Ratata inaktivt från och med 16.09.2019

I september 2019 sker det ändringar på plattformen som berör just dig och vi vill påminna dig om detta. Från och med den 16 september 2019 kommer Ratata att avslutas som en aktiv bloggplattform.

Vi vill passa på att tacka samtliga bloggare som bidragit till en innehållsrik och färggrann plattform.

 

 

Nytt: Undersida med bloggkategorier!

 

 

Nu har vi skapat en undersida med bloggkategorier för att det ska vara lätt att hitta Ratata-bloggar man intresseras av! En blogg kan naturligtvis passa under flera kategorier men vi har försökt ordna dem enligt fokus. Eftersom Ratata har så många bloggar med blandat kreativt innehåll så finns det en kategori där fokus ligger på många kreativa områden.

Just nu har vi ordnat in cirka 120 stycken någorlunda aktiva bloggare. Idén är att bloggarna som finns listade ska vara någorlunda aktiva.

Bloggkategorierna hittar du genom att klicka på "Kategorier" i navigationen ovan, eller så klickar du HÄR!

Hittar du inte din blogg på listan eller tycker du att din blogg är satt i fel kategori? Fyll i formuläret på sidan för kategorierna så gör vi något åt saken!

03.06.2015 kl. 15:24

På gång just nu: Bloggkategorier!

 

 

Kära Ratataiter!


Vi vill ju naturligtvis att det ska vara så enkelt som möjligt att hitta de bloggar man personligen är intresserad av på Ratata och vi kan glatt meddela att vi som bäst har  bloggkategorisering på gång! Därför tänkte vi i förväg informera er om hur detta kommer att gå till innan det lanseras.

Vi kommer att börja med att kategorisera runt 150 bloggar i ungefär 15 kategorier. Vi på Ratata kommer alltså i den första rundan av kategoriseringen att välja vem vi lägger under vilken kategori. Att skicka ut 150 förfrågningar om vilken kategori som är önskad skulle ta väldigt länge (för att inte tala om hur länge det tar att vänta in alla svar). Här finns dock en poäng - om du enligt dig själv har hamnat i "fel" kategori så kommer det att finnas ett online-formulär som du enkelt kan fylla i och därmed få din kategori ändrad.

I och med att det finns nästan 3000 registrerade bloggar på Ratata så kan vi inte garantera att vi hunnit kategorisera just din blogg, och därför börjar vi på egen hand med 150 stycken. Och om du inte hittar din (någorlunda aktiva) blogg under någon kategori så kan du mycket enkelt fylla i samma formulär som nämns ovan, så lägger vi till den så snabbt vi kan! Att kategorisera inaktiva bloggar känns dock inte aktuellt för varken oss eller Ratatas läsarkrets.

Detta system är för att göra det så enkelt som möjligt för både er och oss och vi hoppas att ni tycker det är utformat på ett lämpligt sätt!

Lots of blog love! 

 

17.05.2015 kl. 11:35

Bläddraren i Ratatas bloggverktyg

 

Vi har märkt att vissa av era bloggar inte visar bläddrare - därför tänkte vi förklara hur man aktiverar den. Nu när vi ännu inte har arkivfunktion så lönar det sig hålla bläddraren synlig på sin blogg. Utan bläddraren kan läsarna inte bläddra bakåt i din blogg och ser inga gamla inlägg. För att se ifall du har bläddraren aktiverad måste du logga ut från bloggen och titta allra längst ner på sidan. Bläddraren ser ut på följande vis: 

Om den inte syns längt ner, logga in igen. Klicka på kugghjulet bredvid "Lägg till artikel". Välj "Inställningar". Välj "Listvisning". Sedan klickar du i följande box:


 

Det lönar sig även att ha koll på ifall det är någon annan inställning du har glömt att klicka i.
 

02.05.2015 kl. 19:09

Så mobiloptimerar du din Ratata-blogg!

Just nu jobbar vi med att få bloggarna att se så bra ut som möjligt i mobiler/plattor. I väntan på att få mobiloptimeringen i skick så tänkte vi tipsa om några saker som man själv kan göra för att ens egen Ratata-blogg ska se så bra ut som möjligt i en telefon eller platta.

Uppladdning av bilder

När du vill sätta in en bild som ska vara lika bred som själva huvudspalten lönar det sig att lämna Höjd och Bredd tomma. Notera att förhandsgranskningen kan vara missvisande.

 

Uppladdning av liten bild

Ifall du vill ladda upp en väldigt liten bild och du vill att den hålls liten, t.ex. en smiley, lönar det sig att i ett bildbehandlingsprogram färdigt förminska bilden till exempelvis 20-25px bredd. Sedan kan du ladda upp bilden som vanligt.

 

Uppladdning av flera bilder bredvid varandra

Här rekommenderar vi att lägga in dessa bilder bredvid varandra mot vit bakgrund i ett bildbehandlingsprogram. Detta för att bilderna fortsättningsvis ska vara bredvid varandra även när du surfar med mobilen. Annars kommer dom att hamna under varandra.

 

Embedding av videoklipp & liknande

För att se till att videon inte sticker ut i sidan av huvudspalten skall dess bredd vara "100%". Ungefär så här ser koden till en video från Youtube ut:

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/2vjPBrBU-TM" width="600px"></iframe>

Byt alltså ut 600px till 100%, så här:

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/2vjPBrBU-TM" width="100%"></iframe>

Nu kommer videon inte längre sticka ut i mobilvyn.

29.04.2015 kl. 13:15
                      
 
 

Välkommen till Ratata - Svenskfinlands mysigaste bloggtjänst och kulturportal! Här på framsidan lyfter vi intressanta personer, evenemang och projekt.

Bloggat hos oss

Spacebar

22.01.2019 kl. 21:42

Boktips från skolklassen

Nu har din klass eller skola chansen att vinna det här fina bokpaketet, med böcker av alla gäster i säsong 3. Det enda klassen/skolan behöver göra är att skicka ett boktips till fantaskopfilms@gmail.com. Om ni har arbetat med programmet i klass och hellre skickar texter, illustrationer eller annat ni gjort eller funderat på så går det naturligtvis också bra! 

Är du klasslärare och vill integrera mera läsning i undervisningen? Läs om hur din klass kan vinna ett bokpaket på Estrids bokklubb-bloggen.

22.01.2019 kl. 21:40

När man skriver från hjärtat kan man också dela med sig av lite känsligare ämnen

Vi på Ratata skickar våra varmaste tankar till Ratatabloggaren Leenas anhöriga. Leena skrev bloggen Passligt här på Ratata och vi intervjuade henne även till vår framsida i juni 2018. Hennes närvaro på Ratata är saknad!

Länk till Leenas blogg Passligt och intervjun med Leena på Ratatas framsida.

 

22.01.2019 kl. 21:31