Ratatanytt

Veckans blogg - grimbiard.ratata.fi

 

 

 

Namn: Sandra Grindgärds
Ålder: 29
Bor: Man, Elfenbenskusten
Gör: Jobbar som Civil Affairs Officer i FNs fredsoperation

 

Hej grimbiard.ratata.fi! Du har bloggat på Ratata sedan 2012 och på sätt och vis återupplivat bloggen när du flyttade till Elfenbenskusten. Vad bloggade du om innan det?

Jag har en tendens att alltid blogga när jag bor utomlands. Mest för att hålla familj och vänner hemma uppdaterade om mitt liv. I och med Instagram och Whatsapp har bloggen lite förlorat den rollen, så nu är den mer en plats att vädra tankar, åsikter och bevara upplevelser och minnen värda att delas. 2012 bodde jag i Tanzania och Bryssel och bloggade om livet långt bort hemifrån. Om allt från att hänga på stranden, göra TV i Tanzania, vara vilsen i lokaltrafiken i Dar es Salaam, gradustress till mitt jobb med kvinnliga politiker.

 

Du jobbar för FN. Har det varit en långsiktig dröm eller blev det så av en slump?

Det har alltid varit en dröm för mig, sen att det blev Elfenbenskusten var lite av en slump. Ibland kommer erbjudanden emot man helt enkelt inte kan tacka nej till, även om det innebär flytt från hippa Helsingfors till en liten stad i rurala Elfenbenskusten. För alla som är intresserade av FN är mitt hetaste tips att kolla in UN volunteers. 

 


Hur har din syn på kontinenten Afrika förändrats i och med att du bott flera Afrikanska länder?

Ganska rejält, även om jag innan jag flyttade till Tanzania trodde att jag hade en väldigt nyanserad bild av kontinenten. Ändå var jag förvånad när jag insåg i Dar es Salaam att jag ju kan leva ett likadant liv som hemma. Det fanns inget behov av att köpa shampoo hemma. Allt finns ju i matbutikerna där. Jag bodde i höghus, precis som hemma, förutom att vi hade en pool. Vi gick ut på krog och drack GT, precis som hemma, bara billigare. Afrika är så mycket mer än bilden som målats upp i väst. Mer en fattiga barn, matbrist och konflikter (de har faktiskt minskat, men talar vi om det?). Det betyder inte att fattigdom ska ignoreras, men jag tror att den kan utplånas bättre om bilden av Afrika inte var så skev. Afrika är en enorm kontinent med massa resurser och möjligheter. Alltför lätt dras alla 54 länder över en kam. Nu pendlar jag mellan Elfenbenskusten och Tanzania. Det tar mig 10h med flyg att nå Dar es Salaam. Jag kunde skriva ett helt blogginlägg om det här. Afrika är så mycket intressantare och mer komplext än jag hade fattat innan jag flyttade hit. Här blandas så många vardagar och klasskillnaderna är enorma. Här bor världens rikaste och fattigaste människor. Varje vecka besöker jag byar där en familj 8 personer kan bo i ett litet lerhus. Samma vecka kan jag besöka ett lyxhotell i Abidjan med en pool lika stor som en liten insjö.

 

Vad vill du göra om fem år?

Det här var svårt. Vet inte hur många arbetsintervjuer jag hållit och frågat just den här frågan, väl medveten om hur svår den är att besvara. Om fem år bor jag säkert ännu här nere (förhoppningsvis inte i Man) eller kanske just flyttat tillbaka till Europa, eller kanske någon annan kontinent. Jobbar, om inte för FN så för någon annan internationell organisation, eller kanske jag startat någon egen business. Mest av allt vill jag ha en balans i livet och hinna ligga lika mycket på stranden som hänga på jobbet. Och kanske inte konstant tänka på vad jag ska göra i morgon utan mer på vad jag gör just nu. 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 30.05.2016 kl. 17:07

Dykungens dotter

 

"Boken jag läser är Dykungens dotter. Den är svår. Varje mening är en bok i sig. Varje mening måste fyllas med sitt egna innehåll innan den kan lämnas vidare och jag kan gå till nästa. Jag läser för fort. Jag läser långsamt och jag spinner. Men barnfamiljen bredvid stör mig. Mannen med de långa nakna benen som inte kan sitta still. Som liksom rör sin långa långa kropp hela tiden. Det är ett brus jag sett förut. Ett brus som inte går att hålla igen. 

