Ratatanytt

Drömkunden

 

"Jag har varit en drömkund för mitt gym denna sommar: Jag har betalat fullt medlemspris men inte besökt stället en enda gång på över tre månader. Igår gick jag ändå dit och det var skönt. Jag hoppas jag tar tag i det nu och går dit igen varannan eller var tredje kväll som jag gjorde innan jag tog träningspaus. "

 

Sofie Erika har varit drömkund på gymmet.

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 17:38

Böcker på bryggan

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 17:35

Materiell lycka

 

"Känns så himla fantastiskt och upplyftande att ha ett skrivbord. Ett eget skrivbord. Och vet inte om jag ljuger om jag säger att det är första gången det inte är ett begagnat bord utan ett skinande nytt. Tror nästan det. Och det doftar nytt. Älskar den doften."

 

Glädje över ett skrivbord på bloggen Bright Side of Life.

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 17:34

En dag rymde jag

 

"En dag rymde jag. Trädgården växte igen, det var rätt åt den. Jag sprang som en vilde längs öppna stränder, rusade fram i vattenbrynet, det fanns inte en enda rum, inte en enda detalj, bara fjädermoln och havsrök. Jag skrev snabbt ett långt meddelande i sanden som vågorna förde med sig. Jag glupade horisonten, mina lungor vecklade ut sig och svällde likt zeppelinare.

Sen återvände jag till skrivbordet och fortsatte på sidan 98 i vanlig ordning."

 

Anna skriver.

 

Nanó Wallenius
Publicerad igår kl. 17:32

Bokcirkel i Åbo

 

 

"Hej Åboratataiter och alla andra åbobor, det blir bokcirkel på hösten på Åbo stadsbibliotek! Vi läser unga nordiska författare, och börjar med inhemska Karin Erlandsson och hennes deckardebut Missdåd torsdagen den 8.9 klockan 18-19.30. Vi träffas sedan tordagarna 6.10, 3.11 och 1.12 med böckerna Pojkarna av Jessica Schiefauer, Om du vill av Helle Helle och Josefine Klougarts Om mörker. Under första träffen besluter vi om vilken ordning vi läser böckerna i. 

Närmare info får ni om ni skickar e-post åt mig: satu.helena.laukkanen(a)gmail.com. Det är gratis att delta, så välkommen med, ensam eller med en kompis!"

 

Satu tipsar om bokcirkeln på Åbo stadsbibliotek.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 22.08.2016 kl. 13:46

Blogglista om kultur

 

 

De sex kulturskribenterna på Kulturvis är presenterade och alla presentationerna hade en gemensam nämnare - formatet i form av en lista. Nu kan även du fylla i kulturlistan! Den ser ut som följande:

 

Vad läser du helst?
Vilken tv-serie kan du se om och om igen?
Vad såg du senast på teater?
Vilken skiva var den första du köpte/fick?
Vilka tre kulturpersoner skulle du gärna äta middag med?
Har du någon favoritfilm?
Vem gjorde den bästa spelningen du varit på?
Vilken tidsperiod skulle du helst åka tillbaka till för kulturens skull?
Har du något skamnöje inom kultur?

 

Länka gärna till er lista i kommentarsfältet på Kulturvis HÄR.

 

 

Nanó Wallenius
Publicerad 21.08.2016 kl. 14:26

"Frågorna besvaras väl när jag bor innanför ring tre."

 

"Just nu känns det helt rätt ända ut till fingertopparna att börja om. Omstarten ger en chans till nya insikter samt en möjlighet till att växa som människa. Men inte en enda omstart kantas inte av oro och spänning inför det nya. Jag själv har flera nätter vridit och vänt mig i sängen, och undrat hur Helsingfors-livet kommer att arta sig. Kommer jag att trivas där och kommer jag få nya kompisar? Det finns egentligen hur många frågor som helst men frågorna besvaras väl när jag bor innanför ring tre."

 

Elin ska flytta till Helsingfors.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 21.08.2016 kl. 14:25

"Jag öppnade boken, kanske hade jag lite lust med att tappa den i badvattnet men snart så släppte jag tanken på det hela och lät den vara torr."

