Ratatanytt

En studerandes ekonomi

 

"För att kunna studera måste du ha någonstans att bo också, är du från landet som jag har du inget annat val än att flytta in till stan. I stan behöver du hyra en lägenhet om du inte vill bo under en tidning eller bro. Bor du hos dina föräldrar eller i föräldrars lägenhet kommer du inte få bostadstillägg men behöver förhoppningsvis inte betala hyra då heller. I Finland kan man få högst ca 207 euro i bostadstillägg. Vem F*N hittar en lägenhet i stan där hyran går på 207 euro?! Inte ens i lilla Lappfjärd ute på landet har man chans att hitta det."

 

Mimmi ryter till om ekonomi och studier.

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 22:50

Veckans blogg - Det Sanna livet

 

 


Namn: Sanna Korpi
Ålder: 19
Bor: Helsingfors
Gör: 3,5 års abiturient som blir student i höst,
samt jobbar på en snabbmatsrestaurant mellan varven.
 


Hej detsannalivet.ratata.fi! Du skriver klokt och din blogg är en frisk fläkt - vad är du för en typ egentligen? Berätta!

Man tackar! Och ja, jag är i allmänhet en positiv person som försöker att inte ta sig själv för seriöst och bara ha ett roligt liv. Det handlar om att njuta av allt och uppleva nya saker hela tiden, vilket jag tycker är det bästa som finns! Men då jag upplever och reser, så får det mig också att reflektera över olika saker, som jag sedan ofta skriver om för att få tankar ner på papper, och då blir det ofta bloggen som blir forum för det. Jag är nyfiken på allt och alla, och vill se och uppleva allt före jag dör - det är detsannalivet i ett nötskal! 


Förutom att du bloggar så vloggar du också ibland - vad fick dig att börja med det?

Jag hittade youtube för kanske 5 år sen, och hittade snabbt olika kanaler med olika intressanta människor, och började följa deras videon och liv. Jag tycker det är himla roligt att se andras kreativitet och vad de tycker och tänker, och därför blev jag taggad på att göra det själv också! Det är något jag vill göra ännu mera, och bli bättre på. Dessutom är det jätteroligt också; hela processen med att filma och editera, det är kul!


Har du några förebilder/idoler i livet?

Jag kunde egentligen nämna så många olika personer, som på ett sätt eller annat har inspirerat mig, men en kanske lite otippad person som påverkat mitt liv ganska mycket är faktiskt Ed Sheeran. Att vara 14 år gammal och alldeles vilse i livet, och sedan hitta en artist som för det första alldeles själv har jobbat sig upp till den position han är i nu genom att bara spela och spela dag in och dag ut, samt en person som genom intervjuer och citat fick mig att inse att livet inte behöver vara så jobbigt och seriöst, förändrade faktiskt mitt liv. Jag känner att mycket av min optimism kommer därifrån, och viljan till att jobba hårt för det jag själv vill!


Vad ä dina planer för i år och vad gör du om tio år?

Planen för det här året är att resa lite, och dessutom bli student! Om 10 år är planen att jag ännu också reser, men att jag också får jobba som journalist i en form eller en annan. Kanske får jag leda Eurovision, eller Allsång på Skansen? Hoppas också på att få publicera en bok före jag fyller 30 och kanske även ha en egen familj i någon form. Ska bli spännande att se vad som händer!

 


 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 22:30

Svenskspråkig bokcirkel i Åbo

 

 

 

Satu tipsar om den svenskspråkiga bokcirkeln vid Åbo Stadsbibliotek.

"Vi är ett gäng glada bokentusiaster i varierande ålder som samlas i Idérummet ovanför café Sirius vid stadsbiblioteket i Åbo, klockan 18-19.30. Vi brukar träffas i cafét för att sedan gå upp tillsammans. Cirkeln är gratis, och ett antal böcker finns att tillgå. För mer info nås jag per e-post: satu.helena.laukkanen(a)gmail.com"

Läs mera här.

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 25.08.2015 kl. 22:55

Vegansk mat + finsk skolor = sant?

 

"I'm continuing on a theme I wrote a column about for the magazine Ny Tid, where I've been an intern during the summer. The text is written in Swedish, but the bottom line is that I think it's wrong to deny vegans specially made meals in school (like Espoo, and apparently Vantaa, have decided to do), and that a diet choice based on ethics shouldn't be treated any different than one based on religion or health (allergies, intolerance etc.)

Besides, the vegan diet has proved to have benefits on health and on the environment. Why should schools just choose to ignore these facts when the people in charge surely know (or at least they should!) that obesity, diabetes, heartproblems etc. are big problems in Finland too, and that climate change is real and our daily diet choices affects it in a big way?"

