Ratatanytt

Frukostägg

 

 

"Kaffe och ägg. Doftar helgmorgon. Jag äter för övrigt ägg ganska ofta men det kan varieras i oändlighet och jag tycker aldrig att det slutar vara gott. Det sjukaste jag dock hört om är äggdieten, som är någon slags komplettering till LCHF. Går ut på att man bara ska äta ägg i typ en vecka, alltså BARA ägg och gå ner massa kilon. Men vem vill förstöra smaken av ägg för all framtid? Nåja, är i överlag också trött på alla tusen olika dieter. Ät det som är gott i passliga mängder hälsar fitnessgurun Ida. "

Ida snackar ägg.

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 22:35

Döden

 

"Jag tänker också på hur dåligt förberedd jag är på döden. På att jag inte vet hur och vad man gör om man plötsligt hittar en av de man älskar mest död. Varken hur man hanterar det rent praktiskt eller hur man hanterar det psykiskt. 

Jag tänker på Magdalena, Peters fru. På den styrka hon uppvisar. Inte för att hon är starkare än alla andra, inte för att hon sitter på svar som ingen annan har. Hon är stark för att hon måste. Jag tänker på alla de gånger hon måste ha tänkt att det här är slutet. Jag orkar inte, jag kan inte, jag förmår inte. Det är inte rättvist. Och hur hon ändå fortsatte. "

Rebecca skriver om yle-dokumentären "Tills cancern skiljer oss åt".

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 22:33

Veckans blogg - Somewhere near Hofgarten

 

Namn: Ida Rebers
Ålder: 23
Gör: Studerar till ämneslärare
i finska och religion
Bor: Åbo

Hej rebers.ratata.fi! Du är relativt ny på Ratata men bloggar redan aktivt. Har du bloggat någon annanstans tidigare eller kommer det bara naturligt? Hur hittade du till Ratata?

Hej själv! Jo, jag har haft en Tumblr sedan 2011 då jag flyttade iväg till Tyskland. Där bloggade jag aktivt som ett sätt för mina nära och kära att hålla koll på vad jag gjorde. Under mina tonår laddade jag systematiskt upp fotografier på Bilddagboken, Berusad och Lunarstorm. Jag har alltså delat med mej av min vardag i form av fotografier sen jag gick i högstadiet!

Jag har länge velat blogga på Ratata eftersom att jag tyckt att många smarta och talangfulla personer hänger här! Det var under en trög dag i Arkens bibliotek som jag spontant startade min blogg. Otroligt nöjd över det beslutet!

Du har bott i Düsseldorf en tid och jobbat som barnflicka där. Du har även skrivit att du var nere ett tag efter flytten. Hur kommer det sig?

Det var tre huvudsakliga grejer som resulterade i att jag mådde dåligt efter flytten. Först och främst kände jag en otrolig saknad efter den lilla pojken som jag tog hand om. När jag återvände till Finland så kapades alla band och jag hörde aldrig något av familjen mer. Men när jag var i Düsseldorf i somras så hörde jag av mej och jag fick träffa familjen, det betydde massor för mej. Under året skapade jag mycket viktiga vänskapsband med personer som jag än idag ser som mina närmaste vänner. Att behöva lämna dem och veta att vi inte kommer ses lika ofta gjorde allting lite svårare. Jag var också snäppet överviktig när jag kom hem och jag var inte bekväm med hur jag såg ut. Under det första studieåret gick jag ner nästan 18kg, vilket resulterade i att jag idag mår bättre än någonsin. 
 

Hur valde du att börja studera finska?

Jag är uppvuxen i en tvåspråkig familj där vi pratar både finska och svenska. Tyvärr är det bara så att om man bor i Nykarleby som är väldigt svenskspråkigt så är det lite svårt att komma i kontakt med finsk kultur. När jag flyttade till Tyskland så gjorde jag det för att lära mej tyska och för att träffa släktingar (min farfar är tysk), eftersom jag var intresserad av mina släktband där. Under året väcktes också en stark kärlek för den finska kulturen och språket. Finska är en stor del av min identitet och därför väldigt viktig. Studerar till att bli ämneslärare i finska eftersom att jag (som uppvuxen i Österbotten) har sett hur svårt det varit för människor att lära sig språket och attityden har varit väldigt dålig. Jag vill se en förändring i detta, för banne mej, finskan är så himla fin. 

Till sist - dina bästa Åbotips!

Mina tre favoriter i Åbo är: 1. Latte Cafés chailatte med bitar av färsk ingefära (to die for), 2. Fabbes café, bra kvalité på produkterna och mycket rimliga priser. 3. Leipomo Salonen, där får man köpa färskt och otroligt gott bröd på kilopris, rekommenderas!

 

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 22:11

Nya bloggar på Ratata

 

Några nya spännande bloggar har dykt upp på Ratata:

 

Bloggkoll

"Bloggkoll har koll på vad som händer i den finlandssvenska bloggankdammen. Funderingar och reflektioner kring allt möjligt bloggrelaterat dyker upp dagligen.

Studerar exakt alla modebloggare till estenom? Finns det verkligen inga män som bloggar? Varför har affiliate-länkarna fullkomligt exploderat?"

 

88MPH

"Jonas Pieniniemi heter jag och är 30 år gammal. Jag bor i Vanda med anser mig själv som en evig Sibbo-bo. På min blogg skriver jag om filmer, tankar och funderingar med friheten att göra grova skrivfel.. Tänk allt i ett och samma paket! "

 

A woman of no importance

"Hej! Jag är en tjej från Åbo med genusvetenskap som huvudämne. Den här bloggen handlar om genusvetenskap och mina studier inom det, men framför allt kommer jag skriva om feminism."

