Ratatanytt

Dödsdalsdansösen

 

"Håll i hatten nu - min kompis Ylva Perera har debuterat med romanen Dödsdalsdansösen: handbok för ökenresenärer! På det nya Vilda förlag där Monika Fagerholm är en av de drivande krafterna. Om du vill få tag på boken, som ännu är lite knepig att få tag i på grund av att förlaget är helt nytt, rekommenderar jag att du kommer på Vildas release- och premiärfest i Helsingfors, rycker Ylva i ärmen om du känner henne eller mejlar Vilda förlag på vildaforlag@gmail.com."

 

Hanna Sofia har skrivit om Ylva Pereras debutroman Dödsdalsdansösen.

 

Nanó Wallenius
Publicerad idag kl. 12:26

Löv

Nanó Wallenius
Publicerad idag kl. 12:25

Inbrott & rånarluvor

 

"Idag hände en konstig grej för mig. Jag var påväg ut och hörde redan i trapphuset något udda ljud. När jag kom ner till husdörren står två personer i "gången" utanför dörren. De har spritt ut en massa udda saker på marken och har en stor väska där, som att de typ tänkte bosätta sig där. Kvinnan dricker en öl och mannen står utanför dörren och tar på sig en slags rånarluva. Jag blev typ ganska rädd och tänkte att "Jaha, det här är slutet nu då. Nu ska dessa personer råna någon eller göra inbrott och jag är ett vittne som de måste eliminera. Jag kommer mördas!!"

 

Hur gick det för Louise egentligen? Läs fortsättningen på hennes blogginlägg här.

Nanó Wallenius
Publicerad idag kl. 12:24

Byxjublet

 

"Ett "WOHOOO" kom över mina läppar och jag gjorde en liten underlig dans. Sådär som man gör när man bantat och äntligen kan ta på sig sina smalbyxor. Skrev ivrigt till sambon, som redan hunnit iväg mot jobbet, att "titta titta dom går fast!"

Och sedan såg jag det själv. Det fullkomligt vansinniga i att bli överlycklig över att kunna knäppa ett par byxor. Liksom what?"

 

Julie skriver om storlekslappen på kläder och den inre motstridigheten.

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 10:28

Den ständiga medvetenheten

 

"Jag har mer eller mindre alltid varit medveten om det jag ätit. De gånger jag fullständigt skuldfritt mumsat i mig någonting mer ”ohälsosamt” är betydligt färre än de gånger jag istället känt skam över pizzan eller tårtbiten som problemfritt slunkit ner i magsäcken. Även om ångesten har minskat avsevärt under de senaste fem åren så finns den ändå där till viss mån och tankarna på mat kopplat till den egna hälsan har absolut inte försvunnit. "

 

Adrienne skriver om skuldkänslor och mat.

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 10:26

Explosionen i köket

 

"För det mesta löper livet på rätt fint. Men i söndags rubbades idyllen lite efter att vi städat köket och beslöt oss för att befatta oss med några flaskor möglig äppelsaft. Jag torkade diskbordet, bredvid mig stod sambon som försiktigt vred upp korken på ena flaskan. Vi noterar att det fräser mer än limsa brukar göra och sambon slutar genast vrida på korken, låter det pysa. Sedan en sjujävla explosion. Det rinner möglig äppelsaft överallt, i håret, över ansiktet, i taket, i torkskåpet, på golvet, på andra sidan köket, i vardagsrummet... "

 

Satus om den nya vardagen.

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 10:21

Bojkotta eller ignorera?

 

"Bojkottar ni slätt allt från en mediepersonlighet som gjort fel eller hur gör ni? Jag har svårt att hitta den väg jag vill vandra i de här frågan. Jag skulle vilja vara stark och göra en markering mot misshandel, våldtäkt eller vad nu mediepersonen gjort men samtidigt är jag för självisk för att alltid vara villig att ge upp filmer, musik, böcker som jag älskat länge. Det är svårt det här. Ultimat är det en fråga om publikens ansvar och påverkningsmöjlighet. Borde publiken straffa genom en bojkott?"

 

Rebecca på Kulturvis funderar på om man borde bojkotta kultur vars upphovsmakare gjort något man själv är emot.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 27.09.2016 kl. 14:09

Sockervadd

 

"Känner mig seriefigurslyxig i min rosa jacka så kan inte låta bli att ta massor med foton varje gång jag har på mig den. Sorry för allt sockervadd i mina flöden.

p.s. ifall någon har något ni skulle vilja att jag skulle skriva eller reflektera över här på bloggen, säg till!"

 

Tipsa Lina om bloggämnen här.

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 27.09.2016 kl. 14:06

"Åh, härliga namn som klingar Turtschaninoff"

 

"Medan jag satt och bläddrade vidare i boken tänkte jag bland annat detta: Det här är definitivt ingen barnbok. Turtschaninoff sparar inte på ond död, våld i hemmet eller våld mot kvinnor i romanen. Det sistnämnda är ett genomgående tema under hela romanens lopp, där vi får lära känna ett antal kvinnor som på ett eller annat sätt hamnar i Iskans klor, stolta och starka kvinnor som i Iskans rike blir behandlade som sexleksaker, som barnafödare och, ja, som horor."

Boksikt har recenserat Maria Turtschaninoffs nyaste bok Naondel. Passa även på attt anmäla er till Förlagets bloggträff där Turtschaninoff är huvudgästen HÄR!

Nanó Wallenius
Publicerad 27.09.2016 kl. 14:02

 

Klicka på bilden för info om hur du kan delta i träffen!

 

 

Hösten är här, skolan/jobbet börjar igen och det är dags för omstart! Här är en något uppdaterad version av Ratatas populära höstlista.

 

Visa en bra höstbild från ditt arkiv.
Beskriv din kommande höst i tre ord.
Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2016?
Vad är det bästa/sämsta med hösten?
Hur höstmyser du?
Vilka böcker har du planerat att läsa i höst?
Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier?
Hur ser din höstoutfit ut?
Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?
Vad har du på TO-DO listan just nu?
Några tips på hur man botar höstdeppigheten?
Bästa musiken för regniga dagar?
Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst?
Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?
Vilka bloggar frossar du i för tillfället?
Topp tre favoritdrycker i höst?
Vad är den höstigaste maträtten?
Var hänger du helst under helgen?
Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?
Hur förbereder du dig för vintern?

 

Om du har lust kan du kommentera länken till din ifyllda lista här.

 

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret längst ner i högerspalten!

 

 

@ratata.fi på instagram!

 

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 1 med bokstäver?