Allt du bör veta om hur du sparar din blogg

 

Det finns för tillfället två sätt du kan spara din blogg på före Ratata låser sina bloggar i september (se föregående inlägg).

Det första sättet är att du manuellt helt enkelt kopierar och klistrar in de texter du vill spara in i ett textdokument som du därefter sparar på din dator. För att göra detta behöver du inte veta någonting om kodning.

Det andra sättet är att ladda ner en version av din blogg i JSON-format. Detta format är inte särskilt användarvänligt och det är möjligt att du kommer att behöva hjälp av någon som kan koda för att hantera filen.

 

För att spara en version av din blogg i JSON-format bör du göra följande:

 

1. Surfa in på din blogg och logga in.

2. I sidospalten till höger finner du "Inställningar"-knappen. Klicka på den.

3. Ett popup-fönster kommer nu att uppenbara sig. Klicka på "Ladda ner JSON"-knappen.

4. En ny flik med JSON-kod kommer att öppnas. Nu bör du spara sidan med din webbläsare. Ifall du t.ex. använder Google Chrome som webbläsare klickar du på "File" i menyn högst upp, därefter "Save Page As".

5. Spara. Filen är nu sparad på din dator.

 

F.A.Q.

 

Vad är en JSON-fil?

JSON (eller JavaScript Object Notation) är ett textbaserat format som används för att utbyta data. JSON är föreslaget som ett standardformat för datautbyte sedan 2014.

 

Varför bör jag spara min blogg i JSON-format?

Vi rekommenderar att du laddar ner din blogg som en JSON-fil oavsett om du kan koda eller inte. Det är nämligen det enda formatet vi kan erbjuda för att du som bloggare ska få all information sparad från din blogg innan den försvinner tillsammans med Ratata. Även om du möjligen inte just nu vet hur du ska hantera filen själv kanske du i framtiden lär känna någon som kan hjäpa dig!

 

Varför är JSON det enda formatet Ratata kan erbjuda sina bloggare?

Som tidigare känt har Ratatas budget aldrig varit särskilt stor eftersom vi är en gratistjänst. Att möjliggöra nedladdning av andra format skulle kosta oss och det är tyvärr inte en möjlighet i nuläget.

 

Hur överför jag min blogg till en annan bloggportal?

Detta är en fråga som har hundratals olika svar. Att importera en blogg till en ny bloggportal fungerar oftast inte med JSON-format, utan kan istället kräva t.ex. XML-format. Vi kan tipsa dig om Covertjson.com var du utan att dela med dig av din data kan konvertera din JSON-fil till en XML-fil. Nästa problem är dock att bloggportalen som du önskar importera din konverterade XML-fil till troligen kommer kräva att din XML-fil innehåller detaljerad referensdokumentation specifikt för den bloggportal du valt. Detta betyder att din konverterade XML-fil inte är direktkompatibel med samtliga bloggportaler där ute. Det är här du kommer att behöva kunskaper i kodning för att kunna hantera filen.

Vi har t.ex. tagit en titt på hur man skulle kunna importera en Ratatablogg till Googles Blogger/Blogspot. Vi såg att Google har satt ihop en referensguide var man kan kolla upp vad XML-filen bör innehålla för att bli läsbar för Blogger. Ifall du vill överföra din blogg till en annan bloggportal än Blogger är det bäst att mejla dem för att få specifik information angående vilken referensinformation de kräver för att XML-filen ska bli läsbar för importering.

Observera att detta är någonting vi inte kan hjälpa dig med utan någonting du måste göra själv.

 

Vi hoppas att vår lilla guide har svaren på era frågor! Ifall ni har ytterligare tekniska frågor kan ni mejla de som sköter tekniken på Ratata på contact@webbhuset.fi.

 

30.06.2019 kl. 13:21

Full bredd på bloggen

 

 

Du visste väl att du kan ha full bredd på bloggen? Öppna stilbyggaren, klicka på "ändra" (blå knappen) intill din valda stil och ändra sedan från centrerad till full bred såsom bilden ovan visar. Nu kommer din inläggspalt bli 980px bred! Ifall du vill ha optimal resolution på dina bilder för retinaskärmar bör du från och med nu ladda upp dina bilder med bredden 1960px.

