Ratatanytt

I nästa Presens

Nanó Wallenius
Publicerad idag kl. 12:50

Sylusten

 

"Inför ett annat projekt jag haft i tankarna länge (vilket det snart kommer ett inlägg om) var jag tvungen att sy en testbörs/påse/väska för att se om det skulle funka."

Kreativiteten om återfunnen sylust.

 

Nanó Wallenius
Publicerad idag kl. 12:46

"I see you moon!"

"Vi hann bädda ut bäddsoffan och bädda den innan Robin Stjernberg twittrade "I see you stars" med en bild. Då gick hon ut på balkongen för att ta bild på stjärnor. Vi såg månen. Tog en bild på månen och svarade honom med "I see you moon!""
 
 
Nanó Wallenius
Publicerad idag kl. 12:44

Veckans blogg - bergochdalvana.ratata.fi

 

 

Namn: Frida Svarvar
Ålder: 21
Gör: Studerar litteraturvetenskap
och journalistik vid ÅA
Bor: Åbo
 

 

Hej bergochdalvana.ratata.fi! Du skriver fint och vi är nyfikna på personen bakom texterna! Berätta något om dig själv som vi inte vet.

Hej hej, och tack så mycket! Okej, var ska jag börja. Jag är väldigt planerande av mig, exempelvis när jag och mina vänner styr upp planer för helgen vill jag ofta veta exakt när vi ska träffas, var, om det finns chans att vi går ut och allt sådant. Att inte veta gör mig helt enkelt osäker, vilket sen gör mig stressad och så fortsätter det bara. Jag har en tendens att vara 100% säker på att jag tappat bort något viktigt, för att sedan hitta det nästa dag någonstans i min lägenhet. Jag är rädd för fåglar, och Gilmore Girls kommer antagligen alltid vara min favoritserie. Fastän jag bara skulle bli fem minuter sen meddelar jag (nästan) alltid personen jag ska träffa, eftersom jag tycker det är väldigt respeklöst att komma sent. Min syn är löjligt dålig, jag älskar prosecco och är ett inbitet Håkan H fan. Har alltid varit intresserad av mode, ett intresse som jag delar med finalina.ratata.fi. Hon peppar mig alltid till att jag ska ha på mig det jag vill, och strunta i om andra tycker det är fult. Jag biter på naglarna. Jag och min mamma pratar i telefon nästan varje dag, hon är en av mina bästa vänner. 

Vad fick dig att börja studera just litteraturvetenskap?

Jag började studera littvet för att det bara kändes så rätt, och jag ville flytta till Åbo. Jag har alltid älskat att läsa, och med tiden började jag tycka att det också var roligt att skriva. Dessutom tyckte jag om tanken att inte studera sig fram till en yrkestitel, fast det nu mest känns skrämmande. Från och till sedan jag gick i högstadiet har jag velat bli journalist, och därför tänkte jag att istället för att börja studera till journalist så väljer jag något som är en bra grund för medieyrken.

Vilka bloggar läser du? Vilka element får dig att följa en annan blogg?

Jag har blivit allt sämre på att läsa bloggar, dock finns det några bloggar jag ännu följer troget. Jag läser mina vänners bloggar eftersom jag alltid blir så inspirerad av hur otroligt starka, modiga och begåvade de är. Deras bloggar finns länkade på min blogg, så gå dit och kika! Jag har följt Flora sedan hon började blogga, och som alla andra läser jag också niotillfem. Mitt bloggföljande går ganska mycket ihop med hur aktiv jag själv är, om jag uppdaterar ofta så läser jag mycket också. Här på ratata läser jag flera bloggar ganska sporadiskt, men de som jag är mest inne på är nog IdasJulias och Nanós.

Jag dras ofta till bloggar med vackra formuleringar, olika tips på musik, film och saker en borde prova på. Om det finns debattinlägg eller något samhällskritiskt läser jag det helt säkert. Det är också en av orsakerna varför jag gillar ratata så mycket, för det finns alltid något supersmart inlägg som någon skrivit att läsa.