Nästa gång jag försöker är på tunnelbanan tillbaka. Jag hamnar i en fyra ihop med två andra heteroföräldrar och deras barn. De talar lågt med varandra. Jag hittar ett sår i min handflata. Jag läser om sjukhussängar och barnsängar och jag läser om fängelset och de sugande. Vilddjuret. Och han, mannen med kuken. Men det går inte att koncentrera sig. 

Kanske måste jag ligga kvar i den där sängen för att kunna."

 

Kajsa har blivit med resebok.

 
 
Nanó Wallenius
Publicerad 30.05.2016 kl. 01:08

Veganska maränger

 

"Det verkar nog löna sig att vara lite barnslig när det kommer till födelsedagar, för då kommer folk ihåg det och oj vad roligt det är! Under dagen fick jag två blombuketter levererade till mig till kontoret, sedan åt vi mycket glass och på kvällen kom min familj och hälsade på till mig. Bostaden fylldes med mera blommor och marimekko-paket. Det bästa som finns! Dagen till ära prövade jag än en gång på veganism. Jag bjöd familjen på Tofu-svamp-spenat paj (recept) med sallad och veganiska maränger (recept) med Oatly-glass (gjord på havre, super god!) och bär. Till min lycka belv allting lyckat, maten var omtyckt och jag fick kanske till och med familjen övertygad om att veganism inte är djävulens påhitt. WIN!"

 
 
Nanó Wallenius
Publicerad 30.05.2016 kl. 01:05

"Släng din tv. Släng dina böcker."

 

"Som kulturstuderande så får man ju också kommentarer om hur onödigt kultur är, varför utbildar vi såna som dig, alla kulturämnen borde slopas, etc.

Så till dig som i hemlighet sitter och tycker det här. Till dig som myser i ditt inre för varje kulturstudent som går arbetslös. Till dig som tycker vi är korkade idioter som borde ha studerat naturvetenskaper istället.

Stäng din tv. Släng dina böcker. Säg upp din tidningsprenumeration. Se inte på film eller tv-serier. Se inte ens på nyheter. Radion får du inte lägga på och bio är uteslutet. Museum, bibliotek, teater, konserter - borta."

 

Rebecca ryter ifrån angående synen på att studera kultur.

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 30.05.2016 kl. 01:02

Flyg

Nanó Wallenius
Publicerad 28.05.2016 kl. 23:08

Gästen som aldrig kom

 

"När jag tog på mig uppgiften att skriva en kolumn om studentfester trodde jag inte att det skulle sluta som det gjorde. Men sent en natt fick jag inte sömn och jag började skriva på den mest känslosamma kolumnen jag någonsin har skrivit. Hjärtat bultade i bröstet, är det här okej att skriva om? Vill jag att alla ska få veta?"

 

Victoria om att skriva en alldeles särskild kolumn.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 28.05.2016 kl. 23:07

Gör din egen havremjölk

Nanó Wallenius
Publicerad 28.05.2016 kl. 23:03

Lottovinsten

 

"Dagens arbetssituation känns ibland som ett skämt. I alla fall om man är ung, bor i huvudstadsregionen och letar sommarjobb - utan kontakter. Då har du knappast råd med att vara kräsen, att bli erbjuden ett jobb är en lottovinst oavsett om arbetstiderna suger eller lönen är obefintlig."