Är det något annat du funderar på vad gällande layouten? Skriv en kommentar i detta inlägg så svarar vi! 

 

 

20.02.2018 kl. 15:15

Ändring i vissa bloggars Google Analytics

 

 

Trots att alla som bytte till Google Analytics-scriptet även tog bort ID:t skapade det en konflikt hos Ratatas gemensamma besökräkningssystem och Webbhuset fick gå in och byta tillbaka till ID:t (som nu fungerar!) hos de berörda bloggarna. Glöm alltså helt bort quick fix-scriptet som vi promotade tidigare när besökräkningen inte fungerade hos någon, det tycks nämligen skapa konflikter ändå. Ni bloggare behöver inte göra någonting, Webbhuset fixade redan saken åt er och allting fungerar nu. Ville dock informera om saken ifall någon skulle märka att scriptet saknades.

Blogga på! 

 

30.01.2016 kl. 11:58

Tekniska uppdateringar

 

 

Lite teknisk uppdatering har skett och följande saker har fixats på Ratatabloggarna och framsidan:

- Inbäddade bilder och videos från Instagram fungerar

- Äntligen går det igen att dela blogginlägg på facebook så att även bilderna från inlägget kommer med!

- Ratata fungerar snabbare och våra blogglistor på framsidan är optimerade så att sidan inte ska krasha (vilket har hänt ett par gånger tidigare)

- Stilbyggaren är reparerad (färgväljaren var trasig)

- Slideshowerna under "Mat" buggar inte längre!

Nu hoppas vi även att vår Analytics-rapport som visar vilka de 10 mest lästa bloggarna på Ratata ska börja fungera igen från och med nästa vecka!

Blogga på 

 

21.01.2016 kl. 12:43

9 tips för att locka fler bloggläsare

Alla är naturligtvis inte på jakt efter fler bloggläsare, men för dom som vill ha mer liv i lådan på bloggen är Ratatas maffiga guide till fler bloggläsare äntligen här!

 

1. Dela på sociala medier

Ingen kommer att läsa din blogg om du inte vågar visa att den existerar. Våga ta plats genom att dela på facebook både från din egen sida och i relevanta facebookgrupper (finlandssvenska bloggare eller t.ex. i en feministgrupp ifall du skrivit något aktuellt om feminism). På instagram kan du hashtagga dina inlägg med #ratatafamiljen, #finlandssvensk, #finlandssvenskabloggare #åbo #helsingfors eller andra hashtags och länka till ditt aktuella inlägg i din instagram-bio. Om du i ditt instagraminlägg nämner att länken till blogginlägget finns i din bio kanske intresserade läsare klickar sig fram. Har du många följare på pinterest eller twitter? Börja tweeta dina inlägg eller pinteresta de snyggaste bilderna från din blogg med länk till din blogg undertill. Lägg även till din bloggadress i alla dina soc.med.-kontons profiler.

Överkurs: Beroende på läsaren är det kanske inte så smart att dela varenda ett nytt blogginlägg du skriver. Vissa människor har en tendens att stänga av folk som från sitt flöde om de tycker personen delar för mycket ointressanta saker. Dela alltså endast dina mest kvalitativa inlägg eller de inlägg du tror att kan intressera eller göra folk nyfikna. 

 

2. En klickvänlig rubrik

Uppmaningar ("Läs min veganska kokbok!"), frågor ("Är detta årets bästa veganska kokbok?"), påståenden ("Årets bästa veganska kokbok") och siffror ("Årets 5 bästa veganska kokböcker") är några säkra kort när det gäller klickvänliga rubriker. Använd alltid nyckelord i rubrikerna.

Du kan även vara provokativ i din rubrik för att locka läsare utan att vara provokativ i själva blogginlägget. Många youtubers använder sig av detta för att locka klick, kändaste svenska exemplet är sminkvloggaren Therese Lindgren under sina vloggveckor.

Överkurs: Läs på om rubriksättning! En bra rubrik är kort (fast alltid längre än ett ord!), slagkraftig och berättar på ett ögonblick vad texten handlar om. Metaforer och ordspråk kan även locka klick.

