Kulturvis kulturlista

 

 

1. Vad läser du på stranden eller i parken?
2. Blir det något festivalbesök?
3. Vilken serie maratonar du under regniga dagar?
4. Vems sommarprat lyssnar du på?
5. Ser du fram emot någon film på bio?
6. Vilka band & artister utgör sommarens soundtrack?
7. Vilken tidskrift tar du med dig till villan?
8. Ska du besöka någon sommarteater?
9. Kan du tipsa om något evenemang i din hemort?

 

Du har väl inte glömt att fylla i Kulturvis kulturlista? Kommentera länken till din lista här när du fyllt i!

 

Kommentarer (1)
Skriv siffran 1 med bokstäver:
Här är min :)
http://nouw.com/ladolcemusica/kulturlistan-30682154
La Dolce Musica14.08.17 kl. 13:22

Inspiration

 

Lider du av bloggtorka? Vad gör man när man vill blogga men inte kommer på något att skriva om? Är skrivkramp ett återkommande moment för dig som vill skriva?  Här hittar du inspiration i form av blogglistor, tips och idéer men även handfasta tips för skrivkrampen och rubriker du kan låna till blogginlägg.

 

Bloggtips

Skriv en guide! Finns det något du är bra på som du kunde förklara för andra? Vad är dina favoritställen i din stad? Har du rest någonstans nyligen och vilka ställen besökte du då? Det finns oändliga möjligheter när det gäller att skriva guider!

Tips. Boktips, tv-serietips, filmtips, listan kan göras lång!

Sök nya bloggar. När ämnena verkar vara slut och du inte kommer på något alls att skriva om, skriv ingenting och läs istället andra bloggar. Kanske hittar du något där som du också kan skriva om?

Misstag och insikter. Blogga om misstag du gjort eller insikter du fått, det är alltid intressant att lära sig av andra.

Gästblogga. Skriver du en blogg där det skulle passa in med ett inlägg av någon annan? Be en välformulerad kompis gästblogga hos dig eller fråga om du får gästblogga om ett viktigt ämne hos en bloggare du gillar!

Träffa en vän. Grejer ni snackar om kan bli en början på flera bra blogginlägg.

Skriv om andras inlägg. Skriv ner dina tankar om en annan bloggares inlägg och referera till hens text i ditt inlägg.

Skriv ett inlägg utgående från en rubrik. Rubriker kan du låna från t.ex. andra bloggar. Eller varför inte någon av följande rubriker:

Just nu läser jag...

Saker jag önskar jag visste som tonåring

En låt som betyder något extra

Om fem år vill jag...

En förebild från barndomen

Vad hände sen? Skriv en fortsättning på ett tidigare blogginlägg.

Bota skrivkrampen

Flödesskriv en stund. Flödesskrivande går ut på att skriva ett valfritt antal minuter utan att ändra på saker i texten eller rätta sina fel. Se till att inte ha några förväntningar, krav eller planer över huvud taget innan du börjar. Vilka tankar har du just nu? Skriv ner precis vad som helst och börja göra associationer vartefter du skriver och få nya tankar. Vilka känslor kommer fram? Idén med denna skrivövning är endast att värma upp och komma igång.

Läs mera skönlitterärt. Läser du enbart kurslitteratur eller tentböcker just nu? Inte så konstigt att du har skrivkramp, till tenter läser man sällan inspirerande texter! Försök dig på en skönlitterär bok mellan varven. Har du inte tid med en hel bok, testa noveller.

Fortsätt skriva. Våga fortsätta skriva trots att du inte tycker det är bra. Kanske det kan bli bra?

Våga dig på en ny genre. Tycker du alla texter du skriver blir likadana och enformiga? Påverkas du för mycket av rådande trender inom skrivande? Våga upptäcka en helt ny genre och hämta inspirationen där istället.

Ha alltid ett anteckningshäfte till hands. Ibland kommer inspirationen när du minst anar det. Var förberedd med en smartphone eller ett anteckningshäfte och penna och ta vara på idéerna när de väl kommer. Samla alla idéer på ett ställe och skapa ditt eget lilla lager av idéer.

 

Hanna Sofias skrivtips

Hanna Sofia skriver bloggen Söstra mi, studerar litteraturvetenskap vid ÅA och går som bäst kursen Litterärt Skapande. Här är hennes skrivtips.

Var öppen med ditt intresse. Prata med andra om att du vill skriva, då kan du hitta likasinnade och då blir ditt intresse också på riktigt. Var öppen om skrivandet på sociala medier, din blogg, hemma och bland kompisar.

Skapa en mapp. Jag har mapp för skrivande inuti vilken jag har mappar för olika årstider. Jag har också lagt mina viktigaste texter på google drive så att de inte ska försvinna om datorn kraschar.

Läs om skrivande. Skrivtips hos Sandra Beijer, om skrivprocessen hos Kugge. Tidningen Skriva eller böcker som Olof Lagercrantz Konsten att läsa och skriva eller Marguerite Duras Att skriva.

