Uppladdning av bild

28.01.2014 kl. 21:58

Här finner du hur skall ladda upp bilder till bildbanken. Dock rekommenderar vi att man använder sig av externa bildbanker såsom photobucket eller flickr. Detta på grund av att det är ett smidigare tillvägagångssätt och sparar på Ratatas serverutrymme. Reducera gärna din bild till 600px bredd (eller mindre) innan du laddar upp den så går din blogg både att ladda snabbare och vi sparar utrymme!

Märk att inläggsspalten är 588px bred. 72 dpi är webbanpassad storlek för bilder, är de större laddar sidan långsamt. Mer om storlekar hittar du till höger under Storlekar för sidhuvud, bakgrundsbild och inläggsspalt.

När du skall ladda upp en bild till ett inlägg skall du trycka på den blåa fyrkanten i verktygsfältet. Märk att "ladda upp en fil" uppe i högra hörnet inte skall användas.

Då dyker det upp en sådan här ruta. För att gå vidare skall du trycka på "bläddra på server" knappen.

Då kommer du fram till en sådan här sida. Tryck på "ladda upp" för att komma till din egen dators arkiv och välj de bilder som du vill ladda upp. Bilderna laddas upp och för att gå vidare skall du dubbelklicka på bilden för att sedan kunna sätta in bilden i ett inlägg, man kan endast välja en bild åt gången.

 

Efter att du laddat upp bilden färdigt dyker denna ruta upp igen. Bildens adress dyker upp under rubriken URL och bilden syns i förhandsgranskningsrutan. Ifall du kopierar en bild från internet skall du kopiera bildadressen och klistra in den här (kan göras geom att högerklicka på den bild man vill ha), kom ihåg att alltid ange källa.

För att bilden även ska se bra ut i mobil/platta rekommenderar vi starkt att du INTE anger Höjd eller Bredd utan istället tar bort dessa fält (den medelstora upplysta bollen). För mer om mobiloptimering av bilder, klicka här. Kom ihåg att hänglåset som finns brevid skall vara fast, detta för att behålla en bildens dimensioner. Notera att förhandsvisningen av bilden kan vara missvisande. Oroa dig inte, i blogginlägget kommer det att se bra ut!

I den minsta upplysta bollen kan man fylla i bildens URL igen, detta kan vara behändigt om man vill att bilden skall vara tryckbar, antingen för att få upp en större version av bilden eller för att länka till en annan sida. Här kan du även välja om du vill att bildlänken skall öppnas i samma eller i ett nytt fönster.

Kommentarer (2)
Skriv siffran 6 med bokstäver:
Varför kommer bilderna så ofta åt fel håll när man laddat upp dem, trots att de på datorn är helt åt rätt håll? Har testat med både jpg och png, men inget hjälper. Tips?
Catten16.03.14 kl. 20:51
Fast kloka Tommix svarade redan på min fråga i detta inlägg (fattar inte så mycket av vad han skrev, men kanske ni får ut något av det?): http://catten.ratata.fi/blogg/article-48992-351947-2-poang?offset_48992=15
Catten30.03.14 kl. 23:17