Ratata inaktivt från och med 16.09.2019

I september 2019 sker det ändringar på plattformen som berör just dig och vi vill påminna dig om detta. Från och med den 16 september 2019 kommer Ratata att avslutas som en aktiv bloggplattform.

Vi vill passa på att tacka samtliga bloggare som bidragit till en innehållsrik och färggrann plattform.

 

 

Några småjusteringar

 

 

Vi vill informera er om några småjusteringar som skett på Ratata.fi.

- Rubriken med användarvillkoren har flyttats till FAQ. Du hittar dem här.
- Under "evenemang" hittar du nu bildarkivet från Ratatas fester 2010-2014 (underst i högra spalten). Frossa i nostalgi där!
- Underrubriken för Ratata tv har slagits ihop med Ratatas podcast. Du hittar dem i navigationen ovan.
- Underrubrikerna "Bloggar A-Ö" och "Bloggkategorier" har slagits ihop till underrubruken "Bloggar". Du hittar även dessa i navigationen ovan.

 

När semestertiderna är över kommer vi jobba på att få fram en ny, färggrannare layout!

 

Blogga lugnt! 

11.07.2015 kl. 14:08

Nytt: Undersida med bloggkategorier!

 

 

Nu har vi skapat en undersida med bloggkategorier för att det ska vara lätt att hitta Ratata-bloggar man intresseras av! En blogg kan naturligtvis passa under flera kategorier men vi har försökt ordna dem enligt fokus. Eftersom Ratata har så många bloggar med blandat kreativt innehåll så finns det en kategori där fokus ligger på många kreativa områden.

Just nu har vi ordnat in cirka 120 stycken någorlunda aktiva bloggare. Idén är att bloggarna som finns listade ska vara någorlunda aktiva.

Bloggkategorierna hittar du genom att klicka på "Kategorier" i navigationen ovan, eller så klickar du HÄR!

Hittar du inte din blogg på listan eller tycker du att din blogg är satt i fel kategori? Fyll i formuläret på sidan för kategorierna så gör vi något åt saken!

03.06.2015 kl. 15:24

På gång just nu: Bloggkategorier!

 

 

Kära Ratataiter!


Vi vill ju naturligtvis att det ska vara så enkelt som möjligt att hitta de bloggar man personligen är intresserad av på Ratata och vi kan glatt meddela att vi som bäst har  bloggkategorisering på gång! Därför tänkte vi i förväg informera er om hur detta kommer att gå till innan det lanseras.

Vi kommer att börja med att kategorisera runt 150 bloggar i ungefär 15 kategorier. Vi på Ratata kommer alltså i den första rundan av kategoriseringen att välja vem vi lägger under vilken kategori. Att skicka ut 150 förfrågningar om vilken kategori som är önskad skulle ta väldigt länge (för att inte tala om hur länge det tar att vänta in alla svar). Här finns dock en poäng - om du enligt dig själv har hamnat i "fel" kategori så kommer det att finnas ett online-formulär som du enkelt kan fylla i och därmed få din kategori ändrad.

I och med att det finns nästan 3000 registrerade bloggar på Ratata så kan vi inte garantera att vi hunnit kategorisera just din blogg, och därför börjar vi på egen hand med 150 stycken. Och om du inte hittar din (någorlunda aktiva) blogg under någon kategori så kan du mycket enkelt fylla i samma formulär som nämns ovan, så lägger vi till den så snabbt vi kan! Att kategorisera inaktiva bloggar känns dock inte aktuellt för varken oss eller Ratatas läsarkrets.

Detta system är för att göra det så enkelt som möjligt för både er och oss och vi hoppas att ni tycker det är utformat på ett lämpligt sätt!

Lots of blog love! 

 

17.05.2015 kl. 11:35

Bläddraren i Ratatas bloggverktyg

 

Vi har märkt att vissa av era bloggar inte visar bläddrare - därför tänkte vi förklara hur man aktiverar den. Nu när vi ännu inte har arkivfunktion så lönar det sig hålla bläddraren synlig på sin blogg. Utan bläddraren kan läsarna inte bläddra bakåt i din blogg och ser inga gamla inlägg. För att se ifall du har bläddraren aktiverad måste du logga ut från bloggen och titta allra längst ner på sidan. Bläddraren ser ut på följande vis: 

Om den inte syns längt ner, logga in igen. Klicka på kugghjulet bredvid "Lägg till artikel". Välj "Inställningar". Välj "Listvisning". Sedan klickar du i följande box:


 

Det lönar sig även att ha koll på ifall det är någon annan inställning du har glömt att klicka i.
 

02.05.2015 kl. 19:09

Så mobiloptimerar du din Ratata-blogg!

Just nu jobbar vi med att få bloggarna att se så bra ut som möjligt i mobiler/plattor. I väntan på att få mobiloptimeringen i skick så tänkte vi tipsa om några saker som man själv kan göra för att ens egen Ratata-blogg ska se så bra ut som möjligt i en telefon eller platta.

Uppladdning av bilder

När du vill sätta in en bild som ska vara lika bred som själva huvudspalten lönar det sig att lämna Höjd och Bredd tomma. Notera att förhandsgranskningen kan vara missvisande.

 

Uppladdning av liten bild

Ifall du vill ladda upp en väldigt liten bild och du vill att den hålls liten, t.ex. en smiley, lönar det sig att i ett bildbehandlingsprogram färdigt förminska bilden till exempelvis 20-25px bredd. Sedan kan du ladda upp bilden som vanligt.