 

Lilian skriver om avsaknaden av vegansk mat i Finlands skolor.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 25.08.2015 kl. 22:49

Hangöpodden

Nanó Wallenius
Publicerad 24.08.2015 kl. 23:04

"Det går bara inte att gå tillbaka till SOLO och Cosmopolitan längre."

 

"Hur svårt kan det vara att hitta damtidningar, som sporrar att kämpa mer och ifrågasätta samhället? Som är välskrivna, aktuella och spännande. Som inte handlar om skadeglädje att Kim Kardashian gått upp i vikt eller vad män försöker kommunicera nonverbalt. På riktigt, istället för en sådan artikel kan man hellre diskutera med sin man. Om man nu har en sådan och är intresserad av män.

 

Så nu vill jag ha tips på bra, och förhållandevis lättsamma damtidningar, som inte underskattar sin läsare. Som kanske inte alltid är så hetero. Gärna på finska. Som diskuterar såväl karriär som ökande press på val av förskola, smink som eko, samhälle och kultur. Som får en att tänka att shit, en sådan här tidning skulle jag vilja jobba på. Det går bara inte att gå tillbaka till SOLO och Cosmopolitan längre. "

 

Satu sörjer tidningen Olivia och är nu på jakt efter en damtidning som inte underskattar sina läsare.

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 24.08.2015 kl. 22:47

Cellulitkonst

 

 

Amanda skriver mycket om kroppen, men jobbar även runt den i bilderna hon producerar. Kolla in fler bilder här.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 23.08.2015 kl. 19:07

Mörkret börjar falla snabbare

 

"Jag har på den senaste tiden lagt märke till hashtagen #augustikvällar på instagram. Först förstod jag inte riktigt grejen; augusti är ju sämst, sommaren tar slut? Men det gör den ju inte alls, kom jag på alldeles för bara någon dag sedan. Som högskolestuderande hinner du ju till och med med en liten semester innan du åker iväg till studierna. Augusti är ju egentligen den absolut bästa månaden, och vad gäller för sommaren 2015 så har den dessutom varit den varmaste. Mörkret börjar falla snabbare, men det är ändå ljust länge nog för att man ska kunna njuta av fina solnedgångar. Allting är liksom mycket lugnare den här månaden också, och man upplever så gott som ingen stress nu mera. Det är först nu som jag börjar känna att jag inte alls har så bråttom att ta farväl av den här årstiden. Juni och juli längtar jag inte tillbaka till, men augusti hade fått stanna lite längre. Augusti är otroligt vacker."

 

Adrienne skriver om augustikvällar.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 23.08.2015 kl. 19:05

Blogginspiration

 

Jag har alltid gillat bloggar, alla olika bloggar. Bloggar om mode, lifestyle, business, resor, studeranden etc och Ratata har allt. Oj, timtal som jag har bara suttit och plöjt genom utbudet. Så perfekt. Jag är så nöjd med mitt val att börja blogga (igen) på Ratata. En bra sak är även det att de finns inte så många bloggar som bloggar varje dag eller flera gånger om dagen, så man kan helt enkelt chilla och gå igenom utbudet i egen takt. Bäst. "

 

Vi på redaktionen blev superglada av detta inlägg av Lemström (stort tack!). Ratata är fullt av inspiration!

Nanó Wallenius
Publicerad 23.08.2015 kl. 01:07

Ny design

Nanó Wallenius
Publicerad 23.08.2015 kl. 01:00

Ratatapodden

Klistra in Ratatas väderlista på din blogg och fyll i!
 

Sommaren har kanske inte bjudit på det soligaste vädret - kanske får vi en varm höst istället! Fyll i Ratatas väderlista och sprid vidare.

 

I vilket väder läser du helst en bok?

Föredrar du kontinental (snöfri, grå, plusgrader) eller nordisk (snöig, vit, minusgrader) vinter?

Hur ser det perfekta höstvädret ut enligt dig?

Vilket väder är bäst för studier/jobb?

Vad är den högsta temperaturen du vistats i en längre tid och hur var det?

Påverkar vädret dig känslomässigt?

Om du fick bestämma maxgränsen för minusgrader under vintern, var skulle din gräns gå?

Vad gör du en regning sommardag?

Vilken är den lägsta temperaturen du kan tänka dig att ta en "skön promenad" i?

Var spenderar du hellre en dag - Arktis eller Sahara?

 

Andra som fyllt i sommarlistan hittar du här.

 

#ratatafamiljen

 

 

Vilka bloggfunktioner tycker du saknas på Ratata?

Kommentera här!