Vad tänker du på när du skriver dina textfragment på bloggen? Skriver du mycket annat utöver det? Berätta!

För mig är skrivandet terapi. När jag känner för mycket, eller för lite, eller vet inte vad jag känner så skriver jag. Att skriva har alltid hjälpt mig att processa saker som hänt mig, eller människor i min närhet. Det är så jag reder ut känslokaoset. De texter jag publicerar på bloggen kan handla om något som hänt mig själv, mina vänner eller bara någon jag läst om. Jag är nästan för ostrukturerad när det gäller att skriva. När jag får någon idé eller tanke så skriver jag bara. Det är inte så mycket mer avancerat än så. Dock är det en helt annan sak om jag publicerar det eller inte.

I mina förra blogg vågade jag skriva mycket mer öppet, för där var jag mer anonym. Jag skriver varje dag, antingen i telefonen, på datorn, ett häfte eller bara på någon lapp jag hittar. Men det är sällan jag vågar publicera något. Jag tänker alltid för mycket på vad andra ska tänka, att alla ska tro att jag = Frida och att alla ska dra sina egna slutsatser om vad det handlar om. Därför är mitt bloggande ganska sporadiskt, för när jag ska blogga om något som känns så måste jag bara skriva och sen publicera. Annars hinner jag ångra mig.

Jag försöker verkligen komma ur den här onda cirkeln med prestationskrav och att bry sig alldeles för mycket om vad andra ska tänka, men det är ganska svårt när jag varit insnörad där väldigt länge. För det är ju faktiskt ingen skillnad vad andra tänker, bloggen är ju min plats. Min kreativa fristad.
 

Nanó Wallenius
Publicerad idag kl. 12:26

Om stipendier och vikten av FO-nummer

 

"Det gick fort upp för mig att FPA har räknat de stipendier som jag ansökt för kulturtidskriften jag arbetade på, som mina egna pengar. Vi hade inget FO-nummer, så jag tvingades använda socialsignum för att ansöka om pengar. Det var en väldigt lärorik tid, men nu lärde jag mig en sak till: FPA räknar de här pengarna som min egen inkomst. Mina har de däremot aldrig varit."

 

Satu varnar för konsekvenserna av att använda sitt eget socialsignum för en förenings stipendieansökningar.

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 18:20

"Yes, no, and WOW!"

"Om några veckor börjar jag på HDS - Helsinki Design School. Det är en privat skola för kreativa branscher som bland annat design och fotografi. Alla utbildningar tar ungefär ett år, då man har typ två dagar närundervisning i månaden, och annors jobbar på egen hand. När man läser om skolan på nätet hittar man inte jätte mycket, kanske mest för att det är en så ny skola, men det man hittar är inte bara bra. Många skriver att skolan endast tar dina pengar och att man inte skall förvänta sig att lära sig någonting. Sök till Aalto, skriver de.
 

Nå, nu funderar jag lite... Varför tror någon att du skall få en likadan utbildning om du studerar 3-5 år fulltid vid Aalto universitet som om du går en utbildning där du seriöst har föreläsningar 21 dagar av ett år? Why?"

 

Kira ska börja på HDS.

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 18:16

Det gör ont för att det betydde något

 

"Att se honom i ögonen och veta att han inte längre är din. Att försöka skapa och hitta ett själv som inte innefattar en individ du älskat så länge. Att inte veta om det här är en paus eller om det är för evigt. Jag tassar på tå, vill fråga så mycket men passar mina ord för att inte riva upp sår som jag inte vet hur djupa de är eller om de ens läks."

 

Rebecca skriver.

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 18:10

"När man är liten ser man sin mor främst som mor"

 

"Idag är en vacker minnesdag som påminner mig om dagen när min mor kom till liv här på jorden. Varje gång lever hon på nytt i mina minnen. En person med så mycket kärlek och passion.