 

"Jag tänker på Chantal Akermans Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles från 1975. Den följer tre dagar ur en kvinnas liv. Flera timmar av hennes sysslor. I en intervju i samband med filmen säger Akerman att filmen är skapad utifrån bilder på kvinnor hon har från sin egna barndom. Hon såg dessa kvinnoryggar, böjda, bärandes kassar, hela tiden gjorde de saker. Hon menar även att män inte registrerat dessa minnen därför att de tidigt får lära sig att det inte finns något värde i dessa handlingar. "Du gör inte konst utav en kvinna som tvättar." 

Knausgård beskriver varje händelse av hans liv, de han komponerar, liksom ingående och närgående. Han beskriver dem, liksom Akerman i ett långsamt tempo där slumpen är någonting han redan från början tydliggör som obefintligt. Den slump som Akerman porträtterar är den av den fria kvinnans. Pojken i Knausgårds fall har ingenting att befria sig ifrån, annat än den tystande fadern. "

 

Stormen jämför Chantal Akerman med Karl Ove Knausgard.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 21.08.2016 kl. 14:22

En äkta Boltanski

 

"Det här är fantastiskt underhållande! Utställningen är kritisk, ifrågasättande, ironisk och humoristisk på en och samma gång. Varför förhåller vi oss till konst som vi gör? Varför beter vi oss som vi gör då vi konsumerar konst? Man kan gott argumentera för att utställningens idé och förhållande till diskussionen om konstens syfte, plats och uppgift i samhället eventuellt varit viktigare här än de utställda konstverken i sig. Hur som helst blir det väl upp till var och en att avgöra det själv. Verken kanske saknar ekonomiskt värde, vem vet? Det vikitgaste är hur som helst det värde vi som besökare och betraktare ger åt de verk vi väljer att föra med oss hem. Den här utställningen lever och existerar i besökarens händer. För min del återstår enbart en fråga:

Äger jag en äkta Christian Boltanski?"

 

Milia undrar om hon omedvetet äger ett konstverk av en av konstnärerna på en utställning i Köpenhamn.

 

Nanó Wallenius
Publicerad 21.08.2016 kl. 14:19

Jaget

Nanó Wallenius
Publicerad 21.08.2016 kl. 14:18

Veckans blogg
 


 

Namn: Julia Degerth
Ålder. 22
Bor: i Åbo
Gör: studerar och smider stora planer

 

Hej groniabo.ratata.fi! Du är en av Ratatas aktivaste bloggar och har lyft upp hållbarhet och miljövänlighet på Ratata på ett helt nytt sätt och även inspirerat många. Var började detta brinnande intresse?

 

Klicka här för att läsa resten av intervjun.

 

Fortsätt tipsa

Har du skrivit ett bra inlägg som du tycker förtjänar extra synlighet eller har du läst något kul på Ratata som du vill tipsa andra om? Fyll i tipsformuläret längst ner i högerspalten!

 

 

"Man ska aldrig säga aldrig" och allt det där, men att bekänna lite färg kan också vara nyttigt ibland! Om du fyller i listan får du gärna klistra in en länk till dina svar här. Eller kanske du aaaaaldrig skulle göra något sånt?

 

Vad skulle du aldrig...

 • Äta?
 • Dricka?
 • Skoja om?
 • Ha på kroppen?
 • Vilja uppleva?
 • Kunna arbeta med?
 • Säga nej till?
 • Googla?
 • Göra offentligt?
 • Blogga om?

 

Vad hittar man alltid/ofta...

 • På ditt skrivbord?
 • Under din säng?
 • I din jackficka?
 • Bakom din kylskåpsdörr?
 • Vid sidan av ditt handfat?
 • Högst upp i din bokhylla?
 • Längst ner i din tvättkorg?
 • Framför näsan på dig?
 • I dina tankar?

 

 

 

@ratata.fi på instagram!

 

 

Aktivaste bloggare

16 posterBortom Levanten 
15 posterGrön i Åbo 
12 posterHållbarhetsbloggen 
8 posterLinda 
8 posterStormen  
6 posterKulturvis 
6 posterBloggkoll 
6 posterElin 
5 posterNanó 
5 posterAstrid Lindroos 
5 posterAnne Hietanen 
5 posterThereseMaria 
4 posterMikael R. 
4 posterSöstra mi 
4 posterKaffepausen. 
4 posterHeidi-Jessica 
3 posterDet som är nu 
3 posterSpice It up 
3 posterSatumainen 
3 posterJag reser 

Tipsa oss om vad du vill se på framsidan! Tillsammans gör vi Ratata.

Spamfilter
Skriv siffran 4 med bokstäver?