 

Le life

"Michela heter jag, är 23 år och studerar marknadsföring och litteraturvetenskap. Drömmer om att nån gång snart slutföra mina studier i Åbo och se mej omkring i världen påriktigt, det borde inte vara så länge tills dess, men just nu är jag nöjd med allt precis som det är. "

 

Nanó Wallenius
Publicerad 26.11.2015 kl. 14:50

Miilo på @ratata.fi

Nanó Wallenius
Publicerad 26.11.2015 kl. 01:28

Stormen

 

"Hjorten säger att jag kan ju bo hos henne ändå. De tre månaderna hon har kvar. Sen får vi veta, ifall att vi får tre till eller ett år. Får vi ett år kan vi få fler. Får vi fler köper vi katt. Vi bestämmer ingenting, men jag har, i allra största hemlighet förstås, redan möblerat och flyttat in. Vi har redan skrattat och druckit gin och tonic som vi gjorde förr i tiden och vi har redan gjort matlådor på löpande band. Jag har redan burit den tunga sängen in i hissen och upp för trappan. Den står redan mot väggen, på andra sidan köket och soffan från Röda rummet, där Thåström satt. "

Stormen är en ny blogg på Ratata med personliga texter.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 26.11.2015 kl. 01:26

När desperata rasister använder andras olycka för sina egna intressen

 

"Igen en Dag. Idag är det internationella dagen mot våld mot kvinnor. Överallt bärs eller visas orange för att stöda kvinnor som utsatts för våld. Jag försöker verkligen att inte vara cynisk men det är svårt. Ta på dig en orange halsduk because våld mot kvinnor. Samtidigt har de som sprider rasistisk skit på nätet tagit till den riktigt stora dyngspridaren."

Eva angående internationella dagen mot våld mot kvinnor.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 26.11.2015 kl. 01:19

50-plussare och facebook

 

"Efter att ha gjort en liten privat, icke-vetenskaplig undersökning har jag kommit fram till slutsatsen att personer över 50 år är mest aktiva på Facebook. Hur jag kommit fram till det är att jag någongång sneglat över axeln på mamma eller pappa när de suttit vid datorn och varit inloggade på Facebook (förlåt om ni läser detta). Där finner man Facebook-statusar och kommentarer och likes. Hela flödet är praktiskt taget stockat av sådant."

Elin om generationsbytet på sociala medier.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 25.11.2015 kl. 01:57

Ihmisten edessä

 

 

Amira har bandat in en ny cover, denna gång på finska.

Nanó Wallenius
Publicerad 24.11.2015 kl. 16:33

Bilder från Galan 2015

 

Ratatas evenemangsansvarig Jenna var på plats.

 

Glamouröst värre i Vasa stadshus.

 

Artisten Ella Sanoo kompad av Fanny på piano.

 

Se bilderna från Ratatas Photobooth under fliken "Evenemang".

 

Här är kvällens vinnare:

Årets träning- / hälsoblogg

Linas blogg om träning

Årets författare

Kaj Korkea-aho

Årets personliga blogg

Karolinas Kaos

Årets kreativa blogg

Lindas Lantliga

Årets inspiratör

Amanda Audas-Kass

Årets mediepersonlighet

Linn Jung

Årets företagare

Polkuped

Årets foto- / videoblogg

Tidstjuven

Årets Artist

KAJ

Årets familjeblogg

Small Mum Big Love

Årets mode- / skönhetsblogg

Widners

Årets blogg

Carola Ekman

 

Och de två extra priserna som delades ut av Finemang ÖB

Årets bloggveteran

Livet och L.A. /  Jeanette ”Peppe” Öhman

Årets nykomling Grön i Åbo

Julia Degerth

 

Se bilder på vinnarna på HBL:s webb.

Nanó Wallenius
Publicerad 23.11.2015 kl. 16:35

 

Namn: Ida Rebers
Ålder: 23
Gör: Studerar till ämneslärare
i finska och religion
Bor: Åbo

Hej rebers.ratata.fi! Du är relativt ny på Ratata men bloggar redan aktivt. Har du bloggat någon annanstans tidigare eller kommer det bara naturligt? Hur hittade du till Ratata?


Läs intervjun här.

 

Internet har förändrat våra liv på många sätt - här kommer Ratatas internetlista!

 

Vad är de tre första hemsidorna du surfar in på när du öppnar din webbläsare?

När började du surfa aktivt på nätet?

Nämn tre hemsidor du besökte regelbundet för 5 år sedan (som du inte besöker längre).

Nämn tre hemsidor du besökte regelbundet för 10 år sedan (som du inte besöker längre).

Vilka internetfenomen/memes kommer du bäst ihåg?

Vad är det bästa/sämsta med internet?

Vilka kanaler följer du på youtube?

Vad var det första du någonsin köpte på nätet och vad handlar du idag på nätet?

Vilket är det första internetcommunityt du blev del av?

Vilka sociala medier använder du?

Vilka appar klarar du dig inte utan på din smartphone?

Lista 10 bloggar du följer.

Vad är dina favorithashtags?

Vad saknar du på internet?

Vad är din favoritmeme?

 

Andra som fyllt i listan hittar du här.

 

#ratatafamiljen

 

Aktivaste bloggare

27 posterSONNEBLOM 
27 posterGrön i Åbo 
9 posterJo men nej 
9 posterSofie Erika 
9 posterSomewhere near Hofgarten 
9 posterarts and other drugs 
7 posterAnne Hietanen 
7 posterle life 
7 posterlivet med lisa 
6 posterKaffepausen. 
6 posterut in överallt 
6 posterNanó 
6 posterBloggkoll 
5 posterSpice It up 
5 posterkoltrast 
5 posterLinda 
5 posterFridas Djurblogg 
5 posternabbin 
5 posterJag reser 
5 posterElins