Ratatanytt

Faktabaserade böcker

 

"Jag gillar att lära mig nytt och få ihop fler av världens pusselbitar när jag läser och dras därför till icke-skönlitterära och faktabaserade böcker nu som då. Mest blir det biografier eller reportageböcker för det finns någonting otroligt fängslande i dokumentationer av verkliga platser och livsöden, tycker jag. Här kommer fem tips som jag tycker du också borde läsa."

 

Om faktabaserade böcker hos Århundradets bokklubb.

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 25.03.2017 kl. 17:31

SoMe-fasta

 

 

"Har en gång tidigare med ganska bra framgång varit utan att slösurfa efter klockan 18. Men sedan efter några veckor föll projektet i glömska. Nu är det dags igen, men med lite lättare regler, fastan börjar först klockan 19 och man får skicka viktiga mejl på kvällen om man verkligen måste, man får också titta på netflix, men insta, twitter, fb, bloggar och sådant är förbjudet. Min kollega Ida och min sambo är med och vi skall göra det bara i 40 dagar."

 

Anne ska ha SoMe-fasta.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 25.03.2017 kl. 17:22

Ekologiskt klipp

 

"Så är det något jag rekommenderar er alla, är det att låta er klippas ekologiskt. Hälsosammare för miljön och definitivt hälsosammare för er själva också."

Adrienne har varit hos en ekologisk frisörsalong.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 24.03.2017 kl. 17:22

Den enda kvinnan som får åldras i fred

 

"Isabelle Hubbert måste vara den enda kvinna som får åldras i fred i filmvärlden. Hon får dessutom visa upp sina nakna armar i en ärmlös sommarklänning. Vad med det kan vara dåligt?

Ingenting i filmen ÄR dåligt, men det är som att den lovade stämningen aldrig kommer. Nathalie den franska äldre kvinnan, alltså flicktanten, vars mors ständiga ångestattackar och självmordsförsök tråkar ut henne, mer än oroar henne, är filosofilärare på gymnasiet. På äkta franskt vis ankommer hon i filmen till en demonstration, där demonstranterna är flitigt utklädda till demonstranter (av den gamla sorten - pins, grön jacka, smutsigt hår) mot tonårsflickorna som ser ut som franska tonårsflickor. Kanske är det redan där som bilden förvanskas."

 

Kajsa har recenserat filmen Dagen efter denna (2016).

 

Nanó Wallenius
Publicerad 24.03.2017 kl. 17:09

Broderier

 

"Jag broderade den igår, och är så nöjd med den! Har hittat ett guldkorn till loppis här i Jeppis där jag fyndar billiga brodyrmaterial, så jag funderar redan på vilket mitt nästa projekt ska bli!"

 

Sandra prisar loppisarna i Jeppis.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 23.03.2017 kl. 15:59

Rödbergsgatan del 3

 

 

"I dag fixade vi äntligen klart sovrummet. Jag tycker att sovrummet ska vara en fristad, ett lugnt rum där man kan varva ner, dricka en tekopp och läsa en bra bok. Problemet med den visionen är att den inte går särskilt bra ihop med att Olivers skrivbord också står i sovrummet. Olivers skrivbord är nog det minst harmoniska i lägenheten (sladdar usch) så vi (okej jag) bestämde snabbt att vi skulle lägga upp en gardinstång och dela av rummet för att få en lugnare atmosfär vid sängen. "

 

Malin har ordnat om i sovrummet.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 23.03.2017 kl. 15:51

Senaste-listan

 

Kopiera, klistra in och fyll i Senaste-listan på din blogg! Kommentera sedan detta inlägg med en länk till ditt inlägg.

 

Senaste inkomna sms?

Senaste selfien?

Senaste presenten du fått?

Senaste smeknamnet?

Senaste musikupptäckten?

Senaste personen du sovit bredvid?

Senaste cravingen?

Senaste sporten du utövat?

Senaste klädinköpet?

Senaste roliga historian?

Senaste personen du träffade?

 

Nanó Wallenius
Publicerad 22.03.2017 kl. 22:22

Antijante

 

"Precis när jag höll på och bjöd in folk till höger och vänster att gilla sidan, så slog det mig hur mycket energi det tar, åtminstone för mig. Antingen för att jag egentligen inte tycker om att ta så mycket plats, eller en väldigt ingrodd jantekänsla. Teorier? Hur som helst så var jag helt slut efteråt. "

 

Matilda spinner vidare på att våga ta plats.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 21.03.2017 kl. 03:38

Hur man vågar ta plats

 

"Vi har också talat om hur man vågar ta plats, hur man vågar publicera det man skriver, hur man vågar vara stolt över det man gör. Och hur man slutar jämföra sig med andra hela tiden. Jag har inget bra svar på de här frågorna. Jag har kämpat med dem sedan jag var 3. Jag jämför mig själv med andra konstant och funderar varje dag ifall det jag gör nånsin kommer räcka till och vara bra nog."

 

Sofie har dragit en kurs om bloggande och skrivande.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 21.03.2017 kl. 03:35

Tekniktankar

 

 

"Jag är glad över att jag jobbar med två andra tjejer. Då uppstår det inte det där underliga fenomenet att killarna "ska ta hand om tekniken" eller allmänt ta över produktionen. Det sker obemärkt väldigt ofta, och leder till att man inte lär sig tekniken lika bra. För teknik kräver övning. Därför måste man ta plats och ibland skapa obekväm stämning för att få stå bakom kameran. Annars blir man lätt överkörd och står och reder ut trassliga elkablar i något hörn i stället. Nu får vi i alla fall friheten och ansvaret att sköta allt själv. "

 

Lina om tjejer och teknik.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 19.03.2017 kl. 18:04

 

Kopiera, klistra in och fyll i Senaste-listan på din blogg! Kommentera sedan länken till ditt inlägg HÄR.

 

Senaste inkomna sms?

Senaste selfien?

Senaste presenten du fått?

Senaste smeknamnet?

Senaste musikupptäckten?

Senaste personen du sovit bredvid?

Senaste cravingen?

Senaste sporten du utövat?

Senaste klädinköpet?

Senaste roliga historian?

Senaste personen du träffade?

 

 

Våren står i backen och för många betyder det uppdatering vårdgarderoben. Istället för att köpa nytt tänker vi att vi kunde byta sinsemellan och spara lite på miljön. Så i en zero waste-anda ordnar nu vår nya praktikant Julia Degerth klädbytardag på Fabbes Café i Åbo. 

Reglerna är alltså att man får hämta med sig vad som helst och så får alla ta vad de gillar. Även om du hämtar fem plag kan du gå hem med sju, eller om du hämtar tretton och inte hittar något alls går det också. Så allt är gratis och man tar vad man vill ha. Det som lämnar och ingen vill ha tänkte vi att vi ger till välgörenhet. 

Låter det här som något för dig? Anmäl då intresset till juliadegerth@hotmail.com senast 20.4! Det finns endast 20 platser så kom ihåg att vara snabb. Här hittar ni Facebook-evenemanget

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 5 med bokstäver:

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret!

 

 

@ratata.fi på instagram!