Leta upp en skrivkurs. Jag gick min första skrivkurs vid Medborgarinstitutet i Sibbo när jag var 16 år gammal men tog det ganska dåligt eftersom jag var dålig på att ta feedback då. Här i Åbo har jag gått flera omgångar på Arbis med Mia Franck, och nu går jag den tvååriga Litterärt skapande. 

Börja skrivdejta. Fråga en skrivande person om ni ska ses på café, på bibban eller hemma hos någon och sitt sedan mittemot varann och skriv. Med min dejt brukar vi ge varandra citat att börja med och sedan skriva i cirka femton minuter innan vi får prata igen. Sen läser vi upp texterna för varann om det blev bra!

Läs. Om du är en skrivande person är läsande det närmaste du kan komma i sysselsättning. Läs om böcker du tyckt om och stryk under stämningar och citat. Lägg fingret på vad som gör karaktärer levande, återanvänd favoritmiljöer osv.

Skriv överallt. På telefonen, i häften, i kalendern, på post-it-lappar. Jag skriver i drive från min telefon vilket gör att texterna direkt går att hitta även via datorn, det tycker jag om.

Lyssna. Jag koncentrerar mig bra om jag isolerar mig i en liten ljudvärld. Oftast lyssnar jag på min skrivplaylist Rum för ord och så lyssnar jag på Spotifys listor.

Boka tid. Boka tid med dig själv för skrivandet varje vecka. Det brukar räcka med en timme här och där i veckan för att jag ska uppleva att jag har rutin och flyt på skrivandet. Pröva att skriva vid olika tidpunkter, det är inte alltid bra att lämna skrivandet till vardagskvällarna efter en hektisk arbetsdag.

Planera. Skriv för en skrivtävling, skriv en novell per månad, skriv nåt att läsa på scen, utmana dig själv och gör det du planerar. Kom ihåg att tillåta dig själv att misslyckas och att inte lägga ribban för högt.

Gå till trevliga ställen. Skriv inte alltid hemma (om du inte vill såklart) utan gå till barer och bibliotek. En gång skrev jag i domkyrkan som ju står öppen ungefär hela tiden, det var spännande. 

Samla intryck. Bestäm dig för att samla intryck under dagen. En dag kan du samla dofter och en annan kan du samla språkliga uttryck eller personer. Skriv ner någonstans och använd dem nästa gång du skriver.

Läs Hanna Sofias blogg här.

9 tips för en bättre blogg & fler läsare

Alla är naturligtvis inte på jakt efter fler bloggläsare, men för dom som vill ha mer liv i lådan på bloggen är Ratatas maffiga guide till fler bloggläsare äntligen här!

 

1. Dela på sociala medier

Ingen kommer att läsa din blogg om du inte vågar visa att den existerar. Våga ta plats genom att dela på facebook både från din egen sida och i relevanta facebookgrupper (finlandssvenska bloggare eller t.ex. i en feministgrupp ifall du skrivit något aktuellt om feminism). På instagram kan du hashtagga dina inlägg med #ratatafamiljen, #finlandssvensk, #finlandssvenskabloggare #åbo #helsingfors eller andra hashtags och länka till ditt aktuella inlägg i din instagram-bio. Om du i ditt instagraminlägg nämner att länken till blogginlägget finns i din bio kanske intresserade läsare klickar sig fram. Har du många följare på pinterest eller twitter? Börja tweeta dina inlägg eller pinteresta de snyggaste bilderna från din blogg med länk till din blogg undertill. Lägg även till din bloggadress i alla dina soc.med.-kontons profiler.

Överkurs: Beroende på läsaren är det kanske inte så smart att dela varenda ett nytt blogginlägg du skriver. Vissa människor har en tendens att stänga av folk som från sitt flöde om de tycker personen delar för mycket ointressanta saker. Dela alltså endast dina mest kvalitativa inlägg eller de inlägg du tror att kan intressera eller göra folk nyfikna. 

 

2. En klickvänlig rubrik

Uppmaningar ("Läs min veganska kokbok!"), frågor ("Är detta årets bästa veganska kokbok?"), påståenden ("Årets bästa veganska kokbok") och siffror ("Årets 5 bästa veganska kokböcker") är några säkra kort när det gäller klickvänliga rubriker. Använd alltid nyckelord i rubrikerna.

Du kan även vara provokativ i din rubrik för att locka läsare utan att vara provokativ i själva blogginlägget. Många youtubers använder sig av detta för att locka klick, kändaste svenska exemplet är sminkvloggaren Therese Lindgren under sina vloggveckor.

Överkurs: Läs på om rubriksättning! En bra rubrik är kort (fast alltid längre än ett ord!), slagkraftig och berättar på ett ögonblick vad texten handlar om. Metaforer och ordspråk kan även locka klick.