 

3. Nischa din blogg

Har du en dagboksblogg var du skriver väldigt mycket om t.ex. miljö, litteratur, feminism eller vad som helst? Våga då ta steget till att benämna din blogg som t.ex. en miljöblogg, feministblogg eller litteraturblogg. Det hindrar trots allt inte dig från att skriva om andra angelägenheter, men det gör det lättare för läsarna att komma ihåg dig och hitta dig om du nischar bloggen.

Överkurs: Namnet på din blogg får gärna vara relevant i samband med din nisch. Ha helst inte ett helt slumpmässigt valt bloggnamn. Namnet ska även vara enkelt att komma ihåg och lätt att skriva och uttala.

 

4. Snygg layout är A och O

Satsa på ljusa färger, krispiga bilder och läsbar font. Fundera själv på hur många större bloggare har mörka färger, dåliga mobilbilder och superspeciella fonter - de är minsann inte många! Be en kompis som är bra på foto eller grafisk design att ge dig foto-tips eller hjälpa dig med din layout. Se även till att din header är lite mer än bara en liten textrad med namnet på bloggen. Snygg header och layout gör att läsaren kommer ihåg bloggen och skapar ett visuellt minne till den. Du behöver ingen systemkamera i dagens läge för att få snygga bilder till bloggen. Det räcker med en bra mobilkamera, en viss känsla för komposition och färg samt ett fotoediteringsprogram på mobilen.

Överkurs: Hitta en snygg matchning för rubrikfonten och brödtextsfonten genom att googla t.ex. "google fonts combinations" (Ratata använder google fonts).

 

5. Sökmotoroptimera mera!

Ifall du skriver ditt blogginlägg på rätt sätt är chansen stor att någon kan googla sig fram till din matblogg i jakt på t.ex. recept. Några grundläggande tips är att skriva ett nyckelord i rubriken, samma nyckelord i en något större storlek (eller i bold!) i början av blogginlägget och såklart ha nyckelordet med även i brödtexten. Ha även minst 300 ord i ditt blogginlägg. Länka gärna till andra blogginlägg på din egen blogg med liknande innehåll eller länka till andra webbplatser med relevant innehåll. Försök även få länkar av andra.

Överkurs: Läs Googles egna sökmotoroptimeringsguide här.

 

6. Var snäll och givmild!

Bygg gärna relationer till andra bloggare genom att kommentera med personliga kommentarer. Svara även alltid på kommentarerna i din egen blogg och behandla dina bloggläsare som vänner. Kanske du till och med kan få en ny vän på köpet? Spara inte på länkkärleken utan länka till bloggare du tycker är smarta, fina, skriver skitbra eller tar grymma bilder så kommer du även få länkar tillbaka. Ha också gärna en länklista på sidan av din blogg, läsarna kommer inte "försvinna" bara för att du länkar till andra. I bloggvärlden gäller det att tänka på sin karma!

Överkurs: Utlottningar attraherar alltid nya bloggläsare.

 

7. Minns modersmålslektionerna från gymnasiet

Hur var det nu igen, ända eller enda? Jättebra eller jätte bra? Tänk tillbaka på modersmålslektionerna i skolan och försök att inte slarva för mycket med stavningen. Vana läsare kan bli irriterade på särskrivningar, stavfel och punkter efter rubriker. Om du ofta skriver långa texter, tänk tillbaka på när din gamla lärare förklarade hur man skulle skriva insändare, kolumner eller andra "bloggaktiga" texter. Styckeindelning är kung, avrundningen på en text får gärna reflektera tillbaka på rubriken och det inledande stycket i ditt inlägg ska den mest intresseframkallande biten av texten.

Överkurs: Öppna en gammal gymnasiebok i svenska och bläddra igenom den för nygamla insikter.

 

8. Smyg in en länk här och där.

Ser du en diskussion på t.ex. facebook var ett ämne du skrivit om någon gång behandlas? Smyg in länken till ditt inlägg! Samma sak i andra bloggars kommentarsfält. Har någon skrivit om något du också skrivit om? Nämn att du också behandlat ämnet och berätta sedan din syn på den aktuella bloggarens inlägg. Frågar någon på Jodel om tips på något särskilt du någon gång har skrivit om? Smyg in lite reklam om din blogg genom att kommentera "tror att xxxx.blogspot.com har några bra vegetariska recept på bloggen!" Se dock till att inte upprepa dig överallt, ingen gillar spam.

