Ratatanytt

Ljuden börjar bli lite bekanta och så.

 

"De som känner mig väl vet att jag nu för första gången i mitt liv hör med två öron och inte bara med ett. För de som inte känner mig väl kan jag berätta kort att jag blev opererad i juni och fick ett CI på mitt andra öra och fick elektroderna aktiverade i början av juli.

I början lät det mest som om någon trummade omkring i mina öron och avslutade allitd med att slå på en cymbal. Det var nog verkligen en hel del skrällande i början...

Men sedan märkte jag en dag att det inte skräller på samma vis i örat som förr utan det låter mera "vettigt" på nåt sätt. Ljuden börjar bli lite bekanta och så."

 

Elin skriver om hur det är att gå från ett öra till två.

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 23:40

Frukostbloggen är igång igen!

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 23:38

Att vara gulnäbb

 

"Vi hade även gulisöl denna vecka och jag varit inte helt övertygad om att delta i den, men som tur bestämde jag mig för att go with the flow. Det var så roligt och jag gillade verkligen stället var den var. Läntar till gulisöl II. 

Jag är stolt över att jag klarade av att skapa nya kontakter  och att jag är så positivt inställd till både studierna och studielivet. Jag känner mig motiverad, vilket i och för sig är en lättnad. Jag längtar till att studera, att lära mig nya saker och att sitta timtal med olika människor och möjligtvis brainstorma och liknande. Det känns så bra. "

 

Ronja är gulis vid ÅA och har redan börjat känna sig som hemma.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 30.08.2015 kl. 15:01

Hos Emily

Nanó Wallenius
Publicerad 30.08.2015 kl. 01:49

Det dåliga samvetet

 

"Likförbannat sitter jag där mitt i natten på sängkanten med tissarna dinglandes, mjölken sprutandes och ett skrikigt spädbarn i armarna och känner hur jag blir irriterad på honom.

Stackars liten som har en sådan värdelös morsa, tänkte jag fem minuter senare när jag slutat vara irriterad och istället våndades över att jag inte klarar av att trösta honom. Stackars liten som har en sådan värdelös morsa som inte ens klarar av att lugna när man är trött, hungrig och ynklig - och som dessutom blir irriterad på köpet."

 

Julie skriver om känslorna som dyker upp hos henne som nybliven mamma.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 30.08.2015 kl. 01:45

Tygkassen

 

Alltid lika söta Inga-Stina med Ratata-tygkassen på konstens natt i Helsingfors!

Pssst! Ryktet går om att kassarna snart kommer att finnas till salu via nätet!

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 29.08.2015 kl. 02:04

"Hon kontrar med att det eventuellt är sista gången jag träffar honom."

 

"Måndagen 16.8 blev min pappa intagen på intensiven på grund av att hans lungor var i så pass dåligt skick. Farmor ringde och berättade att prognosen knappast är något vidare men att han är stabil för tillfället. Dagen efter ringer hon mig igen och frågar mig om jag hade tänkt gå och hälsa på pappa, jag svarar ja och hon kontrar med att det eventuellt är sista gången jag träffar honom. Jag cyklar dit med hjärtat tungt och känslorna på svaj men beslutar mig ändå för att vara glad då jag träffar honom. Jag är hos honom så länge som möjligt, vi kramas hårt hårt och håller varandras händer och jag hjälper honom med att skriva på kommunikatorn. Innan jag går kramar jag honom en halv evighet och säger att jag älskar honom så himla mycket, han kan inte svara men han ger ifrån sig ett ljud som jag vet vad betyder, kramar om mig hårdare och när vi släpper varandra pussar jag honom i pannan och vi tittar varandra intensivt i ögonen några minuter."

 

Fia har skrivit ett väldigt känslosamt och vackert inlägg om att förlora någon man håller kär.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 29.08.2015 kl. 02:00

Mobbning

 

"Någonstans djupt inom mig finns en röst som cyniskt viskar att det väl är självklart att programmen inte tillämpas i tillräckligt hög grad. Sådant kräver resurser. Antimobbningsverksamhet kräver både personal och tid.

Jag anser absolut att det är varje lärares skyldighet att motarbeta mobbning, men frågar mig samtidigt om det påriktigt finns någon som tror en sådan verksamhet någonsin kan vara framgångsrik så länge ingen är villig att satsa reda pengar på den, inte minst genom att se till att det finns nog med vuxna i skolan för att det ska finnas ens en chans för någon att märka och ingripa när någon blir mobbad."

 

Rofa a.k.a. Kaffepausen om mobbning.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 27.08.2015 kl. 23:34

Shamrock

Nanó Wallenius
Publicerad 27.08.2015 kl. 23:29

En studerandes ekonomi

 

"För att kunna studera måste du ha någonstans att bo också, är du från landet som jag har du inget annat val än att flytta in till stan. I stan behöver du hyra en lägenhet om du inte vill bo under en tidning eller bro. Bor du hos dina föräldrar eller i föräldrars lägenhet kommer du inte få bostadstillägg men behöver förhoppningsvis inte betala hyra då heller. I Finland kan man få högst ca 207 euro i bostadstillägg. Vem F*N hittar en lägenhet i stan där hyran går på 207 euro?! Inte ens i lilla Lappfjärd ute på landet har man chans att hitta det."

 

Mimmi ryter till om ekonomi och studier.

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 26.08.2015 kl. 22:50

Ratatapodden

Klistra in Ratatas väderlista på din blogg och fyll i!
 

Sommaren har kanske inte bjudit på det soligaste vädret - kanske får vi en varm höst istället! Fyll i Ratatas väderlista och sprid vidare.

 

I vilket väder läser du helst en bok?

Föredrar du kontinental (snöfri, grå, plusgrader) eller nordisk (snöig, vit, minusgrader) vinter?

Hur ser det perfekta höstvädret ut enligt dig?

Vilket väder är bäst för studier/jobb?

Vad är den högsta temperaturen du vistats i en längre tid och hur var det?

Påverkar vädret dig känslomässigt?

Om du fick bestämma maxgränsen för minusgrader under vintern, var skulle din gräns gå?

Vad gör du en regning sommardag?

Vilken är den lägsta temperaturen du kan tänka dig att ta en "skön promenad" i?

Var spenderar du hellre en dag - Arktis eller Sahara?

 

Andra som fyllt i sommarlistan hittar du här.

 

#ratatafamiljen

 

 

Vilka bloggfunktioner tycker du saknas på Ratata?

Kommentera här!