Ratata inaktivt från och med 16.09.2019

I september 2019 sker det ändringar på plattformen som berör just dig och vi vill påminna dig om detta. Från och med den 16 september 2019 kommer Ratata att avslutas som en aktiv bloggplattform.

Vi vill passa på att tacka samtliga bloggare som bidragit till en innehållsrik och färggrann plattform.

 

 

Reclaim the homo

 

"I april i år avslöjades finalisterna i årets upplaga av tävlingen Miss Gay Finland. Det är tredje året som tävlingen ordnas, medan Mr Gay Finland redan valts i närmare tio år.

En av årets åtta finalister i Miss Gay Finland-tävlingen var jag. Före det här blev offentligt var det bara mina närmaste vänner som visste om att jag inte är heterosexuell. Min familj hade jag berättat för strax innan. Snacka om att komma ut med buller och brak!"

Miss Gay Finland 2015 delar med sig av ett tal hon framförde i sitt gamla gymnasium i Petalax.

 

 

13.12.2015 kl. 17:28

En optimists bekännelser

 

"Varför skylla allt på systemet och klaga på att hela dagen går åt till att studera eller hänga på uni, när det egentligen för det mesta handlar om att strukturera sin tidsanvändning. Jag känner lite att jag är i behov av minuttidtabellen, tror inte det är något fel med minuttidtabeller så länge de är realistiska och inte ger upphov till berg av stress och ångest. 

Jag tror (efter idag) att det för det mesta handlar om att kunna skilja på fritid och studier och göra upp tydliga riktlinjer. 

 Jag måste lära mig att stänga av perfektionstjaget ibland. Punkt. Jag lägger massvis med extra tanketid på att fundera ut hur misslyckat det jag sa eller skrev eller gjorde var. Mina ribbor har alltid varit höga, nästan oöverkomliga."

 

Louise om nya insikter.

 

03.12.2015 kl. 23:24

Människa och inte mumintroll

 

"Nu är den hösten här och jag har orkat och mått så mycket bättre än jag trodde var möjligt, kanske tack vare solen som inte lämnade oss lika tidigt som vanligt eller frånvaron av studier (som kanske behöver ett helt eget inlägg). Men just precis här nånstans i mitten av november slog höstdeppigheten till ändå, det känns som en grå hinna lagt sig över själen och jag orkar knappt släpa mig upp ur sängen. Kan man gå i ide fast man är en människa och inte ett mumintroll?"

 

Koltrast om hösten.

 

22.11.2015 kl. 02:29

Hellre ensam och stark än ensam i tvåsamheten

 

"Det bästa Du kan göra är att avsluta ett sånt kapitel. Riv ut sidan, bränn det, se det stiga upp mot himlen i form av svart rök. Det förhållandet är inte värt. Inte i detta livet.

Det är över 4 månader sedan den där hemska natten då jag fick nog och bara ville Dö.Då jag försökte Dö.

Det är nästan 3 hela månader sedan jag rev ut kapitlet ur min livsbok. Jag fick kraft att se att det inte är värt. Jag är hellre ensam och stark än ensam i tvåsamheten."

 

Mima om 17 tecken pâ att det är dags att avsluta ett kapitel i livet och gâ vidare.

 

20.11.2015 kl. 19:31

Språklig nudism

 

"Men vad är tryggt när hemmets väggar börjar krypa in under nackskinnet och sömnen lockar hela dagen? Vems känslor är det som ger oss magknip och skrattanfall om vartannat? Ansvaret kommer krypande från ett annat håll och får mig att falla på knä, be till en gud jag inte klarar av att acceptera om en fin dag. En dag utan magknip över deadlines och tider att passa. En dag var det är okej att bara vara där jag är, just då, med en bok, med god mat, med rent hår och rena lakan. Med dig mot min mage, med känslan av att oj vad fint vi har det just precis nu.
Jag väntar.
Jag väntar jag väntar jag väntar. "

 

Vacker text signerad Argusti.ratata.fi.

 

10.11.2015 kl. 17:01

Jag kan jag vill jag vågar

 

"Jag har änligen bestämt mig nu.
Det har fått ta sin tid men nu är
målet och dess betydelse så tydligt.
Jag kommer att vända blad på riktigt
denna gång.
Jag flyttar.
Och alla skeptiska frågor, tankar
och funderingar från folk i runt mig
kommer hädanefter få svaret:
DU behöver inte göra det så no worries."

 

Andas skriver vackert om vardagen.

 

02.08.2015 kl. 23:03
                      
 
 

Välkommen till Ratata - Svenskfinlands mysigaste bloggtjänst och kulturportal! Här på framsidan lyfter vi intressanta personer, evenemang och projekt.

Bloggat hos oss

Intervju med Arvid Mörne-vinnaren Mathilda Larsson

Jag var helt i chock. Jag började gråta. Jag ringde till mamma och kunde inte alls förstå vad som hade hänt." Så beskriver Mathilda Larsson känslorna efter att ett mejl damp ner i inkorgen i april och titulerade henne som vinnare i Arvid Mörne-tävlingen 2019. Saga träffade henne för att prata mer om skrivande och vad som händer efter tävlingen.

Läs hela intervjun på Århundradets bokklubbs blogg.

24.05.2019 kl. 12:06

Morsdag

24.05.2019 kl. 12:03

Duktighetens kilopris

Jag har ett konstigt förhållande till duktighet. Jag känner mig duktig när jag äter sallad istället för chips till middag. Jag känner mig duktig när jag skriver uppsats istället för att ligga i sängen och scrolla instagram. Jag känner mig duktig när jag vågar vara social, fast den rädslan har tunnats ut under åren och numera visar sig bara ibland. Så duktigheten finns i vardagen, liksom. Den är en ständigt närvarande måttstock där antal kilogram duktighet på kvällen bestämmer huruvida jag ska få känna mig bra över dagen som varit. Om jag får tillåtelse att känna mig bra över mig själv. Om jag är värdig.

 

Om duktighet på den nya Ratatabloggen Tofflor.

24.05.2019 kl. 12:02