Hela vår släkt håller på med musik på ett eller annat sätt och min mor var operasångerska (koloratursångerska), trubadur och gitarrist. Det är någonting som jag är riktigt fascinerad över nu så här på efterhand, när man vet bättre hur mycket kunskap och talang som krävs för att kunna göra alla tre så galant."

 

Amira om att uppskatta den artistiska sidan hos sin förälder.

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 17:57

Livet efter utbrändheten

 

"För ett år sedan gick jag in i väggen så det small om det.

Jag minns det som i går. Jag var på besök hemma i Vasa och skulle resa ner till Helsingfors, där jag då bodde och jobbade. Jag var på väg ut genom dörren efter att ha sagt farväl åt min fästmö och min katt, när jag insåg att jag inte ville fara. Nej, inte ville - jag orkade inte fara. Inte ens det, egentligen. Jag KUNDE inte fara.

Jag ringde min chef och sjukanmälde mig och sedan lade jag mig ner på sängen och storgrät."

 

Fredrik har startat en blogg om att ta sig vidare efter att ha gått in i väggen.

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 17:56

Modekväll hos Marimekko

 

Torsdagen den 18.2 ordnar Marimekko en modekväll i sina butiker som även Ratatabloggare nu är inbjudna till!

Marimekkos nya kollektion är nu ute i butik och till ära av detta bjuder de in till en modekväll i deras butiker torsdagen den 18.2 kl. 18-20. Under kvällen kommer de presentera vårkollektionen av deras kläder, solglasögon och andra tillbehör. Det bjuds på vin och tilltugg och dessutom får alla -20% på kläder, accessoarer och väskor.

Det bästa är att det har ingen skillnad om du bor i Vasa, Åbo (FULLT!) eller Helsingfors; Du kan delta i vilken stad du vill! I Åbo och Vasa ryms det med 10 personer och i Helsingfors 15.

Sista anmälningsdagen är söndag 14 februari kl. 23.59, så var snabba att anmäla er! Anmälningar går till jenna@ratata.fi. Kom ihåg att nämna vilken stad du kommer befinna dig i! Ratatabloggare har förtur men ifall inte våra platser blir fyllda låter vi även andra bloggare delta, så alla bloggare som är intresserade kan anmäla sig!

 

Åbo: Hansa-köpcentret, Auragatan 10 (FULLT)

Vasa: Hovrättsesplanaden 15

Helsingfors: Mikaelsgatan 1

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 09.02.2016 kl. 17:08

Ratatakalendern 2016

 

Beställ din kalender idag! (mera info här)

Årets Ratatakalender pryds av en omslagsbild illustrerad av Emilia Kannosto. Formgivare är Josefin Saarenpää och redaktörer är Josefin Saarenpää och Nanó Wallenius.

 

 

 

Namn: Frida Svarvar
Ålder: 21
Gör: Studerar litteraturvetenskap
och journalistik vid ÅA
Bor: Åbo
 

 

Hej bergochdalvana.ratata.fi! Du skriver fint och vi är nyfikna på personen bakom texterna! Berätta något om dig själv som vi inte vet.

Läs resten av intervjun här.

 

 

Reselistan
Fritt fram att kopiera och fylla i!

 

 

 

Vilken är den varmaste respektive kallaste resan du gjort?

Hur länge varade din längsta resa?

Vad är ditt favoritsätt att resa på?

Favoritland att resa i?

Berätta om en resa som inte blev som du trodde.

Vad är den turistigaste platsen du varit på?

Vilka tips skulle du ge till en turist som skulle vilja resa till staden du bor i?

Har du några måsten i reseväskan?

Dina fyra bästa resebilder.

Vad är den sämsta resan du gjort?

Vart skulle du vilja åka just nu?

Vart vill du absolut inte åka?

Har du någon resa inplanerad inom en snar framtid?

 

 

#ratatafamiljen