Ratatanytt

Veckans blogg - malin.ratata.fi

 

 

Namn: Malin Lundström, kallas ofta Malle
Ålder: 21
Bor: Helsingfors just nu
Gör: Studerar första året Kulturproducentskap i Helsingfors

 

Hej malin.ratata.fi ! Du har haft bloggen sedan januari 2013, men tog en paus efter några år och plockade upp bloggandet igen nu i maj 2016. Hur tycker du att dina inlägg har förändrats mellan då och nu? Har ditt syfte med bloggen ändrat?

Jag öppnade min blogg för länge sedan och hade den mest för att skriva ner nåt rim nu och då eller lägga upp bilder från någonting händelsefullt. Det var på en väldigt oseriös nivå och jag skrev egentligen bara rappakalja. Jag har varit med om mycket sen dess.

Jag började blogga igen eftersom jag börjat grubbla så mycket nu sen jag flyttade till Helsingfors och ville ha någonstans att lagra mina funderingar. Plötsligt snubblade jag in på min blogg, som inte använts sedan 2014, och tänkte att why not lagra allt här! 

Själv har jag varit med om en ganska stor personlig utveckling och vill gärna dela med mig av det jag lärt mig på vägen. En blogg är ju ultimata stället för att dela med sig, men också kanske lära sig av någon som kikar in på bloggen. Så nu fokuserar jag på mina funderingar och allmän medvetenhet. En lite annorlunda blogg där jag blottar min själ och berättar om allt från hälsa, kost till vad jag drömde i natt.

 

Berätta lite om dig själv, i ett nötskal.

Om jag skulle fråga någon i min närhet om vem jag är i ett nötskal skulle de säkert säga ”Eko-Malle” haha. Jag är mån om naturen, människorna och hälsan. Själv skulle jag säga lagom tankspridd och flummig. Kanske lite mysig och jag lunkar fram genom livet i en lugn takt. Tar en dag i sänder lixom. Lite av en drömmare är jag också.

 

I din sidospalt nämner du bland annat kost och hälsa som några saker bloggen handlar om. Vad är din relation till dessa ämnen?

Jag har varit med om en stor kroppslig förändring genom åren och lärt mig mycket på vägen. Efter många om och men har jag funnit en balans och vill gärna dela med mig av tips på vad som kan hjälpa någon att må bättre med att ändra sin livsstil.

 

Om du kunde göra vad du ville och fick lön för det, vad skulle du göra då?

Just nu skulle jag säga: Bo ute i naturen i en stockstuga (helst där det inte blir så kallt om vintrarna) med min andra hälft och odla min egna föda, baka eget bröd och leva gött. Leva för en hälsosam livsstil. Kanske dra träningspass i form av yoga eller långdistanslöpning. 

Eller skapa givande och meningsfulla aktiviteter och evenemang för ungdomar och unga vuxna i en stad/kommun där det verkligen behövs.  

 

Och till sist, vad har du för planer denna sommar?

Den här sommaren kommer jag att befinna mig mycket på Åland. Där bor både min far och min pojkväns familj. Jag kommer även att åka tillbaka i tiden, ända till Vikingatiden och praktisera lite på Vikingamarknaden. Dit är ni alla välkomna!

Malin Åhman
Publicerad 23.06.2016 kl. 18:57

Träna träna

"Så hur får man tiden att träna med barn egentligen? Det är ju så lätt att skylla på att det finns inte tid, barnen tar all tid. Och ja, att vara förälder är ett heltidsjobb, 24h i dygnet är vi föräldrar. Men utan att vara självisk (visst vill man hellre vara en stark och pigg mamma än en missnöjd och trött en?!) så är det bara TA TIDEN till träningen. Det går, tro mig, det går. Så - no more excuses, okej? : )"

 

Tessi pratar om hur man kan få träning och föräldraskap att gå ihop.

Malin Åhman
Publicerad 23.06.2016 kl. 00:18

Beskedstider

"När jag sökte till Nordisk litteratur lovade jag mig själv att jag i belöning ska köpa en svart Kånken med ljusbruna läderremmar åt mig själv om jag kommer in."