 

Känslighetsplocken skriver om överkänslighet och jobb.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 28.05.2016 kl. 23:01

Bilder från bloggträffen i Helsingfors


På tisdagens bloggträff möttes ett gäng bloggare upp på Lokal i Helsingfors. 


Ägare Katja Hagelstam berättade om butiken och galleriets koncept och bjöd oss på kaffe. Här tillsammans med Emzi på bild. 


Sedan fick vi se oss omkring bland de fina föremålen och Vårsalongen. 


Därefter var det dags att gå vidare till Creat, där vi fick ta del av utställningen Always invisible, never out of sight av Vanessa, här tillsammans med Julia


Kaneli spanade in höstens bokkatalog. 


DROPP och innocent såg till att bloggarna kunde släcka törsten. 


En glad Frida dök upp lite senare. 


Fia var också med på träffen.


Medan några deltagare var tvungna att dra vidare för kvällen, stannade bland annat Vanessa, Lilli och Emma kvar för att spela galenpanna. 


Ett stort tack till våra sponsorer för kvällen; Novellix, Astra, Förlaget, Posterstories, Dermoshop och feministkids

Tack även till alla som var med. Sugen att hänga med på bloggträff? Håll utkik, ännu hinner vi med ett evenemang innan vi tar sommarlov! Mer information om detta inom kort.


Foto: Emilia Nyberg

Emilia Nyberg
Publicerad 27.05.2016 kl. 14:58

Siivouspäivä i morgon

 

"Nu på lördag är det, som många säkert redan vet, Siivouspäivä. Senast jag kollade hade redan hela 183 personer redan anmält sig som försäljare i Åbo!

Själv håller jag en liten Siivouspäivä-loppis i i järnvägsparken (Rautatientori), alltså den lilla parken över gatan från järnvägsstationen. Kommer sälja kläder (en hel del klänningar), böcker, lite smycken med mera men också egen produktion: gamla etsningar, lite nyare teckningar och mina riktigt nya upp-pimpade totebags."

 

Eva Johanna ska sälja saker på Siivouspäivä i Åbo.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 27.05.2016 kl. 11:06

Skribenter sökes för frilansuppdrag

Är du skribent och jobbar på frilansbasis? KSF Medias försäljningsavdelning söker en skribent för att skriva längre reklamartiklar (exempel hittas här). Du får gärna prata finska, ha ett kreativt tänkande och ett gott språk. Hör av dig så fort som möjligt till andreas.rundlof@ksfmedia.fi.

Möt vår vikarierande evenemangsfixare!

Nu har evenemangsansvariga Jenna gått på mammaledigt och Emilia Nyberg aka Miilo har fått träda in som vikarierande evenemangsfixare. Miilo har ett förflutet som praktikant på Ratata och har bloggat på sajten sedan starten för fem år sedan.

Vad är ditt recept på ett lyckat evenemang?
En bunt trevliga människor, några tallrikar god plockmat, en näve isbrytande aktiviteter och en dos skön musik i bakgrunden. Blanda allt i en mysig lokal och späd ut med valfri dryck med mycket is om så krävs. 

Vad för typ av evenemang tycker du själv om att gå på?
Avslappnade tillställningar som inte är så pretentiösa, roliga maskerader och temafester, inspirerande konst- och kulturevenemang, events med god mat och dricka samt konserter och gigs med bra musik som får en på gott humör. Ganska blandat med andra ord, men a och o är att arrangemangen är välplanerade genomförs på ett bra sätt. 

Vad har vi att vänta oss på Ratatas evenemangsfront i vår?
Inspiration, kultur och kulinariska njutningar tror jag kan beskriva vårens planer ganska bra. Men idéer och önskemål tar jag ändå gärna emot!

Vill du veta mer om Miilo kan du läsa Veckans blogg-intervjun med henne här. Eller kanske har du en god idé till ett evenemang? Kommentera på Miilos blogg!

 

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett extra bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret längst ner i högerspalten!