Överkurs: Att endast länka utan en vettig förklaring kan skapa irritation. Skriv gärna en kortare genuin förklaring till.

 

9. Tänk på användarvänlighet

Användarvänlighet är alltid otroligt viktigt. Se till att ha din kommentarsfunktion påslagen, bläddraren synlig, arkivet synligt, kategoriserade blogginlägg och gärna även en lista med dina personliga favoritinlägg på sidan av bloggen så att nya läsare snabbt kan få en uppfattning om vad du skriver. Nuförtiden är internetanvändarnas attention span väldigt lågt och om man inte hittar rätt snabbt skapar det en negativ och irriterande upplevelse. 

Överkurs: Be en kompis kolla på din blogg och be om feedback angående användarvänligheten.

 

 

 

 

13.01.2016 kl. 14:57

Tekniska uppdateringar

 

Lite tekniska saker har skett på Ratata och vi vill meddela om vad som pågår/pågått:

1. Mobilbloggning. Vår texteditor fick äntligen sitt mycket efterlängtade ansiktslyft och nu bör mobilbloggande återigen fungera på android-platter/mobiler! Enligt våra användare är det webbläsaren Chrome som det lär fungera bäst i.

2. Strul med Google Analytics. Vi vet inte exakt vad det beror på än, men Google Analytics har slutat fungera för vissa användare. Vi återkommer med detta så snabbt vi vet hur vi ska lösa problemet.

3. Ratata låg nere igår. Orsaken till detta var att våra blogglistor (de som syns på framsidan samt under aktivitet) inte var optimerade och servern blev överbelastad. Problemet är nu löst, men ifall det förekommer något ni inte märkt förut, meddela gärna så tar vi upp det med Webbhuset som tar hand om vår server.

 

09.01.2016 kl. 15:38

Navigationspanel ovanför inläggsspalten

 

 

Här är ett teknikinlägg av det personligare slaget - jag har slängt ihop en liten guide till hur man kan få sin egen navigationspanel ovanför inlägsspalten. Detta är inget officiellt tillägg till bloggen utan något jag själv petat ihop och jag vill gärna dela med mig av hur man gör. Läs om hur du får din egen navigationspanel till bloggen här.

 

29.11.2015 kl. 16:12

Vad är de små rutorna intill mina bloggbilder?

 

Har din blogg drabbats av fenomenet med den lilla gråa ruten avbildad ovan? De dyker ibland upp intill ens bilder i texteditorn. Det handlar om rester av en gammal plugin som kommer att försvinna i och med uppdateringen av texteditorn (som vi ännu väntar på). Vi vill dock tipsa om att det finns ett enkelt sätt att få bort dom redan nu.

Sök efter följande kodbit i "källa":

<img draggable="true" height="15"
src="data:image/gif;base64,R0lGO
DlhAQABAPABAP///wAAAH5BAEK
AAAALAAAAAABAAEAAAICRAEAO
w==" title="Click and drag to move"
width="15" /></span><span title="Click
and drag to resize"></span>

Om du raderar den här koden borde rutan försvinna.

 

17.11.2015 kl. 14:39

Hur laddar jag upp foton på bästa sätt?

 

 

Som vi redan några gånger tidigare nämnt har vår server dessvärre inte oändligt med utrymme och det är ganska kostsamt för oss att köpa mer utrymme så pass ofta i proportion till Ratatas lilla budget. Den största hjälpen ni användare kan bistå med är att använda bilder från en extern källa (t.ex. flickr) eller ladda upp bilder som lämpar sig för webben (d.v.s. mindre storlek och lägre upplösning). Då hjälper ni inte bara oss utan ni gör även era egna bloggar mycket snabbare - ju större bilder, desto längre tar er blogg att ladda. Här följer alltså några tips på vad man kan tänka på när man laddar upp bilder till bloggen!
 

