Ratatanytt

Affordable Artwork Market

Nanó Wallenius
Publicerad 01.12.2016 kl. 05:35

Feminism och viktnedgång

 

"Det är år av tankar, år av mönster, år av känslor som dämpats, år av skam och år av skällsord. Men framför allt: år av patriarkatet, år av kravet på att vi måste vara knullbara, år av kroppsideal som trycks upp i våra ansikten så fort vi vaknar på morgonen och det oändliga självhatet som får mig att ligga söndergråten om nätterna. Vår kropp är under lupp, hela jävla tiden. Varje liten rynka, varje litet hårstrå: allt ska kritiseras. Allt ska synas, förnyas, förminskas, förstoras, förgöras, förkastas. Men aldrig älskas. Min kropp är inte min egen. Inte förens jag kan älska mig själv fullständigt och aldrig mera vilja gå ner i vikt för någon annans skull. Min kropp är inte min egen så länge jag vill gå ner i vikt.

Eller? Om jag inte tillåter mig själv att gå ner i vikt på grund av rädslan att sjunga med i patriarkatets visa så äger jag inte min kropp heller. Då äger någon, eller något, annat den. Inte jag. Kan jag vara feminist men ändå vilja gå ner i vikt? Eller gör faktumet att jag medvetet går ner i vikt att jag är en dålig feminist? Att jag går med på det jag svurit på att försöka gå emot?"

 

Meraki om att vara feminist, skam och att vilja gå ner i vikt.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 01.12.2016 kl. 05:34

Meira

 

"En delorsak till varför jag tycker om mina kvarter är doften av nymalt kaffe som nu och då hänger över stadsdelen. I närheten finns alltså Meiras kaffefabrik som sporadiskt frigör dessa underbara aromer."

 

Saxat från Astrids blogg.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 01.12.2016 kl. 05:26

Dejtingsutmattning

 

"Min personliga historia är den att jag alltid drömt om ett långt förhållande, om ett gemensamt hem med någon, gemensam vardag, gemensamma resor, egna vänner men också så att man kan ha gemensamma träffar med bådas vänner, och någon dag också förlovning, bröllop, barn. Det är sådan jag är då det kommer till sådant här. Konservativ, lite romantisk, kanske också lite naiv.

För det där är som sagt min dröm. Verkligheten ser helt annan ut. Jag har varit singel mer eller mindre hela mitt liv. Mitt längsta förhållande har varat i ungefär 8-9 månader. Jag reser mycket och långt, men väldigt ofta ensam. "

 

Sofie Erika skriver om dejtande i samband med Hannah Norrenas uppmärksammade kolumn på Yle.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 28.11.2016 kl. 19:30

Tävling av Ankdammen i Åbo

 

 

Tycker du om att rita? Då är den här tävlingen helt klart någonting för dig! Ankdammen i Åbo är både en Facebooksida och en hemsida på nätet. Nu vill Ankdammen i Åbo ha en ny logo för att ersätta den gamla du ser på bilden ovan. De enda kraven juryn har är att logon skall vara klar och tydlig och unik. Tänk galet och tänk nytt. Våga skapa! Det är du bra på! Vinnaren får ett pris som tillsvidare är hemligt. Ankdammen i Åbo erhåller rättigheten att publicera den vinnande logon i marknadsföringssyfte och använda på sociala medier. Ankdammen i Åbo har ingen skyldighet att använda bidragen ifall de inte är lämpliga för detta bruk.

Är du intresserad? Då skall du absolut delta och skicka in ditt bidrag till vår e-postadress tessilehti95@gmail.com ! Du kan rita för hand eller på dator. Om du ritar för hand skall du skanna in teckningen och sedan skicka per e-post. Sista dag som man ännu kan delta i tävlingen är 14.12.2016 kl. 23.59. Lycka till!

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 28.11.2016 kl. 19:28

Mina bästa facebookgrupper

 

"Växtgäris - en grupp för gäris och ickebinäris som gillar växter, gruppen överflödas med snygga bilder på växter <3

GRL PWR FOTO - för alla som är trötta på medelålders snubbar i fotogrupper som tror dom vet allt men egentligen bara tar superfula bilder. (varför känns detta så relaterbart???)

