Ratatanytt

Ratata intervjuar Jonna Jinton

1. Hej Jonna! Du är känd för dina fantastiska, nästan magiska, bilder på dig själv i naturen. Hur skall man göra för att lyckas med det du gör - att vara både fotograf och den som blir fotograferad på samma gång?

Hej! Och tusen tack! 
Jag började fota mig själv redan för sju år sedan, när jag flyttade hit och startade bloggen. Sen har jag gjort det nästan dagligen sedan dess. Så jag har ju verkligen övat på detta så det sitter i benmärgen. Så mitt första tips är att helt enkelt öva och fortsätta även när det ibland känns som 99% av bilderna blir ur fokus. Det blir hela tiden lättare. 
Sen underlättar det ju om man har utrustning som förenklar att fotografera sig själv. Jag skulle aldrig klarat mig utan kamerastativ och en fjärrutlösare. Fjärrutlösaren som jag använder har en räckvidd på ca 80 meter vilket gör att jag kan springa runt lite som jag vill och bara knäppa av på en liten fjärrkontroll när jag vill att kameran ska ta ett kort. 

Det allra viktigaste är ju att känna att det är roligt, och att våga prova sig fram. Jag älskar att leka mig fram med bilder där natur och människan får samspela på något vis. När man fotar sig själv har man ju faktiskt makten att ge bilden precis den där känslan man söker. Man behöver inte be någon annan att ställa upp och man kan se precis hur löjlig ut som helst framför kameran, och tillslut få precis det där resultatet man vill. Det tar extra tid. Det blir mycket spring fram och tillbaks. Men så länge man tycker det är roligt så kan man få till fantastiska bilder, helt själv.

2. Vilka är de tre bästa sakerna med att blogga på just din blogg?

På första plats kommer definitivt alla mina läsare som alltid gör att det blir så härlig stämning på min blogg. Jag har under alla år jag bloggat förundrats över hur mycket snälla människor det faktiskt finns och som vill engagera sig, komma med råd, tröst, pepp och fina ord. Jag känner verkligen att jag har som en extra stor familj där ute. Det är det bästa med att blogga på min blogg.

Sen tycker jag att bloggen ger mig inspiration till att fortsätta vara kreativ. Mycket tack vare den så vill jag fortsätta utvecklas och fortsätta visa upp det jag gör med en önskan att beröra andra människor. Den peppar mig helt enkelt! Utan den skulle jag nog missat många, många fototillfällen eftersom jag vill lägga ut nya, fina inlägg till mina läsare. Det blir som en dragningskraft till kreativitet, även de gånger jag egentligen kanske inte skulle orkat. 

Sen är jag ju så evigt tacksam för alla nya möjligheter och bekantskaper som min blogg gett mig. Den öppnar ständigt upp nya dörrar till spännande uppdrag, resor, samarbeten och nya människor. Det är så fantastiskt kul!

3. Vad är dina tips till någon annan som vill lämna storstaden och flytta ut i lugnet - precis som du gjorde - men som inte vågar ta steget?

Jag tycker det är viktigt att tänka på att det inte alltid går att förutspå alla möjligheter i förhand. Att ibland kanske man måste riskera lite och leva lite på hoppet. Men det roliga är att det oftast är då som det faktiskt öppnar upp sig helt nya möjligheter, som man aldrig kunnat ana. 
När jag flyttade hit hade jag ingenting. Inget jobb, ingen blogg, ingen plan. Men av att bara ta steget att faktiskt flytta så löste sig saker en efter en. Jag tror mycket på det. Att för varje nytt steg man tar så får man också ett nytt perspektiv. 

Ta ett steg i taget. Se vilka möjligheter som finns just nu. Vad kan du göra idag för att komma ett steg närmare drömmen? 
Och det viktigaste av allt. Se till att rädslan för att misslyckas aldrig blir starkare än drömmen om att lyckas.

4. Hurdana bloggar fastnar du för?

Jag tycker om bloggar som inspirerar till ett annat tänk och ett annat liv än normen. Där man får inspiration att se saker på ett annat sätt och kanske inspiration till att leva mer på mindre. Jag gillar också bloggar där man som läsare får hänga med både i livets händelser men också i djupare tankar och vardagsbetraktelser.  En härlig variation helt enkelt. Och jag älskar verkligen när man som läsare får känna igen sig och när bloggaren vågar öppna upp sig lite extra och våga visa sig sårbar. Sådant inspirerar mig.

5. Vad peppar dig att fortsätta blogga och inspirera?

Jag tror aldrig jag skulle fortsatt blogga på det här viset om det inte vore för mina läsare. Det har byggts upp en så fin relation under åren och dom gör att det känns så roligt att fortsätta. 
Sedan så blir jag ju inspirerad av naturen och allt det vackra omkring mig, som gör att jag vill fortsätta fota och skriva.


6. Tack för dina svar Jonna! Nu undrar jag bara vilka dina sommarplaner är med tanke på fotograferingen! Vad skall du fota extra mycket?

Tack själv! <3 Jag hoppas att det blir en riktigt fin sommar. Då vill jag lägga lite extra fokus på att ta bilder med inspiration av våra nordiska, ljusa och magiska sommarnätter! Då blir det dimma, skogstjärnar och långa klänningar. Och en väldans massa myggbett ;)


Bilderna är lånade från Jonnas blogg med hennes tillstånd. Läs hennes blogg här.