Ifall du vill använda Flickr 

Den bästa lösningen är kanske att ladda upp bilder från en extern bildkälla, t.ex. Flickr. Nu verkar dessutom de fula textremsorna ha försvunnit från flickr-bilderna, så man behöver inte ändra något i koden längre. Här är två sätt du kan ladda upp bilder från ditt flickr-konto till din blogg:

1. När du öppnar din bild i flickr-slideshowen, klicka på andra ikonen från vänster (share photo) bland alternativen nere till vänster i det svarta fältet. Där kopierar du den embeddade koden enligt medium size (640 x 426 för vågräta bilder, ev. större för lodräta). Lägg in koden i källan på texteditorn på din blogg. Voilà!

2. Om du föredrar ett mer manuellt sätt, klicka på ikonen längst till vänster nere i vänstra hörnet i det svarta fältet i din flickr-slideshow (download this photo). Välj "View all sizes". Kopiera länken på den bilden med mest relevant storlek (640 x 426 för vågräta bilder, ev. större för lodräta). I källan i texteditorn på din blogg skriver du "<img src="(klistra in URL:en här)"/> och klistra in URL:en. Tadaa!

 

Ifall du hellre använder bloggens egna bilduppladdning

En Ratata-vänlig bild ser ut på följande vis: 600 px bred, 72 ppi resolution och JPEG-format.
 

Angående bredd
Bredden på inläggsspalten är just nu 588 pixlar bred så det är egentligen ingen vits att ladda upp något som är mycket bredare än så. Möjlighet till bredare inläggsspalt kommer kanske i framtiden, men just nu ligger mobilbloggningen i högre prioritet.

Angående ppi (pixels per inch)
72 ppi är vad som rekommenderas för att filerna inte ska vara onödigt stora. På skärmar spelar ppi-värdet ingen roll, det är endast om du skriver ut högkvalitativa bilder som du kan behöva ett högre ppi. Ju högre ppi, desto större filer. Om du knäpper bilder med vissa mobiler och bättre kameror är ppi-värdet ofta mycket högre än 72 ppi. Ladda alltså inte upp bilder direkt från kameran, editera dom gärna först!

Angående format
Här vill vi understryka att JPG är det bästa både kvalitetsmässigt och storleksmässigt. PNG blir galet stort för foton på webben och GIF blir grynigt och fult.

11.11.2015 kl. 12:50

Tekniska angelägenheter på Ratata.fi

 

 

Här kommer en liten uppdatering om vad som skett på Ratata.

 

I navigationen:

- "Om Ratata" har ersatt "Redaktion". I underrubriken "Om Ratata" får man en snabb introduktion av vad Ratata är, vem vi är på redaktionen och what the fuss is all about!

- Ratatas mest välbesökta bloggar finns att beskåda under "Aktivitet". Listan kommer att uppdateras varje måndag och anger vilka tio bloggar som fått mest besökare under veckan som gått.

 

På bloggarna:

- Webbhusets uppdatering av texteditorn (för cirka en månad sedan) har gjort det svårt för både iOS- och Androidanvändare att blogga från mobila enheter. Detta är något som vi på redaktionen dessvärre inte kan korrigera själva och vi väntar som på solens uppgång för att få det fixat.

 

På gång:

- Utveckling av framsidan (navigationen) - vi vill lägga lite mera krut på Ratatas framsida och smider som bäst på planer för att göra innehållet mer lättillgängligt. T.ex. ska det bli enklare att hitta listor att fylla i, det ska bli lättare att surfa mobilt - vissa undersidor i navigationen fungerar inte optimalt. Vi vill även hitta fler sätt att puffa er bloggare och vad ni gör (med er tillåtelse, naturligtvis).

Halva kommentarer - vi vill få ett slut på de irriterande "halva kommentarerna" som dyker upp när man sätter in hjärtan och dylikt.

- Nya podcastavsnitt är på gång! Samtalet från bokmässan kommer som poddversion och i och med det kommer även ett bokmässan-eftersnack. Tre nya avsnitt med tre Ratatabloggare kommer även att komma ut under vintern.

 

Är det något som ni saknar på Ratata.fi? Har ni en idé ni tycker att vi borde förverkliga? Alla förslag är välkomna. Tillsammans gör vi Ratata!

 

02.11.2015 kl. 14:23