Ratatanytt

Bokmässan i Helsingfors

 

"På torsdag är det äntligen dags för Helsingfors bokmässa. Bokmässan är en av de absolut roligaste mässorna under året (och är dessutom på samma gång som mat- och vinmässan = massa god mat!). I år ska jag dessutom försöka gå både fredag och lördag. På lördageftermiddag kommer jag stå och dela ut ratatagrejer vid HBLs monter så kom jätte gärna förbi och säg hej. Och nappa med dig lite fina grejs! "

 

Missa inte Jennas och Kulturvis maffiga guider till årets bokmässa i Helsingfors och sväng gärna förbi HBL-montern på lördag från kl 13 framåt och nappa åt dig en Ratata-produkt!

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 14:15

Det mest lästa blogginlägget

 

"Och apropå metaperspektiv: jag kan inte låta bli att fråga mig vad det är som gör att det där galainlägget är typ mitt mest lästa någonsin. Vad säger det om mig och min syn på bloggandet och vad säger det om hur ni andra tycker?

En del av min kritik var ju att vissa bloggare verkar ta sig själv på för stort allvar, men bara om jag jämför med hur jag själv uppfattar fenomenet blogg. Och någonstans tänker jag att alla reaktioner visar att jag hade rätt och att det finns en viss ironi där någonstans, tycker inte ni? Hade jag haft helt fel hade folk inte känt ett behov att kommentera eller ta avstånd i inlägg tänker jag (jepp, jag läser era bloggar)."

 

Kaffepausen om hans vällästa blogginlägg om Galan.

 

 
Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 14:01

Hårigt

 

"Under senaste år har jag gått från att ha långt lockigt hårt, till rakt, till kort, till pannlugg, till långt, till blont, till lila, till lockigt igen osv. Mitt hår/min frisyr är ju egentligen för mig så mycket mer än något som bara råkar finnas på huvudet. Att ha krulligt hår i Finland kan på ett optimistiskt vis beskrivas som minst sagt intressant. Men det får bli ett tema för framtida inlägg."

 

Sofia skriver om sitt hår och tipsar om en låt från Solanges nya skiva.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 25.10.2016 kl. 17:42

Det glutenfria köket

 

"Sedan början av september har vi medvetet avstått från gluten som en del av ett experiment. Jag är nämligen rätt så känslig för både gluten och mjölkprodukter (var laktosintolerant i mitten av lågstadiet som sedan helt knäppt gick över) och sedan J gick på en undersökning hos en näringsterapeut och fick lite broschyrer rörande glutenets negativa effekter på både tarmfloror och även psyket i viss grad beslöt vi oss helt enkelt för att testa köra på helt glutenfritt till slutet av året.

Hittils har det nog gått väldigt bra.

Personligen känner jag mig mycket bättre i magen och jag upplever mig inte svullen eller obekväm längre. Win!

Så hädanefter kommer de recept som innehåller någon form av bröd, pasta etc att vara glutenfria. Fint va?"

 
 
Nanó Wallenius
Publicerad 25.10.2016 kl. 17:40

Sent i oktober

Nanó Wallenius
Publicerad 25.10.2016 kl. 17:36

Veckans blogg - Amanda i underlandet

 

 

Namn: Amanda Grönroos
Ålder: 22 år
Gör: studerar etnologi, religionsvetenskap och
kulturledning samt jobbar som eftisledare och
freelancande fotograf vid sidan av studierna.
Bor: i Åbo


Tjena Amandaiunderlandet.ratata.fi! Din blogg är en balanserad blandning av snygga bilder, mycket personlighet och intressant innehåll. Hur skulle du själv beskriva din blogg till någon som aldrig läst den?
 
Ett pussel av mestadels rätt spontana inlägg som handlar om livet och vardagen samt vad jag tänker och upplever. Bilder och färger är väldigt centrala och jag har svårt att publicera ett inlägg som inte kompletteras av minst en bild. Bloggen fungerar lite som en dagbok där jag försöker vara ärlig och uppriktig om det jobbiga, men samtidigt även dokumentera och lyfta fram guldkanterna i vardagen.
 
 
Du skrev nyligen lite kort om ditt nya hem i ett kollektiv i Åbo som du delar med fyra killar, vilket väcker fascination hos många. Berätta om vad som gör detta hem så speciellt!
 
Vänskap, humor, respekt och en levande men avslappnad stämning. Jag känner att alla har rum att få vara sig själv, och att vårt hem fylls av en tillit till varandra som gör att saker fungerar. Min upplevelse är också att hemmet känns väldigt öppet och att det är lätt att känna sig hemma, vilket jag tycker är fint.
Att bo med fyra killar känns väldigt naturligt för mig eftersom jag alltid umgåtts mycket med både killar och tjejer. Före jag flyttade in bodde där en annan tjej, så kollektivet är levande och redan efter årsskiftet kommer utbyten och annat att göra att människor flyttar och byter plats.
 
Du har tidigare skrivit att du ville flytta till svenska landsbygden och studera något helt annat och ändå blev du kvar i Åbo! Hur kommer det sig?
 
