Ratatanytt

TEASER - Hemma hos Ratata-bloggarna

 

Här får ni en en minuts teaser på vad ni kommer att få se här på framsidan inom en snar framtid...

Julia Degerth
Publicerad 17.05.2017 kl. 19:00

5 x saker att göra i 5 städer

Flera av Ratatas bloggare bor antingen i Åbo, Raseborg, Helsingfors, Jakobstad eller Vasa. Vi har diskuterat med dem om vad man kan göra i alla dessa städer och listat fem bra tips per stad! Hoppas ni gillar.

Åbo

Bilder: Julia Degerth

1. Puolalabacken - Otroligt vackra hus och häftigt konstmuseum som tornar upp sig över Salutorget! Passar bra både för lugn promenad och ordentlig kulturrunda.

2. Jakke jokilautta - När man tröttnat på en överfull Aussiebåt eller bara vill göra nåt lite annorlunda kan en tur längs med ån en sommarkväll vara riktigt mysigt.

3 Jazzklubben Monk - Lite skum vid första anblicken kanske men när en väl vågat sig in är det härligt retro stämning och väldigt cool musik som erbjuds. Och skumppa till billigt pris. ;)

4. Pub Niska - Åbos (och kanske världens) godaste pizzor, eller förlåt plåtbröd, i en av de mysigaste restaurangerna med utsikt över Aura Å. 

5. Åbo nattetid - När staden ligger tyst och i en stilla skymning medan en går hem längs de lugna gatorna när resten av staden sover. Himla fridfullt och skönt.

Tips av Adrienne.

 

Raseborg

 

 


Bilder: Emilia Nyberg

1. Ät gott - I Raseborgstrakten finns en massa pärlor då det kommer till matupplevelser. Gå till Café Gamla Stan i Ekenäs om du vill mumsa på traktens godaste chokladtårta och Köttkontrollen i Karis erbjuder närproducerad, högkvalitativ mat. Rekommenderar speciellt att gå dit och bruncha eller äta tapas i Meatbaren.

2. Upplev naturen - Vart du än går är naturen och naturupplevelser alltid nära. Packa en picnickorg och besök Pumpviken i Karis eller gå ut på Ramsholmen i Ekenäs, eller varför inte ändå ut till de gömda klipporna på Högholmen? Eller packa ner en kikare och termos och besök naturstigarna och fågeltornen vid Läppträsket.

3. Fynda på loppis - vig en dag åt en rejäl loppisrunda, här finns många fina fyndmöjligheter. Mina personliga favoriter är: Emmaus (Ekenäs), Raaseporin Suurkirppis (Horsbäck), Sineaaria (Karis), Bruksloppiset (Billnäs) och Loppis Trollet (Ekenäs). Om du har lite mer slantar i fickan är Patriks Möbel i Svartå och Talsi i Österby också mycket väl värt ett besök.

4. Gå på bio - Bio Pallas i Karis slår stora biokedjor med hästlängder. Perfekt lutning i salen och sköna bänkar (rekommenderar speciellt rad 5, eftersom bänkraden framför är extra låg) samt gullig personal som hämtar in popcorn i salen åt en ifall maskinen inte har poppat klart när filmen börjar.

5. Åk utanför ”centrum" - Utanför de centralaste delarna av Karis och Ekenäs finns en massa fina bruksmiljöer och byar att uppleva. Ta en liten roadtrip och besök slottsparken i Svartå, kör längs den ringlande vägen ner till Fagervik, ta en promenad genom Billnäs bruk och klättra upp på flaggberget för magnifik utsikt, strosa runt och gå på konstutställningar i det vackra Fiskars eller besök slottsruinerna i Snappertuna.

Tips av Miilo.

 

Helsingfors

Bilder: Julia Degerth

1. Kaffecentralen - De säljer kaffe, kaffemaskiner och har grymt skickliga baristor. Bra ställe att dricka gott kaffe på. Finns på Högbergsgatan och Fredriksgatan. Värt att kolla in.

2. Finlands fotografiska museum i Kabelfabriken - De brukar ha intressanta utställningar och inne i Kabelfabriken finns ett café där man kan äta lunch eller ta en kaffe.

3. Turholmsparken på Degerö - Stället ligger lite avsides så det är inte så många som hittar hit. På våren och sommaren är parken full av vackra planteringar att beundra och stora gräsmattor att hänga på. För den som är intresserad av historia finns här också en hel hög gamla stenfötter och bevarad bebyggelse som påminner om svunna tider då Degerö främst var odlingsmark och sommarviste för Helsingfors borgare.

4. Sandvikshallen - Sjukt bra ställe att äta lunch på. Här finns något för de allra flesta.

Tips av Kaffepausen.

Jakobstad

Bilder: Elin Westerlund

1. Ett besök till Aspegrens trädgård - strosa omkring i trädgården och passa också på att hälsa på fåren! En kaffekopp smakar sedan bra i caféet som finns i trädgården.

2. En promenad i trähusdelen Skata - Skata är ett fint och mysigt område och är dessutom den enda delen av stan som är bevarad sedan hela stan brann på 1800-talet.

3. Skorpan - när du ändå befinner dig i Skata, besök café Skorpan, godare bullar och glassar får man leta efter!

4. Fäboda - ta med badkläder och handduk och gör en cykeltur (om du orkar) till Fäboda, ca 8 km från centrum. Det är dessutom ljuvligt att ligga på klipporna, blunda och höra vågornas skvalpande.

5. Konst och kultur - Det finns många utställningar, museer etc att besöka i Jakobstad (t.ex. Tobaksmagasinet och Campus Allegro)

Tips av Elin.

 

Vasa

 


Bilder: Lina Frisk

1. Utsikt över staden - hitta någon som bor i ett av de högsta husen i staden, t.ex. Rewell Center, och gå upp på taket för en bra utsikt över hela staden.

2. Ut till skogs - det finns många bra vandringsleder i Vasa. Packa ner grill- eller sojakorv i din Kånken och gå ut och se på den österbottniska naturen.

3. Jazz i källare - gå till Doo-Bop club och lyssna på jazz. Väldigt mysigt.

4. Nattmat - efter en lång natt när magen kurrar, är vårrullar på torget det enda rätta alternativet. 

5. Musikalisk vandring - besök alla de ställen Vasas flora och fauna sjunger om i sina briljanta låtar. Har du inte alltid undrat var pappersbron, Ollis, Wärtsiläs hamn och hörnet vid Sandögatan är?

Tips av Lina.

Julia Degerth
Publicerad 17.05.2017 kl. 10:00

Veckans instagrammare på Ratata

 

"Och vad händer nu då? Ja det som händer är POETRY PUB #4 med ingen mindre än Tisdagssällskapet och Hannele Mikaela Taivassalo. Det är vårens sista Poetry pub så jag tycker du ska komma om du befinner dig i trakten."

 

Hanna Sofia peppar inför Poetry Pub #4 håller även i trådarna på Ratatas instagram denna vecka!

 

Vill du också instagramma för Ratata? Skicka iväg ett mejl till nano@ratata.fi!

 

Nanó Wallenius
Publicerad 17.05.2017 kl. 01:28

Veckans blogg: Hedenandis


Namn: Alexandra Harald
Ålder: Min ålder är som med så mycket annat föränderlig.
Jag går genom livet utan en fast ålder.
Bor: För tillfället hos mina föräldrar i huset vid skogsbrynet i Österbotten.
De senaste veckorna har jag också tillbringat en hel
del tid hos min moster. Hon bor på platsen där tiden står still.
Gör: Skapar, dansar, reflekterar, promenerar, scrollar
sociala medier samt kämpar mot kroniska smärtor
och depression som följd av dem.

 

1. Hej Alexandra! Din blogg heter Hedenandis. Vad betyder ordet och varifrån kommer det?

Hedenandis är ett dialektalt uttryck som jag tror att ursprungligen härstammar från Kronobytrakten (det är fritt att rätta mig om jag har fel). Översättningen till ren finlandssvenska blir något i stil med "Nå att det där...". Det är ett praktiskt sätt att dra ut början på en mening om man inte är helt redo att komma till själva saken. Jag led av barnstamning som yngre och tänker dessutom ganska långsamt. Det är ännu vanligt att jag fyller ut pinsamma pauser med tomma ord. Jag är mindre klumpig och mer bekväm med det skrivna språket, helt enkelt.

