Ratatanytt

Positiv stress

 

"Vi mår bra av stress – så länge den är tillfällig.

Temporära stresstillstånd är direkt strålande för vår hälsa. De frigör signalsubstanser som förbättrar immunsystemet, minskar risken för sjukdomar såsom cancer och diabetes, samt till och med håller oss unga, påstår vissa forskare.

Det är när stressen blir långvarig som problem uppstår. Om vi inte får tillräckligt med återhämtning mellan de jäktiga perioderna förblir stressnivån hög i kroppen, vilket i längden inverkar negativt på vår hälsa och kan leda till utbrändhet, burnout."

 

Läs Coach Amys inlägg om positiv stress.

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 00:02

Sommargäng

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 00:00

Ett annat beroende

 

"Goodbye Apetit grönsaksbiffar... Dessa var mitt nya beroende, men nu får jag hitta ett annat då.."

 

Varför vill inte Alina äta fler Apetit grönsaksbiffar? Kolla in hennes blogginlägg här.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 25.07.2016 kl. 23:58

Veckans blogg - mikaelr.ratata.fi

 

 

Namn: Mikael Robertsson
Ålder: 27
Bor: Pargas
Gör: Historiker

 


Hej mikaelr.ratata.fi! Du bloggar om ditt
fotograferande, en kär hobby. Hur började du fotografera?


Hej! Mitt intresse för fotografi fick sin början i gymnasiet då jag ibland fotograferade med en kompaktkamera. Jag ville göra mera än vad den kameran tillät och med pengarna jag förtjänat på mitt sommarjobb köpte jag en digital systemkamera. I början fotograferade jag allt möjligt, som man brukar göra när man första gången skaffar en kamera. Kort därefter introducerade en vän mig till något som kallas för "Urban Exploration" och för en tid fotograferade jag nästan bara olika övergivna platser. Under årens lopp har mina intressen inom fotografi dock varierat mycket och jag har provat på en mängd olika saker.

Gjorde ditt utbyte i Pilsen något för din inspiration?

Tjeckien erbjöd en mängd nya miljöer att fotografera i, dessutom var det en bra utgångspunkt för att resa omkring i Europa. Eftersom jag var i en mera befolkad miljö ville jag prova på gatufotografi men jag kom snart fram till att jag inte har så mycket intresse för genren. Jag gillar att fotografera i stadsmiljöer men inte att följa mängder med regler. Under utbytet fotograferade jag mest vad jag skulle kalla för "stadslandskap". Efteråt besökte jag några av de vänner jag lärt känna från andra länder. Bland annat har jag varit till Turkiet, som med sin kombination av intressant natur, fascinerande ruiner och livliga städer egentligen har inspirerat mig mera än vad Tjeckien gjorde. Men förstås skulle jag inte ha rest till Turkiet om jag inte hade varit i Tjeckien först.

Hur ofta fotograferar du och var/när?

Om jag inte har för mycket annat att göra försöker jag fotografera åtminstone varje dag. Främst använder jag mig av området omkring mig och jag brukar gång på gång fara tillbaka till samma platser för att se hur de ser ut i olika ljus- och väderförhållanden.

På vintern, då jag inte riktigt visste vad jag ville fotografera, började jag utforska min omgivning och jag märkte att det finns hur mycket intressanta motiv som helst på natten. Bland annat stjärnhimlen, norrsken och vintergatan men också själva landskapet. För tillfället när det inte är så mörkt, fotograferar jag mest landskap, fortsättningsvis också på natten men mest på kvällarna när ljuset är intressantare. När det blir mörkare igen planerar jag att också experimentera med ljusmålning.

Därtill brukar jag fotografera historiska platser, t.ex. var jag nyligen i Turkiet där jag bland annat fotograferade antika ruinstäder. Det finns också bra möjligheter för nattfotografi där men jag var inte tillräckligt långt bort från städerna för att slippa ljusföroreningar.

Mitt intresse för övergivna platser/moderna ruiner är inte så stort just nu, mest för att det inte finns så många intressanta platser i min omgivning, dessutom är det svårt att göra det lagligt. Trots det är speciellt industriruiner väldigt fascinerande och i framtiden tänker jag göra ett fotografiprojekt om det, exakt var och hur vet jag inte ännu.Berätta om din kamerautrustning och varför du använder just dessa kameror!

Mest fotograferar jag med en Nikon D7000 och ett Sigma 17-50mm 2.8. För svartvit film använder jag främst en Nikon F3 med diverse gamla objektiv. Dessutom har jag en hög med sovjetiska kameror som är roliga att experimentera med. Objektiven kan faktiskt vara riktigt bra och man hittar ibland kamerorna för ett par tior på lopptorg, med lite tur kan man till och med få tag på dem gratis.

