Ratatanytt

Lärare och stress

 

"Det har gått tre år sedan jag blev utexaminerad. Sju år sedan jag började jobba som lärare. Jag har hunnit jobba i två kommnuner. Arbetet är annorlunda nu än då. Det är för all del inte bara negativt, men jag skulle kunna leva utan den smärta och frustration jag känner över varje ung människa jag mött och möter som inte får det stöd de skulle behöva av samhället."

 

Kaffepausen om läraryrkets utmaningar.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 31.03.2017 kl. 13:16

Ny på Ratata - Déa

 

 

Hej deasolin.ratata.fi Vem är du egentligen? 

Hej! Jag är 21 år gammal och ganska snäll. Jag tänkte dra till London efter gymnasiet, men i stället hamnade jag i Malmö, där jag skriver svår poesi i stället för att skaffa mig ett riktigt jobb. Lever det typiska hipsterlivet och driver runt mellan konstmuseer, litteraturevenemang, vintagebutiker och middagar med vänner. Nån gång har jag tänkt bli en sån där lycklig och harmonisk person som tar en springtur längs havet varje morgon och odlar sina egna grönsaker och kryddor på fönsterbrädet, men först ska jag vinna Nobelpriset i litteratur.

 

Vad kommer du att blogga om? 

Oklara äventyr (till exempel ska jag och min partner in crime till Färöarna om ett par veckor, så titta in då för att ta reda på om vi lyckas med vår plan att bli utslängda från Tórshavns sämsta nattklubb), vem som borde vinna Paradise Hotel, vad man kan äta om man är vegetarian och allergisk mot allt, förmodligen kommer det bli en och annan feministisk rant, och så kommer jag så klart dokumentera min vardag genom Snapchat.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Senaste tiden har jag tänkt mycket på det här med att deklarera. Kommer jag bara ihåg att göra det kommer jag ha råd att gå på Northside Festival, så i så fall lovar jag er ett inlägg om det, sponsrat av Skatteåterbäring™.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 31.03.2017 kl. 12:54

"Glitter till alla som vill ha"

Nanó Wallenius
Publicerad 29.03.2017 kl. 19:30

Din röst räknas

 

"Skulle ingen rösta skulle vi inte kunna leva i den demokrati vi lever i nu. Skulle ingen rösta skulle världen leva i anarki. Det skulle inte finnas något rättssystem. Det skulle inte finnas något polisväsende. Det skulle inte finnas någon räddningsverksamhet.

Skulle ingen rösta skulle vi inte leva i en välfärdsstat. Det skulle inte finnas några skolor, ingen möjlighet till allmän utbildning och ingen möjlighet till allmän hälsovård. Det skulle inte finnas fattigdomsbekämpning och arbetslöshetsersättningar."

 

Jasmine om vikten av att rösta.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 29.03.2017 kl. 18:58

Något som känns Ratata-vänligt

 

"Det som krävdes för ett nytt namn vara alltså något annat än vad som står på mitt körkort och något som känns ratata-vänligt, någonting som funkar med sajten. Just när jag startade den nya bloggen ville jag så himla gärna passa in så att döpa den till linis_96  var ju inget alternativ. Det är ju inte 2007 vi lever i."

 

Varför heter Anomalinas blogg som den heter? Läs förklaringen på hennes blogg.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 27.03.2017 kl. 15:09

Pasta i tomatsås med varma grönsaker och kikärtsmajonnäs

 

"Hittade på den här rätten en dag när jag inte visste vad jag skulle äta. Jag lyckas alltid bäst med maten när jag måste använda fantasin och använda det som finns i skafferiet. Ni måste testa det här. Perfekt blandning mellan sött och salt och syrligt."

Visste du att man kan göra vegansk majonnäs med kikärtsspad? Malin visar hur.

 

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 27.03.2017 kl. 15:04

Att fucka upp vårt språk

 

"Jag förvånas och blir lite andfådd av hur konservativ jag är, men jag förstår inte varför vi ska kapitulera inför engelskan. Bara ge upp och acceptera att den är här och att den kommer fucka upp vårt språk och det är bra för det är vackert och internationellt när det går så, typ."

 

Kaffepausen om svenska språket i förändring.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 26.03.2017 kl. 18:15

"Man glömmer väl saker på platser som man vill återvända till."

 

 

"Jag läste Sara Stridsbergs novell American Hotel och påmindes återigen om att jag borde läsa Drömfakulteten, för härregud vad bra novellen var. Har egentligen haft svårt för noveller ganska länge, det är en nyfunnen kärlek. Har alltid tänkt att jag inte hinner få den relation jag vill ha till karaktärerna eftersom novellen har så begränsat omfång. Men nu har jag insett (mycket tack vare att Frida jobbar på Novellix) hur bra noveller är för mitt schema. De passar perfekt in i pausen jag får i tunnelbanan, bussen eller mellan essäskrivandet."

 

Louise om noveller.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 26.03.2017 kl. 18:04

Vardagsscen

Nanó Wallenius
Publicerad 26.03.2017 kl. 17:37

 

Kopiera, klistra in och fyll i Senaste-listan på din blogg! Kommentera sedan länken till ditt inlägg HÄR.

 

Senaste inkomna sms?

Senaste selfien?

Senaste presenten du fått?

Senaste smeknamnet?

Senaste musikupptäckten?

Senaste personen du sovit bredvid?

Senaste cravingen?

Senaste sporten du utövat?

Senaste klädinköpet?

Senaste roliga historian?

Senaste personen du träffade?

 

 

Våren står i backen och för många betyder det uppdatering vårdgarderoben. Istället för att köpa nytt tänker vi att vi kunde byta sinsemellan och spara lite på miljön. Så i en zero waste-anda ordnar nu vår nya praktikant Julia Degerth klädbytardag på Fabbes Café i Åbo. 

Reglerna är alltså att man får hämta med sig vad som helst och så får alla ta vad de gillar. Även om du hämtar fem plag kan du gå hem med sju, eller om du hämtar tretton och inte hittar något alls går det också. Så allt är gratis och man tar vad man vill ha. Det som lämnar och ingen vill ha tänkte vi att vi ger till välgörenhet. 

Låter det här som något för dig? Anmäl då intresset till juliadegerth@hotmail.com senast 20.4! Det finns endast 20 platser så kom ihåg att vara snabb. Här hittar ni Facebook-evenemanget

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver:

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret!

 

 

@ratata.fi på instagram!