 

Ratatakalendern 2016

 

Beställ din kalender idag! (mera info här)

Årets Ratatakalender pryds av en omslagsbild illustrerad av Emilia Kannosto. Formgivare är Josefin Saarenpää och redaktörer är Josefin Saarenpää och Nanó Wallenius.

 

 

 

Namn: Sandra Grindgärds
Ålder: 29
Bor: Man, Elfenbenskusten
Gör: Jobbar som Civil Affairs Officer i FNs fredsoperation

 

Hej grimbiard.ratata.fi! Du har bloggat på Ratata sedan 2012 och på sätt och vis återupplivat bloggen när du flyttade till Elfenbenskusten. Vad bloggade du om innan det?

 

Läs resten av intervjun här.

 

Dags för ratataiterna att go wild med spellistorna! Låt musiktipsen flöda och kommentera med länken till din ifyllda musiklista här.

 

Nämn dina favoritlåtar/artister från olika årtionden.

Vilket är ditt favoritårtionde inom musik?

Vilken musik/musiker är din nyaste upptäckt?

Vilka album kommer du lyssna på i sommar?

Favoritpowerlåtar?

Har du några guilty pleasures inom musik?

Favorit ESC-låtar från de tre senaste åren?

Vilket land kommer majoriteten av musiken du lyssnar på ifrån?

Låtar/artister du gillat hela ditt liv.

Låtar/artister du älskade i högstadiet men inte längre.

Låtar/artister du gillar nu som du ogillat tidigare.

​Bästa partylåtarna?

Vad är viktigare, melodi eller lyrik?

Vilken artist sjunger din favoritlyrik?

Vilken musik kan du absolut inte lyssna på?

Om du bara fick lyssna på 5 artister för resten av ditt liv, vilka skulle dessa vara?

 

 

#ratatafamiljen

 

 

 

"Hören upp brudar!

För tredje året på raken kommer vi ordna den omtyckta skateworkshopen för töser på Kronomagasinet! Under första helgen i juni kommer alltså en hel drös brudar att samlas och lära sig grunderna inom skate och träffa nya vänner, kom med du också! Observera att detta är en introduktions workshop, så du behöver inte ha någonsom hellst erfarenhet av skateboardåkning."

 

Läs mera här om hur du anmäler dig till vårens mest omtyckta skateworkshop.

 

Aktivaste bloggare

17 posterStormen  
15 posterGrön i Åbo 
12 posterHållbarhetsbloggen 
11 posterLinda 
10 posterBloggkoll 
10 posterÄT LINGON! 
9 posterMalin 
8 posterSONNEBLOM 
8 posterElin 
6 posterDamm 
6 posternabbin 
6 posterkoltrast 
5 posterJag reser 
5 posterThereseMaria 
5 posterFängslande Vishet 
5 posterFanny Björklund 
5 posterKaffepausen. 
4 posterMitt gröna samhälle 
4 poster  
4 posterLive från Côte d'Ivoire 

Mest kommentarer

10 minuter 8 kommentarer
DIY-menskopp 6 kommentarer
Där satt den!!! 5 kommentarer
det värsta. 5 kommentarer
Arrrrgh 5 kommentarer
Godislandet 4 kommentarer
Att studera kultur 3 kommentarer
Vecka 22 3 kommentarer
Kortnovellen "Dödsälvan" 3 kommentarer
Gästen som aldrig kom 3 kommentarer
25.5.2016 3 kommentarer
Fiilis. 3 kommentarer
Jag önskar vi hade basinkomst... 3 kommentarer
Om vi hade basinkomst... 3 kommentarer
Torsdag 2 kommentarer
ett vernissage på södermalm 2 kommentarer
Psykologen 2 kommentarer
Hundra gånger om 2 kommentarer
Skolpsykologer och låga trösklar. 2 kommentarer
vad vill ni läsa om? 2 kommentarer

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver?