Ratata inaktivt från och med 16.09.2019

I september 2019 sker det ändringar på plattformen som berör just dig och vi vill påminna dig om detta. Från och med den 16 september 2019 kommer Ratata att avslutas som en aktiv bloggplattform.

Vi vill passa på att tacka samtliga bloggare som bidragit till en innehållsrik och färggrann plattform.

 

 

Allt du bör veta om hur du sparar din blogg

 

Det finns för tillfället två sätt du kan spara din blogg på före Ratata låser sina bloggar i september (se föregående inlägg).

Det första sättet är att du manuellt helt enkelt kopierar och klistrar in de texter du vill spara in i ett textdokument som du därefter sparar på din dator. För att göra detta behöver du inte veta någonting om kodning.

Det andra sättet är att ladda ner en version av din blogg i JSON-format. Detta format är inte särskilt användarvänligt och det är möjligt att du kommer att behöva hjälp av någon som kan koda för att hantera filen.

 

För att spara en version av din blogg i JSON-format bör du göra följande:

 

1. Surfa in på din blogg och logga in.

2. I sidospalten till höger finner du "Inställningar"-knappen. Klicka på den.

3. Ett popup-fönster kommer nu att uppenbara sig. Klicka på "Ladda ner JSON"-knappen.

4. En ny flik med JSON-kod kommer att öppnas. Nu bör du spara sidan med din webbläsare. Ifall du t.ex. använder Google Chrome som webbläsare klickar du på "File" i menyn högst upp, därefter "Save Page As".

5. Spara. Filen är nu sparad på din dator.

 

F.A.Q.

 

Vad är en JSON-fil?

JSON (eller JavaScript Object Notation) är ett textbaserat format som används för att utbyta data. JSON är föreslaget som ett standardformat för datautbyte sedan 2014.

 

Varför bör jag spara min blogg i JSON-format?

Vi rekommenderar att du laddar ner din blogg som en JSON-fil oavsett om du kan koda eller inte. Det är nämligen det enda formatet vi kan erbjuda för att du som bloggare ska få all information sparad från din blogg innan den försvinner tillsammans med Ratata. Även om du möjligen inte just nu vet hur du ska hantera filen själv kanske du i framtiden lär känna någon som kan hjäpa dig!

 

Varför är JSON det enda formatet Ratata kan erbjuda sina bloggare?

Som tidigare känt har Ratatas budget aldrig varit särskilt stor eftersom vi är en gratistjänst. Att möjliggöra nedladdning av andra format skulle kosta oss och det är tyvärr inte en möjlighet i nuläget.

 

Hur överför jag min blogg till en annan bloggportal?

Detta är en fråga som har hundratals olika svar. Att importera en blogg till en ny bloggportal fungerar oftast inte med JSON-format, utan kan istället kräva t.ex. XML-format. Vi kan tipsa dig om Covertjson.com var du utan att dela med dig av din data kan konvertera din JSON-fil till en XML-fil. Nästa problem är dock att bloggportalen som du önskar importera din konverterade XML-fil till troligen kommer kräva att din XML-fil innehåller detaljerad referensdokumentation specifikt för den bloggportal du valt. Detta betyder att din konverterade XML-fil inte är direktkompatibel med samtliga bloggportaler där ute. Det är här du kommer att behöva kunskaper i kodning för att kunna hantera filen.

Vi har t.ex. tagit en titt på hur man skulle kunna importera en Ratatablogg till Googles Blogger/Blogspot. Vi såg att Google har satt ihop en referensguide var man kan kolla upp vad XML-filen bör innehålla för att bli läsbar för Blogger. Ifall du vill överföra din blogg till en annan bloggportal än Blogger är det bäst att mejla dem för att få specifik information angående vilken referensinformation de kräver för att XML-filen ska bli läsbar för importering.

Observera att detta är någonting vi inte kan hjälpa dig med utan någonting du måste göra själv.

 

Vi hoppas att vår lilla guide har svaren på era frågor! Ifall ni har ytterligare tekniska frågor kan ni mejla de som sköter tekniken på Ratata på contact@webbhuset.fi.

 

30.06.2019 kl. 13:21

Ratata läggs ner

 

Bästa bloggare på Ratata,

Dagen som vissa har anat att ska komma är snart här.

För nio år sedan, år 2010, grundade Karin Lindroos vår fina bloggplatform. För fyra år sedan tog KSF Media över och har fungerat lite som en ambassadör för Ratata, ett moderskepp som möjliggjort en hel massa kul tillsammans med oss frilansande redaktörer och praktikanter. Och oj vad det har hänt sedan dess! Det har festats, Ratata-kalendrar har skapats och säljts, evenemang och föreläsningar har ordnats och duktiga praktikanter har kommit och gått. Och nu, nio år efter Ratatas födelse, är det dags att ta farväl av Svenskfinlands mysigaste bloggplats.

Ett e-mail från KSF Media och Webbhuset har skickats till samtliga bloggare på Ratata. Det lyder enligt följande:

 

I september 2019 sker det ändringar på plattformen som berör just dig och vi vill redan nu informera dig om detta. Från och med den 16 september 2019 kommer Ratata att avslutas som en aktiv bloggplattform. Vi ser att antalet användare på Ratata gått ned och att en del bloggar inte längre uppdateras lika aktivt som tidigare. Därtill finns det i dagens läge andra goda alternativ för den som vill fortsätta blogga. Vad betyder detta konkret för dig?

Du kommer inte längre att kunna uppdatera din blogg på Ratata från och med den 16 september 2019.

Nya inlägg kan alltså inte skapas efter det, men vi kommer se till att bloggarna är tillgängliga ända fram till utgången av 2020. På det sättet hinner du fundera över fortsättningen och vidta nödvändiga åtgärder.

Gällande tekniska frågor kan man även vända sig till Webbhuset på adressen contact@webbhuset.fi.

Alla dina blogginlägg går att flytta, med en JSON-exportfil. Andra format kan vi tyvärr inte erbjuda.

Om du har intresse att ta över hela bloggtjänsten är Webbhuset öppet för diskussion. Ta då kontakt så snart som möjligt med Webbhusets vd Ant Simons på adressen ant@webbhuset.fi.

Vi vill passa på att tacka för att du bidragit till ett mångsidigt innehåll på Ratata, och hoppas att du under den kommande tiden hittar en bra väg framåt för dig som bloggare!

 

Vad som sagts i mejlet sammanfattar situationen. Innan processen började blev jag, Ratatas redaktör Nanó, tillfrågad om jag ville ta över Ratata helt på egen hand men på grund av annat jobb och minskat antal aktiva bloggare tackade jag nej. Men ifall just du känner dig manad att ta över Ratata finns möjligheten alltså där!

Anvisningar till hur man laddar ner och hanterar JSON-filen kommer att publiceras här på framsidan inom kort.

 

26.06.2019 kl. 22:49

Samtal med vänner

 

En litteraturpodd är född - Samtal med vänner av ingen mindre än Kaneli Johansson och Hanna Ylöstalo som även bloggar på Ratata.

 

"I "Samtal med vänner" diskuterar litteraturvetarna och vännerna Kaneli och Hanna livet genom litteraturen. I det första samtalet, ”Samtal med vänner”, pratar de om hur de lärt känna varandra och på vilka sätt litteraturen format deras vänskap. Med utgångspunkt i Sally Rooneys debutroman och Hanya Yanagiharas ”Ett Litet liv” diskuterar de hur samtal mellan vänner egentligen kan se ut. Kaneli hävdar att det finns bättre och sämre läsare och Hanna berättar om sitt behov att blotta sig själv."

 

Lyssna på premiäravsnittet här.

 

24.05.2019 kl. 11:55

Konstutställning på Rupla

 

Tidskriften Astra har producerat en konstutställning som kommer hållas på Rupla i Helsingfors 9.3-9.4.2019. Vernissagen äger givetvis rum på den internationella kvinnodagen 8.3. Temat för utställningen är konstverk som prytt Astras pärmar genom åren.​

 

Läs mera om Astras evenemang på Vanessas blogg.

Evenemangets facebooksida hittas här.

 

 

01.03.2019 kl. 22:56

Rosalabon som flyttade till Uppsala

Samtliga bilder är publicerade med Elins tillstånd.

 

För 28-åriga Elin Örså från den lilla skärgårdsön Rosala började livet i Sverige med studier i Malmö. Efter tre år på Marimekko i Sverige jobbar hon nu för designföretaget Norrgavel i Uppsala var hon också bor. Att växa upp på en liten ö i Åbolands skärgård har format henne till att bli en relativt stressfri person, men det har det har också skapat en stark längtan efter havet.

 

Vad fick dig att flytta till Sverige?

Då jag hade blivit klar med mina studier inom design med inriktning mode på Yrkeshögskolan Novia i Åbo insåg jag att det inte riktigt var min grej. Jag bestämde mig för att studera vidare och söka in till grafisk design-skolor. I och med att det finns väldigt få utbildningar inom det ämne på svenska i Finland beslutade jag mig för att söka in till skolor i Sverige. Jag sökte till tre: Malmö, Sundsvall och Norrköping utan att veta någonting om dessa platser (jag hade aldrig besökt någon av städerna!). Det slutade med att jag kom in på utbildningen i Malmö och så tog jag min kille och mitt pick och pack med mig och flyttade till grannlandet. Det kändes spännande att testa på att bo i ett annat land, men också väldigt lätt att flytta till Sverige.     

 

Du kommer ju från Rosala, en ö i Åbolands skärgård. Hur har det påverkat dig att vara från en sådan plats?

Då jag vuxit upp på en så pass liten ö har det format en som en person. Jag tror att man har ett lugn inombords som inte alla andra har, man stressar inte upp sig lika lätt och har inte samma behov av att fylla sitt schema med olika aktiviteter hela tiden. Kan även ibland känna att det är jobbigt att bo i en stad där jag inte kan se havet (Uppsala) och stora städer mitt på sommaren kan vara olidligt jobbiga.   

 

Ett uppslag från Evelina & Snäckan som Elin illustrerat

 

Hur var det att jobba på Marimekko i Sverige? Har du några roliga historier på lager från butiken?

Det har varit helt fantastisk att jobba på Marimekko i Sverige! På något konstigt sätt har det lite mattat av min hemlängtan till Finland. Det verkar hjälpa att tillbringa dagen i ett rum fyllt av Unikko och Siirtolapuutarhaprodukter! Sedan är det helt otroligt hur mycket människor från Finland som besöker Marimekko även då de är på resa i Stockholm (även Malmö och Kastrup!). Genom att arbeta på Marimekko i både Sverige och Danmark får man verkligen en uppfattning om hur stolta finländare är över sin egen design. Som finlandssvensk fick jag även väldigt mycket uppskattning av de svenska kunderna och jag fick varje vecka kommentarer som: ”Jag älskar din finska brytning!”.      

 

Berätta om Elvelina & snäckan! Hur kom den till? 

Då jag bodde i Malmö såg jag ett inlägg på Facebook där en tjej, Rebecka Thulin, sökte en illustratör till sin bok. Jag var då på Kastrup påväg att flyga till Finland och skickade snabbt ett mail där jag visade vad jag gjort och anmälde mitt intresse för att få arbeta tillsammans med henne. Det tog inte länge innan jag fick svar och det visade sig att Rebecka älskade min stil och ville gärna arbeta med mig. Elvelina och Snäckan är en bok riktad till barn i åldern fyra-sex år handlar om vännerna älvan Elvelina och snigeln Snäckan. Det är en spännande berättelse om vänskap, mod och olikheter. Rebecka är verkligen en duktig författare och jag hoppas på fler böcker om vännerna i framtiden! Boken finns att köpa på hemsidan groendeord.se!

     

 

Du bor nu i Uppsala - hur är den staden? känner du dig hemma?

Uppsala är en mysig stad som påminner ganska mycket om Åbo. Fyrisån som rinner genom staden, den mäktiga domkyrkan som tornar upp i centrum och mycket studeranden som cyklar omkring. Jag flyttade hit på våren och då var målet att lära känna staden. Höstens mål (som jag för tillfället arbetar med) är att få staden att kännas som mitt hem. Till skillnad från Malmö är Uppsala inte en lika personlig stad och har inte lika mycket charm, men jag älskar att det är så pass mycket lättare/snabbare att åka hem till Finland. Ett annat plus med att bo i Uppsala är att man har möjlighet att både uppleva ett lugnt småstadsliv, men även ett pulserande storstadsliv i och med att Stockholm är endast 30 minuter borta.       

 

Har du några andra projekt på gång just nu?

I och med mitt tidigare arbete på Marimekko Norrmalmstorg lade jag det kreativa lite på paus. Pendlingen tog så pass mycket tid av min fritid att jag varken hade tid eller ork med annat. Men i och med det nya jobbet på Norrgavel i Uppsala har jag äntligen mer tid till kreativa projekt igen! Just nu arbetar jag med det finska företaget Punainen Norsu i Åbo och skapar mönster till dem som kommer att finnas på deras barnkläder. Jätteroligt arbete och hoppas på mer spännande projekt i vinter!

 

Länkar:

Elin Örsås hemsida

 

12.02.2019 kl. 11:27

Frukost på Fabbes med författaren och bloggaren Julia Degerth


Julia Degerth (bloggaren bakom Grön i Åbo) ordnar en bloggfrukost för hungriga bloggare! Frukosten är på Fabbes Café i Åbo, 23 februari klockan 11.00. Evenemanget är helt gratis och under frullen får man dessutom kika på och köpa Julias bok Min lilla gröna för 26€ (endast kontant betalning). Bindande anmälan görs genom att maila groniabo@gmail.com.

Ta gärna med en kompis eller två! Välkommen med!

Läs mera på Julias blogg.

 

 

29.01.2019 kl. 16:49
                      
 
 

Välkommen till Ratata - Svenskfinlands mysigaste bloggtjänst och kulturportal! Här på framsidan lyfter vi intressanta personer, evenemang och projekt.

Bloggat hos oss

Jag har tänkt fel

Höstlovet var nyttigt. I och för sig var det svårt att inte tänka på jobb hela tiden, men jag känner att jag tänkte konstruktivt. Jag tänkte mycket och analyserade mitt sätt att arbeta och konstaterade att jag inte kommer orka om jag fortsätter som jag gjort hittills. Jag har hela hösten prioriterat jobbet och prestationerna och inser nu att jag har tänkt fel.

 

Läs resten av Kaffepausens inlägg här.

24.10.2018 kl. 11:27

Aktivaste bloggare

1 posterLife According To Beanie 

Mest kommentarer

Så är det och så blir det 1 kommentarer