 

Det är många som i dessa tider börjar få veta hur det gick med ansökningar till olika skolor. Julie fick sitt besked idag. Kika in för att se om hon kommer köpa en väska eller ej!

Malin Åhman
Publicerad 23.06.2016 kl. 00:14

Kram på dig!

Malin Åhman
Publicerad 23.06.2016 kl. 00:13

Vänner och vänner

"Det här med vänner är något jag länge tänkt skriva om.

För det första tycker jag att det finns en skillnad på vän och kompis. En vän är någon man är nära med och en kompis är någon som man inte delar de allra djupaste diskussionerna med, enligt mig.

Jag har varken mycket vänner eller mycket kompisar och det finns en orsak till det. "

 

Jeanette funderar på det här med vänner och vänner.

Malin Åhman
Publicerad 23.06.2016 kl. 00:11

Pang

"...texten förklara bättre det här som händer när en mänska träffas av en kula. det är inte samma sak som att bli stucken med en kniv eller nåt annat vasst, kraften är så stor i ett metallstycke som flyger nästan en kilometer per sekund, det sliter sönder ett enormt hål inuti en mänska."

 

Den elaka bloggar om hur skjutvapen förändrar våra relationer i samhället.

Malin Åhman
Publicerad 22.06.2016 kl. 12:56

Produkt-tips

Malin Åhman
Publicerad 22.06.2016 kl. 12:45

Midsom-mardröm?

 

"Har någon av er någonsin tänkt på att ordet midsommardröm också innehåller ordet mardröm?

Sällan har min midsommar varit en mardröm, men väldigt sällan har den heller varit en sådan där perfekt helg som slår alla andra helger med hästlängder. Jag är en sådan person som blir stressad av all hype inför helger, veckoslut, fester… Sällan är det ändå de fester som planeras månader i förväg som är de roligaste, utan de spontana oplanerade kvällarna är ofta de som blir kvar i minnet längst. "

 

Sofie skriver om midsommar och den press som finns på att det måste bli något speciellt.

Malin Åhman
Publicerad 22.06.2016 kl. 12:38

Positiva besked

"Så tre år har gått sedan jag senast skrev.
Då studerade jag teater i Kungälv i Sverige och mådde dåligt. Väldigt, väldigt dåligt. Jag sökte till teaterhögskolan i Helsingfors och efter en vecka svettandes, sjungandes, skrikandes med nervositeten i mitt blod kom jag inte in.
Idag, tre år senare, har jag för några veckor sedan fått reda på att jag denna gång verkligen kom in. Det känns fantastiskt. Så. Himla. Fint. Efter år av "vad fan ska jag göra nästa höst?" så vet jag nu vad jag ska göra fem år framåt. Fem år. Trygghet."

 

Meraki skriver sitt första inlägg på ett tag, och har väldigt goda nyheter. Förhoppningsvis får hon mersmak och vill fortsätta!

Malin Åhman
Publicerad 22.06.2016 kl. 12:33

Kom med på Ratatas sommarutfärd!

Välkommen med på Ratatas sommarutfärd till Raseborgs Ruiner söndagen den 3.7! Utflykten börjar kl. 13 med lunch på Slottsknektens stuga, och fortsätter sedan en medeltida guidad tur i borgen av slottsfrun Katarina!  Efter den guidade turen finns det tid för en stunds umgänge, chill och sommarspel på ängen innan programmet fortsätter med föreställningen The Sound of Music av Raseborgs Sommarteater kl. 16! 

Läs mer här och missa inte tävlingen där du kan vinna fribiljetter till premiären!

Säg hej till Ratatas nya praktikant!

Sommaren är här, och så även vår glada praktikant Malin Åhman. 
Hej Malin och välkommen till Ratata! Berätta lite om dig själv och vad du kommer pyssla med här hos oss.

