Ratatanytt

Lukter från Helsingfors

 

 

 

"När jag läst klart och fixat lite grejer och sånt gick jag in till stan. Först till Helsingfors stadsmuseum och kollade (eller luktade) på deras utställning med lukter från Helsingfors. Rolig idé tycker jag. Dock så synd att de bara har en lukt om dagen?"

 

Kaneli om den senaste helgen.

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 23:20

Inga naglar kvar

 

"Och det blev för mycket. Jag har inga naglar kvar efter de två senaste månaderna. Jag hetsläser igenom roman på roman, men upplevelsen har snarare kunnat liknas vid att hela tiden nästan tappa fotfästet på en löpmatta som går lite för fort än en njutning. Då är det inte roligt mera.

Så jag hoppade av. Och nu ska jag ge mig själv lite beröm för att jag förmådde vara snäll med mig själv. För att jag förmådde notera att det är för mycket för mig nu. För att jag förmådde dra i bromsen innan jag åkte huvudstupa in i väggen."

 

Hipsu om att vara snäll mot sig själv.

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 22:53

#Ekofasta

 

Med tanke på intresset för ekologisk livsstil som finns på vår mysiga bloggportal tänkte vi på Ratata passa på att lyfta fram Ekofasta-kampanjen!

 

 

På onsdag den första mars inleds fastan och då kör också Ekofastan igång. Ekofasta är en möjlighet att leva lite enklare under tiden före påsk, till förmån för miljön. Årets ekofasta handlar om återanvändning. Hur kan man undvika att köpa nya grejer för att spara naturresurser? Kanske måste man då låna, byta, reparera, eller köpa begagnat. Men kan man till exempel ge något man köpt begagnat som gåva?

Här kommer ett frågebatteri om återanvändning. Svara på frågorna i din blogg och dela den med #ekofasta. Då tas inlägget upp i SoMe-flödet på webbplatsen www.ekofasta.fi. Där hittar du också inspirerande tips för återanvändning. Häng med! H: Ekofasta-teamet.

 

1.    När har du senast undvikit att köpa något nytt och hittat på en annan lösning istället?

2.    Vad köpte du nytt senast? Varför?

3.    Du har köpfasta men behöver skaffa en gåva, vad gör du? Är det okej att ge något begagnat i gåva?

4.    Vad har du lånat senast? Har du redan lämnat tillbaka det?

5.    Brukar du gå på loppis? Vilket är ditt favoritloppis?

6.    Vad har du reparerade du senast? Reparerade du själv eller förde du det till någon professionell?

7.    Äger du något tillsammans med någon annan? En bil, båt, gräsklippare eller kaffeservis?

8.    Många vill leva minimalistiskt. Blir du lycklig av att ha mer eller mindre grejer?

9.    Vad har du senast medvetet rensat ut från ditt hem? Hur gjorde du dig av med det?

10.  Slutligen, vad är ditt bästa återanvändningstips?


Ekofastan är en kampanj som drivs av Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland  i samarbete med Finlands svenska MarthaförbundFinska missionssällskapet och Changemaker-nätverket. Frågor kan ställas till simon.lampenius(a)evl.fi

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 22:35

Litterära länkar

Nanó Wallenius
Publicerad 25.02.2017 kl. 18:05

Spartips efterlyses

 

"Vad är era spartips? Ni får gärna kommentera anonymt här. Å alla andra också, vare sig ni har 1000, 2000, 3000 eller 4000 euro i månaden...alla spartips är välkomna."

 

Anita vill ha spartips.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 25.02.2017 kl. 18:02

Faderns svek

 

"Förra veckoslutet tog jag mig till stään och upplevde ett stort svek. Det har nu hänt samma sak varje gång. It’s proven. Det finns aldrig någon mat hos min far! Jag tar ju mig hem för att få njuta av saker som är för dyra för mig och för att bli spoiled. Första jag får höra när jag stiger in genom dörren är: ’’Ai sori, mä en oo käyny kaupassa’’. Liksom what!? Om min faijas lafka skulle vara en mobiloperatör skulle det hela tiden stå ’’No goddamn service’’ på telefonens skärm. "

 

Elias skriver om veckoslutet.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 25.02.2017 kl. 17:59

Illustrationer

Nanó Wallenius
Publicerad 25.02.2017 kl. 01:57

Poesi som vardagsintryck

 

"På måndagen förlorade jag som sagt min Poetry slam-oskuld i egenskap av åskådare, men vem vet kanske lusten att själv stå på scen kommer i ett senare skede. Det var heller inte frågan om en regelrätt första gång eftersom jag redan ett par veckor sedan gick på ett Open mic-evenemang med fokus på dikter som ordnades i Asbestos Art Space på Backasgatan. I mitt Facebookflöde cirkulerar också en hel massa andra diktevenemang just nu. Absolut inte bara jag som tänker på poesi."

 

Saga skriver om poesi på Århundradets bokklubb-bloggen.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 25.02.2017 kl. 01:54

Morgonstund har guld i mun

Nanó Wallenius
Publicerad 25.02.2017 kl. 01:45

"Det är jobbigare än man skulle tro"

 

"Jag fick ett brev förra veckan. Alla andra föräldrar till barn som fyller sju i år fick också ett brev. Det kommer sådana brev ibland, automatisk post till alla som uppnår en viss ålder (eller deras föräldrar).

Jag tycker inte om de här breven, för de utgår från att alla barn i en viss ålder är som barn i den åldern är mest och följer samma stigar genom livet."

 

Moln på Himlen om ett brev.

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 19.02.2017 kl. 15:16

Veckans blogg

 

 

Namn: Amy Skogberg

Ålder: Min legitimation säger 45 men mentalt
befinner jag mig i lite olika åldrar... Erfaren som en
50-åring, mogen som en 40-åring, livsglad som en
30-åring, ivrig som en 20-åring och nyfiken som
en 10-åring...
Gör: Studerar till mentaltränare vid sidan om mitt
heltidsarbete som marknadsföringschef på ett IT-företag
Bor: Ute på vischan på Porkala udd i södra Kyrkslätt

 

Hej amy.ratata.fi! Du utbildar dig till mentaltränare och har en peppig blogg här på Ratata. Vad innebär det egentligen att vara mentaltränare och var jobbar en sådan?

 

Läs resten av intervjun här.

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver:

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret längst ner i högerspalten!

 

 

@ratata.fi på instagram!