Var länge övertygad om att universitetsstudier inte var något för mig, men när jag kom in i en skola i Sverige och skulle börja planera för skolbyte fick jag en väldigt stark och obeskrivlig magkänsla att jag måste stanna kvar och ge Åbo och studierna här en till chans. Är väldigt tacksam för det, jag trivs otroligt bra här för tillfället! Jag har länge varit, och är fortfarande, en människa som behöver förändring för att må bra och tanken på rutin och vardag skrämde mig, men jag är glad att jag vågade slå ner lite rötter i Åbo.
 
Var ser du dig själv om 5 år?
 
Oj, definitivt svåraste frågan att svara på, för jag har ärligt sagt ingen aning. Det finns så otroligt mycket jag vill göra att jag själv nästan blir snurrig ibland. Jag vet i alla fall att jag vill resa och upptäcka mer, känna att jag gör något betydelsefullt, träffa olika människor, spendera tid med dem jag tycker om, lära mig mer och vidga mina vyer. Rent konkret vill jag driva ett eget företag och ha en examen eller fler! Just nu känns mina framtidsplaner väldigt öppna och fria.
 
Nanó Wallenius
Publicerad 24.10.2016 kl. 16:22

Kommentera mera!

Nanó Wallenius
Publicerad 24.10.2016 kl. 16:21

40 000 ord

 

"Finns det en större glädje än när man hittar fem euro i en ficka (gärna ens egen ficka)?

Jo, under veckoslutet var jag i Borgå och hittade ett bokmanus på 40 000 ord."

 

Anne har hittat ett gammalt bokmanus.

 

 
Nanó Wallenius
Publicerad 24.10.2016 kl. 16:12

Glöm inte bort att rösta i Galan 2016!

 

 

 

November närmar sig och så även Galan 2016. Galan är för de som är obekanta en blogg- och nöjessgala som ordnas i Vasa för andra året i rad. Under galan kommer finlandssvenskar hyllas och belönas för det gånga året.

Galan är för den finlandssvenska bloggvärlden och Ratata är den största bloggportalen i Svenskfinland, så Galan är också till för oss. Och alla har en möjlighet att bidra och lyfta fram de bloggar man gillar, ratatablogg eller inte, men då måste vi engagera oss genom att nominera och rösta!

Det gör hur lätt som helst här. Det tar bara några minuter men kan göra så mycket. Där hittar ni också mer info om själva Galan, hur nomineringen och röstningen går till och all mjöliga annan info gällande det hela.

 

Om vi i år vill känna oss mer delaktiga måste vi också delta!

 

Med all kärlek,
Ratatateamet

 

 
Jenna Vierinen
Publicerad 23.10.2016 kl. 18:23

Rädsla för att ställa fel fråga

 

"Monika Fagerholm är en otroligt intressant historieberättare - även när hon talar om sig själv. Hon svor och viftade med armarna och kanske var det som att bli tagen med en sorts språklig storm när hon kom igång. När det var dags för frågor bad vi henne istället berätta mer - kanske av rädsla för att ställa fel fråga. "

 

Stormen har varit på TFL-föreläsning.

 

 
Nanó Wallenius
Publicerad 23.10.2016 kl. 18:21

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 7 med bokstäver?

Alla är naturligtvis inte på jakt efter fler bloggläsare, men för dom som vill ha mer liv i lådan på bloggen vill vi påminna om Ratatas guide till flera läsare och en bättre blogg

 

 

Namn: Amanda Grönroos
Ålder: 22 år
Gör: studerar etnologi, religionsvetenskap och
kulturledning samt jobbar som eftisledare och
freelancande fotograf vid sidan av studierna.
Bor: i Åbo


Tjena Amandaiunderlandet.ratata.fi! Din blogg är en balanserad blandning av snygga bilder, mycket personlighet och intressant innehåll. Hur skulle du själv beskriva din blogg till någon som aldrig läst den?
 

 

Läs resten av intervjun här.

 

 

 

Hösten är här, skolan/jobbet börjar igen och det är dags för omstart! Här är en något uppdaterad version av Ratatas populära höstlista.

 

Visa en bra höstbild från ditt arkiv.
Beskriv din kommande höst i tre ord.
Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2016?
Vad är det bästa/sämsta med hösten?
Hur höstmyser du?
Vilka böcker har du planerat att läsa i höst?
Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier?
Hur ser din höstoutfit ut?
Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?
Vad har du på TO-DO listan just nu?
Några tips på hur man botar höstdeppigheten?
Bästa musiken för regniga dagar?
Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst?
Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?
Vilka bloggar frossar du i för tillfället?
Topp tre favoritdrycker i höst?
Vad är den höstigaste maträtten?
Var hänger du helst under helgen?
Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?
Hur förbereder du dig för vintern?

 

Om du har lust kan du kommentera länken till din ifyllda lista här.

 

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret längst ner i högerspalten!

 

 

@ratata.fi på instagram!

 

 

Aktivaste bloggare

14 posterBloggkoll 
11 posterGrön i Åbo 
11 posterKaffepausen. 
9 posterFANNYS.RATATA.FI 
7 posterBlommali 
7 posterFängslande Vishet 
7 posterVictorias Hemlighet 
7 posterThereseMaria 
7 posterJag reser 
7 posterLouise. 
6 postermiilos memoarer 
6 posteringastina 
6 posterSONNEBLOM 
5 posterLinda 
5 posterNicolina 
5 posterMalin 
4 posterMaggie & Me 
4 posterFotodrömmar 
4 posterSpice It up 
4 posterEtt till Tolv