Hej, mitt namn är Malin Åhman, jag är 20 år gammal och kommer från Malax i Österbotten. Just nu har jag snart gått färdigt mitt första år som kulturproducentstuderande på Arcada, och bor alltså numera i Helsingfors. Jag kommer fungera som praktikant på Ratata inom ramen för en skolkurs, och kommer hjälpa Miilo ordna bloggträffar, uppdatera startsidan och hitta på roliga grejer under sommaren. Jag är själv väldigt intresserad av poesi, och också fotografering, så det kommer ni med ganska stor säkerhet få ta del av medan jag är i farten!

Du driver ju bland annat projektet EstradpoesiFI, kan du berätta lite om det?

EstradpoesiFI föddes när jag och Melinda Lönnberg, som är min partner in crime, insåg att vi hade gått runt och funderat på ungefär samma idé ett bra tag. Vi ville försöka samla poeter, utveckla särskilt den finlanssvenska estradpoesi-scenen och även öka intresset för och medvetenheten om denna konstform på något sätt. Det fanns och finns en hel del planer, idéer och funderingar men vi konstaterade att allt måste börja någonstans. Så den 1 januari 2016 kom vårt första inlägg upp på estradpoesi.ratata.fi, och sedan dess har vi bara riktat blickarna framåt. Kika in så kan ni läsa lite om vad som händer, förhoppningsvis kommer det börja hända väldigt spännande saker snart!

Förhoppningsvis hinner du fylla din sommar med annat skoj än bara jobb. Har du några sommarmåsten?

Jag tycker att sommaren får handla om annat än just måsten. Då är man samtidigt öppnare för nya saker och nya upplevelser, och blir kanske inte lika besviken om det visar sig att ens vanliga tradition inte kommer gå att genomföra i år. Men såklart har jag saker jag alltid gör på sommaren, som att vara på sommarstugan, äta jordgubbar med ovispad grädde, läsa böcker och bada bastu. En sak jag vill prioritera lite extra är poesin. Denna sommar kommer förhoppningsvis också betyda lite vila och reflektion, så att jag är redo att tackla nästa skolår då det kommer!

Läs mer om Malin och hennes vistelse här på Ratata på den nystartade Praktikantbloggen!

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett extra bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret längst ner i högerspalten!

 

Ratatakalendern 2016

 

Beställ din kalender idag! (mera info här)

Årets Ratatakalender pryds av en omslagsbild illustrerad av Emilia Kannosto. Formgivare är Josefin Saarenpää och redaktörer är Josefin Saarenpää och Nanó Wallenius.

 

 

 

Namn: Malin Lundström, kallas ofta Malle
Ålder: 21
Bor: Helsingfors just nu
Gör: Studerar första året Kulturproducentskap i Helsingfors

 

Hej malin.ratata.fi ! Du har haft bloggen sedan januari 2013, men tog en paus efter några år och plockade upp bloggandet igen nu i maj 2016. Hur tycker du att dina inlägg har förändrats mellan då och nu? Har ditt syfte med bloggen ändrat?

 

Läs resten av intervjun här.

 

 

 

"Man ska aldrig säga aldrig" och allt det där, men att bekänna lite färg kan också vara nyttigt ibland! Om du fyller i listan får du gärna klistra in en länk till dina svar här. Eller kanske du aaaaaldrig skulle göra något sånt?

 

Vad skulle du aldrig...

 • Äta?
 • Dricka?
 • Skoja om?
 • Ha på kroppen?
 • Vilja uppleva?
 • Kunna arbeta med?
 • Säga nej till?
 • Googla?
 • Göra offentligt?
 • Blogga om?

 

Vad hittar man alltid/ofta...

 • På ditt skrivbord?
 • Under din säng?
 • I din jackficka?
 • Bakom din kylskåpsdörr?
 • Vid sidan av ditt handfat?
 • Högst upp i din bokhylla?
 • Längst ner i din tvättkorg?
 • Framför näsan på dig?
 • I dina tankar?

 

 

#ratatafamiljen

 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 10 med bokstäver?