Julia Degerth
Publicerad 25.05.2017 kl. 07:00

Ratatas veckans ekotips: Städdagen!

Den här veckans lördag, 27.5, ordnas städdagen/siivouspäivä/cleaning day! Det är naturligtvis en ypperlig chans att fynda saker för små pengar och också att sälja gammalt och tjäna lite! Loppis är att föredra av många orsaker, som t.ex. att man inte stöder barnarbete, slavarbete, dåliga arbetsförhållanden, icke-miljövänliga produkter, långa transporter av produkter osv. Att stöda loppis är att bidra till en bättre värld!

Vi hoppas att vi kan inspirera er att delta i städdagen genom att samla ihop alla de grejer ni inte längre använder, sätta er någonstans på en trevlig plats och sälja! Läs mer om hur allt går till här.

Julia Degerth
Publicerad 24.05.2017 kl. 10:00

Helgen genom iphonelinsen

 

"Halva filmen satt jag på nålar och gömde mig bakom Anders händer, haha. Den var väldigt läskig och väldigt rå men skulle nog ljuga om jag sa att den inte var bra. Väldigt spännande och välgjord, dock skulle det kanske varit helt smart att kolla trailern eller läst på lite om filmen före så jag skulle kunna förberett mig lite mentalt, haha. "

 

Vilken film har Sofie egentligen sett? Svaret finner ni på hennes blogg.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 23.05.2017 kl. 00:17

Ensamtid

"Jag har alltid njutit av att gå omkring ensam i olika städer. När jag bodde i Groningen såg jag alltid till att få minst en planös ensampromenad i veckan. När jag var ledig förra augusti, och sommaren nästan hunnit bli höst, och det var för kallt för att sitta i parker, gick jag också omkring flera timmar nästan varje dag i väntan på att alla andra skulle jobba klart för dagen. Det är en speciell känsla att spendera lediga stunder eller dagar medan resten av staden lever vardag. Jag älskar och får ångest av den här formen av ensamtid. "

 

Text och bild från Lina.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 23.05.2017 kl. 00:15

Palmsöndagen

Nanó Wallenius
Publicerad 23.05.2017 kl. 00:12

DIY-tapet av boksidor

Julia Degerth
Publicerad 22.05.2017 kl. 20:42

Finlands Liam Neeson

Julia Degerth
Publicerad 22.05.2017 kl. 17:37

Perfekta pruttar


"Det bästa icke-perfekta med mig själv?

Det andra svaret får i så fall vara att jag kan prutta ohämmat."

Magnolia har fyllt i Ratatas icke perfekta lista! Gör du det också.

Julia Degerth
Publicerad 22.05.2017 kl. 16:35

Livet

"Du möter mig i mina drömmar. Du är annorlunda nu, vuxnare, attraktivare, mildare. När jag pressar min kropp mot din är ekot av en dåtid mycket starkare. Vi går runt bland monumenten, tar bussen tillbaka. Du kysser mig och säger att du gjort rätt mot mig nu, att det tar slut här. "

Fragment skriver vackert.

Julia Degerth
Publicerad 22.05.2017 kl. 16:33

Ratatas bucket list för sommaren

 

 


Bilder Julia Degerth

Har du listat planerna inför sommaren 2017? Om inte kan du hjälpa oss på Ratata att skapa en gemensam bucket list! Kommentera här nedan vad du vill göra eller uppnå, så fyller vi på efterhand! Ratatas ledning har redan fyllt i!

Om du vill kan du också publicera din egen lista på din blogg!

 Tälta i Norge
 Vara utomhus minst en timme per dag
 Göra ärtpesto
 Simma naken
 Ha en jättesomrig blogg
 Carpa sista tiden hemma med Agnes extra mycket
 Åka iväg någonstans med lilla familjen
 Äta mer vegetariskt
 Utforska sommarhelsingfors
 Köpa något riktigt fint åt mig till hösten när jag ska återgå till vuxenvärlden igen
 Hänga vid havet
 Bada
Äta pizza på stranden
 Carpa
 Ligga på stranden och skriva bok. Hänga i parker och skriva bok. Sitta på caféer och skriva bok.
 Dra ut på oklara äventyr om varma sommarnätter, så klart
 Simma i ett hav
 Se Raseborgs sommarteater

Julia Degerth
Publicerad 22.05.2017 kl. 10:00

Kopiera, klistra in och fyll i Icke perfekta listan på din blogg! Kommentera sedan länken till ditt inlägg HÄR.

 

Det bästa icke-perfekta med mig själv?

Det bästa icke-perfekta med en viktig person i mitt liv?

Min favoritsysselsättning som gör mig icke-perfekt?

Fem orsaker varför det är roligare att vara icke-perfekt än perfekt?

En gång då mitt icke-perfekta jag fick någon annan att skratta?

Den bästa icke-perfekta kändisen?

Tre icke-perfekta saker jag gjort idag?

 

 


Kopiera, klistra in och fyll i Ratata-listan på din blogg! Kommentera sedan länken till ditt inlägg HÄR.

 

Därför valde jag Ratata

Det bästa med Ratata

Mitt bästa Ratata-minne

Min favoritblogg på Ratata

Mitt favoritinlägg som jag själv skrivit på Ratata

Vad jag önskar av Ratata

Mitt mål med min blogg på Ratata

HEMMA HOS-FILMER SOM JULIA GJORT MED TRE AV RATATAS MER AKTIVA BLOGGARE

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:
 

 

@ratata.fi på instagram!