2. Hur länge har du bloggat och vilken var orsaken att du började?

Jag startade bloggen i februari, så jag är alldeles ny här på ratata. Orsaken till att jag började var nog längtan efter att få dela med mig av mina texter och längtan efter att känna mig sedd. Bloggen är också ett sätt sträcka mig utåt och framåt. De flesta av mina jämnåriga arbetar, studerar eller reser just nu. Själv gör jag inget av dem på grund av mitt fysiska tillstånd och bloggen är ett verktyg för att utvecklas och utmana mig själv på det sätt jag klarar av just nu. Sedan hoppas jag förstås att mina texter ska kunna hjälpa och styrka mina medmänniskor på ett eller annat sätt.

3. Du skriver långa reflektiva och viktiga texter. Vad är drivkraften i ditt skrivande?

Åh, vad glad jag blir av att mina texter uppskattas! Drivkraften är mest ett starkt behov. Jag måste skriva. Jag måste få sortera och konkretisera det som jag upplever, och i synnerhet det som känns mörkt och svårhanterat.

4. Med tanke på hur välformulerade dina texter är, kanske du läser ganska mycket också. Vilka är dina favoritböcker?

Helt rätt gissning! Mina föräldrar läste massor för mig och mina syskon då vi var små och jag är evigt tacksam till dem, för jag tror det var just där som mitt intresse för böcker tog sin början. Jag skulle säkert kunna hålla en hel föreläsning om mina favoritböcker- och författare, men jag ska försöka hålla det någorlunda kort.

Jag älskar Tove Janssons böcker. Alla muminböcker och alla hennes tecknade seriealbum har jag plöjt igenom gång på gång, och jag tycks inte tröttna. En favoritförfattare som däremot är en ganska nyfunnen är Douglas Adams. För några månader sedan då de fysiska smärtorna kändes ohanterbara sträckläste jag böckerna i serien Liftarens guide till galaxen. De gav mig den verklighetsflykt som jag så starkt behövde, och jag kan bara drömma om att använda språket och humorn på det sätt som han gör. De senaste veckorna har jag också läst en hel del poesi, något som jag tidigare inte gjort i särskilt stor utsträckning. För tillfället är det Edith Södergran och Eva Dahlgren som tilltalar mig mest.

Dessutom läser jag en del andlig litteratur eftersom jag är en av dem som råkat klampa in i Guds fanclub och stannat kvar där. Just nu läser jag Att älska livet mer än dess mening av Owe Wikström och Everybody’s normal till you get to know them av John Ortberg.

5. Vad har du för planer i sommar?

Fortsätta på samma sätt som jag gör nu. Bekämpa sjukdom, få tiden att gå och ta varje ta varje tillfälle att skratta i akt.

Läs Hedenandis blogg här.

Julia Degerth
Publicerad 16.05.2017 kl. 07:00

Att försumma sin kropp

 

"Det är otroligt hur det går att försumma sin kropp under åtta år. Nu tänker jag mer på vad kroppen klarar av än hur den ser ut, också lite hur nacken kan sjunka till en smarttelefonpuckla och hållningen försvinna, men främst kraftlösheten."

 

Satu reflekterar kring ridning och kropp.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 15.05.2017 kl. 15:55

Vårpepp!

Hej på dig! Maj månad betyder bara en sak: VÅR! Vi på Ratata vill så gärna öka vårpeppen lite extra och tänkte därför tipsa om några kul grejer man kan göra innan sommaren börjar.

Sätt dig på en uteterrass! Låt det bli en vana att unna dig själv det nu och då - vid havet eller mitt i centrum av en stad. Spelar inte så stor roll, för härligt är det ändå.

Införskaffa blommor. Köp/plocka - vad som helst. Det piggar upp de gråaste av platser. Vill man ha riktigt gröna fingrar kan man ju trycka ner citron- och apelsinkärnor i krukor och se dem växa. Eller lägga purjolökstumpar i ett glas med vatten och vara med om natur-magi.

Rensa rensa rensa. Finns det något härligare än att rensa? Badrummet, sovrummet, garderoben och kanske även sinnet! Ibland måste man damma av lite, liksom. (Kom ihåg att dammsuga mellan sängen och väggen också, där hittar man oftast mer dammråttor än man önskar sig)

Gör något brutalt. Måla en vägg i en färg du inte vågar drömma om. Skapa en djungel på balkongen. Färga dina före detta vita lakan beigea i en kastrull med flera påsar svart te. Gör något för att visa att våren gärna kan vara en nystart!

Gör du något speciellt på våren?

Julia Degerth
Publicerad 15.05.2017 kl. 07:00

En kropp som är MIN


"Det är nog utan tvekan en av de mest komplicerade relationerna jag någonsin haft. En evig hatkärlek, en evig bergochdalbana osv osv."