 

3. Nischa din blogg

Har du en dagboksblogg var du skriver väldigt mycket om t.ex. miljö, litteratur, feminism eller vad som helst? Våga då ta steget till att benämna din blogg som t.ex. en miljöblogg, feministblogg eller litteraturblogg. Det hindrar trots allt inte dig från att skriva om andra angelägenheter, men det gör det lättare för läsarna att komma ihåg dig och hitta dig om du nischar bloggen.

Överkurs: Namnet på din blogg får gärna vara relevant i samband med din nisch. Ha helst inte ett helt slumpmässigt valt bloggnamn. Namnet ska även vara enkelt att komma ihåg och lätt att skriva och uttala.

 

4. Snygg layout är A och O

Satsa på ljusa färger, krispiga bilder och läsbar font. Fundera själv på hur många större bloggare har mörka färger, dåliga mobilbilder och superspeciella fonter - de är minsann inte många! Be en kompis som är bra på foto eller grafisk design att ge dig foto-tips eller hjälpa dig med din layout. Se även till att din header är lite mer än bara en liten textrad med namnet på bloggen. Snygg header och layout gör att läsaren kommer ihåg bloggen och skapar ett visuellt minne till den. Du behöver ingen systemkamera i dagens läge för att få snygga bilder till bloggen. Det räcker med en bra mobilkamera, en viss känsla för komposition och färg samt ett fotoediteringsprogram på mobilen.

Överkurs: Hitta en snygg matchning för rubrikfonten och brödtextsfonten genom att googla t.ex. "google fonts combinations" (Ratata använder google fonts).

 

5. Sökmotoroptimera mera!

Ifall du skriver ditt blogginlägg på rätt sätt är chansen stor att någon kan googla sig fram till din matblogg i jakt på t.ex. recept. Några grundläggande tips är att skriva ett nyckelord i rubriken, samma nyckelord i en något större storlek (eller i bold!) i början av blogginlägget och såklart ha nyckelordet med även i brödtexten. Ha även minst 300 ord i ditt blogginlägg. Länka gärna till andra blogginlägg på din egen blogg med liknande innehåll eller länka till andra webbplatser med relevant innehåll. Försök även få länkar av andra.

Överkurs: Läs Googles egna sökmotoroptimeringsguide här.

 

6. Var snäll och givmild!

Bygg gärna relationer till andra bloggare genom att kommentera med personliga kommentarer. Svara även alltid på kommentarerna i din egen blogg och behandla dina bloggläsare som vänner. Kanske du till och med kan få en ny vän på köpet? Spara inte på länkkärleken utan länka till bloggare du tycker är smarta, fina, skriver skitbra eller tar grymma bilder så kommer du även få länkar tillbaka. Ha också gärna en länklista på sidan av din blogg, läsarna kommer inte "försvinna" bara för att du länkar till andra. I bloggvärlden gäller det att tänka på sin karma!

Överkurs: Utlottningar attraherar alltid nya bloggläsare.

 

7. Minns modersmålslektionerna från gymnasiet

Hur var det nu igen, ända eller enda? Jättebra eller jätte bra? Tänk tillbaka på modersmålslektionerna i skolan och försök att inte slarva för mycket med stavningen. Vana läsare kan bli irriterade på särskrivningar, stavfel och punkter efter rubriker. Om du ofta skriver långa texter, tänk tillbaka på när din gamla lärare förklarade hur man skulle skriva insändare, kolumner eller andra "bloggaktiga" texter. Styckeindelning är kung, avrundningen på en text får gärna reflektera tillbaka på rubriken och det inledande stycket i ditt inlägg ska den mest intresseframkallande biten av texten.

Överkurs: Öppna en gammal gymnasiebok i svenska och bläddra igenom den för nygamla insikter.

 

8. Smyg in en länk här och där.

Ser du en diskussion på t.ex. facebook var ett ämne du skrivit om någon gång behandlas? Smyg in länken till ditt inlägg! Samma sak i andra bloggars kommentarsfält. Har någon skrivit om något du också skrivit om? Nämn att du också behandlat ämnet och berätta sedan din syn på den aktuella bloggarens inlägg. Frågar någon på Jodel om tips på något särskilt du någon gång har skrivit om? Smyg in lite reklam om din blogg genom att kommentera "tror att xxxx.blogspot.com har några bra vegetariska recept på bloggen!" Se dock till att inte upprepa dig överallt, ingen gillar spam.

Överkurs: Att endast länka utan en vettig förklaring kan skapa irritation. Skriv gärna en kortare genuin förklaring till.

 

9. Tänk på användarvänlighet

Användarvänlighet är alltid otroligt viktigt. Se till att ha din kommentarsfunktion påslagen, bläddraren synlig, arkivet synligt, kategoriserade blogginlägg och gärna även en lista med dina personliga favoritinlägg på sidan av bloggen så att nya läsare snabbt kan få en uppfattning om vad du skriver. Nuförtiden är internetanvändarnas attention span väldigt lågt och om man inte hittar rätt snabbt skapar det en negativ och irriterande upplevelse. 

Överkurs: Be en kompis kolla på din blogg och be om feedback angående användarvänligheten.