Skrivgäris - för oss som gillar att skriva"

 

Sastronauten tipsar om facebookgrupper.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 27.11.2016 kl. 19:23

I'm done

Nanó Wallenius
Publicerad 27.11.2016 kl. 19:02

Ny på Ratata - Världens bästa Karlsson

 

 

Hej karlsson.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Jag är en cynisk 25-årig Pargasbo som för tillfället bor i Helsingfors tillsammans med min flickvän och jobbar veckoslut på Radio X3M. Blev förra veckoslutet i sändning utmanad att starta en blogg, och här är jag nu. Har varit en rolig upplevelse hittills. Annars är jag samhällsintresserad, feminist och håller på med ståuppkomik samt skriver manus. 

 

Vad kommer du blogga om?

En svår fråga eftersom hela bloggvärlden är så obekant för mig. Men jag tror det blir en hel del samhälle, förhoppningsvis ibland med en rolig vinkling. Jag hoppas mina blogginlägg får läsaren att tänka. Det blir nog ingen dagboksliknande personlig blogg, har ett alltför tråkigt liv för det.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid. 

På min lista av saker jag vill skriva om har jag bland annat om att det är okej att vara en pessimist, varför det finns så få kvinnliga ståuppkomiker och om mitt djupa hat för Eurovisionen. "

 

Nanó Wallenius
Publicerad 27.11.2016 kl. 18:55

Var är mina bloggbröder?

 

"Som den nykomling till bloggvärlden jag är har jag försökt bekanta mig med andra finlandssvenska bloggar. Dels för att jag gärna skulle hitta fler intressanta bloggar att följa och dels för att söka inspiration för mina egna inlägg. Så jag kollade igenom listan av vinnarna på bloggalan och tog en titt på de mest populära bloggarna här på ratata och slogs snabbt av frågan: Var är alla män? "

 

Karlsson undrar var de bloggande männen är.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 26.11.2016 kl. 05:12

Feministiskt julmys med Peppe Öhman

 

Julen står runt hörnet men innan alla checkar ut för att fira jul med nära och kära bjuder vi in till feministiskt julmys med Peppe Öhman den 21:a december. Kom med och diskutera bloggande, att skriva, jämställdhet och den nya boken “Livet & Patriarkatet”. Det bjuds på något juligt och gott och förstås får alla med sig hem en liten julklapp. Schildts & Söderströms kommer dessutom bjuda på rabatt på alla nya böcker, så det är ett perfekt tillfälle att fixa de sista julklapparna.  

Evenemanget börjar 18:00 och hålls hos S&S på Bulevarden 7 i Helsingfors. Alla är välkomna men Ratatabloggare har förtur. Anmälningen går till jenna@ratata.fi och sista anmälningsdag är den 18.12. Det finns begränsat antal platser så var snabb att anmäla. Hoppas vi ses!

Facebookevenemang hittar här.

 

 

 

 

Namn: Fia Doepel & Jarkko Nordlund
Ålder: 24 respektive 31
Bor: Ekenäs & Göteborg
Gör: Studerar konst med inriktning på fotografi och
skriver och fotograferar mat för studentbladet samt
lärarvikarie och hantverkare

 


Hej thebluekitchen.ratata.fi! Er matblogg är en riktig guldgruva! När och hur kom ni på idén att starta en matblogg?
 

 

Läs resten av intervjun här.

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver?

Lilla vinterlistan

 

Den första snön har fallit och snart kommer kylan. Värm upp bloggen inför vintern med Ratatas vinterlista.

 

Vad tycker du om vintern?
Hur kommer du se ut i vinter?
Snö och -20 grader eller snöfritt och +10 grader?
Några särskilda planer för din blogg i vinter?
Vad gör du för att få upp värmen när det är iskallt ute?
Berätta om ditt bästa vinterminne.
Nämn fyra saker du vill göra i vinter.
Nämn kultur du planerar att konsumera inom de närmaste månaderna.
Vad vill du att ska vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra vintern?

 

Lämna en kommentar med länken till ifylld lista här!

 

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret längst ner i högerspalten!

 

 

@ratata.fi på instagram!

 

 

Aktivaste bloggare

38 posterGrön i Åbo 
12 posterLinda 
9 posterBloggkoll 
8 posterBlommali 
8 posterKaffepausen. 
7 posterarts and other drugs 
7 posterlivet & art såklart 
6 posterJag reser 
6 posterSofie Erika 
5 posterNakna tankar 
5 posterMitt gröna samhälle 
5 posterLNH 
4 posterThereseMaria 
4 posterNöjd i Nyykaabi 
4 posterNicolina 
4 postermiilos memoarer 
4 posterBOKSIKT  
4 posterElin 
3 posterLa Dolce Musica 
3 posterAdrienne