss is all about!

- Ratatas mest välbesökta bloggar finns att beskåda under "Aktivitet". Listan kommer att uppdateras varje måndag och anger vilka tio bloggar som fått mest besökare under veckan som gått.

 

På bloggarna:

- Webbhusets uppdatering av texteditorn (för cirka en månad sedan) har gjort det svårt för både iOS- och Androidanvändare att blogga från mobila enheter. Detta är något som vi på redaktionen dessvärre inte kan korrigera själva och vi väntar som på solens uppgång för att få det fixat.

 

På gång:

- Utveckling av framsidan (navigationen) - vi vill lägga lite mera krut på Ratatas framsida och smider som bäst på planer för att göra innehållet mer lättillgängligt. T.ex. ska det bli enklare att hitta listor att fylla i, det ska bli lättare att surfa mobilt - vissa undersidor i navigationen fungerar inte optimalt. Vi vill även hitta fler sätt att puffa er bloggare och vad ni gör (med er tillåtelse, naturligtvis).

Halva kommentarer - vi vill få ett slut på de irriterande "halva kommentarerna" som dyker upp när man sätter in hjärtan och dylikt.

- Nya podcastavsnitt är på gång! Samtalet från bokmässan kommer som poddversion och i och med det kommer även ett bokmässan-eftersnack. Tre nya avsnitt med tre Ratatabloggare kommer även att komma ut under vintern.

 

Är det något som ni saknar på Ratata.fi? Har ni en idé ni tycker att vi borde förverkliga? Alla förslag är välkomna. Tillsammans gör vi Ratata!

 

02.11.2015 kl. 14:23

Teknisk uppdatering - Arkivet är här!

Glada nyheter - det efterlängtade arkivet är äntligen tillgängligt på alla Ratatabloggar! Det finns tre olika sätt att skapa ett arkiv på din blogg. 

 

1. Arkivlänk ovanför inlägg

Klicka på det svarta lilla kugghjulet under din header. Klicka på inställningar.

 

Gå till "Listvisning". Klicka i "Arkiv" och spara.Nu syns en länk till arkivet under din RSS feed-symbol.

 

2. Arkivet i sidospalten

Här kan du välja att lägga in arkivet i modulen i sidospalten. Scrolla ner till inställningarna för modulen i din sidospalt.

Öppna modulens inställningar genom att klicka på "inställningar". Klicka "Ja" på "Visa arkiv". Spara.

 

3. Arkivet som länk i sidospalten

Leta reda på länken till sidan för ditt bloggarkiv genom att utföra steg ett - "Arkivlänk ovanför inlägg". Klicka på din nya arkivlänk och kopiera sidans URL. Ta sedan bort arkivlänken i inställningarna.

Din textmodul i sidospalten borde ligga överst. Klicka på "Ändra". Nu kan du antingen skriva in "Arkiv" eller ladda upp en lite mer dekorativ arkivbild, som vi gjort ovan. Länka bilden/texten med URL:en du tidigare kopierade. Klart!

 

 

 

11.10.2015 kl. 00:32

Ny layout

 

Bästa ratataiter,

 

Som ni kanske märker håller vi på fixar med layouten och det är lite knasigheter än så länge, men vi försöker få allting normalt så fort vi kan!

Blogga på 

 

UPDATE:

Nu borde allting fungera som det ska! Ifall ni hittar något som är konstigt, tveka inte att mejla mig om saken: nano (at) ratata (punkt) fi.

Hoppas ni gillar den nya layouten 


 

11.09.2015 kl. 13:04

Några småjusteringar

 

 

Vi vill informera er om några småjusteringar som skett på Ratata.fi.

- Rubriken med användarvillkoren har flyttats till FAQ. Du hittar dem här.
- Under "evenemang" hittar du nu bildarkivet från Ratatas fester 2010-2014 (underst i högra spalten). Frossa i nostalgi där!
- Underrubriken för Ratata tv har slagits ihop med Ratatas podcast. Du hittar dem i navigationen ovan.
- Underrubrikerna "Bloggar A-Ö" och "Bloggkategorier" har slagits ihop till underrubruken "Bloggar". Du hittar även dessa i navigationen ovan.

 

När semestertiderna är över kommer vi jobba på att få fram en ny, färggrannare layout!

 

Blogga lugnt! 

11.07.2015 kl. 14:08
                      
 
 

Välkommen till Ratata - Svenskfinlands mysigaste bloggtjänst och kulturportal! Här på framsidan lyfter vi intressanta personer, evenemang och projekt.

Bloggat hos oss

Självständighetsdagen

Visst är det nice att resa runt i världen och möta olika trevliga översociala människor, men inget slår vår kultur. Vi har en underförstådd respekt för folks personal space. Vi förstår att man inte behöver prata med varenda främling vi möter - om vi inte vill. Jag har bott i två år i min lägenhet och aldrig behövat prata med en granne. Neat!

 

Filosofia om vad som är bra med Finland.

06.12.2018 kl. 14:33

Att vara normal

I grund och botten vill jag väl egentligen bara visa för ungdomarna att jag märker då jag säger något konstigt och att jag faktiskt hör vad som slinker ur mig och är medveten om hur mycket mina händer viftar medan jag förklarar och orerar och att jag är helt normal. Jag lovar.

 

Kaffepausen lovar att han är helt normal.

06.12.2018 kl. 14:30