För ett par år sedan fotograferade jag mest med svartvit film men eftersom jag fått ett större intresse för landskap, natt- och astrofotografi använder jag främst digitalt nu. Mest för att det tekniskt är betydligt enklare och man kan göra saker som annars inte vore möjliga, speciellt med tanke på astrofotografi. Dessutom fotograferar jag mest i färg och att framkalla och skanna färgfilm är alltför omständligt. Nu använder jag film mest för bilder från min vardag, delvis för att kamerorna är mer praktiska att ta med sig överallt men också för att svartvitt passar temat. Förstås brukar jag ibland använda gamla kameror också bara för skojs skull.

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 23.07.2016 kl. 20:32

Quinoa med stekta grönsaker

Nanó Wallenius
Publicerad 22.07.2016 kl. 12:18

Äntligen värmebölja

Nanó Wallenius
Publicerad 22.07.2016 kl. 12:16

Nyckelpigorna tar över

Nanó Wallenius
Publicerad 22.07.2016 kl. 12:15

"Jag har skägg!"

 

"Men varför? Varför får man inte vara som man ser ut och är skapad? Ibland skulle det vara så skönt att leva i skogen och inge skulle kritisera ens utseende och det viktigaste skulle vara att få fram mat för dagen och värmer."

 

Inlägg signerat Christina.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 22.07.2016 kl. 12:13

Vissa åker till Italien, andra till Karelen

 

 

"Vissa åker till södra Italien. Vi åker till Karelen. Ett svart hål på min karta är nu fyllt med nya bilder och geografikunskaper. Jag har nosat på ryska gränsen och förundrats över hur nära det är till storstäderna på andra sidan. Och hur konstigt det är att jag aldrig varit där."

 

Lina har upptäckt östra delen av vårt land.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 19.07.2016 kl. 13:02

Bokdrömmar

 

"Äntligen ska jag uppnå en av mina största drömmar!

För jag håller nämligen just nu på att göra en egen bok! Ni som känner mig vet ju att jag är en poet och är publicerad i 4 antologier. Men jag har ju länge velat ge ut en egen bok med mina egna verk. Och nu tycker jag att det var dags. Efter 4 års flitigt diktskrivande på poeter.se har jag äntligen tagit tag i saken. Och nu håller jag på att välja de jag vill ha med. På bilden ser ni även en liten förhandsvisning på omslaget till boken. Men nu kommer det stora arbetet att få ihop den. Så har en tidtabell mellan augusti-september då ska den senast ut till bokhandeln."

 

Daniela skriver en egen bok.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 19.07.2016 kl. 13:00

 

Gillar du att blogga om inhemsk musik? Bor det en recensent i dig som gärna skriver om sommarspelningar? Är festivalmode eller kanske Borgå som område nära ditt hjärta?

Om du känner dig träffad ackreditera dig som press till Borgå Popfest (Porvoo Popfest) som ordnas 4.8-6.8. Ackrediteringen sker via blanketten ni om ni klickar HÄR. Uppge bloggadress och en beskrivning på vad ni ämnar skriva om (typ recension, mode, stämning, allmänt om festivalen). Frågor kan riktas till tapahtumat.vbo@sok.fi

Sugen på sommarmat?

Sommarens smarrigaste recept hittar du hos våra bloggare - recepten finns samlade på vår matsida!

Bild från Det blåa köket.

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett extra bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret längst ner i högerspalten!

 

 

"Man ska aldrig säga aldrig" och allt det där, men att bekänna lite färg kan också vara nyttigt ibland! Om du fyller i listan får du gärna klistra in en länk till dina svar här. Eller kanske du aaaaaldrig skulle göra något sånt?

 

Vad skulle du aldrig...

 • Äta?
 • Dricka?
 • Skoja om?
 • Ha på kroppen?
 • Vilja uppleva?
 • Kunna arbeta med?
 • Säga nej till?
 • Googla?
 • Göra offentligt?
 • Blogga om?

 

Vad hittar man alltid/ofta...

 • På ditt skrivbord?
 • Under din säng?
 • I din jackficka?
 • Bakom din kylskåpsdörr?
 • Vid sidan av ditt handfat?
 • Högst upp i din bokhylla?
 • Längst ner i din tvättkorg?
 • Framför näsan på dig?
 • I dina tankar?

 

 

#ratatafamiljen

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 3 med bokstäver?