 

Uppladdning av flera bilder bredvid varandra

Här rekommenderar vi att lägga in dessa bilder bredvid varandra mot vit bakgrund i ett bildbehandlingsprogram. Detta för att bilderna fortsättningsvis ska vara bredvid varandra även när du surfar med mobilen. Annars kommer dom att hamna under varandra.

 

Embedding av videoklipp & liknande

För att se till att videon inte sticker ut i sidan av huvudspalten skall dess bredd vara "100%". Ungefär så här ser koden till en video från Youtube ut:

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/2vjPBrBU-TM" width="600px"></iframe>

Byt alltså ut 600px till 100%, så här:

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/2vjPBrBU-TM" width="100%"></iframe>

Nu kommer videon inte längre sticka ut i mobilvyn.

29.04.2015 kl. 13:15
                      
 
 

Välkommen till Ratata - Svenskfinlands mysigaste bloggtjänst och kulturportal! Här på framsidan lyfter vi intressanta personer, evenemang och projekt.

Bloggat hos oss

När resan är målet

Ändå pratar man ju hela tiden om att "det är resan som räkas", inte målet. Både när det gäller lycka och framgång brukar man tala om att satsa på resan och inte målet, för då kommer lyckan och framgången när man minst anar det. Men tydligen tror vi ju inte på det alls när det gäller våra semesterresor eller liknande. Det viktigast är att komma så snabbt som möjligt till destinationen, inte att uppleva resan dit.

Och därför älskar jag att bloggare såsom Linnea Portin på sin blogg Brygd, lyfter fram det här i sitt blogginlägg "Drömmen om att inte flyga".

 

Jasmine har skrivit tankeväckande om att resa.

20.10.2018 kl. 18:25

Fager Dam 10 år

 

Grattis säger vi till Fager Dam vars blogg fyller tio år idag! Här följer en liten jubileumsintervju.

 

Vad är dina bästa bloggminnen från dessa tio år?

Den första Ratata-festen var det mest magiska jag varit med om. Bloggportalen Ratata hade nyss öppnat och det ordnades en fest för att fira det på reklambyrån Peoples kontor. Jag minns hur jag steg in där och det fanns cupcakes och folk var klädda i granna färger för vi hade något tema för klädseln. Alla var så öppna och glada och intresserade av att prata med en. Det kändes magiskt att så där på en kväll plötsligt lära känna en hel hop med roliga och kreativa mänskor och festa till sena natten.

Bloggkryssningen jag var på sommaren 2011 var också något alldeles extra. Vi fick hälsa på hemma hos superbloggaren Ebba von Sydow! Det var visst tidningen Papper som ordnade kryssningen.

De gånger Bloggpriset ordnades på Korjaamo i Helsingfors var också något alldeles extra. Minns hur jag på det första Bloggpriset bara gick omkring och pratade och pratade för det fanns så många härliga bloggare på plats.

 

Hur har din blogg förändrats?

I början ville jag fokusera på inredning och mode. Modebloggar var stora när jag började hösten 2008 och jag har alltid haft ett stort modeintresse. Men det som verkligen blev gnistan till att börja blogga var att jag renoverade min nya lägenhet samma höst som det blev finanskris och allt såg väldigt mörkt ut. Jag behövde lägga upp bilder på vackra tapeter på nätet för att orka med allt.

Efter att jag flyttat bloggen från Blogspot till Ratata började jag lära känna andra finlandssvenska bloggare. 2010-2011 var dom stora bloggåren för mig. Jag fokuserade mycket på mode, jag tog outfitbilder och recenserade de internationella modevisningarna.

Sedan började jag jobba som journalist, och där var bloggen en stor orsak till att jag vågade mig på att skriva professionellt. Men samtidigt så ledde journalistjobbet till att tiden och energin för bloggandet stadigt har minskat.

Lite av en nytändning för bloggandet fick jag i januari 2017 när jag började med bulletjournal. Då blev jag ivrig att visa upp hurdana sidor jag gjort i min anteckningsbok. Sedan expanderade jag och startade ett Instagramkonto som fokuserar på min bulletjournal.

 

Hur skulle du beskriva din blogg?

Just nu står det i bloggbeskrivningen bara ”spretiga dagboksanteckningar från mitt liv”. Det som alltid har gällt min blogg är att jag fokuserar på sådant som är fint och positivt. Ibland kan jag också ta upp något svårare ämne, som min syn på #meetoo. Men ja, bloggen har varit ett andningshål för mig, ett ställe där jag får vara mig själv och tänka på sådant som är kul. Jag bloggar alltid just så mycket som jag har lust med och planerar väldigt lite.

 

Hur kommer du fortsätta med bloggen?

Tror jag fortsätter i samma lugna takt som de senaste åren. Har jag varit på en bra resa vill jag berätta om den på bloggen, som när jag for till Ischia den här hösten. Tycker jag innehållet i min handväska matchar fint lägger jag upp ett i-min-väska-inlägg. Om jag lagt upp en ny video på Youtube så gör jag ett blogginlägg om det. Instagram och Youtube har stulit av min tid, men bloggen behövs för att samla ihop allt jag gör i sociala medier.

17.10.2018 kl. 19:30

Aktivaste bloggare

2 poster