Soufie ger tips på hur man lär sig älska sin kropp.

Julia Degerth
Publicerad 14.05.2017 kl. 22:15

Författarfrukost med Malin Båtmästar

Ett skepp kommer lastat med bilder från lördagens bloggträff! Ratata, Förlaget och Malin Båtmästar (med sin nyutkomna bok Naturligt glutenfritt) samlades på Mat i Helsingfors tillsammans med intresserade deltagare. Vi diskuterade hur processen går till när man gör en bok, funderade över bloggvärlden och hade roligt tillsammans. Mat bjöd på fantastiska smakupplevelser och stämningen överlag var mysig. Tack alla som deltog!

En snabb fråga: har ni några önskningar på hurdan nästa bloggträff kunde vara?

Julia Degerth
Publicerad 14.05.2017 kl. 12:00

Ratata vill att ni alla skall blogga om...

... er dag! Gör ett ett foto i timmen-inlägg och kommentera här nedan när du gjort det. Vi uppmärksammar alla som deltar! Ratatacommunity<3

#ratatasbloggutmaning

Julia Degerth
Publicerad 13.05.2017 kl. 10:00

Mortified Finland #finlandssvensk

Fredagen till ära kommer ett riktigt fint erbjudande till alla våra Ratatabloggar:

Vi på Suomen Komediateatteri vill bjuda er att bekanta er med vårt fantastiska koncept som vi lanserar här i Finland på svenska - Mortified Finland #finlandssvensk. 

Konceptet är enkelt, vi har en skara modiga finlandssvenska, före detta tonåringar som bjuder på muntert underhåll från ungdomens dagböcker. Tillställningen faller troligen i samma kategori som stand-up men vi har alltså alldeles vanliga människor som bjuder på riktiga historier från nostalgins skattkammare - dagboken. På scenen kliver även ratatas egna Anne Hietanen!

Alla har vi varit en pinsam ungdom i något skede så medkänslan är livad och rolig. Vi kan alla skämmas tillsammans!

Föreställningen är onsdagen den 17.5. på Apollo scenen i Helsingfors. Dörrarna öppnar kl.18.00. 

Vi vill gärna bjuda er, fina bloggare till vårt evenemang gratis. Skicka en biljettförfrågan på anni.kotkamaa@suomenkomediateatteri.fi

http://suomenkomediateatteri.fi/mortifiedfinland/

Jenna Vierinen
Publicerad 12.05.2017 kl. 22:39

Kopiera, klistra in och fyll i Icke perfekta listan på din blogg! Kommentera sedan länken till ditt inlägg HÄR.

 

Det bästa icke-perfekta med mig själv?

Det bästa icke-perfekta med en viktig person i mitt liv?

Min favoritsysselsättning som gör mig icke-perfekt?

Fem orsaker varför det är roligare att vara icke-perfekt än perfekt?

En gång då mitt icke-perfekta jag fick någon annan att skratta?

Den bästa icke-perfekta kändisen?

Tre icke-perfekta saker jag gjort idag?

 

 


Kopiera, klistra in och fyll i Ratata-listan på din blogg! Kommentera sedan länken till ditt inlägg HÄR.

 

Därför valde jag Ratata

Det bästa med Ratata

Mitt bästa Ratata-minne

Min favoritblogg på Ratata

Mitt favoritinlägg som jag själv skrivit på Ratata

Vad jag önskar av Ratata

Mitt mål med min blogg på Ratata

HEMMA HOS-FILMER SOM JULIA GJORT MED TRE AV RATATAS MER AKTIVA BLOGGARE

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 9 med bokstäver:
 

 

@ratata.fi på instagram!

 

 

Aktivaste bloggare

12 posterGrön i Åbo 
9 posteremmadilemma 
8 posterHedenandis 
8 posterAdrienne 
7 posterMalin 
7 posterElin 
6 posterLinda 
6 posterPassligt 
4 posterarts and other drugs 
4 posterLa Dolce Musica 
4 postermiilos memoarer 
4 poster GRÖN CYKLIST 
3 posterEva Johanna 
3 posterSpice It up 
3 posterbiffen 
3 posterFager Dam 
3 posterSoufie 
3 posterSara Sundqvist  
3 posterAstrid Lindroos 
3 posterBlondes have more run