Så mobiloptimerar du din Ratata-blogg!

29.04.2015 kl. 13:15

Just nu jobbar vi med att få bloggarna att se så bra ut som möjligt i mobiler/plattor. I väntan på att få mobiloptimeringen i skick så tänkte vi tipsa om några saker som man själv kan göra för att ens egen Ratata-blogg ska se så bra ut som möjligt i en telefon eller platta.

Uppladdning av bilder

När du vill sätta in en bild som ska vara lika bred som själva huvudspalten lönar det sig att lämna Höjd och Bredd tomma. Notera att förhandsgranskningen kan vara missvisande.

 

Uppladdning av liten bild

Ifall du vill ladda upp en väldigt liten bild och du vill att den hålls liten, t.ex. en smiley, lönar det sig att i ett bildbehandlingsprogram färdigt förminska bilden till exempelvis 20-25px bredd. Sedan kan du ladda upp bilden som vanligt.

 

Uppladdning av flera bilder bredvid varandra

Här rekommenderar vi att lägga in dessa bilder bredvid varandra mot vit bakgrund i ett bildbehandlingsprogram. Detta för att bilderna fortsättningsvis ska vara bredvid varandra även när du surfar med mobilen. Annars kommer dom att hamna under varandra.

 

Embedding av videoklipp & liknande

För att se till att videon inte sticker ut i sidan av huvudspalten skall dess bredd vara "100%". Ungefär så här ser koden till en video från Youtube ut:

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/2vjPBrBU-TM" width="600px"></iframe>

Byt alltså ut 600px till 100%, så här:

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/2vjPBrBU-TM" width="100%"></iframe>

Nu kommer videon inte längre sticka ut i mobilvyn.

Kommentarer (0)
Skriv siffran 2 med bokstäver: